Stav nemačke vlade: Bez priznanja Kosova Srbija ne može u EU

Da li podrzavate priznanje nezavisnosti tzv. Kosova zarad obecanja clanstva u EU?


  • Ukupno glasova
    28

akademik

Ističe se
Poruka
2.709
Nemoj me krivo shvatit, volio bih da si u pravu, ali mislim da je nemoguće riješiti problem slobode i etičnosti medija u Srbiji. Mediji u Srbiji su zapravo u globali žuti tisak, trač novine i portali. Sav medijski prostor u Srbiji je zagađen i izvrgnut je sprdu, perverznim vijestima i porukama mržnje. I to nije od jučer. Medijski naslovi novina u Srbiji imali su poremećene i bolesne naslove i sadržaj još početkom 20. stoljeća. To je neslavna tradicija duga više od stoljeća. Teško da imate snage izboriti se s time. Slobodu medija i njihovu etičnost mora pratiti sazrijevanje svijesti građana o onome što je dobro, a što loše. Tu se radi o potrebi sustavne promjene mentaliteta, a mentalitet se mijenja jako sporo. To su generacijski procesi. Zato nema šanse da Srbija u idućih 20-30 godina može, sve da hoće i želi, a budimo realni ne želi i neće, popraviti situaciju sa stanjem medija i medijskih sloboda. U državi u kojoj zastupnica u parlamentu predlaže povećanje predsjedničkih ovlasti, takvo što je nemoguće napraviti.

Najveći problem nije nedostatak volje u EU za proširenjem, nego nedostatak volje srpskih političara i Srbije za pridruženjem EU. Razlozi su i više nego poznati. Kada bi Srbija ušla u članstvo EU, morala bi se odreći bilo kakvih političkih i teritorijalnih pretenzija na BiH i Crnu Goru, srpski politički vrh mora bi održavati dobre odnose sa susjednim državama, ne bi se više smjelo medijski huškati građane Srbije protiv Albanaca, Bošnjaka, Hrvata itd., političari bi se morali kazneno goniti zbog mita i korupcije, javni natječaji bi morali biti transparentni, legalni i tržišni, a svaki euro kojeg bi Srbija dobila od EU-a morao bi se pravdati i nijedan političar ne bi mogao staviti sebi ni cent u džep. Zato Srbija ne želi biti članica EU-a, jer bi ostala bez bezumne horde građana koji piju svaku pa i najgluplju riječ političara i glasaju kao zombiji. To političarima ne odgovara, jer žele zadržati Srbiju i građane Srbije svojim taocima.
Po vama je dobro etničko čišćenje, Jasenovac i nije toliko loš, a grafiti Srbe na vrbe su vam onako usput uz doručak. Još se time i hvalite...
Tako da svest o tome šta je dobro a šta loše je samo tačka gledišta.

Jedini razlog što ne ulazimo u EU je Kosovo, jer se ne odričemo teritorije i istorije. Vi istoriju nemate pa vam je lako...
Ujedinjenje Srba u regionu će teško moći da se izbegne, to je prirodan proces, ne vidim zašto bi to tebe trebalo da brine. Osim ako niste nešto zgrešili prema Srbima pa se bojite osvete...

Te političke forice koje navodiš nemaju veze sa ulaskom u EU, sama EU je korumpirana, sećaš se Simensovih crnih fondova koje su koristili za podmazivanje na tenderima? Ili lažiranja rezultata o izduvnim gasovima u automobilima?
 

Perperius

Poznat
Poruka
9.150
Nemoj me krivo shvatit, volio bih da si u pravu, ali mislim da je nemoguće riješiti problem slobode i etičnosti medija u Srbiji. Mediji u Srbiji su zapravo u globali žuti tisak, trač novine i portali. Sav medijski prostor u Srbiji je zagađen i izvrgnut je sprdu, perverznim vijestima i porukama mržnje. I to nije od jučer. Medijski naslovi novina u Srbiji imali su poremećene i bolesne naslove i sadržaj još početkom 20. stoljeća. To je neslavna tradicija duga više od stoljeća. Teško da imate snage izboriti se s time. Slobodu medija i njihovu etičnost mora pratiti sazrijevanje svijesti građana o onome što je dobro, a što loše. Tu se radi o potrebi sustavne promjene mentaliteta, a mentalitet se mijenja jako sporo. To su generacijski procesi. Zato nema šanse da Srbija u idućih 20-30 godina može, sve da hoće i želi, a budimo realni ne želi i neće, popraviti situaciju sa stanjem medija i medijskih sloboda.
Sunovrat kreće od 2012. kad je SNS ukinula zakon o kleveti. Nakon toa su preuzeli televizije sa nacionalnom frekvencijom koje su postale SNS propagandno leglo.

U državi u kojoj zastupnica u parlamentu predlaže povećanje predsjedničkih ovlasti, takvo što je nemoguće napraviti.
To je nebitno, samo još jedno u nizu šlihtanja Vučiću.

Najveći problem nije nedostatak volje u EU za proširenjem
To je veliki problem, zbog kojeg ni Srbija ni drugi kandidati ne mogu napredovati u integracijama već skoro čitavu deceniju.

nego nedostatak volje srpskih političara
Slažem se, ima i ovoga.

i Srbije za pridruženjem EU.
Što je rezultat nedostatka volje EU za proširenjem ali i negativnim odnosom prema Srbiji (nemačko uslovljavanje priznanjem Kosova i slično).

Razlozi su i više nego poznati. Kada bi Srbija ušla u članstvo EU, morala bi se odreći bilo kakvih političkih i teritorijalnih pretenzija na BiH i Crnu Goru,
To ni ne postoji.
 

Perperius

Poznat
Poruka
9.150
Jedini razlog što ne ulazimo u EU je Kosovo, jer se ne odričemo teritorije i istorije. Vi istoriju nemate pa vam je lako...
Nije jedini, ali jeste jedan od.

Ujedinjenje Srba u regionu će teško moći da se izbegne, to je prirodan proces, ne vidim zašto bi to tebe trebalo da brine. Osim ako niste nešto zgrešili prema Srbima pa se bojite osvete...
Tako i Albanci žele "prirodnu Albaniju" koja uključuje skoro ceo jug Srbije...
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.