Starost u kojoj se zvanično postaje stara osoba, prema starim ljudima

U nedavno objavljenom radu u časopisu Psihologija i starenje, istraživači iz Sjedinjenih Država i Nemačke analizirali su podatke iz Nemačke ankete o starenju. Sa preko 14.000 ljudi rođenih između 1911. i 1974. godine, tim je pitao: „U kojoj dobi biste nekoga opisali kao starog?“

Pre nego se "izlajem" šta su oni zaključili, hajde da mi nagađamo koja je to prelomna godina.
ma nema prelomne godine. Kad sam bio mlad mislio sam ljudi preko 50 su bas stari a sa 60 spremni za umiranje. E kako sam prelazio te godine sve sam vise pomjerao tu granicu samo da ne budem svrstan u starce. Sad sam 71 a stari su mi sa 75 up

Tako i meni kada me netko oslovi sa "Vi".

Pokojnom ćaćinog prijatelja koji si je u Philadelphiji sprašio metak u slijepočnicu i kojeg sam oslovljavao s "Vi", znao bi mi reći: "Vi će te ispizditi."
Onda to nisam shvaćao, sada ga shvaćam.
Nikada više mu ne bi rekao "Vi".

To sam shvatio prije nekoliko godina kada sam bio u minimarketu od nekih 25 m2... ako i toliko.
Petak ili subota, tri ili četiri mlade junice od nekih 14 - 15 godina kupuju Venus vino i Coca Colu za bambus i jedna od njih kaže drugoj: "Daj pusti čovjeka da prvi kupi."

O mala, pa jeb*em ti li sve po spisku...

😡

A zapravo je cura samo rekla što je vidjela, starca u njenim očima.
Nemam se ja tu što ljutiti.
Trebao si da joj kažeš dođi čiči da te spiči!

Sećam se kad sam u razgovoru o njenom zdravlju sa mojom pokojnom tetkom koja je u tad imala više od 80 pomenuo godine kao faktor koji joj ne ide na ruku.Reakcija je bila neočekivana.Pa i nisu to neke godine :mrgreen: pa je počela da nabraja sve starije od nje kojih je mogla da se seti .Kako one koji su još živi tako i one koji su umrli a umrli su stariji nego što je ona bila stara zaboravljajući pritom na sve mlađe koji su umrli...

Nekako mi je to najmerodavnije. Do 30 godine je zenit snage, kondicije i fizičkog zdravlja. 30-40 opada ali se i dalje drži. Od 40 naglo opada.

Теби да, али је неисправно !

Сматра се да су жене до до 40, а мушкарци до 45 збирно најјачи у укупној и физичкој и психичкој снази.

А, шта је само теби меродавно ти изабери себи сопствене критеријуме

Теби да, али је неисправно !

Сматра се да су жене до до 40, а мушкарци до 45 збирно најјачи у укупној и физичкој и психичкој снази.

А, шта је само теби меродавно ти изабери себи сопствене критеријуме
Svi gledaju da se što.manje zamaraju i sa 25 i sa 45
A 50 evo pa samo pogledaj broj
50 brateee...

Takoe
Sećam se bio sam mlad
Skupilo se selo da idu na neku sahranu
Pitala baba jel imao taj 52 ili 54 a ovi uz ekipe za pokoj duše uzviknuše - DOSTA MU! :pivce:

Ti koliko sad imaš?
Ja sam isto tako sebe opažao kao nestarog kad sam bio u godinama u kojima si ti sad (pretpostavljam oko 55 ).U prirodi čoveka je strah od smrti a samim tim i od starosti.Ja sam mišljenja da, pri razmatranju pitanja od koje godine počinje starost,treba izuzeti sva subjektivna osećanja tojeste želje,strahove, nagone i sl kao jer je starost čoveka starost njegovog tela a to znači starost ćelija od kojih je to telo sastavljeno.Sa protekom vremena menjaju se svojstva ćelija i njhiovo ponašanje .Nauka je utvrdila da je 50 godina neka vrsta prekretnice kad nepovoljni procesi počinju da prevladavaju.

Back