Stanari platili 230.000 evra da se ukloni delo umetnika

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
308.110
Clip.jpg

Na zidu kuće jednog bračnog para u Loustoftu u Britaniji Benksijev mural sa motivom galeba postao je noćna mora za stanare koji su morali da ga uklone.

Stanari zgrade bili su iznenađeni kada su jednog jutra na zidu videli naslikano Benksijevo delo. Prva pomisao bila je da će nekretnina u kojoj stanuju zbog murala imati višu vrednost, a druga kolika je odgovornost koju treba da preuzmu.

Benksi je naslikao galeba u letu koji je visok oko šest metara. Njegovo delo bilo je početak „noćne more“ za stanare, jer su ih gradske vlasti obavestile da moraju da plate oko 46.000 evra za održavanje dela umetnika, kao i da delo zaštite od potencijalne krađe.

Mural je uklonjen pošto je par koji živi u kući angažovao specijalizovanu građevinsku kompaniju koja je ojačala zid sa 12 slojeva smole i pet tona čelika pre nego što je kran od 12 metara uklonio ceo projekat u jednom komadu. Naravno sve uz urednu dozvolu vlasti. Vlasnike kuće uklanjanje ovog umetničkog dela koštalo je 230.500 evra. Nadaju se da će originalno Benksijevo delo prodati.

„U početku je bilo neverovatno, ali kako su stvari napredovale, postalo je izuzetno stresno. Nisam siguran da Benksi može da shvati neželjene posledice svog projekta po vlasnike kuća. Da smo mogli da se vratimo u prošlost, sprečili bismo to“, rekli su vlasnici.
 
Da su znali da ce morati da plate oko 46.000 evra za održavanje dela umetnika, kao i da delo zaštite od potencijalne krađe sigurno ne bi pristali da mural ostane, jer ne verujem da je umetnik naslikao mural bez dozvole a da to stanari nisu videli..ali bez obzira ovo je primer kako se cuvajuy umetnicka dela pa i murali i kako se vodi racuna da se murali ne postavljaju bez dozvole
 

Back
Top