Stefan Nemanja, državna tajna broj 1: Niko ne sme da zna koliko je uopšte koštao megalomanski spomenik

Ne volim to sa "zavide", nije u tome stvar, pre ce da nam se smeju na neukusu tj. sto je to mesto ostalo sasvim pusto, a spomenik viri kao cir, previsok je jednostavno, a meni nije jasan ni onaj kao slem dole.

Takav spomenik je za drugo mesto, za Rasku ili eventualno Avalu, mozda jos neki deo Beograda koji je ozelenjen puno i brdovit.

Inace da je malo manji, i da se nije iseljavala zeleznicka, bilo bi sasvim lepo, i bar meni, estetski prihvatljivo.
Kad budes u komisiji za estetiku spomenika digni ruku :lol:
 
Ne volim to sa "zavide", nije u tome stvar, pre ce da nam se smeju na neukusu tj. sto je to mesto ostalo sasvim pusto, a spomenik viri kao cir, previsok je jednostavno, a meni nije jasan ni onaj kao slem dole.

Takav spomenik je za drugo mesto, za Rasku ili eventualno Avalu, mozda jos neki deo Beograda koji je ozelenjen puno i brdovit.

Inace da je malo manji, i da se nije iseljavala zeleznicka, bilo bi sasvim lepo, i bar meni, estetski prihvatljivo.potpisujem
 

Stefan Nemanja, državna tajna broj 1: Niko ne sme da zna koliko je uopšte koštao megalomanski spomenik

Autor: Nataša Latković 07. jul 202317:12

https://nova.rs/vesti/politika/stef...oliko-je-uopste-kostao-megalomanski-spomenik/

1676895306-DRM_2153-750x500.jpg
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Punih pet godina vlast krije cenu izgradnje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Mada je Vlada Srbije tu informaciju označila kao “poverljivu” do 2023. godine, i pored više zahteva portala Nova.rs gradske vlasti odbijaju da nam dostave tu informaciju.

“Nova” je ponovo uputila pitanja nadležnom Sekretarijatu za kulturu, odnosno Gradu Beogradu, sa zahtevom da nam dostave informacije o ukupnoj ceni izgradnje i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.

Zatražili smo podatke o cenama konkursa, izrade i postavljanja pomenutog spomenika, angažovanim preduzećima i pojedincima, kao i podatak o izvoru finansiranja.

Te podatke Vlada Srbije Zaključkom je proglasila “poverljivim” 18. jula 2018, a sa rokom čuvanja do 2023. Da je podatak o ceni spomenika Vlada proglasila tajnom, pisalo je u odgovoru Sekretarijata za kulturu grupi profesora sa Filozofskog fakulteta, koja je ranije tražile te informacije.

Istekli svi rokovi za otkrivanje cene izgradnje spomenika Stefanu Nemanji, a vlast i dalje ćuti i ne otkriva koliko sve to košta. Zašto?

POLITIKA
19. mar

Kako je Vesić lagao o ceni spomenika Stefanu Nemanji

POLITIKA
2. feb

Radojičić: Cena spomenika Stefanu Nemanji tajna do 2023.

DRUŠTVO
7. mar

I Zoran Radojičić, tadašnji gradonačelnik Beograda, takođe je izjavio da je 2023. krajnji rok kada bi Vlada Srbije trebalo da ukine oznaku tajnosti, čime bi bilo omogućeno objavljivanje detalja i cene tog projekta.
„To je krajnji rok, ali u zavisnosti od procene situacije Vlada će objasniti celu tu priču“, rekao je Radojičić.

Vlada, naravno, do danas nije našla za shodno da objasni zašto bi na cenu izgradnje jednog spomenika bila stavljena oznaka “poverljivo”. Sudeći po važećim propisima, malo je verovatno da postoje zakonski osnov za to.
Naime, kako piše u Zakonu o tajnosti podataka, taj stepen tajnosti određuje se radi “sprečavanja nastanka štete po interese Republike Srbije”. Kakva bi šteta mogla nastati po državne interese otkrivanjem cene podizanja jednog spomenika teško je i pretpostaviti.

Prvi zahtev upućen krajem 2022.

Portal i list “Nova” su 22. decembra prošle godine prvi put uputili zahtev Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda da nam odmah posle Nove godine dostavi podatke o ukupnoj ceni izgradnje i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.

Budući da nije bilo odgovora, novi zahtev uputili smo 16. januara, da bi tri dana kasnije od ovlašćenog lica za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja dobili dopis u kome je između ostalog bilo navedeno da je naš zahtev prosleđen nadležnoj organizacionoj Grada Beograda, kao i da se rok za odgovor produžava na 40 dana.
1679049001-spomenik-stefanu-nemanji-zahtev.PNG
Foto: Printscreen
“Obaveštavamo vas da zbog prijema i rešavanja velikog broja zahteva nismo u mogućnosti da postupimo po vašem zahtevu u roku od 15 dana, već se rok za postupanje produžava na rok od 40 dana od prijema zahteva, shodno članu 16. stav 4. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, pisalo je u odgovoru ovlašćenog lica.

I taj poslednji produženi zakonski rok od 40 dana je istekao, ali odgovora o ceni izgradnje spomeniku Stefani Nemanji nije bilo. Ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja nije odgovorilo na naše pitanje kada ćemo dobiti tražene podatke, koje je upućeno 14. marta, a u Sekretarijatu za kulturu, koji smo tada kontaktirali telefonskim putem, takođe nisu imali odgovor.
Spomenik koštao više od devet miliona evra

Nijedan gradski niti državni funkcioner nije iznosio ni okvirnu cenu koštanja podizanja spomenika Stefanu Nemanji.

Sa druge strane, televizija N1 otkrila je krajem 2020. da je njegova cena iznosila najmanje milijardu dinara ili oko devet miliona evra.
Taj iznos proizašao je iz dokumenata sa carine koja pokazuju da je u Srbiju, sa delovima spomenika, ušlo 10 kamiona iz Rusije koji su carinjeni sa različitim cenama. Najniža je iznosila 600.000 evra, a pojedini delovi koštali su i više od million evra.

Cena transporta je iznosila više od 20.000 evra, a umesto radnika iz Srbije, postavljali su ga Rusi.
Ukoliko Nova.rs u zakonskom roku ne dobije tražene informacije, ponovo ćemo se obratiti Poverniku za informacije od javnog značaja.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Neverovatno da je i dalje državna tajna sa koliko je miliona evra naših para režim platio spomenik na Savskom trgu. I da stvar bude apsurdnija, pored toliko srpskih vajara, neki Rus koga je doveo Emir Kusturica, bez konkursa je dobio da ga pravi, mada su naši vajari daleko bolji od ruskih pošto su Rusi sedamdesetak godina stvarali jedino i samo u žanru socijalističkog realiizma. Na stranu što nikada nijedan pravi Srbin ne bi umesto srpskom vajaru dao strancu da radi spomenik Stefanu Nemanji.
Je li to onaj što je rođenog brata na.uzio?
 

Back
Top