Stav nemačke vlade: Bez priznanja Kosova Srbija ne može u EU

Da li podrzavate priznanje nezavisnosti tzv. Kosova zarad obecanja clanstva u EU?


  • Ukupno glasova
    28
Veliki je benefit imati takozvanu Freedom of Movement unutar EU

Zamisli ti sad možeš da odlučiš da živiš u Belziji
EU_Single_Market.svg

I onda se domaća klošarija pretvara da je to bezvredno etc. A u stvari ih je sludeo Vučić svojim srebrnim jezikom
Jел ти то мислиш на БелZију ?
 
EAU je prdnula u čab'r na istorijskoj pozornici.
eaeu, ispustio si slovce - ova 4 kada pretrazujes, jako zanimljive analize, npr. ova te gadja direktno u zicu, a tek ce biti aktualna [za neke buduce teme i ovde]:
Escobar: Erdogan In Kiev, Putin In Beijing: Can Neo-Ottomanism Fit Into Greater Eurasia?
radi se o napustanju dolara kao rezervne valute, sve zemlje sveta su vec ukapirale sta je zapravo veliki reset, kina, indija, sadijci, iran, juzna amerika, afrika, ... 90% sveta ne misli kao ti/vi
Escobar: The 'Rules-Based International Order' Is Unraveling Much Faster Than Expected
ali je problem u ovome:

The Empire of Lies won’t back down, because it does not have a Plan B. Plan A is to “cancel” Russia across the – Western – spectrum. So what? Russophobia, racism, 24/7 psyops, propaganda overdrive, cancel culture online mobs, that don’t mean a thing.

Facts matter: the Bear has enough nuclear/hypersonic hardware to shatter NATO in a few minutes before breakfast and teach a lesson to the collective West before pre-dinner cocktails. There will come a time when some exceptionalist with a decent IQ will finally understand the meaning of “indivisibility of security”.
 
Čak i da priznamo KiM neće nas primiti u EU.
Uvek će biti još samo ovo još samo ono.
Priznanjem Kosova zatvaramo samo poglavlje 35. a uvođenjem sankcija Rusiji samo poglavlje 30. i to je to. Ostalo bi još 31 otvoreno poglavlje.
Mit je da je Kosov glavna prepreka članstvu, čak nije ni među glavnim preprekama (glavna prepreke je vladavina prava, sa ovakvom vlašću to nikad neće biti rešeno). Daleko je Srbija od EU + EU ni ne želi zaapdni Balkan (slučaj CG i Makedonije npr.)
 

Stav nemačke vlade: Bez priznanja Kosova Srbija ne može u EU​


BERLIN -
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je da je stav nemačke vlade da je neophodno međusobno priznanje Srbije i Kosova i da bez toga nema članstva u EU, te apelovala na Srbe na Kosovu da preregistruju svoja vozila na kosovske registarske tablice.
Berbok je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministarkom spoljnih poslova privremenih vlasti u Prištini Donikom Gervala-Švarc, istakla da je cilj Nemačke da Zapadni Balkan stavi u fokus EU.


S tim u vezi je istakla je da je bitno da se "Kosovo i sve njene susedne države razvijaju u miru i na evropski način".
"Napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa je ključan, jer rešavaju praktična pitanja koja imaju uticaj na život građana, a to je potrebno na putu ka EU", naglasila je Berbok.

analena, berbok,nemačka, ministarka, spoljnih, poslova

Izvor: EPA(GONZALO FUENTES / POOL)

