Stav prema Rusiji?

Kakvo je vase misljenje o Rusiji?

• pozitivno

• negativno

• neutralac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Naravno da sam znao da postoji prenos gasa tankerima, nemoj sad preterivati...

A da je neisplativ jasno je i malom detetu, jer da jeste Rusi bi tankovali preko Crnog mora i kroz Bosfor, ne bi gradili gasovod...

Pa cekaj ako je neisplativo zasto Rusi izgradise onolika postrojenja upravo za likvifikaciju i transport gasa?? :hahaha:'

Dakle Rusi imaju izbor - da li ce zaradjivati vise ili ce zaradjivati nesto manje, ali EU nema izbor - jer moze samo da bira hoce li ziveti ili nece.
Razlika je drasticna :super:

pa ja sam ti gore napisao,za moju kucu je potrebno oko 20 000$ da 90% postane energetski nezavisna od bilo kojih derivata. jedna kuca ....

Razlika izmedju nemoguceg, i uzaasno skupok se ipak mora napraviti....
Ostalo se slazem....

Ne bih rekao da se to skalira tako, da ako treba $20,000 za jednu kuću, da je onda potrebno $40,000 za dve kuće. Ono su ozbiljni ljudi, ne verujem da bi tek tako lupali gluposti.

Ekonomski udarac bi svakako bio veći za EU nego za Rusiju, tu nema sumnje. Ali ne bi gurnuo Evropu zauvek u "mračno doba" kao što se potencira.

Pa cekaj ako je neisplativo zasto Rusi izgradise onolika postrojenja upravo za likvifikaciju i transport gasa?? :hahaha:

Pa donosi nekakav profit svakako, ali manji nego gasovod.

Južni tok nije sagrađen još, zašto bi ga gradili ako tankeri donose jednak ili uporediv profit po količini prenetog gasa? I taj gasovod basnoslovno košta, pa ipak računaju da će se isplatiti.

Pa donosi nekakav profit svakako, ali manji nego gasovod.

Južni tok nije sagrađen još, zašto bi ga gradili ako tankeri donose jednak ili uporediv profit po količini prenetog gasa? I taj gasovod basnoslovno košta, pa ipak računaju da će se isplatiti.

Pa ti i dalje nista ne kapiras, grade ga upravo zato sto su svesni da u Evropi ipak nikad na vlast nece doci tolike budale koje bi zrtvovale milione zivota svojih gradjana i svoje ekonomije da bi realizovale neciju rusofobiju. Oni znaju da ce Evropa morati da igra kako ruski medved svira.

Ne bih rekao da se to skalira tako, da ako treba $20,000 za jednu kuću, da je onda potrebno $40,000 za dve kuće. Ono su ozbiljni ljudi, ne verujem da bi tek tako lupali gluposti.

Ekonomski udarac bi svakako bio veći za EU nego za Rusiju, tu nema sumnje. Ali ne bi gurnuo Evropu zauvek u "mračno doba" kao što se potencira.

Nije tako,jos je skuplje... jer meni od energetskog izvora na krovu do potrosaca ima 10 metara, a u ovom slucaju od afrike do evrope,i ja uopste nisam siguran da je to moguce.... i kolika energija bi se gubila samo u transportu... naravno da lupaju gluposti,jer da je to moguce,davno bi se gradovi grejali na solarnu energiju,umesto na gas....

Ekonomski udarac bi se ogledao u tome,da bi sve sto proizvodi nemacka ,preko noci poskupelo za 30tak% .

Jos nam nisi objasnio kako bi preziveli prvu zimu, da ne idemo dalje u buducnost :bye:

a ti stvarno misliš da je kod njih kao u Srbiji, pa ne postoje skladišta gasa?

Francuska ima skladišta gasa za nekoliko godina unapred.
Rusija bi isto bila u uporedivom problemu kada bi ostala bez ogromne količine prihoda - jer oni uvoze hranu između ostalog...

Nije tako,jos je skuplje... jer meni od energetskog izvora na krovu do potrosaca ima 10 metara, a u ovom slucaju od afrike do evrope,i ja uopste nisam siguran da je to moguce.... i kolika energija bi se gubila samo u transportu... naravno da lupaju gluposti,jer da je to moguce,davno bi se gradovi grejali na solarnu energiju,umesto na gas....

