Staroslovenska mitologija, slike, pesme i poneka reč

6MzmY.jpg

Perun

ne ne, sklon si samo da kritikujes tekstove a nista konstruktivno ne cinis na ovoj temi i zato sam sad primoran da postavim hrastovnikovu teoriju:D

http://www.scribd.com/doc/76018160/LAZ-I-BOGUMILI
Moram da napomenem, da ljudi ne troše vreme na budalaštine. Mislim da je moja poruka značajnija od poveznice bez ikakvog objašnjenja. Ne spominjimo ga dva puta možda se pojavi :D

znas li mozda ko je autor te slike?
Matte Painter je ilustrovao.
Inače, ta slika je deo reklamne kampanje pivske kompanije Stella Artois a radila ju je švedska marketinša agencija Lowe Brindfors.
http://www.sostav.ru/articles/rus/2007/11.12/news/images/stella-02.jpg

Moram da napomenem, da ljudi ne troše vreme na budalaštine. Mislim da je moja poruka značajnija od poveznice bez ikakvog objašnjenja. Ne spominjimo ga dva puta možda se pojavi :D

e ne moze to na taj nacin, recimo za nekog je kafkin proces budalastina, pa bi trebalo da ga odstranjujemo i upozoravamo, neka, ko ima nameru da procita nek procita i donese svoj sud

Matte Painter je ilustrovao.
Inače, ta slika je deo reklamne kampanje pivske kompanije Stella Artois a radila ju je švedska marketinša agencija Lowe Brindfors.
http://www.sostav.ru/articles/rus/2007/11.12/news/images/stella-02.jpg

tako mi imirisalo, zato sam i pitao :mrgreen:

bilo bi lepo da i ti postavis tekstove za koje smatras da su najblizi nekakvoj istini o slovenskoj mitologiji a manje da kritikujes:D

ajd okačite neke linkove sajtova na kojima ima crteža i slika staroslovenske vere...
perun, vesna, svarog i tako ti..

prelistaj temu ima
samo jos nismo baba jagu postavili

evo ide

babajaga.gif

Baba Jaga

Baba Jaga je bila slovenska boginja smrti i regeneracije, međutim, ovo božanstvo predstavićemo u okviru izlaganja o mitskim bićima starih Slovena. Razlog tome je sledeći‑ Baba Jaga je mnogo poznatija kao veštica iz bajki slovenskih naroda, koja je opisana kao jezivo biće koje živi u šumskoj kolibi sagrađenoj od ljudskih i životinjskih kostiju. Transformacija Baba Jage u
Baba jaga - Dušan Božić

svesti slovenskih naroda odvijala se postepeno, u periodu koji je trajao više stotina godina. Nekadašnje vrhovno žensko božanstvo prognano je iz slovenske svesti pod uticajem hrišćanstva dok je božanski aspekt ovog bića negiran. Kratak opis ovog procesa prikazaće različite načine na koje se shvatala Baba Jaga.

Naziv Baba se u stara vremena upotrebljavao da označi boginju majku ili majku Zemlju. Brojni toponimi koji u sebi sadrže ovo ime ukazuju na postojanje kulta boginje majke medju starim Slovenima a kao primer mogu nam poslužiti nazivi sledećih mesta: Babin zub, Babino polje, Babica, Babušnica itd. Dva su načina na koje se u ta davna vremena predstavljala Baba Jaga: kao mlada i lepa žena ili kao ružna i jeziva starica. Prvi lik Baba Jage simbolizuje sve‑rađajući i regenerativni aspekt vrhovne slovenske boginje, dok ona u liku starice simbolizuje smrt samu. Baba Jaga je takođe i boginja veštica koja svoje pandane ima u mitologijama ostalih evropskih naroda u grčkoj mitologiji ona je Hekata, u nordijskoj Hela a u keltskoj Keridven. Veštičiji atributi Baba Jage potenciraju se nakon prihvatanja hrišćanstva od strane slovenskih naroda, pa se ovo biće najčešće prikazivalo kao opasna zla veštica. Prihvatanje hrišćanstva predstavlja onu tačku u razvoju slovenske svesti u kojoj dolazi do transformacije lika Baba Jage. Kao i svako žensko božanstvo on u hrišćanstvu gubi svoj božanski status i postaje demonoliko biće ili ljudsko biće neobičnih karakteristika. U ruskim bajkama srećemo Baba Jagu kao vešticu koja živi u šumskoj kolibi na kokošijim nogama, koja u svom posedu ima različite magijske predmete i životinje. Ona se katkad predstavlja kao zlo biće koje jede malu decu, kao u pripoveci Baba Jaga, ali i kao žena koja se bavi magijom i koja pomaže herojima da ostvare svoje ciljeve (bajka Dodji tamo ne znam kamo, donesi to ne znam što). U oba slučaja Baba Jaga postavlja glavnom liku bajke zadatke koju on ili ona treba da ispune, što Radomir Podunavski tumači kao praksu inicijacije u veštičiji kult. Ovo tumačenje svoju argumentaciju ima u činjenici da svi junaci bajki koji uspevaju da prodju Baba Jagina iskušenja dobijaju na poklon magijske predmete polon veštičijie boginje svom štićeniku.

