Statistički podaci o liderstvu muškaraca i žena

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.755
Da se ne bi bacali kao u nekim temama pukim tekstom i rečenicom: Postoje istraživanja / studije koje pokazuju da su žene bolje od muškaraca u tome i tome. Pre svega, podatke koje ću podeliti uzimam sa web stranice: https://www.pewsocialtrends.org/

Odmah da navedem da će ovo biti malo duži post. Ali za celo istraživanje podeliću link na kraju (na engleskom je jeziku).
Istraživanje je vršeno u Americi.

Погледи на лидерске особине и компетенције и како се укрштају са полом

Многи, ако не и већина Американаца, мушкарце и жене виде подједнако способним када су у питању неки од кључних квалитета и понашања који су од суштинског значаја за вођство. Бити искрен, држати се притиска и залагати се за оно у шта верују неки су примери особина које се сматрају кључним за лидере како у политици тако и у бизнису и областима у којима већина јавности каже да ни један ни други пол немају предност. Поред тога, док већина одраслих каже да мушки и женски лидери имају различите стилове руковођења, релативно мали број мисли да један пол има бољи свеукупни приступ од другог.

Упркос томе, они који виде разлику између мушких и женских лидера у читавом низу лидерских особина и понашања, сматрају да су жене јаче у већини области, како у политици, тако и у послу. Бити саосећајан и емпатичан и способан за постизање компромиса су истакнути примери за то. Са своје стране, мушкарци се сматрају спремнијим на ризике.

Међу јавношћу мушкарци и жене имају донекле различита гледишта о томе које су лидерске особине најважније и о томе да ли вође најбоље оличавају те особине. Постоје и широке партизанске празнине. Жене и демократе ће вероватније женске лидере сматрати јачима од својих мушких колега у низу лидерских квалитета како у политичком тако и у пословном окружењу.

Screenshot_1.png


Мало ко мисли да један пол има бољи приступ вођству од другог, иако већина види разлику у стиловима

Већина Американаца (57%) мисли да су мушкарци и жене на највишим позицијама у бизнису и политици у основи различити када су у питању њихови стилови руковођења; 43% каже да су у основи исти.

Међу онима који у том погледу виде разлику између мушкараца и жена, већина (62%) не мисли да је и један и други пол бољи од другог; 22% каже да жене имају бољи приступ, а 15% мушкарци.

Ставови о томе се значајно разликују према полу и странци. Жене чешће од мушкараца виде родну разлику у стиловима руковођења (63% наспрам 50%). Али и међу мушкарцима и међу женама који виде разлику, већина (62%) у свакој групи каже да ни један ни други пол немају бољи приступ вођству. Отприлике свака четврта жена (27%) каже да жене имају бољи приступ од мушкараца, док 10% каже да су мушкарци бољи. Мушкарци су у томе равномерније подељени: 22% каже да мушкарци имају бољи приступ, док 15% указује на жене.

Screenshot_2.png
 
Женске вође виде се саосећајније, емпатичније од мушкараца

Већина Американаца види малу разлику између мушкараца и жена у низу специфичних квалитета и компетенција које су можда потребне за ефикасно вођство. Међутим, има неколико изузетака. На пример, већина види полну разлику када је реч о саосећању и емпатији, а око половине прави разлику између мушкараца и жена у њиховој способности да направе компромисе. У сваком случају се на женске вође гледа као на предност у односу на њихове мушке колеге. Отприлике шест од десет одраслих (61%) каже да женске политичке вође боље раде саосећање и емпатију, а сличан удео (59%) каже исто и за женске пословне лидере. Супротно томе, само 5% каже да су мушки политички лидери јачи у овој димензији, а 4% исто о мушкарцима који воде у корпоративном царству.

Жене такође гледају на оне који виде полну разлику као предност у односу на мушкарце у постизању компромиса: 42% свих одраслих каже да су жене у високим политичким канцеларијама боље у томе од својих мушких колега, док 8% каже да су мушкарци бољи. Жене су се на овом пољу увеле од 2014. Тада је 34% Американаца рекло да су женске вође боље радиле посао од мушкараца правећи компромисе, док је 9% дало предност мушкарцима. Узорак је сличан за посао: 42% каже да су руководиоке боље у постизању компромиса, а 11% каже да мушкарци имају предност у овој области.

За већину осталих квалитета тестираних у анкети, већина одраслих каже да не постоји разлика између мушкараца и жена. Али међу онима који виде разлику, на жене се обично гледа као на јаче од мушкараца у већини својстава. Два примера која се односе и на политику и на посао су искреност и етичност и залагање за оно у шта верују. Отприлике три од десет одраслих каже да женске вође раде бољи посао од мушкараца када су искрене и етичне (31% у политици и 30% у послу), док релативно мали број каже да мушкарци раде бољи посао од жена (4% у политици, 3% у послу). Слично томе, око три од десет одраслих каже да се жене боље залажу за оно у шта верују (30% за политику, 32% за посао), док отприлике једна од десет каже да су мушкарци бољи (11% за политику, 10% пословања).

