Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
С обзиром да сам Игнатијев ђак, мислим да могу. Код кога си ти учио догматику ?
Не спорим да је текст на овај или онај начин ушао у његове књиге, али да је по питању есхатона остао недовршен. Што очигледно имплицира да ваљда постоји неки други његов текст који то обрађује.
Систи, ти одбацујеш и Игнатија и архимандрита Саву уз то да ти више лежи Хопко. Стога ми је мало необично да бираш једног, а доводиш у питање рецимо еп. Игнатија.
Бирати је свакако у реду између изјава појединих људи, и ја се водим са тим, али имам утисак да ти то радиш на погрешан начин.
Не спорим Ђуровићеву стручност, пошто је човек пре свега патролог, ако си расположен, слободно цитирај нешто што мислиш од њега, па нек иде живот :) Ако треба да раширимо тему ;)

Poslednja izmena:
С обзиром да сам Игнатијев ђак, мислим да могу. Код кога си ти учио догматику ?
Hopko je 34 godine predavao dogmatiku na visokoj instituciji obrazovanja pravoslavnih u Severnoj Americi.

Uzgred, ja nisam diplomac PBF, a ti i ako jesi "Ignjatijev đak", nisi postao Ignjatije, niti Ignjatijev medijum.

Мислим да ме ниси разумео. Не судим о Хопку као човеку, већ о једном тексту за који сматрам да је лош и недовршен. Ти имплицираш да ја бацам у блато све што је Хопко радио и да треба да признам његов текст на основу његовог ранијег искуства и дугогодишње рада.
Односно имплицираш да је његов текст апсолутно исправан.
Ја сам ти образложио Игнатијевим односно Савиним речима зашто мислим да је Хопко погрешио.
Не могу да кажем ништа више о Хопку јер пре свега он кратко помиње нешто што је нама овде есенцијално, што архим. Сава и о. Ђуровић доста детаљно образлажу а то је есхатон.
Значи ништа од текстова о. Ђуровића ?

Ти имплицираш да ја бацам у блато све што је Хопко радио и да треба да признам његов текст на основу његовог ранијег искуства и дугогодишње рада.
Druže, tvoje reči bile su
"Покушава човек да буде догматичар, али му не иде, на жалост."

Значи ништа од Ђуровића ?
Uputio sam te na tekst na Academia.edu

Druže, tvoje reči bile su
"Покушава човек да буде догматичар, али му не иде, на жалост."

Uputio sam te na tekst na Academia.edu
Рекао сам да је овај текст који сам прочитао, догматика у покушају. Пошто се човек расте и развија кроз време, откуда ја знам да он нема неки текст који је сто пута бољи од овог ?
Па твоји аргументи против Игнатија су да можда није уведена незаблудивост еп. Игнатија. И шта сад рећи на то ?

Па твоји аргументи против Игнатија су да можда није уведена незаблудивост еп. Игнатија. И шта сад рећи на то ?
Pa, i nije uvedena, zar ne? Zato ne vidim obavezu neupitnog povinovanja svakom njegovom stavu.
Drugo i važnije, nezabludivost nije bila glavni argument (čak ne ni argument, više karikiranje).
Već to što nisam video kako se Ignjatijev stav o nepostojanju Carstva do nekog trenutka u budućnosti uklapa sa evanđelskim svedočenjem koje tvrdi drugačije. Ti nisi imao odgovor na to.
Извини, заборавио сам, поменуо си да би требао да цитираш одговор о. Ђуровића па сам се прешалтао ;)
ne, nego sam to ironično pitao

Не да ја нисам знао више да одговорим, већ сам одустао од даљег одговарања. Баш из ових разлога што видим да цитирао Игнатија цитирао архим. Саву да разговор иде у ћорсокак. Могу сад и да нађем неког трећег, видим да си ти формирао своје мишљење и то је у реду, тј. то поштујем и не видим да можемо да имамо неки дијалог.
Зато сам и одустао од приче.

Не да ја нисам знао више да одговорим, већ сам одустао од даљег одговарања. Баш из ових разлога што видим да цитирао Игнатија цитирао архим. Саву да разговор иде у ћорсокак. Могу сад и да нађем неког трећег, видим да си ти формирао своје мишљење и то је у реду, тј. то поштујем и не видим да можемо да имамо неки дијалог.
Зато сам и одустао од приче.
Nisi se nijednom osvrnuo na moje konkretno pitanje. (Vrlo sam rad da ga ponovim, ako želiš)
A dijalog je stvar dvosmerna.
I u pogledu pitanja i u pogledu odgovora.
To kako si postavio priču Ignjatijem, može se nazvati PROPOVED, blago rečeno.

