State Department: Bošnjački, hrvatski i srpski - dijalekti su jednog jezika

Mortimer

Veoma poznat
Poruka
11.366
Činjenica što su se zemlje u regiji mučno borile za pravo da svoj jezik nazovu po imenu svog naroda SAD se baš i ne tiče

ZAGREB - U rujnu 2009. godine Ured glavnog inspektora američkog Državnog tajništva poslao je interni dokument (koji nije dio dokumenata objavljenih na zviždačkoj stranici WikiLeaks ) Odjelu za ljudske resurse i Institutu za službu vanjskih poslova pod naslovom “Balkanska jezična problematika”.

Harold W. Geisel, tada zamjenik glavnog inspektora, izvještava o posjetu svog ureda američkim ambasadama u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji kada su čuli od “službenika službe vanjskih poslova i menadžera u ambasadama zabrinutosti vezane uz praksu Tajništva da tretira bošnjački, hrvatski i srpski kao tri zasebna jezika”. Službenici su izvijestili inspektora da je, zapravo, riječ o “dijalektima jednog jezika”. Inspektori su stoga zaključili kako bi bilo jako dobro kada bi Tajništvo prihvatilo taj stav i tretiralo ta tri jezika kao jedan, tj. tri regionalne varijante srpskohrvatskog jezika.

Kad je Hrvatska ostvarila samostalnost, smatralo se da je pitanje jezika jednom za svagda riješeno, ali i ovi dokumenti potvrđuju kako stranci na hrvatski jezični problem zapravo gledaju kroz potpuno druge naočale.

http://www.jutarnji.hr/-bosnjacki--hrvatski-i-srpski---dijalekti-su-jednog-jezika-/924843/

Kojim jezikom govorimo?
 
jedan jezik,jedan narod..

b5gvt0.jpg
 
sepavi KARAdzic je prepisao Hrvatske rijecnike i stvorio tzv.srpski jezik.da li je bio u bjelovaru,mozda...

Takozvani hrvatski riječnik je prepisao 1921.g. kada su se takozvano hrvati pojavili prvi put posle 1000 godina tavorenja u mraku. A baš neznam zašto su ih 900 godina zvali Mađari. Verovatno zato što im je ceo milenijum Šandor *ebo žene i devojke.
 
Takozvani hrvatski riječnik je prepisao 1921.g. kada su se takozvano hrvati pojavili prvi put posle 1000 godina tavorenja u mraku. A baš neznam zašto su ih 900 godina zvali Mađari. Verovatno zato što im je ceo milenijum Šandor *ebo žene i devojke.

mi smo bili na poviesnoj karti kad su vas (500godina) vodili kao tursku raju...
 
mi smo bili na poviesnoj karti kad su vas (500godina) vodili kao tursku raju...

To već svi znaju, da ste bili u mađarskim mudima još kada ste se igrali u pesku sa kanticom i lopaticom ...... a mamica se jurila sa Zoltanom oko plota ..... jbga danas vam mamice i devojke rade u EU .... ako ponesete umesto kantice peska 400-500 evra možda možete da ih vidite po izlozima, bordelima, javnim kućama, parkovima i ostalim radnim mestima, pa i da malo radnete ako imate dovoljno keša ......
 
Samo se oni ponose što vole otpatke pa bile to i nakaradne reči.

Bas tako, samo oce da budu sluge, poklanjaju sve svoje drugima samo da ovi dodju i da im budu vladari, i onda pametuju o svom jeziku? Stvarno treba sastaviti posebnu enciklopediju o Hrvatima, da nauka istrazi kako je evolucija u ovom slucaju krenula u najgorem pravcu ...
 

šta se cerekaš klempavi :mrgreen: pa i imaš ...kaže se American English... a de bi to chobanin sa Fruške znao.... gde je Fruška do Amerike :rotf: :rotf:

Kaže se i arfo-amerikanac ..... ali nikako da prelome evro-amerikanac ili azijat-amerikanac.

A i zašto bi kada će uskoro biti cro-amerika...... osećam da će te u sledećoj najezdi svi otići u Aljaku ..... a kako čujem Obama misli da proda Aljasku Rusima zbog dugova .... blago vama .... bićete opet Rusi.

Svukud prođi kući dođi .....
 

Back
Top