Stari Egipćani pokušavali da leče rak?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
340.645
Stari Egipćani su pokušali da razumeju i leče rak pre više od 4.000 godina, veruju naučnici.
Istraživači su pronašli tragove rezova na lobanji oko velike lezije za koju se veruje da je uzrokovana kancerogenom izraslinom.
Takođe su pronašli 30 manjih lezija na lobanji, što sugeriše da se rak proširio. Lobanja je pripadala čoveku koji je imao oko 30 do 35 godina kada je umro, rekli su istraživači.

Istraživači navode da su rezovi verovatno napravljeni oštrim predmetom, što sugeriše da su drevni Egipćani možda pokušali da operišu tumor.
"Kada smo prvi put pogledali odsečke pod mikroskopom, nismo mogli da verujemo šta je pred nama", rekla je Tatjana Tondini, istraživač sa Univerziteta u Tubingenu u Nemačkoj.Ali Edgard Kamaros, paleopatolog sa Univerziteta Santjago de Kompostela u Španiji, rekao je da bi hirurški rezovi mogli biti rezultat medicinske autopsije kako bi se saznalo više o bolesti nakon smrti.

"Obe mogućnosti otkrivaju hiruršku intervenciju blisko povezanu sa tumorima - i to je neverovatno", rekao je on.
"Ovo otkriće je jedinstven dokaz o tome kako je drevna egipatska medicina pokušavala da se bavi ili istraži rak pre više od 4.000 godina."
"Rak je sa nama od početka, na mnogo načina"
"Ovo je izuzetna i nova perspektiva u našem razumevanju istorije medicine", kaže on.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Frontiers in Medicine, tim sugeriše da, iako se rak često smatra bolešću uzrokovanom faktorima čoveka odnosno životne sredine kao što su zagađenje i ishrana, on je takođe pogađao još drevne civilizacije.

Kamaros, vodeći autor studije, rekao je: "Istina je da se rak doživljava kao moderna bolest, uglavnom povezana sa zapadnjačkim navikama i kancerogenima
iz životne sredine. Međutim, rak je bio sa nama od početka, na mnogo načina. Čak su i dinosaurusi patili od raka."
Poznato je da su stari Egipćani bili veoma vešti u medicini i da su imali napredno znanje o anatomiji i hirurgiji.
Dokazi sugerišu da su bili u stanju da identifikuju, opišu i leče rane, bolesti i prelome, kao i da primenjuju zubne plombe.
Ali rak je i dalje bio granica medicinskog znanja, rekli su istraživači.

Analizirana je još jedna lobanja
Takođe su analizirali još jednu lobanju, staru više od 2.000 godina, koja pripada ženi koja je možda imala preko 50 godina.
Ovo je otkrilo veliku leziju u skladu sa kancerogenim tumorom koji je uništio kost, prema timu.
"Znamo da je to bio rak na osnovu karakteristika lezija na tim kostima, koje su uglavnom povezane sa formiranjem i destrukcijom kostiju", rekao je Camaros.
"Kada smo analizirali strukture kostiju mikro-CT skeniranjem unutra, pronašli smo vrlo jasne karakteristike raka."
Obe lobanje potiču iz kolekcije Duckvorth Univerziteta u Kembridžu, u kojoj se nalazi jedna od najvećih kolekcija ljudskih ostataka u Velikoj Britaniji.link
 

Back
Top