Одговор је - Nestle Aland 28, тамо ћеш наћи о томе зашто зарез стоји где стоји.
Имаш и алтернативу.
Да нико на свету није штампао праву Библију, јер је користио мала и велика слова (а тако се није писао Нови Завет) и јер је користио интерпукцијске знаке (које писци нису користили).
Онда да чекамо да неко изда Нови Завет без интерпункције ? Или да се ослонимо на постојећу интерпункцију, тј. NA 28.
Aко ти је лакше, да ти скратим тражење
καὶ εἶπεν αὐτῷ, Ἀμήν σοι λέγω, σήμερον μετ᾽ ἐμοῦ ἔσῃ ἐν τῷ παραδείσῳ.
Овако цитира UBS 5, стога се NA 28 и UBS 5 потпуно слажу.
Ko je odlucio za njih gde da se stavi zarez i na osnovu cega.
Nisi nam rekao?
Ime i prezime

Poslednja izmena:
SAVA JANJIĆ:
У Фил 1, 22-23 Апостол каже „Али ако је живљење у тијелу плодоносно за моје дјело, онда не знам шта да изаберем. А обузима ме обоје: имам жељу умријети и са Христом бити, што је много боље“. Из ових речи, на пример, јасно видимо да је могуће бити са Христом и ван тела. Заиста би било тешко протумачити ове стихове у смислу да Апостол верује да ће умрети и одмах васкрснути и бити са Христом. Дакле, Апостол нам сведочи да након смрти настављамо живот у Христу, додао бих, у рају, међу светима у присуству и заједници Тела Христовог, чекајући са радошћу дан Васкрсења. Будући да Апостол верује да ће после смрти бити са Христом и да је то чак много боље, то показује да је заједница светих у Христу много јачи доживљај него овде на земљи. Код Св. Игнатија Богоносца видимо са коликим жаром су мученици првих векова жарко желели да умру за Христа знајући да ће наставити да живе у његовом присуству још интензивније него овде.

Видим да у оба случаја, он из Павлових речи закључује, да ако Павле није у физичком телу, то онда не можемо рећи да Павле верује да ће одмах васкрснути и бити са Христом, него да то "бивање са Христом" значи постојање у облику душе или магловитог "сећања Божијег". Не видим основ да тако закључи, осим ако већ има утврђену премису

На ово бих додао шта Сава каже и у пасусу испод (иста порука)
- Следећи пример имамо у 2Кор 5, 6-8: „Стога се свагда уздамо и знамо да док боравимо у тијелу, удаљени смо од Господа; Јер вјером ходимо а не гледањем; И постајемо смјели и више волимо отићи из тијела и настанити се код Господа, односно тачније, да се иселимо из тела и уселимо код Господа - ἐκδημῆσαι ἐκ τοῦ σώματος καὶ ἐνδημῆσαι πρὸς τὸν Κύριον“. Већ знамо колико Апостол Павле осећа одговорност и потребу да настави своју мисију у телу и овом времену и простору, али нам ове речи говоре да одласком из тела може бити заједно са Господом, а да то истовремено не значи васкрсење. Уосталом зар Апостол не би барем једном речју поменуо васкрсење, када већ говори о изласку из тела?

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/28745-питајте-о-саву-јањића-игумана-манастира-дечани/&page=91
Овај начин излагања ми је помало необичан.
Јер, узима стихове 6-8 из пете главе Друге Коринћанима и поставља овакво питање.
Мени није јасно како одговор не види у првим стиховима те исте главе, претходницима оних које цитира

Знамо, наиме, да ако се земаљски шатор у коме живимо и разруши, имамо стан од Бога, вечни дом на небесима који није саграђен људском руком. Јер, у овом шатору уздишемо и чезнемо да преко њега обучемо на себе наше небеско обитавалиште. Заиста, када га обучемо на себе, нећемо бити неодевени. Ми, наиме, који живимо у шатору тела, стењемо под његовим теретом, али не желимо да га се решимо, него да преко њега обучемо ново тело, тако да живот прогута оно што је смртно. А Бог нас је за то приправио давши нам свога Духа у залог. Зато смо увек пуни поуздања, иако знамо да док год живимо у кући тела, далеко смо од Господа. Живимо, наиме, по вери, а не по гледању. Испуњени, дакле, овим поуздањем, најрадије бисмо изашли из тела и настанили се код Господа. Зато се трудимо да му угодимо, било да смо већ код куће или у туђини. Јер сви ми морамо да се појавимо пред Христовим судом, да свако прими плату за оно што је за живота чинио у телу, било добро или зло.

