Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
da te ne teram sve da citas, skoci na ovu poruku pa mi reci jel i za tebe HRISTOS OSUDJEN knez ovoga sveta koji je izbacen napolje, kao sto justIn popovic tvrdi?

prelasceni Justin kaze da Hristos to govori za samoga sebe - za sud sto je knez ovoga sveta osudjen

https://forum.krstarica.com/threads...jenosti-ili-neceg-treceg.901761/post-39633089

VASI TEOLOZI NAZIVAJU Hrista knezom ovoga sveta i liuciferom - pa to su satanolozi, a ne teolozi, osim ako im/vam satana nije bog teos

priznajte lepo da se justinu potkrala ova kardinalna greska jer sudi mi vs oni, a da nema tumacenja svetog zlatoustog onda biste nonsalantno rekli meni da lazem, a da je justin u pravu
Zemo. Stvarno vec trujes ovom tvojom duhovnom diarejom!!!! Ili imas ozbiljnih problema sa alkoholom. Nadam se da je ovo drugo.

Ok, ti tvrdiš da Hristos ovim misli na mitarstva.
Ako zamislimo da je to tako, Postavlja se pitanje da li su ona postojala i pre Hristovog vaskrsenja i rušenja Šeola/Ada, tj. da su važila i za Stari Zavet?
Ps.7.
1. Господе, Боже мој! У Тебе се уздам, сачувај ме од свих који ме гоне, и избави ме.
2. Да ми непријатељ не ишчупа душу као лав. Чупа, а нема ко да избави.

Tumacenje ovih stihova od Vasilija Velikog:
2. Господе Боже мој, на Тебе се поуздах, спаси ме. Помислићеш да су ово обичне речи, и да их је у непосредном смислу могао изрећи било ко: Господе Боже мој, на Тебе се поуздах, спаси ме. Можда, у ствари, и није тако. Онај ко се узда у човека или се насићује нечим житејским, на пример силом, новцем или нечим другим што људи сматрају блиставим, не може да каже: Господе Боже мој, на Тебе се поуздах. Наиме, постоји заповест према којој се не треба уздати у кнеза, и речено је: Нека је проклет човек који се узда у човека (Јер. 17; 5). Као што се нека божанска почаст не сме указивати никоме осим Богу, тако се не треба ни уздати ни у кога другог, осим у Бога, Господа сваке твари. Речено је: Нада моја и песма моја (Пс. 70; 5 и Пс. 117; 14). Зашто се пророк моли да га најпре спасе од прогонитеља, а затим да га избави? Постављање знака интерпункције разјасниће ове речи: Спаси ме од свих који ме Гоне, и избави ме (3) да не зграбе душу моју као лав. У чему је разлика између спасења и избављења? У томе, што је спасење потребно слабима, а избављење онима, који су у заробљеништву. Према томе, онај ко у себи носи слабост али у себи налази и веру, сопственом вером се управља ка спасењу, јер је речено: Вера твоја спасла теје (Лк. 7; 50) и: Како си вepoвao нека ти буде (Мт. 8; 13). Онај пак којем је потребно избављење, очекује да други за њега положи потребну цену. Због тога онај, којем прети смрт, знајући да је један Спаситељ и један Искупитељ, каже: На Тебе се поуздах, спаси ме од слабости и избави ме од ропства. Мислим да храбре подвижнике Божије, који су се током читавог свог живота довољно борили с невидљивим непријатељима, када избегну све њихове прогоне и налазећи се на крају живота, кнез овог века испитује да би их задржао за себе, тражећи хоће ли се на њима наћи нека рана задобијена у време борбе или било каква мрља и отисак греха. Ако се нађе да нису ни рањени ни оскрнављени, упокојиће их Христос. Због тога се пророк моли и за садашњи и за будући живот. Овде каже: Спаси ме од свих који ме гоне, а тамо: избави ме, да не зграбе душу моју као лав. Ово можеш да дознаш и од Самог Господа, Који пред страдање каже: Долази кнез овога света и у мени нема ништа (Јн. 14; 30). Он, Који није починио никакав грех, каже: У Мени нема ништа. За човека је, међутим, довољно ако се одважи да каже: Долази кнез овога света и у мени нема много, а и то што има је мало важно. Опасно је да нам се то догоди када нема ни Спаситеља ни Избавитеља. Уз ова два појма додата су још два: Спаси ме од свих који ме гоне и избави ме да се, када будем ухваћен, не догоди да нема ко да ме избави.

Ps.7.
1. Господе, Боже мој! У Тебе се уздам, сачувај ме од свих који ме гоне, и избави ме.
2. Да ми непријатељ не ишчупа душу као лав. Чупа, а нема ко да избави.

