- Poruka
- 8.074
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Хм, имало би упоредбе ако би краљ Угарске био 'узор'. Онда би то било решење. Додуше, ја гледам то из неког 'народног' угла и схватања, па ми је то Србљем и Хрватом, необично.
Ма ок, него моја опаска је да код Срба немамо таквих примера. У том смислу схвати и моје 'необична' титула.Naveo sam to samo kao primer. Imaš i kralj Engleza/Engleske, kralj Francuse/Franaka, kralj Poljske/Poljaka, itd.
И византијски цар је цар Ромеја па је то у титулама Немањића и очекивано, није ми очекивано у титулама владара по феудалној Европи ван византијске сфере утицаја.Па бре, стварно је то Србљем или Хрватом необично у титулама, барем српским код Немањића, па и Лазаревића, Бранковића.
Ма ок, него моја опаска је да код Срба немамо таквих примера. У том смислу схвати и моје 'необична' титула.
zahvaljujući podeli na Srbiju i Rašku krajem XIII stoleća došlo do percepcije o dve slovenske zemlje, odnosno o dva različita slovenska naroda
Da, bosanski vojvoda Petar iz ugledne vlasteoske porodice Pavlovića je „Bošnjanin“. I?
ко су били племићка елита Краљевине Сицилије у 12. и 13. столећу? или Краљевине Енглеске у 14.? племство дефинише Круна, а не народност (етничко порекло). племићи немају народност, него само националност. имају породично порекло, а не колективно. колективна им је само припадност Круни. то левичари не могу да схвате. зато сам и рекао да си левичар, јер у твом поимању племства изостаје његов основни именитељ - суверен.Наравно да могу. Као што су из народа/нације Лангобарда чинили племићку елиту и носиоце политичке власти у Лангобардском краљевству у Италији, из народа Франака у Галији, из народа Визигота у Хиспанији, из народа Вандала у Сјеверној Африци итд итд. Народи које средњовјековни списи често називају нацијама су постојали и постојали су народи чија би се племићка елита наметнула за носиоце политичке власти на неким просторима и државама. Немам појма какве то везе има са левичарским схватањем, напротив, левичарска индоктринација ради често на потирању средњовјекоцних процеса.
Краљ није из народа нити од народа. Краљ је од Бога, јер је Круна од Бога.Мислиш од бана Борића и Кулина, или?
Не мисли се да се краљеви бирају од народа, већ да су из тог народа.
Пренабрегаваш чињеницу да су Срби по много чему другачији народ од осталих.ко су били племићка елита Краљевине Сицилије у 12. и 13. столећу? или Краљевине Енглеске у 14.? племство дефинише Круна, а не народност (етничко порекло). племићи немају народност, него само националност. имају породично порекло, а не колективно. колективна им је само припадност Круни. то левичари не могу да схвате. зато сам и рекао да си левичар, јер у твом поимању племства изостаје његов основни именитељ - суверен.
Пренабрегаваш чињеницу да су Срби по много чему другачији народ од осталих.
Њима никад није владао странац, сем силом, Ромеји су били свесни ове чињенице
и то је једини разлог зашто је Немања преживео након шетње на повоцу цариградским улицама.
Чак су изродили две народне династије у тренуцима стољетног робовања и одсуства било какве властеле.
Ненародни краљеви у тој причи Божијих намесника нису баш омиљени,Краљ није из народа нити од народа. Краљ је од Бога, јер је Круна од Бога.
ништа ми нисмо другачији од других народа. можда смо само веће будале. то колективистичко идолопоклонство је чист марксизам. кад кажем чист, мислим најпрљавији могући.Пренабрегаваш чињеницу да су Срби по много чему другачији народ од осталих.
и то је једини разлог зашто је Немања преживео након шетње на повоцу цариградским улицама.
Чак су изродили две народне династије у тренуцима стољетног робовања и одсуства било какве властеле.
Наравно, тај облик политичке егзистенције је још увек у употреби.И сами Немањићи, а поготово Котроманићи већину својих владавина били су некоме вазали.
Које идолопоклонство? Може мало детаљније?ништа ми нисмо другачији од других народа. можда смо само веће будале. то колективистичко идолопоклонство је чист марксизам. кад кажем чист, мислим најпрљавији могући.
то је стилска фигура. мислио сам на свеприсутну опседнутост колективном.Које идолопоклонство? Може мало детаљније?
ваљда смо зато и прошли најгоре од побројаних. због "домаће памети".Наравно, тај облик политичке егзистенције је још увек у употреби.
Само што Србима никада нису успели поставити странца за владара,
као нпр. Бугарима, Албанцима, Грцима, Хрватима, Русима...

Ništa, ništa, ja samo onako, uzgred, zapazucnuo sam tvoje razmišljanje da bosanski vojvoda Petar Pavlovic koji je ziveo u 15.veku nije pripadao srpskom narodu.
Meni je to malcice cudno, ali ja sam laik i ne razumem se u metodologiju istorijske nauke. No dobro, postoji sansa da se emancipujem u svom zivotnom veku, do groba, kako si se ti jednom naucno uzrazio.
Je li pravni termin i "gospodstva srpskoga" na nadgrobnom spomeniku zupana Ozrina Kopijevica?Kao što možeš videti kada imaš neselektivan pristup diplomatičkoj građi, gospoda bosanska, srpska i raška predstavljaju njegove pretke na čija se prava poziva, iz razloga što su to pravne sintagme koje se javljaju u diplomatici.
Pojmovi kao srpska gospoda, raška gospoda, humska gospoda, bosanska gospoda i sl. su pravni termini, koji povlače za sobom zakonske obaveze.
Je li pravni termin i "gospodstva srpskoga" na nadgrobnom spomeniku zupana Ozrina Kopijevica?
Не разумем. Шта је држава ако не колектив, ма ко био на њеном челу?то је стилска фигура. мислио сам на свеприсутну опседнутост колективном.
Ја немам такав утисак а ни судија још није свирао крај.ваљда смо зато и прошли најгоре од побројаних. због "домаће памети".
Je li poznata nekome povelja bana Stepana Vuku Vukoslavicu iz 1329. gde se spominje boj u Rasi (ne mislim na povelju iz 1351. koju je izdao Vuku i Pavlu Vukoslavicu)?