Srpski ekvivalent ruskoj Baba Jagi je Baba-Roga, biće kojim majke plaše svoju nevaljalu decu. U pozadini ove pretnje krije se zapravo strah hrišćana od žene koja se bavi magijom a pripisivanje negativnih osobina Baba Jagi tj. baba Rogi predstavlja pokušaj podrivanja moći stare slovenske vrhovne boginje. I ostali slovenski narodi imali su svoju Baba Jagu..Kod Slovenaca je ona Baba Pethra, kod Bosаnaca Divlja baba, kod Poljaka Jazi baba a kod Čeha Ienzababa.

Najverovatnije je da se iz pojave Baba Jage u slovenskim bajkama krije boginja Mokoš koja je, kao što je poznato, bila boginja veštica.
Još jedna činjenica govori u prilog ovoj tezi- Baba Jaga se predstavlja kao prelja što je bio osnovni atribut Mokoši. Najpoznatija veštica iz ruskih bajki opisana je kako sedi za svojim vretenom koje se nalazilo u samom centru njene jezive kolibe, što pisac Dixon-Kennedy objašnjava na sledeći način: Koristeći ljudske koisti i creva od kojih je bila sagrađena njena koliba Baba Jaga je na svom svom vretenu ispredela niti novog života. Ovo na najbolji način opisuje Baba Jagu kao nekadašnju boginju smtri i regeneracije.

Vesna Kakaševski

e ne moze to na taj nacin, recimo za nekog je kafkin proces budalastina, pa bi trebalo da ga odstranjujemo i upozoravamo, neka, ko ima nameru da procita nek procita i donese svoj sud

Ali zašto bi neko trošio vreme na to? Jesi li ti pročitao te vede? Da li ih preporučuješ?

bilo bi lepo da i ti postavis tekstove za koje smatras da su najblizi nekakvoj istini o slovenskoj mitologiji a manje da kritikujes:D
Moje kritike su dobronamerne...
Ja mogu da ostavim spisak knjiga koje smatram da je dobro pročitati ... bolje je uzeti knjigu nego kvariti vid na kompjuteru :D

Luj Leže - Slovenska mitologija
Spasoje Vasiljev - Slovenska mitologija
Veselin Čajkanović - Mit i religija u Srba
Veselin Čajkanović - O vrhovnom bogu u staroj srpskoj religiji
Sreten Petrović - Srpska mitologija
Sreten Petrović - Hrišćanstvo i drevna slovenska religija
Slobodan Zečević - Mitska Bića Srpskih Predanja
Rastko Kostić - Pad Arkone ili sumrak slovenskog paganizma
Bojan Jovanović - Duh paganskog nasleđa
Vitomir Belaj - Hod kroz godinu
Katičić Radoslav - Zeleni Lug
Katičić Radoslav - Božanski boj
Katičić Radoslav - Gazdarica pred vratima

I to tako, početi sa tim starijim i obuhvatniji studijama o slovenskoj mitologiji, pa doći do savremenih etnologa, i novijih dela, saznanja i hipoteza.
A ko razume ruski, tu su od originalnih hronika, preko Ribakova do studija Ivanova i Toporova. I brojni drugi autori i dela ...

ajd okačite neke linkove sajtova na kojima ima crteža i slika staroslovenske vere...
perun, vesna, svarog i tako ti..

http://www.svevlad.org.rs/slike.html
http://www.starisloveni.com/
http://dusanbozic.com/slavic
http://slaviy.ru/slaviy/slavyanskie-yazycheskie-xudozhniki/
http://www.vseminfo.ru/creativity/risunok/olscharski/

A Ruse mogu i da nabrojim pa ih traži ponaosob:
Иван Билибин
Борис Ольшанский
Виктор Васнецов
Константин Васильев
Виктор Корольков
Андрей Клименко
Всеволод Иванов
Николай Фомин
Андрей Гусельников

Ali zašto bi neko trošio vreme na to? Jesi li ti pročitao te vede? Da li ih preporučuješ?