Solarna energija u Sahari je neuproedivo pouzdanija nego u Evropi.
Tako nešto do sada nije pokušano jer nije bilo političkih uslova za to, ali ti će se uslovi steći kroz Sarkozijevu "Uniju za Mediteran" koja je neka vrsta proširenja Evropske unije.

Tako nešto do sada nije pokušano jer nije bilo političkih uslova za to, ali ti će se uslovi steći kroz Sarkozijevu "Uniju za Mediteran" koja je neka vrsta proširenja Evropske unije.

Koje ti nebuloze pises pa to je strasno... Pa nije Sahara jedino mesto na svetu sa pouzdanom suncanom energijom. Ta mastarija o kojoj ti pricas nije pokusana NIGDE na planeti, ni u neuporedivo manjem obimu da ne pricamo o napajanju celog kontinenta.

Koliko ti godina uopste imas?

Tebi i dalje nije jasno da to nije moguce,to je projekat trenutno ostvariv isto koliko i rat zvezda....
Objasni mi koju energiju koristi florida ? Florida koja ima vise od 300 suncanih dana godisnje! I nikome nikada nije palo na pamet da gradi nikakve panele kojima bi pokretao fabricke pogone,ili davao energiju domacinstvima... Jel znas zasto ? Zato sto to nije moguce napraviti. A ovi ce iz afrike sucevu energiju da transportuju u nemacku :hahaha: pa dobro majku mu,jel ti stvarno verujes u to ?

Koje ti nebuloze pises pa to je strasno... Pa nije Sahara jedino mesto na svetu sa pouzdanom suncanom energijom. Ta mastarija o kojoj ti pricas nije pokusana NIGDE na planeti, ni u neuporedivo manjem obimu da ne pricamo o napajanju celog kontinenta.

Koliko ti godina uopste imas?

Ne pričam ja nego ljudi koji se bave time, postovao sam linkove. Nisam tehnološki inženjer nego inženjer elektrotehnike (i to za niske struje) tako da ne znam mnogo o tome, a naučio sam da se bez preke potrebe ne mešam u tuđu struku, pa da oglašavam da li je nešto moguće ili nemoguće.

Imam 28 godina, što?

Tebi i dalje nije jasno da to nije moguce,to je projekat trenutno ostvariv isto koliko i rat zvezda....
Objasni mi koju energiju koristi florida ? Florida koja ima vise od 300 suncanih dana godisnje! I nikome nikada nije palo na pamet da gradi nikakve panele kojima bi pokretao fabricke pogone,ili davao energiju domacinstvima... Jel znas zasto ? Zato sto to nije moguce napraviti. A ovi ce iz afrike sucevu energiju da transportuju u nemacku :hahaha: pa dobro majku mu,jel ti stvarno verujes u to ?

To što nešto nije pokušano, svakako ne znači da je nemoguće.
Dovoljno je recimo, da je neisplativo, pogotovu u slučaju Amerike koja ima i svoje energetske izvore a ima i pouzdan uvoz iz arapskog sveta...

To što nešto nije pokušano, svakako ne znači da je nemoguće.
Dovoljno je recimo, da je neisplativo, pogotovu u slučaju Amerike koja ima i svoje energetske izvore a ima i pouzdan uvoz iz arapskog sveta...

Zasto bi bogati amerikanci trosili gas,koji nije obnovljiv,i zagadjuje covekovu okolinu,zasto na floridi ne izgrade panele za prikupljanje sunceve energije i tom energijom snadbevaju i potpuno zadovolje potrebe recimo Njujorka,koji bi tada postao najcistiji grad na svetu ? :)

Imaju vise novca od EU, vise sunca od afrike,a i sve im je blize....

Ne pričam ja nego ljudi koji se bave time, postovao sam linkove. Nisam tehnološki inženjer nego inženjer elektrotehnike (i to za niske struje) tako da ne znam mnogo o tome, a naučio sam da se bez preke potrebe ne mešam u tuđu struku, pa da oglašavam da li je nešto moguće ili nemoguće.

Imam 28 godina, što?

Imam par godina vise od tebe ali i ti imas dovoljno da bi morao znati koliko je neozbiljno sve ovo o cemu pricas. Mi ovde diskutujemo o realnim pitanjima, o svakodnevnici a ti serviras naucnu fantastiku, koja nigde nije ni pokusana i za koju ni ti sam ne znas da li je i teoretski izvodljiva ili ne.