У овоме не видим најаву бестелесног бивствовања након смрти, већ радије постојања у прослављеном телу (духовном телу, како га назива у Првој Коринћанима).

Наравно, кључно питање око кога смо водили дискусију јесте у каквом облику покојници бораве у рају. Из приче о Лазару и богаташу, ако је прихватимо не само као дидактичну причу, видимо да су они свесном стању, иако без тела. Једино објашњење јесте да су они тамо присутни својим духом или оним што обично називамо душом (али наравно не у платонистичком смислу). Осећаји блаженства, мира, спокоја, хладовите атмосфере раја и, с друге стране, бола, патње и огњене врућине у аду, показују (уколико дословно тумачимо параволу) да душе покојника имају могућност да осећају у извесној мери оно што осећа тело. Они носе одређени облик телесности иако њихово тело остаје у гробу. О тој вези између душе (духа) и тела и након телесне смрти говорио сам још раније цитирајући нека размишљања Св. Григорија Ниског (одговор http://goo.gl/q3eVp8 у вези са његовим делом „De anima et resurrectione). Ако како дух или душа функционишу без тела? На који начин се наставља континуитет личности човека који је психофизичка целина? Једино објашњење јесте да праведници остају у „памјати Божијој“ (Μνήμη Θεού) као сталном проживљавању присуства Божијег. (Убоги Лазар се помиње по имену што је јако важно, а богаташ не јер греховни живот човека чини на известан начин безличним за Бога).

Дакле, по телесној смрти праведници духом одлазе у присуство Божије и обитавају у рајским насељима заједно са светима чекајући васкрсење и живот будућег века. Господ чува њихову личност у својој вечној памјати. Џон Полкингхорн (John Polkinghorne) енглески научник и физичар који се обратио и постао англикански свештеник, дао је једну занимљиво објашњење користећи језик савремене науке и технологије. Наиме, по њему, Бог након наше телесне смрти преноси наш софтвер на свој хардвер док не дође време да нам даде нови хардвер како би на њему поново пребацио наш софтвер (God will download our software onto his hardware until the time when he gives us new hardware to run the software again for ourselves). Речено на други начин човекова личност наставља да живи у Божијој памјати, његовом присуству и заједници тј. у Телу Христовом док не добије своје васкрсло и преображено ново тело након свеопштег Васкрсења. Континуитет личности се наставља. Наравно, ново тело неће бити састављено од истих атома као ово које сада имамо јер и ово тело које сада имамо је по свом саставу другачије од оног којег смо имали када смо били деца због сталног тока и промене материје, па опет је наше тело, пошто је засновано на континуитету личности која на известан начин носи и наш геном (генетску структуру по којој се тело стално обнавља). Покојници зато и даље живе, јер је наш Бог - Бог живих, а не мртвих, али они живе у Христу и Христом у месту покоја и мира чекајући коначну завршницу спасења. Њихов живот је другачији од овога нашега и вероватно у том простору (стању) и време протиче на другачији начин, али дефинитивно немамо основа да тврдимо да су ушли у есхатонску вечност и да живе у вечном САДА у коме се надамо да ћемо живети након Свеопштег Васкрсења.

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/28745-питајте-о-саву-јањића-игумана-манастира-дечани/&page=91
Прихватити параболу о Богаташу и Лазару као дословни опис посмртног искуство људи након Христовог Васкрсења носи са собом поприлично изазова. Не могу, а да се не вратим на пример покајаног разбојника, којем је Христос чврсто обећао Своје лично, а не друштво праоца Авраама (уз сво дужно поштовање спрам Авраама). Но, то могу и детаљније у некој другој поруци.

Оно што овде видим да Сава излаже као своје виђење стања човека после смрти, јесте постојање особе у "сећању Божијем". Занимљиво ми је да се колеги Раилроаду ово објашњење изузетно допало, иако то објашњење и није баш на линији става који он овде заступа, става о томе да душа слободно и самостално постоји у привременом рају.
У неким својим промишљањима на ову тему од пре пар година, и ја сам наишао на ову тезу о "сећању Божијем", али се нисам пуно задржао на њој. Мени она није била убедљива, првенствено из разлога њене магловитости. Наиме, из тих свих израза, нисам могао добити јасан одговор, постоји ли човек након смрти, "спава ли" или је само мисао у Божијем памћењу/"мозгу"/сећању (може ли Бог уопште некога да заборави???). То постојање у "сећању Божијем" ме подсећа на некакву врсту холограмског постојања, постоји слика о нама, неки наш нацрт, али не и ми сами.

