stanovi i plate

Podigao sam stambeni kredit kod jedne od banaka, uveliko ga vec otplacujem. Stan je jos uvek u izgradnji, ali kada bude gotov vodice se na mene. Da li cu imati pravo na UTS sa ovih 10%, u stvari, da li cu imati pravo na bilo kakav UTS?

ej ljudi,dobio sam listic,osnovica je bruto 31669,04 a neto 22200.............Ali onih 10% ja nesto ne vidim?!Ako mi je plata bila 29000 i nesto a sada je 31000 i nesto to mu nekako dodje manje od 10%......kako je kod vas???
A za onih 5000:worth::worth::worth:

ja sam resio podizem kredit verovatno kod sosite bankte i kupujem stan a za uts sta bude
valjda ce biti sve ok

Svaka cast sto si se odlucio na tako hrabar potez! Ne zbog rate, naci ce se para za to. Bitno je odluciti i poceti, hrabro je zbog toga sto se moze naci neki nadobudni nadlezni da ukine UTS. I ja sam blizu tog koraka, ali sam malo daleko od centra zbivanja tj od Beograda pa nemogu da obijam saltere tako lako i da overavam administrativnr zabrane.
Svejedni informisi nas kako to sve ide, nebi li i mi krenuli tvojim stopama dao bog!:p

Poslednja izmena:
Meni nisi malo jasan,sta ti nije jasno....!?
Vojska ili drzava nude subvenciju prema godinama staza X 1%.Oni to izgleda racunaju kao ucesce,a to je ustvari subvencija, koju vracas zadnjih pet godina kredita,zakljucno sa 70-om godinom zivota.
Ovaj model su oni osmislili tako da nismo u obavezi da dajemo minimalno ucesce,kakavu obavezu imaju drugi(van vojske),sto vecina nas i nema da plati !?
E,sad je pitanje kome odgovara a kome ne !!?
Cinjenica je da smo golje i da vecini ne odgovara,pogotovo je pitanje preuzimanja rizika sta ako se nesto desi,novi talas otpustanja,prekida sluzbe i sl.Onda smo ga ugasili tj. onaj ko je uzeo ovakav kredit !
Primera radi,rata za kredit od oko 50 000 evra sa subvencijom od 20% je oko 270 evra !!
To ce imati da plate samo oni koji su sebi i skrojili one famozne koeficijente za plate od 60-70 000 din. i vise !
....gle cuda,kakva koincidencija !!!:rolleyes:
...a i nema smisla ljudi imaju neodgovarajuce stanove....ali to je druga prica.
Meni je sve jasno, nego razmisljam da li nas zajebavaju ili je to stvarno tako. Zasto bi nekom sa 5 ili 6 godina staza bilo povoljnije da uzme ovaj kredit i da placa nesubvencionisan deo od 94 ili 95% nego da da 5% ucesca i placa 75% nesubvencionisan kredit?

Onaj ko ti radi evidenciju prisutnosti treba da ti upise u rubriku DP (drzavni praznik) onoliko sati koliko si radio u dane DP. Sat rada u DP placa se 110 % obicnog sata ( npr.ako ti je sat rada da kazem obicnog dana 200 din.,za svaki sat rada u dane DP dobices jos 220 din ( npr.8 sati = 1760 din) na platu. I za rad u dane DP ne postoji ni preraspodela ni bilo sta drugo,vec iskljucivo placanje tog rada.

Da li se prekovremeni sati racunaju i kada si na sluzbenom putu? Recimo radno vreme je do 15h, a ti si do 20h na putu, dobijes sledujucu dnevnicu i sta se desava sa prekovremenim radom? od 15h do 20h?

Ako pod sledujucu podrazumevas sluzbenu,to ti je to.

A, zasto bi bilo to. Pa nije sluzbena-trupna dnevnica naknada za rad vec naknada troskova

(Pravilnik o naknadi putnih i drugih troskova:
Члан 9.
Лицу из члана 2. овог Правилннка за накнаду трошкова исхране на службеном путовању и трошкова градског превоза у месту у којем обавља службени посао припада дневница.
;
Члан 15.
Професионалном војном лицу односно цивилном лицу у Војсци за трупно путовање ван места службовања, као и за трупно путовање које у месту службовања траје 24 часа и дуже, поред бесплатног смештаја и исхране, припада дневна накнада трошкова у износу 50% дневнице)

Naknade za rad regulise Uredba o platama, a ona ni u jednom slucaju ne predvidja da se za rad moze isplatiti trupna ili sluzbena dnevnica niti iskljucuje naknadu u slucaju isplate dnevnice.

To bi znacilo da za vreme rada na terenu koji traje npr. 30 dana i za koje dobijemo trupnu dnevnicu, radno vreme moze biti 30x24 casa.

Da li je to tako?

