MalaSanjalica12
Početnik
- Poruka
- 4
Kada god sam pitala bilo sta vezano za neki nas obicaj ili verovanje uvek bih dobila isti odgovor "To je tako ostalo od starina".Niko ne zna zbog cega i zasto ali jednostavno to tako "valja" da se uradi,i to me je oduvek fasciniralo.
Od nekih obicaja za koje svi znamo(Slave,zadusnice,dace...),do onih manje poznatih(Dodole,Poklade...).Verovanja u nadprirodna bica(vilino kolo),dobru i losu srecu(crveni konac,zmija-cuvar kuca,prosipanje vode,kucanje u drvo).
Zanima me za koje vi obicaje znate i da li znate njihovo poreklo i namenu?
Pisite sve sto znate
PS
oslednjih par godina sve vise ljudi pocinje opet da veruje i slavi stare slovenske Bogove, sto je meni bilo inspiracija za ovu temu.
Takodje zelim da kazem da ne planiram ovom temom da uvredim nijednu religiju i molim vas nemojte da zapocinjete rasprave o tome
Ova tema je napravljena da bolje upoznamo nase obicaje i kulturu,hvala.
Od nekih obicaja za koje svi znamo(Slave,zadusnice,dace...),do onih manje poznatih(Dodole,Poklade...).Verovanja u nadprirodna bica(vilino kolo),dobru i losu srecu(crveni konac,zmija-cuvar kuca,prosipanje vode,kucanje u drvo).
Zanima me za koje vi obicaje znate i da li znate njihovo poreklo i namenu?
Pisite sve sto znate

PS

Takodje zelim da kazem da ne planiram ovom temom da uvredim nijednu religiju i molim vas nemojte da zapocinjete rasprave o tome

Ova tema je napravljena da bolje upoznamo nase obicaje i kulturu,hvala.