Tumacenje ovih stihova od Vasilija Velikog:
2. Господе Боже мој, на Тебе се поуздах, спаси ме. Помислићеш да су ово обичне речи, и да их је у непосредном смислу могао изрећи било ко: Господе Боже мој, на Тебе се поуздах, спаси ме. Можда, у ствари, и није тако. Онај ко се узда у човека или се насићује нечим житејским, на пример силом, новцем или нечим другим што људи сматрају блиставим, не може да каже: Господе Боже мој, на Тебе се поуздах. Наиме, постоји заповест према којој се не треба уздати у кнеза, и речено је: Нека је проклет човек који се узда у човека (Јер. 17; 5). Као што се нека божанска почаст не сме указивати никоме осим Богу, тако се не треба ни уздати ни у кога другог, осим у Бога, Господа сваке твари. Речено је: Нада моја и песма моја (Пс. 70; 5 и Пс. 117; 14). Зашто се пророк моли да га најпре спасе од прогонитеља, а затим да га избави? Постављање знака интерпункције разјасниће ове речи: Спаси ме од свих који ме Гоне, и избави ме (3) да не зграбе душу моју као лав. У чему је разлика између спасења и избављења? У томе, што је спасење потребно слабима, а избављење онима, који су у заробљеништву. Према томе, онај ко у себи носи слабост али у себи налази и веру, сопственом вером се управља ка спасењу, јер је речено: Вера твоја спасла теје (Лк. 7; 50) и: Како си вepoвao нека ти буде (Мт. 8; 13). Онај пак којем је потребно избављење, очекује да други за њега положи потребну цену. Због тога онај, којем прети смрт, знајући да је један Спаситељ и један Искупитељ, каже: На Тебе се поуздах, спаси ме од слабости и избави ме од ропства. Мислим да храбре подвижнике Божије, који су се током читавог свог живота довољно борили с невидљивим непријатељима, када избегну све њихове прогоне и налазећи се на крају живота, кнез овог века испитује да би их задржао за себе, тражећи хоће ли се на њима наћи нека рана задобијена у време борбе или било каква мрља и отисак греха. Ако се нађе да нису ни рањени ни оскрнављени, упокојиће их Христос. Због тога се пророк моли и за садашњи и за будући живот. Овде каже: Спаси ме од свих који ме гоне, а тамо: избави ме, да не зграбе душу моју као лав. Ово можеш да дознаш и од Самог Господа, Који пред страдање каже: Долази кнез овога света и у мени нема ништа (Јн. 14; 30). Он, Који није починио никакав грех, каже: У Мени нема ништа. За човека је, међутим, довољно ако се одважи да каже: Долази кнез овога света и у мени нема много, а и то што има је мало важно. Опасно је да нам се то догоди када нема ни Спаситеља ни Избавитеља. Уз ова два појма додата су још два: Спаси ме од свих који ме гоне и избави ме да се, када будем ухваћен, не догоди да нема ко да ме избави.

Dobro, i? Gde su mitarstva?

P.s. Sviđa mi se tumačenje.

pa sigurno nije isus izbacio sedam demona (stilski: krilatih čudovišta) nego sedam grehova.
ono što ja vidim u bibliji je suprotno od onog što zastupaju crkve.
crkva kaže: bog je stvorio sve dobro.

a ako je nešto dobro može i da se pokvari jel tako, dobro ne znači savršeno, savršeno ne može da se pokvari, znači samo bog iz naše perspektive je savršen. proglasili smo boga savršenim, a savršenstvo ne resetuje onda sistem (potop), takav bog (kako je opisan u bibliji) je ili dobar ili loš ili zao a nikako savršen. a ako je sve to isplanirao e onda je savršen. pa sviđalo ne sviđalo to nam je što nam je.
zatim, stvara neko biće na njegovu sliku, a mi smo i dobri i loši i zli jel tako? tako je :)
elem da nas stvorio savršene ne bi grešili. a zašto smo grešili (po nama) zar nismo na njegovu sliku? pa jesmo, tako piše i dok ne sagrešismo nismo ipak bili na njegovu sliku, nego tek nakon sagrešenja postadosmo kao i "oni" jer smo saznali šta je dobro šta je zlo. dakle bog ako je sve pre toga isplanirao onda je savršen u protivnom nije.
vidiš nije to tako jednostavno, bio neki anđeo gledao se u vodu video kako je bio lep i pametan pa hteo da postane bog. bog je bog, anđeo je anđeo, čovek je čovek, životinja je životinja a biljka je biljka.
ako je bogu do igrica onda su hindusi upravu, možeš u jednom životu jedno u drugom drugo.
od samog stvaranja nama je nacrtana medalja ili batina (dve strane, dva kraja) uzmi sinonim koji hoćeš.
dolaskom hrista uči da uzvisuješ jednu stranu a drugu da unizuješ da ne bi poganio sebe.
šaptač je naša misao u okruženju u kojem smo, kakvi demoni, demon je simbol samo naše one druge strane medalje.
Zanimljivo razmišljanje i dobra pitanja.
Odvojiću vreme da odgovorim

Dobro, i? Gde su mitarstva?

