stanovi i plate

Problem je 'resen' tako kako ste i Vi instruisani- dakle prikrivanjem prekovremenog rada.
Tako zaradjene dane nisam iskoristio u roku (6 mes. od isteka 3-mesecja u kojem sam ih zaradio), te sam podneo zahtev da komanda pribavi saglasnost od pomocnika ministra odbrane za ljudske resurse, da mi se isplati naknada za prekovremeni rad jer dane nisam mogao iskoristiti u zakonskom roku.
Nakon podnosenja takvog zahteva, expresno sam dobio da iskoristim tih 12 slobodnih dana (naravno, sa uvecanjem 1h=1.5h slobodno).
Ne znam kako su mi tako brzo resili zahtev, a za 6 meseci nisu uspeli!?
Znam samo da sam u zahtevu napisao da cu ga po isteku 30 dana direktno poslati dr. Bojanu u M.O. :-)

citas mi misli!!!To upravo nameravam da uradim ovih dana,uboot,dolazim na kafu u ponedeljak po ovom pitanju.....:banovati:

:-)
a Podmornicar ce te sigurno dobro uputiti! A kad si vec tamo, pitaj ga zasto ti dodatni koeficijent zbog posebnih uslova nije 20% do 50% VECI OD osnovnog koeficijenta za obracun plate! (clan 83. Zakona o VS), nego je 25% OD osnovnog...
Meni je moj 'pravnik' odgovorio da je to u skladu sa zakonom jer je, uprosceno: 'broj 25 izmedju brojeva 20 i 50'. dakle, covek uopste sustinu nije ukapirao...

:-)
a Podmornicar ce te sigurno dobro uputiti! A kad si vec tamo, pitaj ga zasto ti dodatni koeficijent zbog posebnih uslova nije 20% do 50% VECI OD osnovnog koeficijenta za obracun plate! (clan 83. Zakona o VS), nego je 25% OD osnovnog...
Meni je moj 'pravnik' odgovorio da je to u skladu sa zakonom jer je, uprosceno: 'broj 25 izmedju brojeva 20 i 50'. dakle, covek uopste sustinu nije ukapirao...

Blago nama sa takvim pravnicima.:dash::dash:

Usput našao sam još jednu grešku. Ovaj put u pravilniku o naknadi putnih i drugih troškova.

Ako doslovno primjenjuješ odredbe o visini naknade troškova za zakup stana (u narodu poznatiji kao UTS), najveći broj bodova koji možeš da dobiješ je 650.

Uslovi za 650 bodova glase

"650 bodova - ako porodica ima dva ili više članova",

za 700 bodova

"700 bodova - ako porodica ima dva člana od kojih ni jedan član nije zaposlen ili ne ostvaruje penziju"

i tako dalje za 750 bodova tri člana 850 bodova četiri člana 1000 bodova pet članova i 1100 bodova šest članova.

U čemu je greška?

Za 650 bodova nije bitan broj članova porodice i dali je neko od njih zaposlen, dovoljno je da ispunjavaš uslove iz članova 20, 45 i 46 pravilnika i pripada te UTS. Već kod 700 bodova nastaje problem. Ako porodica ima dva člana (podnosilac zahtjeva i bračni drug - najčešći slučaj) od kojih ni jedan član nije zaposlen ili ne ostvaruje penziju" . U redu bračni drug je ne zaposlen i tu sve štima, a šta je sa podnosiocem zahtjeva jeli on zaposlen ili ne zaposlen ili je penzioner. Ako je i on nezaposlen kako upošte može da podnese zahtjev jer nije pripadnik vojske, ako je zaposlen ima pravo da podnese zahtjev ali ne može da dobije UTS veći od 650 bodova jer je on jedan od članova porodice koji je zaposlen. I tako dalje za ostale bodove, uvjek je tu podnosilac zahtjeva koji je zaposlen ili penziner.

U starom pravilniku ovaj slučaj je bio drugačije definisan

"650 bodova - ako porodica ima dva ili više članova, a ako je bračni drug član porodice - da je zaposlen odnosno da ostvaruje penziju"
"700 bodova - ako porodica ima dva člana, a ako je drugi član porodice bračni drug - da nije zaposlen odnosno da ne ostvaruje penziju"
"750 bodova - ako porodica ima tri člana, a ako je član porodice bračni drug - da nije zaposlen odnosno da ne ostvaruje penziju"
i tako dalje do 1000

Sad sami procjenite koja je formulacija preciznija i koja varjanta se ne može tumačiti ovako ili onako zavisno od potrebe.

