Stari Istok

Poruka
21.521
Ovaj pdf je kolko mogu da primetim produzena ruka pdf politika, sto po mom misljenju ne bi trebao da bude. Dominiraju teme naravno o Srbima, ali i o hrvatima, siptarima, bosnjacima, eventualno Bugarima i to je sve.

Stari Istok je jedan jako zanimljiv period ljudske istorije. Naravno svi bi mi voleli da razglabamo o jos starijim civilizacijama i to na prostoru Balkana, ali nazalost tu nema sta mnogo da se prica o Vincanskoj, Starcevackoj ili Vucedolskoj kulturi ili o kulturi Lepenskog Vira. Dok sa druge strane za Stari Istok imamo dosta izvora. I to pre svega zahvaljujuci Sumerskoj listi kraljeva, Egipatskim listama kraljeva npr. Manetova istorija Egipta ili Torintski carski papirus, kao i zahvaljujuci asirskim limu hronikama.

Sta je Stari Istok? On je obuhvatao Egipat tj. dolinu Nila, Levant ( Izrael, Liban, Jordan i Sirija zapadno od Eufrata ), priobalne pojaseve Arabijskog poluostrva, Mesopotamiju odnosno medjurecje Tigra i Eufrata ( Irak i Sirija zapadno od Eufrata ), Malu Aziju. Ali takodje odredjene kulture koje zadiru cak i u poznu antiku su bile deo kulturnog miljea Starog Istoka kao sto je na primer Kraljevstvo Meroe u Sudanu, Sasanidi u Iranu, Kartagina i drzave Parcana.

Sad slobodno se dopunjavajte godinama namerno sam ih izostavio.

Mozemo poceti sa Ranodinastickim periodom, Akadjanima, 3. dinastijom Ura.........

Meni je fascinantno da su tu na Bliskom Istoku pre 4 i 5 hiljada godina postojale tako razvijene kulture, mnogo pre Grka i Rimljana. Da li ste znali za podatak da je vec u Ranodinastickom periodu 1 oko 80 posto stanovnistva ZIVELO U GRADOVIMA?????

Osim politicke i vojne istorije mozemo govoriti ovde i o njihovim knjizevnim delima, nauci, medicini jer oni su itekako znali za to. Npr. i njihova bozanstva nisu nista manje interesantna od grckih, takodje su antropomorfna sa svim ljudskim manama i vrlinama.....

Da li si prošao našu temu o Hetitima?

https://forum.krstarica.com/showthread.php/518137-Хетити

Apsolutno fenomenalna tema po mom mišljenju; jedna od najboljih na ovom forumu...bila mi je prosto uživancija (pravi odmor) učestvovati na njoj. :) Par sam stvari na njoj naučio, a u nekoj meri i promenio određene stavove. Npr. dok pišem na 2. stranici da potomci indohetitskih jezika nestaju u vreme persijske prevlasti, u tom trenutku nemam na umu uopšte Isavrijce (mislim da sam se docnije pojasnio na toj temi, negde a 5. ili 6. str.)!

Pričali smo o više tema oko Starog istoka; samo smo se trudili da Hetiti i srodne teme budu u centru pažnje. Bači pogled. :ok:

Poslednja izmena:
Da li si prošao našu temu o Hetitima?

https://forum.krstarica.com/showthread.php/518137-Хетити

Apsolutno fenomenalna tema po mom mišljenju; jedna od najboljih na ovom forumu...bila mi je prosto uživancija (pravi odmor) učestvovati na njoj. :) Par sam stvari na njoj naučio, a u nekoj meri i promenio određene stavove. Npr. dok pišem na 2. stranici da potomci indohetitskih jezika nestaju u vreme persijske prevlasti, u tom trenutku nemam na umu uopšte Isavrijce (mislim da sam se docnije pojasnio na toj temi, negde a 5. ili 6. str.)!

Pričali smo o više tema oko Starog istoka; samo smo se trudili da Hetiti i srodne teme budu u centru pažnje. Bači pogled. :ok:

Hetitski je koliko me secanje sluzi najstariji indoevropski jezik? A ljudi koji su govorili njim su ga nazivali nesitski. Medjutim Hetita nema nigde na mapi negde od 12-13 veka pne. Da li se zna sta ili ko ih je unistio?

Meni je posebno zanimljiv Akad: samo Sargonovo uzdizanje, svrgnuce Urzababe ciji je bio peharnik :D unistavanje Lugalzagezija, ali i njegovi sinovi Rimus, Matistusu, kcer Enheduana ( btw to mi nije jasno zasto je razalovana kada je Sargon pao, kada su na vlasti ostala njena braca, mogli su je oni odbraniti ) i naravno Sargonov unuk Naram Sin - Vladar 4 strane sveta.