Imam par godina vise od tebe ali i ti imas dovoljno da bi morao znati koliko je neozbiljno sve ovo o cemu pricas. Mi ovde diskutujemo o realnim pitanjima, o svakodnevnici a ti serviras naucnu fantastiku, koja nigde nije ni pokusana i za koju ni ti sam ne znas da li je i teoretski izvodljiva ili ne.

Pa u domenu naučne fantastike je i da bi Rusi isekli dotok gasa Evropi i time se odrekli prihoda koji im čine izuzetno značajan deo ekonomije. Izvoz gasa čini dve trećine njihovog ukupnog izvoza. To nisu uradili ni za vreme SSSR-a, kada su imali kudikamo više razloga, pa ne vidim zašto bi sad.

Rusija bi možda mogla da bude samodovoljna ekonomija (za razliku od Evrope) ali za to je ipak potrebno još neko vreme. Poljoprivreda im je recimo, upropaštena još od 1920-ih i sovjetskih "reformi", pa sad 15% njihovog uvoza je uvoz hrane za kojim u suštini nema nikakve potrebe pored toliko obradive zemlje!

Poslednja izmena:
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla

p.s-truc

:dontunderstand:

Pa u domenu naučne fantastike je i da bi Rusi isekli dotok gasa Evropi i time se odrekli prihoda koji im čine izuzetno značajan deo ekonomije. Izvoz gasa čini dve trećine njihovog ukupnog izvoza. To nisu uradili ni za vreme SSSR-a, kada su imali kudikamo više razloga, pa ne vidim zašto bi sad.

Decko dakle ti zaista veze s mozgom nemas.
Pa kako je Evropa izgledala za vreme Sovjetskog Saveza a kako danas??!
Koje su zemlje tada postojale - Istocna Nemacka, Cehoslovacka i ostatak varsavskog pakta, sto bi njima prekidali dotok gasa?????
:dash::dash::dash::dash:

Druga stvar, cak i da zaboravimo tu malu sitnicu (:hahaha::hahaha::hahaha:), postoji jos nesto - pre par decenija sastav energenata koji su se trosili u Evropi bio je znatno drugaciji i daleko je zastupljeniji npr. bio ugalj, nego sto je to danas. Ajde ti ipak blago nama da se prosetas pa da se vratis ovde za koju godinu, moze?

Poslednja izmena:
Decko dakle ti zaista veze s mozgom nemas.
Pa kako je Evropa izgledala za vreme Sovjetskog Saveza a kako danas??!
Koje su zemlje tada postojale - Istocna Nemacka, Cehoslovacka i ostatak varsavskog pakta, sto bi njima prekidali dotok gasa?????

Ybt, kako ti pričaš napamet i hvataš se za bilo šta samo da bi prokomentarisao...

Naravno da mi je jasno kako je izgledala Evropa i pored toga SSSR je izvozio gas u Zapadnu Evropu...

Although oil and gas were the primary Soviet exports to Western Europe, they represented only a small percentage of Western Europe's substantial fuel imports: Soviet oil provided 3 percent and natural gas 2 percent of the energy consumed in Western Europe. The completion of the Urengoy-Uzhgorod export pipeline project increased the importance of Soviet natural gas to Western Europe in the second half of the 1980s. In 1984 France, Austria, the Federal Republic of Germany (West Germany), and Italy began receiving natural gas from western Siberia through the pipeline, for which the Soviet Union was paid in hard currency, pumping equipment, and large-diameter pipe. By 1990 the Soviet Union expected to supply 3 percent of all natural gas imported by Western Europe, including 30 percent of West Germany's gas imports.

:dash:
a da možda ipak ti... prošetaš...

OMFG!!!
Pa sto nesreco nisi procitao makar prvu recenicu tog teksta koji si citirao????
Although oil and gas were the primary Soviet exports to Western Europe, they represented only a small percentage of Western Europe's substantial fuel imports: Soviet oil provided 3 percent and natural gas 2 percent of the energy consumed in Western Europe.

Kako bi mogli ikome da prete sa obustavom gasa ako su ih snabdevali sa tako malim kolicinama???

Ajde setaj ti ipak, vazi?

OMFG!!!
Pa sto nesreco nisi procitao makar prvu recenicu tog teksta koji si citirao????