P.s. Sviđa mi se tumačenje.
U boldovanom. U opisu molitve Proroka i za sadasnji i za buduci zivot. Taj isti za koga se moli Prorok i koji ce traziti dusu njegovu je onaj koji je i Hristu prilazio pred stradanje trazeci ima li u njoj nesto za njega. Ali... nema nista. To su mitarstva. To je carinik koga zeli prorok izbeci i trazi pomoc za to.

Kako cemo mi traziti pomoc ako ne verujemo da ce carinik doci? Zar smo veci od proroka samo zato sto verujemo u neko tamo optimisticko bogoslovlje?

a ne ne jedino ako je zema pisao bajbl
samo demonstracija kako se može gađati stihovima ili vađenjem iz konteksta
i sad ti meni kaži jel knez oteran ili dolazi iz ova dva stiha? :D
Pa ne radi se o jednom te istom knezu. Grcka rec `` arhondas`` je prevodjena i kao gospodar, vlastodrzac, knez, vlasnik....

a jel može neko da da svoje tumačenje ili bar mišljenje
koja je svrha razgovora ako se protestanti gađaju stihovima, a pravoslavni prepričavaju ili citiraju tuđa tumačenja
?????
Zato sto se zadire u osnove jednog Crkvenog ucenja koje svoje korene ima i u Pismu i u recima otaca Crkve a govori se da je to ucenje iz paganske i gnosticke filozofije.
I sad sedi Atanasije Veliki koji je sastavio kanon Pisma, i promakne mu paganizam u ucenju o ishodjenju duse. Ups, pa i Zlatoust nasedne. Opogani se paganstinom a sastavio Liturgiju. Pa kasnije Palama sedi i moli se Bogorodici da ga izbavi paganskih mitarstava. A gle... pa i ona, sama Bogomajka se molila Sinu da ne vidi lica demonska pri razlucenju duse....

I tako Sale propadose reci Ap. Pavla kako je Crkva stub i tvrdjava istine. Nije vise. Evo par popova jutubera, joj uzdrmase temelje. Par popova od pola cm. brade, otkrise paganstvo u Crkvi.

Nije problem da li ce neko verovati u njih ili ne. Na kraju krajeva neka to bude licna stvar, ali reci da u Crkvenim molitvama, medju Ocima Crkve ima paganskog ucenja je .... sta reci brate? Zato i kazem da nam ovaj razgovor i nije na korist zato se povlacim sa teme jer nekako osecam da sam i sam uzrok tudjem huljenju.

Zato sto se zadire u osnove jednog Crkvenog ucenja koje svoje korene ima i u Pismu i u recima otaca Crkve a govori se da je to ucenje iz paganske i gnosticke filozofije.
I sad sedi Atanasije Veliki koji je sastavio kanon Pisma, i promakne mu paganizam u ucenju o ishodjenju duse. Ups, pa i Zlatoust nasedne. Opogani se paganstinom a sastavio Liturgiju. Pa kasnije Palama sedi i moli se Bogorodici da ga izbavi paganskih mitarstava. A gle... pa i ona, sama Bogomajka se molila Sinu da ne vidi lica demonska pri razlucenju duse....

I tako Sale propadose reci Ap. Pavla kako je Crkva stub i tvrdjava istine. Nije vise. Evo par popova jutubera, joj uzdrmase temelje. Par popova od pola cm. brade, otkrise paganstvo u Crkvi.

Nije problem da li ce neko verovati u njih ili ne. Na kraju krajeva neka to bude licna stvar, ali reci da u Crkvenim molitvama, medju Ocima Crkve ima paganskog ucenja je .... sta reci brate? Zato i kazem da nam ovaj razgovor i nije na korist zato se povlacim sa teme jer nekako osecam da sam i sam uzrok tudjem huljenju.
Ниси ти брате крив, што су они богохулна и црквоборачка духа... мора да престану да се горде, јер ће на крају скроз без вере да остану

Дух хуле напада оне који много осуђују друге људе, имаш то код светог Пимена обајшњење у Отачнику Игњатијевом (или је био онај други, зелени)...