"Ima puno toga što mi možemo podržati u tom procesu. Jedno konkretno pitanje su registarske tablice. Lako je reći spolja nađite rešenje za to pitanje. Jasno je da 9.000 srpskih registarskih tablica još na Kosovu, što minira suverenitet Kosova", ocenila je ona.
Berbok je kazala da je važno što su prištinske vlasti poručile svima koji tablice još nisu promenili da je to moguće učiniti bez dodatnih troškova.
Istovremeno je apelovala na sve Srbe na Kosovu da promene tablice, ističući da Nemačka podržava taj proces.
Prenela je da je Srbiji rečeno da se to praktično pitanje za građane mora rešiti i implementirati ono što je dogovoreno, jer to doprinosi poverenju.
Takođe je dodala i da je neophodno rešiti i pitanje u vezi struje na severu Kosova, te je dodala da je Berlin dao nalog izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku da se posveti tom pitanju u ovom periodu energetske krize.
Berbok je istakla da na kraju procesa normalizacije odnosa mora biti međusobno priznanje Srbije i Kosova, jer je to preduslov za članstvo u EU.
"Dve članice EU koje se međusobno ne priznaju je nezamislivo", poručila je ona dodajući da je pitanje tablica povezano sa procesom integracije.
Rekla je da će iduće nedelje u Berlinu biti održana konferencija ministara spoljnih poslova o Zapadnom Balkanu, dodajući da je Nemačkoj važan Berlinski proces i da je izaslaniku nemačke vlade Manuelu Saracinu dato u nalog da radi na kompromisu kako bi konferencija pomogla uspostavljanju zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu.
Berbok je kazala i da Nemačka podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope, kao i da je vreme da se primeni vizna liberalizacija sa Kosovom.
Gervala-Švarc izjavila je da je mir na Balkanu krhak i da je potrebno veće prisustvo EU, Nemačke i NATO i zahvalila se SAD što su, kako je rekla, uslišile zahtev Prištine i poslale dodatnih 3.000 svojih vojnika na Kosovu, te je izrazila nadu da će to učiniti Nemačka i druge zemlje.
"To je važno jer je moja zemlja izložena pretnjama ratom", tvrdi ona.
Gervala-Švarc je ukazala na odnose Rusije i Srbije i iznela tvrdnje da je nedavno u Njujorku potpisan sporazum koji se tiče, usaglašavanja spoljne politike dve zemlje, što predstavlja opasnost za potencijalni rat.

https://www.rtv.rs/sr_lat/evropa/st...nanja-kosova-srbija-ne-moze-u-eu_1381480.html
https://www.rtv.rs/sr_lat/evropa/st...nanja-kosova-srbija-ne-moze-u-eu_1381480.html

Maske su pale. Srbija ne moze uci u EU bez priznanja nezavisnosti tzv Kosova.

Da li podrzavate priznanje Kosova i Metohije kao nezavisne drzave od strane Srbije zarad obecanja clanstva u EU?

Ja licno ne. Licno zelim da Srbija udje u Evroazijsku uniju i smatram da nema sta da trazimo u drzavi sa onima koji ne priznaju nasu slobodu, nezavisnost i suverenitet.
Ma kakva evroazijska unija.

To je stav Nemacke, ali Nemacka sada ubrzano propada a verovatno ce to biti sudbina cele EU (ukoliko vodi proamericku a ne sopstvenu politiku), tako da od ulaska u nju tek sad nema nista.
 
Da si napisala Amerika pa i nekako.

Amerika od svega ovoga trenutno ima najvece koristi, i od cena gasa i od gluposti Evrope.

Na kraju ce Amerika i Kina najvise da profitiraju od svega ovoga.
Ne.

Jedinstvo SAD-EU je čelično. Naučnici ih već nazivaju Atlantska Unija.


Multipolarni svet je umro u mukama

Poštovaoci putina će morati skrušeno da se pomire s tim
 
Ne.

Jedinstvo SAD-EU je čelično. Naučnici ih već nazivaju Atlantska Unija.


Multipolarni svet je umro u mukama

Poštovaoci putina će morati skrušeno da se pomire s tim
Opet netacno. Da si napisala jedinstvo Amerika - Britanija pa i nekako.

Zar ne vidis da ni Amerika ne zeli da im isporucuje jeftin gas, kakvo je to onda celicno jedinstvo? U svemu tome najvise EU gubi.
 

Back
Top