И опет, Христов одговор покајаном разбојнику јесте добар аргуменат. На Дисмасово "Сети ме се", Христос није одговорио "сећаћу те се / памтићу те". Не. Рекао му је "Ти, данас, са Мном, у рају".

Кључни проблем са идејом нашег science-fiction кључа паралелног времена, по коме је разбојник већ био васкрсао у другом временом нивоу и ушао у есхатон, иако је његово тело у историјском времену још висило на крсту, или било бачено у неку јаму, уводи нас у стари проблем. Христово васкрсење је био догађај у овом времену. Будућа нова земља и ново небо неће бити створени изнова, већ ће бити престворена ова садашња земља и небо, твар ће добити нова својства нетрулежности. То јасно видимо када се говори о онима који ће доживети Христову Парусију, они неће умрети него ће бити промењени (уп. 1 Кор 15.52 „Уједанпут, у трену ока, при посљедњој труби; јер ће затрубити, и мртви ће васкрснути нераспадљиви, и ми ћемо се промијенити. ἐν ἀτόμῳ, ἐν ῥιπῇ ὀφθαλμοῦ, ἐν τῇ ἐσχάτῃ σάλπιγγι· σαλπίσει γάρ, καὶ οἱ νεκροὶ ἐγερθήσονται ἄφθαρτοι, καὶ ἡμεῖς ἀλλαγησόμεθα“) И Христово Васкрсење је било тако, његово тело се није дезинтегрисало, већ је преображено и добило је нова својства нове твари јер је он прворођени из мртвих (πρωτότοκος ἐκ τῶν νεκρῶν) 1 Кол 1.18. То није новостворено тело док је старо негде одбачено, већ оно исто тело у коме је Господ пострадао, али промењено.
Ово је питање које смо већ начели. Питање идентитета тела, тј. шта је у овом физичком телу лично моје? Да ли молекул воде има мој потпис?
Šta je u tvom fizičkom telu lično tvoje? Molekul vode? Kad budeš umro, voda iz tog tela, odlazi u zemlju, ispariće, pasti kao kiša, napuniti izvore iz kojeg će potom neki drugi čovek popiti čašu vode. Čiji je to molekul, onda?

Мислим да би сад било коректно да и ја добијем одговор на своје раније постављено питање.
Хвала :hvala:
Владика Игњатије
"Царство Божије сада не постоји"
Нови Завет
"Царство Божије постоји"
Будуће Царство је догађај будућности, који се
као такав још није десио и зато не сапостоји паралелно
са земаљском Црквом. Оно нам је обећано од Бога и његов предокус имамо у светој Литургији, сад и овде.

"Сећање на будућност" - еп. Игнатије
Од времена Јована Крститеља до сада, у Царство небеско се проваљује, и силовити га освајају.
Матеј 11:12
Али, ако ја Божијим Духом изгоним зле духове, онда је к вама дошло Царство Божије.
Матеј 12:28
Онда рече Исусу: „Исусе, сети ме се кад дођеш у своје царство!“ Исус му рече: „Заиста ти кажем, још данас ћеш бити са мном у рају.“
Лука 23:42‭-‬43
Исус одговори: „Моје Царство не припада овом свету. Када би моје Царство припадало овом свету, моји поданици би се борили да не будем предан Јеврејима. Међутим, моје Царство није одавде.“
Јован 18:36
С радошћу захваљујте Оцу који вас је оспособио да учествујете у ономе што је Бог припремио за свете у Царству светлости. Он нас је избавио из власти таме и преместио нас у Царство свога љубљеног Сина, у коме имамо откупљење, опроштење греха.
Колошанима 1:11‭-‬14

п.с. мада и даље мислим да ниси добро сажео Игњатијеву мисао, али нека сада...