Дошо био неки брат ави Пимену, сав огорчен што га мучи дух хуле и неверја... Ава га је утешио да је то искључиво демонски дух (демонизација ума) и да се много не секира, јер те помисли нису његове... много га је утешио, тако да је дошао у умуљење (тотални преображај набоље)

Кад је брат отишао, ава Пимен је рекао свом ученику који је слушао: '' тај дух напада оне који осуђују ближње''

U boldovanom. U opisu molitve Proroka i za sadasnji i za buduci zivot. Taj isti za koga se moli Prorok i koji ce traziti dusu njegovu je onaj koji je i Hristu prilazio pred stradanje trazeci ima li u njoj nesto za njega. Ali... nema nista. To su mitarstva. To je carinik koga zeli prorok izbeci i trazi pomoc za to.

Kako cemo mi traziti pomoc ako ne verujemo da ce carinik doci? Zar smo veci od proroka samo zato sto verujemo u neko tamo optimisticko bogoslovlje?
Polako, polako.
Iščitaćemo zajedno još jednom, pa ćemo videti.

Uzgred, ti si prvi od koga sam pročitao da mitarstva važe i u Starom Zavetu....

Nije problem da li ce neko verovati u njih ili ne. Na kraju krajeva neka to bude licna stvar, ali reci da u Crkvenim molitvama, medju Ocima Crkve ima paganskog ucenja je .... sta reci brate? Zato i kazem da nma ovaj razgovor i nije na korist zato se povlacim sa teme jer nekako osecam da sam i sam uzrok tudjem huljenju.
ti si opterećen dogmom
evo bratski savet
pametan si i obrazovan imaš svest imaš razum.
crkva te neće progoniti ako misliš drugačije od tih otaca niti zna ko si a ja te neću cinkariti.
pred bogom, on gleda tvoje srce a ne šta si pročitao, ako ćeš hrišćanski, prvi biće poslednji.
oci su samo ljudi kao ti i ja i dali su svoje mišljenje i tumačenje kako su oni videli. oci nisu bogovi ni autoriteti. njih možeš da poštuješ ili ne, to nije hula. hula je kad imaš zle misli, kada činiš pakost. a kad iz srca govoriš bog se raduje on je jedan jedini apsolutni AUTORITET
dobar si čovek i ne treba da se opterećuješ jer nikom ti ne daješ povoda za hulu. zna bog i to je bitno a naša neslaganja sa ovim nemaju veze.
ovo ti iz srca pišem

Па зар ниси чуо о препирању демона и анђела Чувара Мојсијевог око његових посмртних остатака?

Битке демона и анђела око људи теби изгледа нису уопште дошле од интелектуалне до духовне спознаје, ти се не удубљујеш у текстове да их осетиш и да им саосећаш...

Па зар ниси чуо о препирању демона и анђела Чувара Мојсијевог око његових посмртних остатака?

Битке демона и анђела око људи теби изгледа нису уопште дошле од интелектуалне до духовне спознаје, ти се не удубљујеш у текстове да их осетиш и да им саосећаш...
kako da ne evo sve verujem šta piše u bibliji i da je zmija i magare pričalo i meledica rastrgla decu.... :D

meledica hahaha
međedica

Poslednja izmena:
Да, наоружани су до зуба... они су као специјалне јединице ''кобре и ПТЈ''

Чувај их се, то су опасни

Да, наоружани су до зуба... они су као специјалне јединице ''кобре и ПТЈ''

Чувај их се, то су опасни људи...
Tako stoje stvari znaci.

Ne znam. Meni to liči: čitaj kako piše.
A piše da naši pravi neprijatelji nisu ljudi oko nas (ma koliko bili grešni i otpali), nego mnogo ozbiljnije sile koje svima nama, svim ljudima priželjkuju propast u kojoj su i one same. I da svom snagom rade na tome.
Rade te sile i preko ljudi.
Najvise preko njih.

ko zna šta je pavle mislio tim stihom, neka simbolika, unutrašnja brorba
nego čude me pravoslavni, ja sam mislio da se pravoslavna vera bazira na duhovnosti, ovde što čitam tako nekad me podsećaju na ove judeohrišćanske sekte pa još dodaju.
kad ih uhvatiš u makazice sledi odgovor "nije dobro prevedeno"
znači veruješ u oca i sina i svetog duha i čekaš obećanje.
Nisi ukapirao.
Jer ti je biblija skroz strana.
A i podvodljiv si jer nemas svoj stav i misljenje i znanje.
Lenj si da ucis.
A i nemas od koga.

Poslednja izmena:

Back