Stav prema Rusiji?

Kakvo je vase misljenje o Rusiji?

  • pozitivno

  • negativno

  • neutralac


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
- Ako Evropa ranije nije zavisila od ruskog gasa u velikoj količini, to znači da može ponovo da ne zavisi od ruskog gasa u velikoj količini - samo treba da rade ono što su radili i tad

Tako je, ranije nije zavisila. Ali ti opet slabo kapiras. Evropa bi teoretski mogla da ostvari nezavisnost od ruske energije - ali uz ogromne izmene tehnoloskog procesa i drasticno povecavanje troskova (jer je svaka druga energija skuplja od ruske), i to u periodu od 10-20 godina, i to optimisticki posmatrano.
I sta su postigli s time? Bacili verovatno stotine milijardi evra (koje nemaju), i smanjili konkuretnost svoje ekonomije za nekih 20-30%, sto znaci da bi je stavili u ravan sa ekonomijama treceg sveta.

Sad razmotri nešto sasvim drugo.
U slučaju rusko-EU konfrontacije, EU će ostati bez gasa, a Rusija će ostati bez para..

Nece, Rusija bi u toj hipotetickoj situaciji ostala samo bez dela para, jer za energiju kupaca uvek ima. Dakle u konfliktu takvog tipa gubitak za EU bio bi nemerljivo veci.
Ta situacija nikad se nece ni desiti dokle god su zemlje Evropske unije zavisne od ruske energije upravo zato jer EU nikad nece biti spremna da zrtvuje samu sebe i svoje gradjane. Postojale su zemlje koje bi bile spremne i na takve zrtve - poput Sovjetskog Saveza u WWII, ali EU svakako nije jedna od njih.
Znaci do sad pa nadalje dokle god postoji ta energetska zavisnost, Rusija ce svirati a Evropa ce igrati.

Vidis koliko ti je logika suplja na sve strane, ne idu ti ove diskusije pa to ti je.
 
800px-Maslenitsa_kustodiev.jpg


603px-Tsar_nikolai.jpg
 
@ Rocco

Bojim se da je tvoje razmišljanje ograničeno onim što bi ti želeo da bude, a to je konflikt Rusija-EU.
Glavni izvozni kapaciteti Rusije su usmereni ka Evropi, gasovod Južni tok će da košta strašno mnogo para a može se koristiti samo za izvoz gasa u Evropu, trebaće vremena i vremena da se on otplati i Rusija računa sa tim... prema tome neće biti ništa od prekida gasa dugi niz godina, a za 50 godina ko živ ko mrtav.

Nisi napisao ni zašto je uopšte u interesu Rusije da kvari odnose sa Evropom. Možda te ograničava razmišljanje da su Amerika i EU deo jednog istog sveta, pa si propustio ono preimenovanje French fries u Freedom fries u Americi, ili činjenicu da je samo UK u značajnoj meri učestovala u operacijama u Iraku...

Ja sada nažalost nemam vremena danas dalje da diskutujem, ali vreme će pokazati da će, na kraju, EU i Rusija biti mnogo bliže jedna drugoj nego što su to danas. Na kraju, civilizacijski je Rusija mnogo bliže Evropi, nego što je to Amerika.
 
Nisi napisao ni zašto je uopšte u interesu Rusije da kvari odnose sa Evropom.

Ti kao da nista nisi procitao??
Ko kaze da ce kvariti odnose??
EU je svesna da ce u svakom sukobu sa Rusijom izgubiti daleko vise od nje - zato i nece biti nikakvog konflikta.

Možda te ograničava razmišljanje da su Amerika i EU deo jednog istog sveta, pa si propustio ono preimenovanje French fries u Freedom fries u Americi

omg sa kime ja diskutjem :roll:
 
Bez obzira ko bi tu koliko izgubio, zašto bi EU ulazila u sukob sa Rusijom??
Boli njih uvo za Ukrajinu i "strateško opkoljavanje" Rusije, to su više američke zamisli..
Verovatno bi im i laknulo kada bi se Ukrajinci vratili kod Rusa, ne bi morali više da ih lažu za "evropsku perspektivu"...

A za ovo drugo, nije stvar u nazivu krompirića, seti se šta je prethodilo tome... ozbiljno francusko nemačko protivljenje ratu u Iraku i njihovo odbijanje da učestvuju u istom...
 
Poslednja izmena:
Uh... Ovde se samo u toku jednog popodneva razvilo pravo trolanje i spemovanje, čovek nema strpljenja to ni da gleda ni da čita.

Evo nekih citata i priloga o ponašanju Rusije u vreme grtađanskih protesta 1996/97, kada je Rusija, dok je ceo demokratski svet osuđivao Miloševića i njegovu izbornu krađu od 17. novemra 1996. godine, PRAKTIČNO STALČA UZ MILOŠEVIĆA, PODRŽALA TU KRAĐU I TAKO SE AFIRMISALA KAO KLASIČNI CENTAR PLANMETARNOG MRAKA I SRAMOTE.