Vidim da se Sava Janjić u toj debati osvrnuo i na pitanje "svetih" iz Mateja

CitatKomentar

Ма са Платоном би било све једноставније, оче. Лепота и уједно тежина хришћанске вере јесте што је потпуно апсурдна за људски разум. Платонизам је као систем сасвим прилагодљив нашем менталном склопу и зато му увек тако радо прибегавамо. Авај, колико се морамо трудити да избегнемо пад у платонизам, толико је опасно да у намери да размонтирамо платонизам, који се угнездио у популарном схватању хришћанства, зађемо у "uncharted territory" где немамо конкретно јако упориште ни у Св. Писму ни у Оцима. То не значи да богословље мора да буде непрестано рециклирање онога што је већ речено на овај или онај начин, али мора да постоји известан континуитет традиције и то је главни разлог мог скептицизма према теорији коју ви заступате.
Ne vidim problem u nepostojanju "izvesnog" kontinuiteta, naročito ako elementi postoje tokom čitavog perioda i dodatno ako ne narušavaju osnovna učenja
Догађај у Мт 27.53 је крајње необичан, изолован, нигде се другде не помиње, иако су се устали из мртвих јавили "многима". Још је необично да су устали из гробова на дан распећа Христова, али су се појавили у граду тек по васкрсењу Христовом. Шта ли су радили у међувремену? Зашто ни Петар у својој беседи у Д.ап 2 не помиње овакав догађај који би вероватно био јако важан. Замислите, то није мала ствар да умрли устану из гробова, не један него вероватно многи свети и још уђу у свети град у време пасхалних свечаности и показаше се многима. Па то би била централна прича у Јерусалиму и просто је немогуће да је нико други не помиње.Neobičnost događaja u Pismu, obično bude razlog da ga se prenebregne u tumačenju, a upravo bi trebalo suprotno da bude. Svako sagledavanje Vaskrsenja i čovekovog stanja posle smrti ne uzme u obzir (ili ga previdi) i ovo evanđelsko svedočanstvo, može se reći da ima svoje manjkavosti. Nije mi najjasnije ovo argumentovanje da taj događaj ne pominje ap. Petar. Šta se time želi reći?
Такође се ни Св. Оци многоне баве овом причом . Погледајмо још пар примера из Catena Aurea који овом догађају придају посебан значај на коме можемо да градимо озбиљније есхатолошке закључке:I to da se učitelji Crkve ne bave toliko ovim mestom, ne znam šta bi trebalo da znači?
Иларије каже "окови смрти се раскидоше и тела многих светих који спаваху васкрснуше, јер просветљујући тмину смрти и сијајући светлошћу у тмини ада он је отео плен од смрти."Dakle, vaskrsenje je u pitanju
Златоуст каже: "Јер ако је било велико дело подићи Лазара након четири дана, још је веће (чудо) било када су се они који су дуго били уснули сада појавили живи. Ово је заиста био показатељ будућег васкрсења (futurae resurrectionis erat indicium). Али да се не би помислило да је оно што се догодило било само фантазма (привиђење) еванђелиста додаје "И изиђоше из гробова након васкрсења и уђоше у свети град и јавише се многима".....Златоуст овде говори више о назнаци будућег васкрсења и слаже се са Јеронимом који каже да ово није било опште васкрсење, већ посебно, као што смо већ видели.Dakle, "usnuli" tj. mrtvi, pa oživeli. Sv. Zlatousti govori o dodatnom značenju tog događaja ("pokazatelj budućeg vaskrsenja"), ali ne objašnjava samu prirodu događa
Ориген, опет, тумачи на свој начин: "гробови су тела грешних душа тј. душа које су мртве за Бога и када су Божијом благодаћу ове душе васкрсле, њихова тела која су пре тога била гробови постала су тела светих и била су виђена да излазе из себе и иду за њим који је васкрсао (et videntur a seipsis exire, et sequuntur eum qui resurrexit) и ходе са њим у новини живота и који су достојни да разговарају на небу улазе у свети град у одређена времена (et qui digni sunt habere conversationem in caelis, ingrediuntur in sanctam civitatem per singula tempora) и јављају се многима који виде њихова добра дела." (Мени ово изгледа прилично конфузно)Vrlo interesantno.