Screenshot_3.png

Screenshot_4.png
 
Жене чешће од мушкараца рангирају руководиоке више по низу компетенција

Као што је случај са политичким вођством, жене су чешће него мушкарци да кажу да су женске вође у послу боље од својих мушких колега по читавом низу квалитета и понашања. Јаз је посебно широк у вези са једном ставком која се односи посебно на корпоративну културу: пружање смерница или менторства младим запосленима. Жене отприлике двоструко чешће од мушкараца кажу да руководиоци раде бољи посао менторишући младе запослене (43% жена то говори, у поређењу са 22% мушкараца). Мушкарци имају нешто већу вероватноћу од жена да кажу да мушки лидери ово боље раде (14% према 6%), али већина мушкараца (63%) каже да нема никакве разлике.

Screenshot_5.png


Нема јасне предности за мушкарце или жене по кључним питањима политике

Као што многи Американци виде малу разлику између мушкараца и жена када су у питању њихове лидерске способности, већина каже да су мушки и женски лидери подједнако способни да се баве неколико специфичних области политике. Стање економије је доследно међу главним приоритетима јавних политика, а по овом важном питању Американци виде мало дневног светла између мушкараца и жена на највишим политичким руководећим позицијама. Отприлике седам од десет Американаца (69%) каже да нема разлике између мушкараца и жена када је у питању решавање економских услова. Мањи удели кажу да жене боље раде посао у овој области (17%), док 13% указује на мушкарце.
Screenshot_6.png
 
Американци мушкарце и жене виде као подједнако способне да воде у различитим индустријама, али неки виде родне разлике

Иако жене нису подједнако заступљене у највишим руководећим редовима највећих америчких корпорација, већина одраслих каже да су способне као и мушкарци да воде велике компаније или организације у технолошкој, банкарској и финансијској, здравственој, нафтној и гасној и малопродајној индустрији. А отприлике половина одраслих (52%) не сматра да је и један и други пол способнији за вођење професионалног спортског тима.

Ипак, многи Американци имају тенденцију да неке индустрије повежу са одређеним полом. Отприлике три од десет одраслих (31%) каже да би жена боље радила посао од мушкарца који води велики трговачки ланац. Само 6% каже да би мушкарац у овом случају радио бољи посао. А у јавности је отприлике двоструко већа вероватноћа да жена каже да би бољи посао водила водећу болницу (19%) него да исто каже о мушкарцу (8%).

Сматра се да мушкарци имају релативну предност у управљању великом нафтном или гасном компанијом: 35% каже да би мушкарац у томе боље радио, док 8% каже да би жена била боља. Јаз је још шири када је у питању вођење професионалног спортског тима: 45% каже да би мушкарац био бољи у овоме, а 2% каже да би жена била боља.

Погледи мушкараца и жена на ове мере су готово идентични.
Screenshot_7.png


Американци сматрају да су различите особине корисније за мушкарце од жена које претендују на водеће позиције

Поред квалитета и компетенција које помажу вођама да обављају свој посао, постоје и својствене особине које им могу помоћи или наштетити при успону на врх. Баш као што јавност има врло различите ставове о томе шта друштво највише вреднује код мушкараца и код жена, и јавност неке особине види као корисније за мушкарце него за жене које претендују на водеће позиције. Више Американаца види да су особине попут амбиције, одлучности и асертивности корисне мушкарцима и у политици и у послу, док више каже да физичка привлачност помаже женама него што каже да помаже мушкарцима. А јавност саосећајност више користи женама него мушкарцима у политици, иако не праве разлику када је посао у питању.

Отприлике три четвртине одраслих (74%) каже да асертивност углавном помаже шанси човека да буде изабран на високу политичку функцију; половина свих одраслих каже да то помаже женама. У ствари, једна четвртина (23%) каже да асертивност углавном штети женама у политици, у поређењу са само 5% који ово говоре о мушкарцима. Резултати су готово идентични када су у питању мушкарци и жене у послу.

Screenshot_8.png

Screenshot_9.png


Izvor: https://www.pewsocialtrends.org/201...petencies-and-how-they-intersect-with-gender/
 
U americi sprovode istrazivanja na cije rezultate stavljaju naslove: Zene su inteligentnije od muskaraca.
Doduse zaborave da stave da se radilo o malom uzorku o tesko obolelim od mentalnih bolesti kao i da je istrazivanje finansirano od fishy organizacija.
Neka hvala ne brlja mi se po smecu.
Za takve izjave moraš imati argumente. Rekla kazala nisu argumenti. Priča se da je tako ili onako.
 