Moje kritike su dobronamerne...
Ja mogu da ostavim spisak knjiga koje smatram da je dobro pročitati ... bolje je uzeti knjigu nego kvariti vid na kompjuteru :D

Luj Leže - Slovenska mitologija
Spasoje Vasiljev - Slovenska mitologija
Veselin Čajkanović - Mit i religija u Srba
Veselin Čajkanović - O vrhovnom bogu u staroj srpskoj religiji
Sreten Petrović - Srpska mitologija
Sreten Petrović - Hrišćanstvo i drevna slovenska religija
Slobodan Zečević - Mitska Bića Srpskih Predanja
Rastko Kostić - Pad Arkone ili sumrak slovenskog paganizma
Bojan Jovanović - Duh paganskog nasleđa
Vitomir Belaj - Hod kroz godinu
Katičić Radoslav - Zeleni Lug
Katičić Radoslav - Božanski boj
Katičić Radoslav - Gazdarica pred vratima

I to tako, početi sa tim starijim i obuhvatniji studijama o slovenskoj mitologiji, pa doći do savremenih etnologa, i novijih dela, saznanja i hipoteza.
A ko razume ruski, tu su od originalnih hronika, preko Ribakova do studija Ivanova i Toporova. I brojni drugi autori i dela ...

zasto si ti merodavan sta je smece a sta zlato, rekoh li neka ljudi citaju ako zele
ja preporucujem da sve procitaju, naravno i ove koje si ti naveo

knjige su bolje, ali net je jeftiniji, trba gledati malo i ekonomsku stranu.

zasto si ti merodavan sta je smece a sta zlato, rekoh li neka ljudi citaju ako zele
ja preporucujem da sve procitaju, naravno i ove koje si ti naveo
Merodavan sam, jer na osnovu do sada pročitanog mogu da dam sud da li neka knjiga upućuje čitaoca u materiju i da li pruža neka saznanja o slovenskoj veri ili predstavlja nakaradno baljezganje. Takođe ljudi koji su mnogo merodavniji od mene, koji se profesionalno bave slovenskom verom istu ne smatraju kvalitetnom. Ne vidim kako bi iko od slovenskih rodnovernika tu knjigu držao za kvalitetnu.
Ukoliko imaš razloga da istu knjigu pohvališ ili preporučiš, izvoli, i slobodno to obrazloži.

knjige su bolje, ali net je jeftiniji, trba gledati malo i ekonomsku stranu.
Većina knjiga koje sam naveo mogu se naći i u digitalnom formatu.

Legenda o žar-ptici

Širom majčice Rusije, careviću Ivanu nije bilo premca u hrabrosti!... Taj je, stvarno, bio hrabar, ma za legendu!...
Najbolje se snalazio u neprohodnim šumama, vešto verao po planinskim vrletima i liticama...
Za vreme nekog lova, kaže legenda, kad je priređena velika hajka, našao se, Ivan, na proplanku, udaljen od drugih lovaca-hajkača i... šta?...
Ugledao je, kraj bistrog potočića, jabukovo drvo, ali ne obično već s predivnim zlatnim jabukama!...
O, o, o!... To se ne viđa svaki dan!...
"Vidi, vidi", pomisli carević. "Šta ovo treba da znači?!"
Tad ugleda, u krošnji, visoko, pticu s perima kao od plamena.
Smesta iz tobolca izvuče strelu da je hitne iz zategnutog luka, kad... ptica slete, tačno ispred njega.
Ivan je ščepa, a ptica procvile:
- Pusti me, careviću, biću ti zahvalna do kraja života!
- Aha - nakašlja se carević.
- Uzmi jedno moje pero, mahni kad budeš u opasnosti i ja ću ti pomoći!...
Carević Ivan posluša pticu, uze jedno pero, a pticu pusti da odleti...
Malo kasnije, začu Ivan, s druge strane, neke čudne glasove. Priđe, bliže i ugleda ogromnu tvrđavu opasanu visokim zidom. Ulaz u tvrđavu, čuvala je vojska kamenih vitezova, što ga veoma začudi.
Odjednom, otvori se kapija na tvrđavi i izađe grupa predivnih devojaka pevajući. Jedna je bila toliko lepa da se carević odmah u nju zaljubi, što bi se reklo, do ušiju!
Čim ga devojka ugleda, povika:
- Beži, ovo mesto je ukleto! Sklanjaj se što pre možeš! Ako te ugleda čarobnjak Kašveja, pretvoriće te u kameni kip! Beži, beži!...
A carević se, samo, nasmeja:
- Lepa devojko, ja sam carević Ivan i ne plašim se ničeg na svetu... Kako ti je ime?
- Ja sam Carevna - odgovori devojka i brzo nestade u tvrđavi...
Za njom se teška vrata zatvoiše...
Od tog trenutka, carević je stalno mislio na svoju Carevnu, smatrao ju je svojom i nikako drukčije...
Ali pade veče i carević pokuca na debela vrata tvrđave.
U tom času, nebo se naoblači, munje sevnuše... a iz zemlje "iznikoše" dvoglavi đavoli preteći careviću!
Pojavi se i sam čarobnjak Kašvej. Čarobnjak podiže ruke, započe neku čudnu pesmu... i đavoli okružiše Ivana - koji oseti kako se polako pretvara u kameni kip!... Još malo... i... i...
Tad se Ivan seti one ptice, Žar-ptice kako ju je sad u glavi prozvao, dohvati njeno pero - i mahnu, njim... kako mu je rekla... jednom-dvaput...
Pojavi se plamena tačka na nebu, a đavoli počeše da se povlače...
Kad su ugledali Žar-pticu, đavoli pobegoše. Zemlja zadrhta i sve ih proguta! Vetar se utiša, zavlada mir... a na vedrom nebu, pojaviše se zvezde!
A šta bi s čarobnjakom Kašvejem?
Ptica dovede carevića do one zlatne jabuke i reče mu:
- Pod ovim drvetom, nalazi se besmtna duša Kašvejeva...
Ivan nađe među korenjem malo udubljenje i u njemu pačje jaje. Carević ga uze i baci uvis. Kad se to jaje našlo na zemlji, iz njega suknu dim i plameni jezici, a nad šumom se prolomi strašan krik. Čarobnjak Kašvej je bio mrtav!...
Tad se, kao na znak, srušiše i zidovi one tvrđave... a kameni vitezovi odjednom oživeše! Sve vitez do viteza, oni što su, ko zna kad, okamenjeni!...
Devojke koje su čamile u tvrđavi, pronađoše svoje momke.
A najsrećnija je bila Carevna - ona raširenih ruku pođe u zagrljaj careviću Ivanu.
Oni se zagrliše i zakleše na večnu ljubav...
A iznad njih, visoko-visoko... prhnu Žar-ptica pevajući umilnu pesmu, pesmu ljubavi i sreće...
344_0b88e142c68cd287016f062c8bc5e783.jpg