Једини изузетак који је Аквинац нашао у својој збирци кратких тумачења јесте Ремигије Ремски (просветитељ Франака), кога сте већ помињали, и који каже оно што ви заступате оче: "Морамо веровати да су они поново устали да буду сведоци Господњег васкрсења. Неки су говорили да су они опет умрли и да су се вратили у прах, као Лазар и други које је Господ васкрсао. Али овде не не смемо на никоји начин имати поверења у ове речи јер ако је требало да они поново умру, то би за њих било веће мучење него да нису уопште васкрсли. Морамо стога да верујемо без оклевања да су они који су устали из мртвих при Господњем васкрсењу такође са њим заједно узишли на небо (Incunctanter ergo credere debemus quia qui resurgente domino a mortuis resurrexerunt, ascendente eo ad caelos, et ipsi pariter ascenderunt)."Potpuna poenta. Ja ovo verujem.
Уз сво поштовање према Св. Ремигију ово тумачење је сасвим изоловано и представља више његов лични закључак, него јасан и аргументован став. Занимљиво је да већи богословски умови нису дошли до сличног закључка.Izolovanost tumačenja nije najsolidniji osnov za dezavuisanje.
Zanimljivo je da isti veći bogoslovski umovi nisu došli do tog zaključka, jer se nisu ni bavili time, kako kaže i sam o.Sava nešto ranije "Такође се ни Св. Оци многоне баве овом причом "
Не желим да ме погрешно схватите, али имамо једно крајње изоловано сведочанство у Еванђељу од Матеја које нема упоришта ни везе ни са једним другим новозаветним списом и имамо тумачење Св. Ремигија, шест векова касније. Мислим да ту заиста немамо кредибилну основу за један озбиљан закључак који доводи у питање многе цитате из Св. Писма и ставове Св. Отаца, који, с друге стране, јасно указују да ће свеопште васкрсење бити посебан догађај и да не бива одмах после телесне смрти. Ако је неко нашао неко друго тумачење овог стиха јако бих волео да га прочитам.Opet se ističe izolovanje samog događaja. Ne znam koja je poenta ovog isticanja "krajnje izolovano svedočanstvo u Evanđelju". Izolovano ili ne, ono je tu. Možda remeti naše ustaljene poglede na ove stvari, ali to ne znači da prosto treba da pređemo preko njega.
Постоји такође могућност је овај догађај више у функцији испуњења месијанског пророчанства које имамо код Пророка Језекиља 37.12-13 „Зато пророкуј, и кажи им: Овако вели Господ Господ: Ево, ја ћу отворити гробове ваше, и извешћу вас из гробова ваших, народе мој, и довешћу вас у земљу Израиљеву И познаћете да сам ја Господ, кад отворим гробове ваше, и изведем вас из гробова ваших, народе мој.“ Матеј се пре свега обраћа Јеврејима и више него други еванђелисти наглашава како је Христов живот и све што је учинио заправо испуњење старозаветних пророчанстава. Такође референцу можемо да нађемо и код Ис 26.19Nije mi jasno da li time želi reći da je sve ovo neko metaforično/alegorijsko/figurativno ispunjenje isto takvog metaforičnog/alegorijskog/figurativnog proročanstva?
Tj. da kaže da ovi sveti nisu ustali iz groba, da se nikome nisu pokazali itd.
Још једна веома важна чињеница везана за овај догађај који је описан код Матеја јесте да када је Господ издахнуо на крсту десили су се многи знаци (земљотрес, цепање завесе, стене су се распукле, гробови отворили), али није било јасних показатеља да је Господ васкрсао, јер је према Писму васкрснуо тек „трећег дана“ и чак ни тада многи одмах нису поверовали. После Христовог страдања на крсту владала је атмосфера пораза, апостоли су се већ пре распећа разбежали од страха (осим Јована). Христово тело се скида са крста и односе га у гробницу. Ученици још нису знали шта се догодило јер не би ни они ни жене које су Христа виделе били толико изненађени након васкрсења када су видели отворен гроб, иако им је Господ унапред обећао да ће васкрснути. Овај догађај са васкрслим телима светих био би засигурно изазвало велику пажњу и не би га прећутали остали Еванђелисти.Izgleda da o.Sava misli da je ovo naknadno ubačen deo u Matejevom Evanđelju. Ćutanje ostalih evanđelista o tome nije baš jak argument. Ni ap. Jovan ne opisuje bezgrešno začenje, niti opisuje događaj Preobraženja (možda je mali hint u glavi 1), iako je bio jedan od tri neposredna svedoka, pa opet na osnovu toga, ne dovodimo ih u pitanje.