Poslednja izmena:
Razce,
uzmes kalendar,prebrojis radne dane(pon.-pet.) i pomnozis sa 8 sati...
Onda, saberes sate koje si radio i koje si koristio kao slobodne dane(1 sl. dan = 8 sati)..
Ako dobijes vise sati u ovom drugom sabiranju, znaci da si radio toliko prekovremeno!
Onda napises zahtev za isplatu prekovremenog rada, i to je to.. A ako si slobodne dane 'koristio' 1. i 2. maja, onda te sleduje naknada za praznicni rad, pa neka 'monopolista' objasni zasto ti je tada dao sl. dane!

Jasno ko dan za sate i sabiranje ali preraspodela radnog vremena neulazi u prekovremene sate pise u pravilniku,tako da je meni sef od pocetka godine sa praznicnim i takozvanim njegovim fiktivnim satima i slobodnim danima za datu krv koja se pise kao placeno odsustvo sto nije slucaj kod nas maznuo oko sto sati.To jedino presaviti tabak i napisati u svakom slucaju hvala mnogo "SS88"

Jasno ko dan za sate i sabiranje ali preraspodela radnog vremena neulazi u prekovremene sate pise u pravilniku,tako da je meni sef od pocetka godine sa praznicnim i takozvanim njegovim fiktivnim satima i slobodnim danima za datu krv koja se pise kao placeno odsustvo sto nije slucaj kod nas maznuo oko sto sati.To jedino presaviti tabak i napisati u svakom slucaju hvala mnogo "SS88"

OBAVEZNO, presavijaj tabak i traži u upravnom postupku da ti se prekovremeni sati za koje si uskraćen refundiraju (slobodnim danima ili parama), usput u nevezanom razgovoru im pomeneš član 163. krivičnog zakona RS. Ako ti u upravnom postupku odbiju tvoj zahtjev (u 1. i 2. stepenu) podnesi privatnu krivičnu tužbu po tom članu.

Član 163.​
Ko se svesno ne pridržava zakona ili drugih propisa, kolektivnih ugovora i drugih opštih akata o pravima po osnovu rada i o posebnoj zaštiti na radu omladine, žena i invalida ili o pravima iz socijalnog osiguranja i time drugom uskrati ili ograniči pravo koje mu pripada,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine

Poslednja izmena:
Rezervisti strajkuju ispred vlade i traze razliku dnevnica za ratovanje na Kosovu. Prica se da ce dobiti po 3500 dinara po danu a da ce na kraju i staresine dobiti istu razliku u dnevnicama, bar oni koji su u tih vreme tih 78 dana bili na Kosovu! Jel neko cuo nesto o tome???

samo ti strajkuj kod nas kaznili svIk-a 2x 10 % od plate a sto je Sukiju pisao email:otkacio: katastrofa

Ako mu je ta disciplinska mera izrečena poslije 1. januara, neka podnese zahtjev za naknadu štete svojoj komandi pošto je pretpostavljam žalbeni rok prošao, jer po pravilniku o vojnoj disciplini komandant bataljona/diviziona može da ga kazni 5-10%, a komandant brigade 5-20% plate za mjesec u kom je disciplinska greška počinjena, za sve preko toga (umanjenje plate 5-30% do 6 mjeseci) ide se na VDS. Što znači da, opet ako je to bilo poslije 1. januara, disciplinska mera nije izrečena u skladu sa zakonom.

Poslednja izmena:
samo ti strajkuj kod nas kaznili svIk-a 2x 10 % od plate a sto je Sukiju pisao email:otkacio: katastrofa

Interesantno. Znaci da i ja ocekujem isto obzirom da sam vec tri puta pisao za zahtevom da nam otkrije recept kako to da stariji vodnik (sasvim slucajno zaposlen u sektoru za ljudske resurse) moze sa svojom platom i svim dodacima od 50000 da otplacuje ratu za kredit od 320 evra i da zivi sa 25000 dinara mesecno. Mora da je neki NATO projekat u pitanju a covek pristao kad mu se lepi Gagi narucio za kucnu posetu. :dontunderstand:

ako se nisi potpisao nece te juriti.
to je samo za tv kod nas ima cak tri zainteresovana za kredu jedan ostvario drugi je u postupku a treci razmislja. ne znam kako ovaj zivi zena mu je nezaposlena doktorka, mozda je u Pancevu dosta 25000 za mesec dana prezivljavanja. :thumbdown:

Poslednja izmena:
Evo sta ja mislim o vojnim stanovima
Zasto bi vojska dobijala stanove? Pa oni dobijaju platu kao i svi ostali gradjani u srbiji. mogli bi dobiti mozda povoljniji kredt za stan i to je to.
ZAsto je vojska iznad ostalih...

Ako se zna da covek u vojsci sa srednjom skolom (znaci cin vodnika) ima 30.000 din i vise.
Toliko normala gradjanin nema.

Poslednja izmena:

Back