ste je burnproof i sta su jamperi ?

Burn Proof je specifična mogućnost nekih CD pisača da zaštite sami sebe od famozne "Buffer underrun error" koja je harala i uništavala CD-ove širom sveta sve do nastanka Burn Proof tehnologije.
Suština je da CD pisači starije generacije moraju imati KONTINUIRANI tok podataka sa HD-a (ili drugog CD-a) dok pišu jer ti stari pisači ne mogu da naprave pauzu u pisanju koje je već započeto. Ovo nije problem uglavnom, ali nekad se kompjuter uspori (neki treći program recimo počne nešto da čita sa HD-a za vreme pisanja CD-a) i onda CD pisač ne može da dobije onoliko podataka koliko mu treba u sekundi. Rezultat - disk koji možeš koristiti kao podmetač za čaše. Burn Proof je "naučio" da PAUZIRA pisanje dok se ne steknu uslovi za njegov nastavak, pa tako i nije veliki problem ako podaci ne stižu brzinom koju CD očekuje.

Jumperi su prekidači, najprostije rečeno. I to jako jednostavni prekidači, gde imaš dve žičice i trećom đičicom koja izgleda kao kapica napraviš kratki spoj između ove dve.
 
BurnProof se kao takav i pod tim imenom javlja samo kod Teac-a i LG-a, dok se kod ASUS-a koristi FlextraLink koji bukvalno zaustavi CD kada nema podataka, kod AOpen-a se koristi JustLink koji samo uspori rezanje u moguce je da dodje do pucanja ali ako dodje podaci koji su narezani bice citljivi.
 

Back
Top