У целини гледано, колико сам ја успео да проучим разна тумачења, имамо следеће могућности: 1. да није реч о васкрсењу већ о јављању (духова, душа) мртвих људи 2. да су они васкрсли као и Лазар и да су после опет умрли 3. да су стварно васксли, били прослављени и на тај начин указали на васкрсење свих мртвих. Прва опција је тешко прихватљива јер се заиста каже да су васкрсли. Трећа је проблематична јер је Господ био прворођени из мртвих, а он је васкрсао тек "трећег дана". Већина тумача, укључујући и водеће западне (Августин и Јероним) сматрају да је друга опција најреалнија са чим бих се и ја сложио.1. Javljanje duša nije baš objašnjenje tog događaja. Jer, šta duše ima da ustaju iz grobova. Oni se jednostavno pojave ili ne...
2. Ovde bih citirao prethodno navođeno mesto "Неки су говорили да су они опет умрли и да су се вратили у прах, као Лазар и други које је Господ васкрсао. Али овде не не смемо на никоји начин имати поверења у ове речи јер ако је требало да они поново умру, то би за њих било веће мучење него да нису уопште васкрсли"
3. Ako je događaj Raspeća i Vaskrsenja ujedno i vremenski, koliko i nadvremenski (kao sudar, spajanje, dodir dve dimenzije, naše i Božije), onda nema taj problem. Ako sve stvari i događaje posmatramo isključivo kroz prostorno vremenske naočare, onda to tumačenje ima problem. Ali, mesto iz Evanđelja ostaje i dalje.
Источна традиција изгледа не обраћа пажњу на овај догађај у историјском, конкретном, смислу, већ више у духовном. Христово Васкрсење се доживљава не само као Његово васкрсење, већ пре свега као победа живота над смрћу, победа Христа над адом, чија моћ бива скршена. Христос преводи уснуле праведнике из ада у приуство Божије, у рај, као што видимо на иконографским приказима Васкрсења. Отварају се гробови и из њих излазе праведници које Христос уводи у вечни живот, посебно Адама и Еву.Pobeda nad smrću upravo i jeste pobeda svih nas u Hristu. Istočna tradicija, bar kroz Bogosluženje, daje dosta osnova za to da se veruje kako su ovi "sveti" zapravo "uzorak", pokazan delić Božije stvarnosti koji govori da je Hristos nije bio i ostao usamljen u Svom vaskrsenju. Statije, koje se pevaju na Veliku Subotu govore o tome.
Овде се отвара потпуно нови аспект ове приче који је везан за ову иконографску представу Васкрсења, која је заправо настала из апокрифне традиције, као и многи други иконографски мотиви, што је јако занимљива тема. Наиме, реч је о апокрифном тексту „Еванђеље Никодимово“ (познат је као Acta Pilati; Greek: Πράξεις Πιλάτου) који датира најраније из 4. века и у коме се посебно говори о силаску Христовом у ад, ослобађању праведника и везивању Сатане. У том делу Descensus ad Infernos (силазак у ад) се конкретно повезује Христово васкрсење са догађајем из Мт 27.53, али ипак не у контексту идеје да после смрти одмах бива васкрсење. Кога интересује овај апокриф може да нађе на енглеском на:Ap. Petar govori o tome da je Hristos propovedao duhovima u tamnici. Ali, ap. Petar jasno govori ko su ta lica. To nije svo čovečanstvo umrlo od Stvaranja do danas. TO su duhovi onih koji su bili nepokorni u Nojevo vreme. To kaže ap. Petar. A jevrejska tradicija Hristovog doba, otprilike je znala ko su ti likovi. To su Čuvari (tj. Grigori, tj. "sinovi Božiji") i duhovi Nefilima (njihovih potomaka iz sa "kćerima" ljudskim"), iz glave 6. Postanja.