Sumerci su na primer u Ranodinastickom periodu znali za koren, stepenovanje, za pun krug od 360 stepeni. Interesuje me konkretno medicina. Znam da je da tako kazem baru svestenik bio taj koji je uspostavljao dijagnozu :lol: a da je lecio asu - lekar..... voleo bi jos nesto vise saznati o tome. Mislim ok, kontam da je to verovatno bilo primitivno lecenje neke travke i slicno.... ili mozda ne

Poslednja izmena:
Hetitski je koliko me secanje sluzi najstariji indoevropski jezik? A ljudi koji su govorili njim su ga nazivali nesitski. Medjutim Hetita nema nigde na mapi negde od 12-13 veka pne. Da li se zna sta ili ko ih je unistio?

Jeste indoevropski. Pa imaš na onoj temi sve...do Persijanaca i helenizacije, te opstanka isavrijske oaze u vreme Rimskog carstva. :)

Neohetitske države opstale su sve do VIII stoleća stare ere i vlade Tiglet-Pilesara III (742-727).

Poslednja izmena:
Hetitsko carstvo je palo kao posledica "prve velike seobe naroda" poznate pod nazivom "Narodi s mora". Inače priča o toj seobi je za mene lično najinteresantnija u celoj istoriji Starog istoka. Pad Troje, krah Hetitskog carstva i drugih država i gradova država na Levantu, opadanje Egipta, seoba Jevreja, kraj Mikenske civilizacije.... sve to u kratkom vremenskom roku.

Hetitsko carstvo je palo kao posledica "prve velike seobe naroda" poznate pod nazivom "Narodi s mora". Inače priča o toj seobi je za mene lično najinteresantnija u celoj istoriji Starog istoka. Pad Troje, krah Hetitskog carstva i drugih država i gradova država na Levantu, opadanje Egipta, seoba Jevreja, kraj Mikenske civilizacije.... sve to u kratkom vremenskom roku.
Pa zato sto je car Kristijan isao u pohod da obnovi zapadno Rimsko carstvo. I uspjeo, pa pojacao trgovinu preko vode i donjeo crnu kugu....
Cak se i sam razbolio, dok je on bolovao na istoku su radili sve na svoju ruku....

Poslednja izmena:

Zanimljivo, izgleda da svako ima neki omiljen period kad su u pitanju fenomeni antičkog istoka. :mrgreen:

Ako izuzmemo Jevreji i Feničane, meni je najzanimljivije neeoasirsko carstvo (od 900 do 612 god st ere) i njihova državna politika po unutrašnjim pitanjima, ujednačavanje svog stanovništva u jednu kategoriju, Asirce, i izgradnja jake vojske, propagandni rat i odnos prema susedima. Po svemu mnogo podseća na Rimsko carstvo, nekih 800, 900 godina kasnije

Kristijan jer se pokatolicio...
Vidim, kada je taj krah bio ?
Kako nema veze sa temom?
Stari istok je jos bolje funkcionisao pod Rimskom kontrolom.
I kada je pao zavrsio se kao "Stari Istok"

Pokatoličio ??? :confused: u VI veku ?

Mislim da je osnivač teme mislio na period od cirka3500 pne do recimo kraja antickog perioda (476 ne). Mada se naziv Stari istok upotrebljava kolokvijalno za taj prostor pre rimskog osvajanja, a negde i pre osvajanja Ace Makedonskog.

- - - - - - - - - -

Zanimljivo, izgleda da svako ima neki omiljen period kad su u pitanju fenomeni antičkog istoka. :mrgreen:

Ako izuzmemo Jevreji i Feničane, meni je najzanimljivije neeoasirsko carstvo (od 900 do 612 god st ere) i njihova državna politika po unutrašnjim pitanjima, ujednačavanje svog stanovništva u jednu kategoriju, Asirce, i izgradnja jake vojske, propagandni rat i odnos prema susedima. Po svemu mnogo podseća na Rimsko carstvo, nekih 800, 900 godina kasnije

Nije jedini. Sve sa starim istokom je zanimljivo. Npr. Ep o Gilgamešu i veza tih mitova sa Biblijom. Sam egzodus Jevreja koji se jedino pominje u Bibliji ali se moze povezati sa opštim talasom seobe Naroda s mora.

Мени је осим Народа са мора занимљив и продор Хикса (Хиксоса) у Египат. Негде око 1650. пне. Претпоставља се да су били семитског порекла и владали су Египтом извесно време.

Inače ne znam da li znate ali Knjiga mrtvih postoji na našem jeziku (izdanje Marka Višića), ne tako davno prevedena. Preporučujem je za pročitati, posebno u slučaju kemetoljubaca. :)

Egipatska-knjiga-mrtvih_slika_O_78700001.jpg

https://www.scribd.com/document/118089363/Marko-Visic-Egipatska-Knjiga-Mrtvih

p050m46b.jpg

Back