nisam rekla da su srbi bili hrišćani pre hrišćanstva nego da su možda poznavali biblijskog Boga pre nego što su prihvatili paganizam(od koga neznam)
Postoji jedna teorija da su Srbi jedno od deset izgubljenih Izrailjovih plemena,možda je tačna a možda i nije ali u svakom slučaju od samog početka sveta postojale su samo dve religije,vera u Boga tvorca i vera u Sotonu.Da bi napravio što veću zbrku Sotona je svoju religiju raščinio u milion različitih verovanja,koja uvek neodoljivo podsećaju na biblijsko učenje a jedno od njih je staroslovenska religija.Ko to nevidi taj je stvarno slep.
Naša je istorije prekrojena,to danas znaju i deca u osnovnoj školi.
Možda Srbi nisu jedno od izgubljenih plemena ali meni ima logike da su neki naši davni,davni preci poznavali biblijskog Boga pre nego što smo se paganizovali na sličan način kao što su se i sami izrailjci paganizovali mešajući se sa paganskim narodima koji su živeli u njiohvoj blizini.
Meni se čini da su iz ove priče i nastale one krilatice "Srbi narod najstariji","Srbi narod nebeski"...s tim što mi sad ništa nevaljamo jer smo Boga odbacili.
Nekako mi u prilog svemu tome ide činjenica da smo proganjani oduvek na isti način kao i jevreji.

Срби никако не могу бити хебрејског порекла, пре свега због изгледа и гена, као и језика. У свим списима у периоду од 6. до 10. столећа нове ере, Срби су описивани као бели људи, плаве, светло смеђе или смеђе косе, светлих очију. Док Хебреји су , да тако кажем, тамнопути и тамних очију. О генима већ да не причам. А та теорија да су Срби били хришћани па онда пагани... Ја јесам Хришћанин, али поштујем своје порекло и своје претке, али кад је настало хришћанство као такво, а кад се први пут спомињу Срби? Исто тако имате безброј паганских обичаја који су преточени у хришћанске. Почев од Славе. Не мора да значи да су Хришћани једини свети народ, тј да једини верују у правог Бога. И муслимани верују у једног. Свако види Бога на свој начин. И свако носи Бога у себи, верује у свог створитеља. Тако су и Словени имали свог Створитеља, творца свега видљивог и невидљивог и пре Христа. Као што је Бог постојао и пре Христа. Бог не гледа вероватно по томе да ли је неко Хришћанин или није, већ какав је човек, како се опходи према другима и према себи. Бог није тражио да ми Њему дижемо споменике, клањамо му се сваког дана. Већ да кроз своја добра дела ми славимо Њега.

Часопис ОМАЈА се бави српском и словенском фолклорном фантастиком у уметности, традицији и наслеђу.Оснивач и издавач: Удружење уметника Завет, Велика Плана, Tардис, Београд, Замајац, Београд.
Главни и одговорни уредник: Миланче Марковић
Заменик уредника: Споменка Пулулу

Омају можете поручити по цени од 150 динара по примерку (+70 динара поштарина).

http://www.omaja.rs/

omaja_05.jpg

Back