Start ap za inovacije

Bjankilina

Domaćin
Poruka
3.518
Treba mi pomoć oko pisanja start apa. Imam fantastično ideju, nesto sto kod nas nema onako kako sam ja zamislila, imam ko bi napravio.sajt sve, ali ne znam kako se piše start ap. Biznis plan, sta treba . Malo sam guglala nisam sigurna da sam sve razumela ima li iko da mi malo objasni kako se aplicira i piše.?

A ko ti garantuje prihvatanje ideje ako neki milijarder namiriše odličnu ideju koju može da startuje već sutra a tebe lako da izbaci iz igre?

Znaš li ti koliko su ljudi zavili u crno jer su naivno verovali u "državnu dobrotu"?

Pa u Americi su ti beskućnici 80% sa fakultetom, nisu mogli da otplate kredit za biznis koji su im preoteli

Mislim, pozdravljam entuzijazam i zvezde u očima ali popij jednu čašu hladne vode prvo...

Treba mi pomoć oko pisanja start apa. Imam fantastično ideju, nesto sto kod nas nema onako kako sam ja zamislila, imam ko bi napravio.sajt sve, ali ne znam kako se piše start ap. Biznis plan, sta treba . Malo sam guglala nisam sigurna da sam sve razumela ima li iko da mi malo objasni kako se aplicira i piše.?
Јави се овде. Ако је прича иоле ”здрава” добићеш средства. Моји пријатељи су тако кренули.
https://www.inovacionifond.rs/cir/

:lol: Само на Балкану се гугла бизнис план, као да АИ не постоји.

Prvo moras da znas gde planiras da apliciras za odredjena sredstva...recimo neki drzavni fond.
Onda moras da odes na taj sajt, ili pozoves telefonom i da saznas sta je sve potrebno da bi se konkurisalo.
Sama ideje nije dovoljna...potrebno je da u tom biznis planu dokazes da je projekat saodrzavajuci, sa detaljima oko na primer proizvodnje, prodaje ili sta god radis...
Drugo, i pored sjajnih ideja, vecina investitora (privatnih i drzavnih) ce traziti odredjene garancije oko ulozenih sredstava, tipa menice, jemac, itd...

Postoje i sajtovi gde predstavis svoju ideju/proizvod, i onda drugi mali investitori ulazu u tvoj buduci proizvod (prakticno ga kupuju pre nego sto je napravljen) aili nisam siguran da li je to moguce iz Srbije...

Takodje znam da su postojali pojedinci koji su pravili te biznis planove za odredjenu nadoknadu, nije da ne moze covek sam, ali je prednost bila sto te osobe znaju tacno sta odredjena institucija zahteva (na primer Fond za Razvoj republike Srbije) pa se onda isplatilo ici preko njih, da bi dokumentacija bili potpuna.

Prvo moras da znas gde planiras da apliciras za odredjena sredstva...recimo neki drzavni fond.
Onda moras da odes na taj sajt, ili pozoves telefonom i da saznas sta je sve potrebno da bi se konkurisalo.
Sama ideje nije dovoljna...potrebno je da u tom biznis planu dokazes da je projekat saodrzavajuci, sa detaljima oko na primer proizvodnje, prodaje ili sta god radis...
Drugo, i pored sjajnih ideja, vecina investitora (privatnih i drzavnih) ce traziti odredjene garancije oko ulozenih sredstava, tipa menice, jemac, itd...

Postoje i sajtovi gde predstavis svoju ideju/proizvod, i onda drugi mali investitori ulazu u tvoj buduci proizvod (prakticno ga kupuju pre nego sto je napravljen) aili nisam siguran da li je to moguce iz Srbije...

Takodje znam da su postojali pojedinci koji su pravili te biznis planove za odredjenu nadoknadu, nije da ne moze covek sam, ali je prednost bila sto te osobe znaju tacno sta odredjena institucija zahteva (na primer Fond za Razvoj republike Srbije) pa se onda isplatilo ici preko njih, da bi dokumentacija bili potpuna.