Sto se tice kredita za stan... ako nemate 20% za ucesce, ne morate se oslanjati na subvenciju koju inace morate vratiti... nego napravite Predugovor sa prodavcem stana da ste mu na ruke isplatili ucesce(umesto banke), tako da onda dobijate kredit pod povoljnijim uslovima nego sa subvencijom! Uzmete taj kredit, kupite stan bez subvencije, i ne odustajete od toga da vam Vojska mora resiti stambeno pitanje + naknada za zakup stana vam ostaje...!

Podneses krivicnu prijavu i privatnu krivicnu tuzbu zbog 'povrede prava iz radnih odnosa' i 'protivzakonite isplate' protiv onoga ko ti je naredio... krivicni postupak nista ne kosta... a javni tuzilac ga goni po sluzbenoj duznosti... itd.

I to si u pravu.Ali,u ovom "kadija te tuzi ,kadija ti sudi" sistemu mi ne mozemo da ostvarimo pravo na zakinute nam zarade.Nesto sto u Zakonu decidno stoji i nema potrebe za diskusijom.Javnog boli Q za nas.Izgubio bi taj slucaj na putu do kancelarije,ili bi ga izmastio burekom.

Sto se tice kredita za stan... ako nemate 20% za ucesce, ne morate se oslanjati na subvenciju koju inace morate vratiti... nego napravite Predugovor sa prodavcem stana da ste mu na ruke isplatili ucesce(umesto banke), tako da onda dobijate kredit pod povoljnijim uslovima nego sa subvencijom! Uzmete taj kredit, kupite stan bez subvencije, i ne odustajete od toga da vam Vojska mora resiti stambeno pitanje + naknada za zakup stana vam ostaje...!

Skroz pogresan savet,zao mi je ali je tako !
Moj savet: Ne pokusavajte ovo jer su formirali ekipe za provere svega postojeceg,tako da kao sto znate,sirotinja uvek naj..e !

Onaj ko ti radi evidenciju prisutnosti treba da ti upise u rubriku DP (drzavni praznik) onoliko sati koliko si radio u dane DP. Sat rada u DP placa se 110 % obicnog sata ( npr.ako ti je sat rada da kazem obicnog dana 200 din.,za svaki sat rada u dane DP dobices jos 220 din ( npr.8 sati = 1760 din) na platu. I za rad u dane DP ne postoji ni preraspodela ni bilo sta drugo,vec iskljucivo placanje tog rada.

Ja sam dezurao za 1.maj i nas personalac kaze da se praznicni rad ne placa i posalje papire za normalnu dnevnicu!?
Sta da ima radim,na sta da se pozovem !?

Ja sam dezurao za 1.maj i nas personalac kaze da se praznicni rad ne placa i posalje papire za normalnu dnevnicu!?

Nadji pravilnik o platama,vidi koji je to clan i pozovi se na njega. To da se drzavni praznik ne placa je najobicnija LAZ. Radio sam bozic,15.februar i sada u aprilu Uskrs sva 3 dana DP i sve mi je placeno,tj.uskrs je prikazan u evidenciji prisutnosti kao rad u dane DP u mesecu aprilu i bice mi placen kroz majsku platu. I to nije radjeno tako samo ove godine,vec unazad 15 godina. Sa placanjem DP i nocnog rada nikada nisam imao problema. Sa prekovremenim,kada ga je bilo,bilo je ponekad problema,u stilu: necemo placati,bice ti izvrsena preraspodela i te fore,ali se i to resavalo na kraju.
Znaci,rad u drzavne praznike se iskljucivo placa,nikakva preraspodela ili neke druge varijante. Tako je i po nasem pravilniku o platama ( samo ne znam koji clan),kao i po zakonu o radu.
A ja cu probati da nadjem koji je to clan pravilnika.

@boskobosko, pozovi se na clan 85. stav 1 ZOVS, i nadji u Pravilniku o platama ... taj clan u kojem pise 110%..
A sto se tice kupovine stana na kredit, ko ti moze zabraniti da kupis stan van mesta sluzbovanja, pa ti ostane 'odvojeni zivot' i ne gubis pravo na stambeno zbrinjavanje prema vazecim propisima!? I onda lepo u SVOM STANU cekas i do penzije ako treba, na 'vojni' stan.

Pozovi se na clan 85 zakona o Vojsci Srbije koji glasi:
" Za casove nocnog rada,rada u dane praznika koji su zakonom odredjeni kao neradni dani i rada duzeg od punog radnog vremena,osim rada duzeg od punog radnog vremena iz clana 83 ovog zakona ,profesionalnom vojnom licu se uvecava plata."

Ovaj clan 83 koji se spominje odnosi se na rad duzi od punog radnog vremena (prekovremeni rad)u slucaju mera pripravnosti,uzbuna,elementarnih nepogoda i sl. Ali on u svakom slucaju nema veze sa radom u dane DP.

Jos samo nadji koji clan pravilnika o platama predvidja za dane rada u DP uvecanje plate.
Ako ne ide usmena primedba,onda uzmi papir i sroci zahtev.

Back