Kako bi mogli ikome da prete sa obustavom gasa ako su ih snabdevali sa tako malim kolicinama???

Ajde setaj ti ipak, vazi?

'alo bre, 30% ENERGETSKIH POTREBA ZAPADNE NEMAČKE...

koliki je tada bio udeo ruskog gasa u nemačkoj privredi (koju ti tako često poteniciraš) a koliki je sada? sasvim je uporediv, ujedinjena Nemačka sada koristi oko 40% ruskog gasa, a Istočna Nemačka i ostataj "nove Evrope" je kao što si sam tako inteligentno primetio tada bio deo Ruskog bloka i ne ulazi u ove statistike...

francuska i britanija nisu zavisile od ruskog gasa ni tad, ni sad...

diskusija sa tobom je čisto gubljenje vremena... bolje idi pusti sebi neki film... sa ovim italijanskim akcionim glumcem...

Poslednja izmena:
Decko, nisi dugo na forumu ali si i za ovo kratko vreme pokazao da nema teme u koju se ti razumes i na kojoj mozes smisleno da diskutujes.

In 1984 France, Austria, the Federal Republic of Germany (West Germany), and Italy began receiving natural gas from western Siberia

By 1990 the Soviet Union expected to supply 3 percent

Znaci tek '84 su prakticno poceli sa iole znacjanijim izvozom gasa u Zapadnu Nemacku, a tek 1990 (znaci u sam sumrak Sovjetskog Saveza) mogli su da dostignu cifru od 30%. Ocigledno je da tada Sovjetski Savez nije imao ni izbliza ovaj stepen kontrole nad atlantistickim snagama u Evropi kakav imaju sada u smislu energetske zavisnosti.
Znaci em sto nisu imali ni vremena da i zaprete bilo kome sa isporukama gasa em sto bi to bili besmisleno jer nisu imali kontrolu nad trzistem kakvu imaju danas. Tada su delimicno kontrolisali samo Nemacku (od zapadno orijentisanih drzava Evrope) a danas kontrlisu Nemacku, Italiju, i kompletnu centralnu i istocnu Evropu.

Dakle, da se vratimo sada na pocetak - ti si rekao da Rusija nece nikad obustaviti isporuku gasa, jer to nije radio ni Sovjetski Savez.
Jel ti sada bar malo jasnije koliko je debilno to sto si napisao?

Ja koliko vidim ti zastupaš dva gledišta:
- Sovjetski savez nije izvozio gas u zemlje zapadne Evrope u velikoj količini
- Da danas Rusija iseče gas Evropi, ovi bi pocrkali od zime (retorički rečeno)
a ne vidiš da su ta dva stava u logičkoj koliziji, jer:

- Ako Evropa ranije nije zavisila od ruskog gasa u velikoj količini, to znači da može ponovo da ne zavisi od ruskog gasa u velikoj količini - samo treba da rade ono što su radili i tad
- Ako pak jeste zavisila i uprkos tome im je SSSR izvozio gas, iako je rivalitet NATO-Varšavski pakt bio mnooogo veći nego što je danas, onda je logično da će izvoziti gas i sad.

Istina je naravno vrlo jednostavna - zapadna Evropa u geografskom smislu, dakle FR, GB, Španija, zemlje Beneluksa - nisu zavisili od ruskog gasa ni tad ni sad.
Nemačka i Istočna evropa, u manjoj meri južna (Italija, Austrija) zavisili su od ruskog gasa i tad i sad.
Jedino što se promenilo je to što je Istočna Evropa napustila ruski blok i prešla u "zapadni"...
A ono što sam ja tebi hteo da pokažem je da, uprkos tome što je zapadna Nemačka bila član NATO, a istočna Nemačka Varšavskog pakta, uprkos tome što je postojao zid između njih dve, Rusija je izvozila gas Zapadnoj Nemačkoj i počela je to da radi čim je izgradila gasovod, jer pare su pare.

Sad razmotri nešto sasvim drugo.
U slučaju rusko-EU konfrontacije, EU će ostati bez gasa, a Rusija će ostati bez para.
Što se Amerike tiče, Kine i ostalih igrača, neće se promeniti apsolutno ništa za njih, a ravnoteža snage će biti ozbiljno pomerena u štetu Rusije. (i EU naravno, ali to nije sad tema...)
E sad mi objasni kako se isplati Rusiji da prekida dovod gasa EU.

Back