Za takve izjave moraš imati argumente. Rekla kazala nisu argumenti. Priča se da je tako ili onako.
Ovo je internet. To je moja poenta. Nesto mi pew socioal trends ne uliva povrenje kao nekakvo zvanicno drzavno istrazivacko telo. Dot com danas ima svako. Zato kazem da mi se ne vrslja po tome. Pa da idem i proveravam sajt. Pa da proveravam cime se sve bave. Pa da proveravam od koga dobijaju finansije i na kraju da zapravo pogledam uzorke, koliko, na koji nacin radjena istrazivanja, koja grupacija, sta sve obuhvatano, da nije nesto vadjeno iz konteksta i td... Hvala na podacima ali mi na samom startu sam naslov govori o propagandi.
 
Već sam pisao o tome ovde, na ovom pdf-u.
Empatija je ključ za dobrog vođu; razumevanje drugih, onih koji se vode vama.
Nažalost, društvo je, učenjem koje propagira da su emocije i empatija kod muškarca znak slabosti, napravilo od žena sposobniji vođe.
U životiskom svetu alfa mužjak poseduje najbolju empatiju, bolju čak od ženki.
Možda empatija nije odlika svih mužjaka, ali, verujem da oni koji je poseduju mogu u nju zaroniti dublje od žena...
Muškarac je dubina, a žena širina.
Da, baš to.
 
Pa, nisu jedino žene sposobne.
Ipak, one se od malena uče da jačaju istu, dok se muškarcima emocije i saosećanje plasira kao slabost; nešto što nije odlika muškaraca, već nasuprot - žena.
Muškarac mora da je jak, a ne da je neko ko saoseća sa slabim...
Pa pitanje je koliko se ko uci. Svima nam je empatija urodjena. Hajde da kazem velikoj vecini. Osecaj za kolektiv i pojedince moze biti zeznut. Nije isto imati osecaj za porodicu, za drugare ili za podredjene. To su stvari koje se sticu iskustvom najvise. Da, ima predispozicije, ali nista bez iskustva. Zato je smesno pricati u polnom smislu. Pogotovu sto imaju i razlicite delatnosti. Gde? Jesu li bolje u gradjevini, kreativnom sektoru, usluznom, vojska, policija, administracija, teren... U svemu? Wooow fasciniran sam.
 
Pa pitanje je koliko se ko uci. Svima nam je empatija urodjena. Hajde da kazem velikoj vecini. Osecaj za kolektiv i pojedince moze biti zeznut. Nije isto imati osecaj za porodicu, za drugare ili za podredjene. To su stvari koje se sticu iskustvom najvise. Da, ima predispozicije, ali nista bez iskustva. Zato je smesno pricati u polnom smislu. Pogotovu sto imaju i razlicite delatnosti. Gde? Jesu li bolje u gradjevini, kreativnom sektoru, usluznom, vojska, policija, administracija, teren... U svemu? Wooow fasciniran sam.
Ja nisam taj koji je postavio temu i generalizovao; samo sam rekao zašto su podaci onakvi kakvi jesu:
A to je da muškarci često skrivaju svoju empatiju, jer je empatija ka slabima znak sopstvene slabosti.
 
Ja nisam taj koji je postavio temu i generalizovao; samo sam rekao zašto su podaci onakvi kakvi jesu:
A to je da muškarci često skrivaju svoju empatiju, jer je empatija ka slabima znak sopstvene slabosti.
Pa kao vodja moras i da pokazes cvrstinu. Zamisli frka na poslu, treba da se obavi nesto da bi bilo tih para, radnici nervozni, uplaseni, inda i ti krenes sa njima. Jeste frka, uzas, sta cemo sad, razumem vas, kapiraaaam. Nije brate nego se kontrolises. To ne znaci da nemas empatiju. Imas li ti empatiju?
 
Pa kao vodja moras i da pokazes cvrstinu. Zamisli frka na poslu, treba da se obavi nesto da bi bilo tih para, radnici nervozni, uplaseni, inda i ti krenes sa njima. Jeste frka, uzas, sta cemo sad, razumem vas, kapiraaaam. Nije brate nego se kontrolises. To ne znaci da nemas empatiju. Imas li ti empatiju?
Pa, izgleda da je za liderstvo ipak ključna empatija, a ne čvrstina.
Znaš ono, kao kad stariji vide uplakanog dečaka.
Niko ili tek retki će pružiti razumevanje.
Većina, naročito oni koji se ograđuju od takvih osećanja će smatrati to kao slabost...
Razlika u pristupu je to što će dobar lider razumeti slabost, a loš će je osuditi.
Nema tu nikakve kontle, stvar trba da se reši.
Ja nisam tema, kao ni ti.
.
 
  • Podržavam
Reactions: DUH
Pa, izgleda da je za liderstvo ipak ključna empatija, a ne čvrstina.
Znaš ono, kao kad stariji vide uplakanog dečaka.
Niko ili tek retki će pružiti razumevanje.
Većina, naročito oni koji se ograđuju od takvih osećanja će smatrati to kao slabost...
Razlika u pristupu je to što će dobar lider razumeti slabost, a loš će je osuditi.
Nema tu nikakve kontle, stvar trba da se reši.
Ja nisam tema, kao ni ti.
.
Izgleda po cemu? Statistickim podacima pijuf entrtejment dot kom?
 

Back
Top