treba mi samo njegova biografija ali hvala sve u svemu
Evo ti o bijografiji Stanislava Krakova nakon zavrsetka citanja burne i dirljive knjige, "zivot covjeka na balkanu " ;
Rodjen je u Kragujevcu 1895 g. Otac mu je bio Poljak, ljekar koji je dosao iz Pariza kao dobrovoljac u srpsku vojsku. Majka mu je bila uciteljica cija je porodica bila u srodstvu sa kenzom Aleksandrom Karadjordjevicem, ocem Srpskog Kralja Petra I Karadjordjevica.
Sam Stanislav Krakov je bio oficir pa zatim oficir kraljeve garde. Sa 13 g. primljen je u dobrovoljacki korpus kao bolnicar. Prosao je cetiri velika rata. Prezivio golgotu albanije, krfa, Solunskog frona, kajmakcalana. Odlikovan je 18 puta. Na povratku u cinu potporucnika ulazi pobjedonosno prvi sa svojom vojskom u Veles zatim redom Leskovac, Prokuplje, Krusevac, Kragujevac, Rumu. Kad se rat zavrsio imao je samo 23 g.
Od 1919 g. do 1931 g. je knjizevni dio njegovog zivotnog vjeka;
Napisao je ; - 1921 g. je roman Kroz Buru
- 1922 g. Krila
- 1926 g. Kroz juznu srbiju
- 1928 g. Nase posljednje pobjede i Covjek koji je izgubio proslost.
- 1930 g. Plamen Cetnistva
- 1933 g. Prestolonaslednik Petar
Bio je Novinar filmski, pozorisni i knjizevni kriticar, putopisac, urednik Politike, glavni urednik Vremena a pred 2 svjetski rat urednik i direktor Radio BG.
Snimio je nekoliko filmova, a najznacajniji Golgota Srbije, poznat pod naslovom "Za cast otadzbine".
Pred kraj 2 svjetskog rata, pred komunistima bjezi u emigraciju.
1963 g. pise na ostrici noza, 1963 g. Milan Nedic ( prvi dio ), drugi dio 1968 g. ( general Milan Nedic bio je ujak Stanislava Krakova ).
1968 g. napisao je knjigu pripovjedaka, "Crveni pjero".
1968 g. napisao tri poglavlja " ZIvot coveka na balkanu".
Smrt ga sprijecila da zavrsi ovu svoju auto-biografiju. Zivio je u Parizu, ali je umro 15.12.1968 u Zenevi gdje je prebacen radi lijecenja.
TO JE TO
Pozdrav iz Australije, zanima me sto studiras kad te zanima djelo i zivot Stanislava Krakova.