Stanje Neiskazanog Mira i Radosti - Pravoslavlje

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Већ дуго година долази ми један младић из Бањалуке који се бави Исусовом молитвом. И недавно је једног свог друга, који је ожењен и има децу, научио да се и он моли Исусовом молитвом. Зачудио сам се када је његов друг дошао и казао како му се срце стално моли и да молитва стално тече. Овај је младић тако обасјан радошћу, пун мира неисказаног. Он је предао и себе и жену и децу Богу и добио бесплатну благодат. Пријатељ који му је казао није добио ту благодат, иако се дуже молио за њега.

Значи, Господ гледа наше срце, и кад му се обраћамо од срца, Господ ће нас одмах утешити. Само они који су добили бесплатну благодат, могу знати какво је стање анђела и светих. Други то не могу знати. Ми се молимо Богу, и трудимо се, али ако неко није добио бесплатну благодат, није у могућности да схвати стање анђела и светих, јер се оно речима не да објаснити. То је стање неисказаног мира и радости. Знаш какав си био пре, љутио си се, а сада љутње нема. Не постоји човек који те може увредити, ни једна негативна мисао ти не може нашкодити, јер си ти ограђен, руковођен Духом Светим. Они могу да разумеју стање Пресвете Богородице, која је и од утробе материне до краја земаљског живота, па и у вечности била у пуној Божанској благодати.

Свети Дионисије, ученик апостола Павла, желео је да види Свету Мајку и када је дошао у Јерусалим, увели су га у одаје у којима је била Пресвета Мајка, и њега, каже, одједанпут озари неки мир и радост и он каже: "Да ја не знам за истину, да Бога има, за мене би Пресвета Мајка била Бог." Зато је Господ оставио Пресвету Мајку као утеху светим Апостолима, јер су они били много гоњени са свих страна. Она је њима била велика утеха, јер Она зрачи Божански мир и Божанску радост свуда око себе.

Ето, па треба зато да се молимо, да се од срца молимо и да ревнујемо Богу од срца, па ће нам Господ дати Своју благодат и свуда ћете осетити какво је стање анђела и светих и нико нас неће моћи увредити. Све волите, и имаћете неисказани мир, неисказану радост, речима неописиву.

Желим вам све најлепше и мир и радост од Господа.


o. Tadej
 

Back
Top