Stari dizel bez turbo punjaca, idealan za novog vozaca?

Maschinekalibar

Početnik
Banovan
Poruka
0
Ovako ljudi, imam 18 godina izlazim na polaganje prakticnog 19-og. Imam svoje prihode od trgovine po internetu i planiram da do faksa dam 3000 evra za polovnjaka. Tek sam skoro usao u pricu ali iz onoga sto znam, stari dizel stim da nema turbo punjac, plutajuci zamajac, sto iziskuje manje troskove za navedene delove i odrzavanje a pritom idalje kao dizel malo trosi. Kolika je uopste razlika u dizelu bez turbo punjaca i onog sa punjacem sto se tice potrosnje? Ako postoji dali je uopste znacajna u ukupnom obracunu. Inace favorit mi ima 1300 kubika i takodje nema navedene delove

Poslednja izmena:
Ne postoji dizel motor od 1300 ccm a da nema turbinu.
Mozda neki praistorijski i postoji i vrzma mi se u glavi Fiat Uno ali to je praistorija.
Danas se turbine vec resavaju drugacije i kupi se novo srce turbine i ubaci u staro kuciste koje prakticno traje dok je auta.
Ta egzibicija kosta 160€ i parira novoj turbini savrseno tako da vise ni to nije skupo.

Прећи ће сви на електрични у ближој или даљој будућности за градски превоз.
Једноставно је бољи по свему, одржавање је најмање за дупло мање, цена 100 километара вожње је 1-2еура.
Можеш ставити соларне колекторе и сам га пунити.. онда је још јефтиније.
Редован сервис је мењаш гуме, кочионе пакне, метлице брисача, уље кочница

(укратко)

Poslednja izmena:
dizel zagadjuje sitnim cesticama i sa nox koji je jako problematican. Problem je sto velike firme pput bmw wv mercedesa... nece da sklone sa scene svoj dizel (namerno ili slucajno moze da se diskutuje).
Okacio sam link gde kazu da najnoviji dizel motori izbacuju manje NoX-a od benzinaca tako da ako je to istina onda su benzinci trenutno ugrozeni.
A to sa elektro automobilima je daleka buducnost za Srbiju s obzirom da takva kola kostaju vise od duplo od standardnog modela.
Eto Golf na elektro pogon kosta skromnih 42000€.
Za obicnog srbina sa vucicevom platom je to nedostizno a i za veliku vecinu onih koji bolje zaradjuju.

Eto Golf na elektro pogon kosta skromnih 42000€.
кошта толико јер је помодарство за електро аутомобилима.
Лично сам радио у фирми која конструише електро кола (мањи типа Сузуки Игнис), ево колико шта кошта:
батерије 8киловатчасова 2000еура
метални део еутомобила (шкољка, вешање, пренос, ентеријер ...заправо све остало) 4000еура
порез 1000еура
зарада произвођача 1000еура
зарада продавца 1000еура
-----------------------------------------
све у свему велепродајна цена 9000еура

Okacio sam link gde kazu da najnoviji dizel motori izbacuju manje NoX-a od benzinaca tako da ako je to istina onda su benzinci trenutno ugrozeni.
не знам који линк, без обзира, могу да пишу шта хоће ја радим сада у фирми која прави пречистаче за "нокс" гасове.
Дизел да би елиминисао гасове мора да сагорева више дизела (тиме повећава потрошњу) да би загрејао довољно издувну грану да може да испари "адблу" који ослободи амонијак који опет реагује са "нокс".
Дакле, може, али тада кошта више од бензинца. То се никако не свиђа купцима. Који би онда купили бензинац!
Да би то све избегли онда пуштају такве чланке типа "све је супер"...

Иначе у многим европским градовима у Немачкој, Италији и Француској (за остале не знам) је толико задађено да не може да се дише!! У Италији рецимо у многим градовима има забрана чак и за бензинце еуро 4 од 8 ујутру до 18 увече!
Што је забрана, што је загађено када тврде да је све чисто и ок???

Нови морају да повећају потрошњу са 5 на рецимо 6 да би држали ауспух на изнад 200 степени да би могли да елиминишу нокс. Али честице још увек ту остају. СО2 је превара тако да ћу је изоставити из приче

Trose ali malolotrazni ali uzmimo npr Golf II 1,6D koji nije ni u snovima mogao da predje 6L ili npr Kadet 1,5TD Isuzu kog sam licno vozio i koji nije mogao preko 5L u gradu a na otvorenom 3,7L.
Sipam 10L i kad predjem 200km pet 10L i tako u krug tako da znam o cemu pisem.
Cudo od motora.
Naravno performanse danasnjih dizelasa su kud i kamo bolje ali samo malolitrazni dizelasi trose tako malo kao oni stari dizelasi koji su se vukli kao puz ali su isli.

Ali toliko kao taj Golf 2 troši i Golf 7 sa 1,6 tdi motorom, a teži je pola tone i duplo jači. U karoseriji od 900 kila bi trošio daleko manje. Današnja kola su mnooogo teža nego nekad, to ste izgleda zaboravili.

Pa sam sebi stavljas noz u ledja - to i govorimo. Trose isto, al su efikasnija. I ocigledno da u zadnjih 10taj godina udaraju u plafon, pa su poceli po 2 turbine da dodaju, elektromitore i sl.

Dakle eto ti odgovora.
Pitao si koji dizel za 3000e a odgovorili su ti da si teski olos sto uopste pomisljas da vozis dizelasa i tako trujes nama vec uveliko cistu Srbiju te da ti je najpametnije kupiti vozilo na elektronski pogon koje kosta tu negde koliko si rekao da imas plus 40 000e manje vise (ajde, necemo sitnicariti) a sve te lepe savete uglavnom dobijas od onih koji bace konzervu kroz prozor dok cekaju u koloni i trpaju poderane papuce u sporet jel je kolubarac poskupeo...

Posto imas 3000 eura gledaj sto noviji da je i bilo koji ti odgovara do 1300cc, ne zamaraj se delovima, gledaj da je u dobrom stanju kada uzimas. Dizel bez turbine ne postoji, zamajac je dobra stvar, kosta oko 30.000-40.000din zavisi od auta, ali i traje dugo, sto noviji auto, to bi trebao da bude u boljem stanju i nemas potrebe za menjanjem delova.
Preporucio bih ti ford fiestu 2009-god minimum. Mada sam se odluci. Vidim da se ne razumes puno u vozilima, bolje prouci na netu pre nego sto kupujes.

Back