- Dana 5. decembra 1996. godine, lideri pobednikčke koalicije ''Zajedno'' uputili su protestnu notu tadašnjem predsedniku Borisu Jeljcinu, zbog podrške Miloševiću i njegovov izbornoj krađi, koju je Jeljcin izrazio na konferenciji OEBS-a u Lisabonu, održasnoj početkom decembra 1996. godine (izvor: 'Srpska reč' broj 165. od 12. decembra 1996. godine);

- Novinar Milenko Vučetić, u svojoj kolumni pod nazivom ''U brodolomu je i komad daske spasonosna lađa'', između ostalog je zapisao: ''Ponašanje Kremlja, koji se podrškom srpskom režimu, ponovo legitimiše kao planetarna sramota, i epicentar planetranog mraka, ne može mnogo da izmeni sadašnju i buduću krajnje nepovoljnu Miloševićevu poziciju''. (isti izvor)

- U svom Novogodišnjem izdanju za 1997. godinu, ugledni moskovski list 'Izvestija istakao je svu nepravilnost i nedostojnost podrške zvanične Rusije Miloševićevoj izbornoj krađi. Drugim rečima, priznao je sramotu ruske strane, počinjenu tih dana. Kao posledica toga, nastao je poklič koji se mogao čuti beogradskim ulicama tokom šetnji tih decembraskih dana (videti prilog-sliku. Izvor je 'Srpska reč' broj 167. od 9. januara 1997. godine):

http://img269.imageshack.us/img269/6180/rusijazavremegradanskih.png

Kao posledica toga, razulareni rusofilski patrioti, koje je miloševićev režim prisilno izveo na ulice Beograda 24. decembra 1996. godine, pucali su svom neistomišljeniku, čestitom građaninu Srbije i učesniku građanskih protesta u glavu. Ostao je do danas slabo pokretan, sa oduzetom levom stranom tela:

http://img35.imageshack.us/img35/3203/samiloevicevogkontramit.png

Za sada to.
 
Poslednja izmena:
@Srborus, фотографије које си поставио, предивне су. Иначе, јуче сам обишао изложбу "Душа Русије", која је постављена на Калемегдану и био сам просто очаран - фотографије предела Русије су на мене тако деловале, као да је у питању поезија или пак молитва.

П.С. Отвори посебну тему за фотографије из Русије, како би могли да скидамо оно што нам се свиди.
 
Procitao sam sve postove,zanimljivo je bilo.Jedno mi nije jasno.Zasto nama treba neko da nesto pomogne,jesmo li nesposobni?I ko to nas mrzi,zasto?
Da li neki Finac,Danac,...ocekuje da treba neko da mu pomogne?Ne,zasto bi im neko pomogao.Mi treba da pomognemo samima sebi,mi ne valjamo,korumpirani smo i pokvareni do zla Boga,upropastili smo Srbiju.
Kad mi sebi sami pomognemo i izgradimo jednu normalnu zemlju svi ce nas postovati.
Medju narodima nema ljubavi,nemas ljubavi u familiji i komsiluku svom a da te voli neko sa par hiljada kilometara razdaljine.
Medju drzavama postoje samo interesi,vlast svake drzave misli na svoj a ne tudj narod,to joj je i posao,svom narodu odgovara ili ih menjaju.
Rusiji, konkretno,sada treba 20 godina mira i ekonomskog razvoja.Da li ce to belosvetska mafija dozvoliti drugo je pitanje,svako ima svoje interese,mora da se rusi,da se trosi oruzje,da prodaju pamet i svoju tehnologiju...njihove privrede moraju da rade da bi njihov narod mogao da ima standard na koji je navikao.
Nama takodje treba mir,rad i izgradnja zemlje.Ali mi vise volimo da pricamo o drugima a u svojoj zemlji se "snalazimo",sto manje rada a sto vise para.E,to ne moze,ne biva.
Nas put je u EU,tu i jesmo,Evtopski smo narod.Dobri odnosi sa Rusijom se podrazumevaju,ali neka se veliki lomataju sami medju sobom,ne treba mi tu da se mesamo.
Kad se slonovi potuku,strada trava.ne valja da mi izigravamo travu vise,dosta je bilo.
 
@Srborus, фотографије које си поставио, предивне су. Иначе, јуче сам обишао изложбу "Душа Русије", која је постављена на Калемегдану и био сам просто очаран - фотографије предела Русије су на мене тако деловале, као да је у питању поезија или пак молитва.

П.С. Отвори посебну тему за фотографије из Русије, како би могли да скидамо оно што нам се свиди.

Da stvarno su lepe slike. :)
 
Zanimljivo je ova zadnja slika Moskovski drzavni univerzitet Lomonosov - samo fakultet za fiziku u okviru univerziteta Lomonosov u Moskvi je imao 6 NOBELOVACA!!! SAMO JEDAN JEDINI FAKULTET U OKVIRU TOG UNIVERZITETA JE IMAO 6 NOBELOVACA!

800px-52316532_b27574ec03_o.jpg
 
Zanimljivo je ova zadnja slika Moskovski drzavni univerzitet Lomonosov - samo fakultet za fiziku u okviru univerziteta Lomonosov u Moskvi je imao 6 NOBELOVACA!!! SAMO JEDAN JEDINI FAKULTET U OKVIRU TOG UNIVERZITETA JE IMAO 6 NOBELOVACA!

800px-52316532_b27574ec03_o.jpg

Да се похвалим и подичим:
ГОДИНУ ДАНА САМ СТИЦАО ЗНАЊЕ У ОВОМЕ ЗДАЊУ МОСКОВСКОГ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА!

ЖИВЕЛА ВЕЛИКА РУСИЈА !!!

ЖИВЕО СВАКИ РУСКИ ЦАР !!!
 

Back
Top