Tako je, na to sam mislila , suštinski imam.koga bih uslovno rečeno angažovala, to je zapravo osoba koja je dobila start ap :D iz trećeg puta, doduše, ali ga je dobio i to nije baš originalni biznis , pa sam se čudila kako je uopšte proslo , ali evo ide već par godina i raste . Ali nisam dovoljno bila sa njim, pa negde strahuje od krađe ideje , a ideja je fakat dobra :) sinula mi, kao što biva, jer je podrazumeva nesto sto bi dosta olakšalo svakodnevni život porodičnih ljudi.. hvala na informacijama . Gledala sam malo i subvencije za žensko preduzetnistvo, nisu velike cifre , ali je možda nešto od čega može da se krene

Uh, Katapult je ozbiljan poduhvat :) pre neki dan dobio Alideda . Ni to mi nije jasno, toliko ima platforma za dostavu hrane , čudi me da su uspeli da dobiju
Катапулт је само један од пројеката, за ово што ти пишеш је пре можда Смарт старт, али јавиш се лепо људима па ће те упутити:
https://www.inovacionifond.rs/cir/program/smart-start

Smart Start​

Циљ програма Паметни почетак је да пружи подршку свестраним и високо-мотивисаним тимовима који желе да започну своје предузетничке каријере, да валидирају пословне идеје и демонстрирају корисност својих производа/услуга/технологија, кроз развој првог прототипа или минимално одрживог производа (MVP).

Корисници Програма имаће на располагању финансијску и менторску подршку, која ће им помоћи у спровођењу прве фазе истраживања тржишта, развоју производа, успостављању пословног модела и започињању припрема за следећу фазу прикупљања финансијских средстава. Осим тога, ако и где је применљиво, Фонд за иновациону делатност (у даљем тексту: Фонд) ће организовати серију посебних радионица, које ће помоћи корисницима да боље организују своје активности и покрену пословање свог стартапа на што бољи начин.

Tako je, na to sam mislila , suštinski imam.koga bih uslovno rečeno angažovala, to je zapravo osoba koja je dobila start ap :D iz trećeg puta, doduše, ali ga je dobio i to nije baš originalni biznis , pa sam se čudila kako je uopšte proslo , ali evo ide već par godina i raste . Ali nisam dovoljno bila sa njim, pa negde strahuje od krađe ideje , a ideja je fakat dobra :) sinula mi, kao što biva, jer je podrazumeva nesto sto bi dosta olakšalo svakodnevni život porodičnih ljudi.. hvala na informacijama . Gledala sam malo i subvencije za žensko preduzetnistvo, nisu velike cifre , ali je možda nešto od čega može da se krene
Pa mozes uvek da trazis da potpise neki pred-ugovor pre nego sto krene da pravi start-up biznis plan za tebe..

Ali realno kad pogledas, cim predas taj plan negde u neku insititucjiu, svako ko radi tamo ce biti upoznat sa tvojom idejom, tako da ne mozes nikako da se zastitis, niti to treba da te obeshrabri....
Ako projekat ukljucuje neki patenat, onda mozes privremeno da se zastitis od drugih..ali to je druga tema...

Pretpostavljam da je u pitanju ideja za neki biznis plan. Teško jeste, ali samo napred. Savetovao bih ti da se okaneš domaćih jajara i da nikad ne serviraš tu svoju ideju u detalje kad je predstavljaš.

"nemam potrebno znanje trenutno, što ne znači da ga neću imati"
😭😭😭

"ali ne znam kako se piše start ap."

Sunce ti žarko koji horor ovdje čitam

Zašto horor ? Ne razumem stvarno . Imam ideju , Imam programera, Imam dosta praktičnog iskustva u industriji o kojoj je reč, istina , nisam jos uvek preduzetnicki dovoljno potkovana, ali operativno sam sposobna , tako da ne vidim sta sam pogrešno rekla.

Back