Duša ide ili u raj ili u pakao.
Ni jedno ni drugo.
Dusa je kao eneegija koja pokrece materiju i um coveka.
To je slicno kao elektricna energija koja pokrece aparate.
Izvor te energije, sto neki zovu dusa ili ruah, je Bog.
Ta energija se vraca Bogu a telo ide u prah.
Cekamo vaskrsenje mrtvih i preobrazenje zivih prilikom Hristovog drugog dolaska i po obecanju njegovom novo nebo i novu zemlju gde ce verni kao na pocetku vecno ziveti.
2. Petrova 3,13Ali čekamo po obećanju njegovu novo nebo i novu zemlju, gdje pravdnost živi.

Poslednja izmena:
Eто, таман је данас празник Преображења Господњег.
Сва три синоптичка Еванђеља описују тај догађај.
Занимљиво је да праве исти увод

МаркоМатејЛука
Исус додаде: „Заиста вам кажем: међу онима који стоје овде има неких који неће искусити смрт док не виде да је Царство Божије дошло са силом.“

После шест дана Исус поведе са собом Петра, Јакова и Јована и одведе их на високу гору, где су били сами, те се преобрази пред њима. Његова одећа постаде блистава, толико бела да је нико на земљи не би могао тако избелити. Уто се пред њима појаве Илија и Мојсије, па су разговарали са Исусом.
Петар рече: „Учитељу, добро је за нас да смо овде! Да начинимо три сенице: једну теби, једну Мојсију и једну Илији.“ Петар није знао шта говори, јер су сва тројица била преплашена.
Тада се појавио један облак који их је заклонио, и зачуо се глас из облака: „Ово је Син мој вољени. Њега слушајте!“
У трену су се осврнули, али нису више видели никога, осим самога Исуса.
Док су силазили са горе, Исус им је заповедио да никоме не говоре шта су видели док Син Човечији не васкрсне из мртвих.
Они су га послушали, али су се међу собом питали шта значи „васкрснути из мртвих.“
Заиста вам кажем: међу онима који стоје овде има неких који неће искусити смрт док не виде Сина Човечијег да долази са својим Царством.

После шест дана Исус поведе са собом Петра, Јакова и његовог брата Јована и одведе их на високу гору, где су били сами, те се преобрази пред њима: лице му је засијало као сунце, а одећа му постаде блиставо бела као светлост. Уто се пред њима појаве Мојсије и Илија, те су разговарали са њим.
Петар рече Исусу: „Господе, добро је за нас да смо овде! Ако хоћеш, направићу овде три сенице: једну теби, једну Мојсију и једну Илији.“ Док је Петар још говорио, један светли облак их заклони и из облака се зачу глас: „Ово је Син мој вољени, који ми је по вољи! Њега слушајте!“ Када су чули ово, ученици полегаше лицем окренути према земљи и силно се уплашише. Исус им приђе, дотаче их и рече им: „Устаните, не бојте се!“ Када су подигли поглед, нису видели никог другог осим самога Исуса.

Док су силазили са горе, Исус им заповеди: „Никоме не говорите о овом виђењу док Син Човечији не васкрсне из мртвих.“
Заиста вам кажем: међу онима који стоје овде има неких који неће искусити смрт док не виде Царство Божије.

А око осам дана након што је рекао ово, повео је Петра, Јована и Јакова и попео се на гору да се моли. Док се молио, његово лице се изменило, а његова одећа постала бела и сјајна. Уто се појавише два човека, па су разговарали са њим. То су били Мојсије и Илија, који су се указали у небеској слави. Говорили су о Исусовој смрти. Али, Петра и његове пријатеље савлада сан. Кад су се пробудили, угледали су Исуса у његовој слави и два човека како стоје са њим. Када су они одлазили од њега, Петар рече: „Учитељу, добро је да смо овде! Да начинимо три сенице: једну теби, једну Мојсију и једну Илији.“ Он, наиме, није знао шта говори.
Док је Петар још говорио, дође облак и заклони их. Ученици су били уплашени кад их је облак наткрио. Тада дође глас из облака, говорећи: „Ово је мој изабрани Син. Њега слушајте!“
Када је глас утихнуо, Исус је поново био сам. А ученици су ћутали и тих дана никоме нису јављали ништа од онога што су видели

Да ли су Петар, Јаков и Јован стварно видели Царство ("јакоже можаху" за Његово Божанство, како се помиње у данашњем тропару) или шта већ?

И на Тавору Он се преобрази нас ради, да би нас уверио о припремљеној нам небеској слави; и Он ће преобразити наше понижено тело, да при општем васкрсењу буде једнако телу славе Његове (ср. Флб. 3, 21) у бесконачном царству Његовом, приправљеном „од постања света“ (Мт. 25, 34) онима који Га љубе. С њима нека и све нас удостоји милосрђем Својим благодати гледања лица Његовог Бог и Господ наш, Христос човекољубац, коме са Оцем и Светим Духом част и слава, сада и увек и кроза све векове, Амин.

https://svetosavlje.org/zitija-svetih-9/7/

И на Тавору Он се преобрази нас ради, да би нас уверио о припремљеној нам небеској слави; и Он ће преобразити наше понижено тело, да при општем васкрсењу буде једнако телу славе Његове (ср. Флб. 3, 21) у бесконачном царству Његовом, приправљеном „од постања света“ (Мт. 25, 34) онима који Га љубе. С њима нека и све нас удостоји милосрђем Својим благодати гледања лица Његовог Бог и Господ наш, Христос човекољубац, коме са Оцем и Светим Духом част и слава, сада и увек и кроза све векове, Амин.

https://svetosavlje.org/zitija-svetih-9/7/
To je jedno od objašnjenja šta događaj znači, ali ne i opis šta se tu dogodilo.

Ostaje neodgovoreno pitanje za gledanje Carstva i pre nego umru?
I dodatno, kako se Mojsije pojavio, kao duša ili čovek?

Back