Šta znači raditi na sebi i odakle početi?

Почни од нечег позитивног, нађи нешто што теби одговара. Дан по дан и тако. И ја сам био на самом дну па не само да сам се повратио.
Живот није лак и кад све иде глатко а камоли кад не иде (или ништа).
sto puta na dnu !!!! vidiš i sam! i nikad nisam ostala ležati !

Ja sam workoholik, a imam mobing praznog stola !!!!!!! Hajde pređi na drugo mjesto ----nit u stranci , nit igdje! Da se vratim u Banku ----stres što implicira anxsioznost.

i sama 24/7 i u kancelariji i kući i nokoga, ni drugarice---svako se o sebi zabavio !

Je li to normalno da se prestalo družiti ?????
Ja to nikako ne mogu shvatiti da nema kontakata uživo-kao u Covid- pa cijeli svijet počeo piti antidepresive !

Za svakog je drugacije , ja pokusavam da ostanem trezan jer mi je alkohol useravao zivot , nije lako ali svako ima svoju muku , svaki dan nakon budjenja podsetim sebe na sve ono lepo sto imam u zivotu i na buducnost koja dolazi ( ili ne dolazi ako nastavim da pijem ).
2.2 milijarde ljudi na svetu nema cistu vodu za pice , na svakih 10 sekundi neko umre od trovanja vodom , mislim da sam mnogo srecniji od tih ljudi ( i slicne stvari ponavljati sebi , mene oraspolozi svako jutro ).

Za svakog je drugacije , ja pokusavam da ostanem trezan jer mi je alkohol useravao zivot , nije lako ali svako ima svoju muku , svaki dan nakon budjenja podsetim sebe na sve ono lepo sto imam u zivotu i na buducnost koja dolazi ( ili ne dolazi ako nastavim da pijem ).
2.2 milijarde ljudi na svetu nema cistu vodu za pice , na svakih 10 sekundi neko umre od trovanja vodom , mislim da sam mnogo srecniji od tih ljudi ( i slicne stvari ponavljati sebi , mene oraspolozi svako jutro ).
Isto, radim zahvalnost, oprost....
Ali me i dalje strah samoce, a moram sjediti na poslu 8 h, u dubini duse znam da to nije moja ni svrha ni misija..... i to 31 god u kancelariji, a vise sam za komercijalu
Zeljna se ispricati sa ljudskim stvorom
Da zivim autenticno svoje JA, pokusavam na tome raditi
Nedostaje mi porodica😢

Meni je ovo oduvek bilo nejasno.
Razumem ukoliko imamo neki veći porok i pokušavamo da ga eliminišemo.
Razumem ukoliko imamo loš posao ( ili ga nemamo ), pa radimo na tome.
Ali ne mislim da je moguće sebe promeniti kao ličnost. Ponašanje donekle, karakter teško.
karakter je stečen, kako smo ga usvojili, možemo ga uz mnogo truda mijenjati !
Ponašanje: Misli uzrokuju emocije u nama, a emocije uzrokuju zašto se baš tako ponašamo !

Ko hoće-nađe način, ko neće-nađe izgovor !

Ali ne mislim da je moguće sebe promeniti kao ličnost. Ponašanje donekle, karakter teško.
Eliminisanje poroka i ispravljanja gresaka u ponasanju, uciti kako donositi bolje odluke, vezba- sve je to rad na sebi i ima koristi, pogotovo na duge staze.
Resiti se strahova i fobija je najteze, ali kad uspete onda se vraca i sakom i kapom.

Ali me i dalje strah samoce, a moram sjediti na poslu 8 h, u dubini duse znam da to nije moja ni svrha ni misija..... i to 31 god u kancelariji, a vise sam za komercijalu
Zeljna se ispricati sa ljudskim stvorom
Da zivim autenticno svoje JA, pokusavam na tome raditi
Nedostaje mi porodica😢
Cesto se nasi najveci strahovi obistine, mozda bi bilo dobro obratiti na uzrok straha i pokusati ga eliminisati ako je moguce.
Inace, problem samoce je postao hronican u citavom svetu, i mene nekad zna nagrizati kad imam previse vremena.

Mozda trebas, a to je u vecini slucajeva "reprogramirati" neka svoje misli, osecanja, sliku o samoj sebi i drugima, takodje cesto nosimo u sebi osecanja krivice, ponizenja i sl koje takodje treba reprogramirati.

Poslednja izmena:
Eliminisanje poroka i ispravljanja gresaka u ponasanju, uciti kako donositi bolje odluke, vezba- sve je to rad na sebi i ima koristi, pogotovo na duge staze.
Resiti se strahova i fobija je najteze, ali kad uspete onda se vraca i sakom i kapom.

Cesto se nasi najveci strahovi obistine, mozda bi bilo dobro obratiti na uzrok straha i pokusati ga eliminisati ako je moguce.
Inace, problem samoce je postao hronican u citavom svetu, i mene nekad zna nagrizati kad imam previse vremena.
kao da sam postala kroz sve nesigurna, ovisna o drugima....... a vremena na pretek, radila na sebi, dr.prezadovoljna, samo samoća ponekad teža nego crna zemlja. Nekad prija, ali danima ne progovoriti, a vrlo komunikativna, nemam s kim

Evo plačem u kancelariji...nemam šta raditi, a toliko iščitala o radu na sebi....

Bukvalno me boli solarni pleksus od usamljenosti

Pokušavam h'oponopo tehniku, savladala je, ali ne očekujem ništa-i to je srž u tehnici.

Nemam kontakt ni sa roditeljima----- imaju po 80 i kusur godina---samo ja njih zovem, muža nemam, sin se rijetko javi, 1 godinu bila sa divnim dečkom , puče veza,.... bandoglav

Radim konačno na tome da zavolim sebe, da ne ovisim o mišljenju drugih.....sve sve ali da mi telefon danima ne zazvoni ..........to nije humano-ja sam socijalno biće....i presocijalno

I evo opet me bacilo u subdepru, kako razbiti više ovaj krug

kao da sam postala kroz sve nesigurna, ovisna o drugima....... a vremena na pretek, radila na sebi, dr.prezadovoljna, samo samoća ponekad teža nego crna zemlja. Nekad prija, ali danima ne progovoriti, a vrlo komunikativna, nemam s kim
I evo opet me bacilo u subdepru, kako razbiti više ovaj krug
Moras naci uzrok problema i onda videti kako dalje.
Na neki nacin bi opisao psihoterapiju kao ciscenje vode, tj uklanjanje zagadjenja. Zamisli casu vode u koju je upalo bibera- koliko god da stavite secera to moze eventualno samo donekle zamaskirati gorcinu, tako da je najbolje izvatiti biber.
A svi ti unutrasnji problemi se najzesce manifestuju kad je covek sam i nema sta raditi.
A samoca jeste sama po sebi jako strasno stanje i osecanje.

ono sto si dosada radila je dobro, stavila si se u poziciju da mozes bolje raditi na sebi,jer pre toga si bila u situaciji gde nisi mogla ni da funkcionises, napravila si tezak iskorak, sad moras nastaviti dalje.

Moras naci uzrok problema i onda videti kako dalje.
Na neki nacin bi opisao psihoterapiju kao ciscenje vode, tj uklanjanje zagadjenja. Zamisli casu vode u koju je upalo bibera- koliko god da stavite secera to moze eventualno samo donekle zamaskirati gorcinu, tako da je najbolje izvatiti biber.
A svi ti unutrasnji problemi se najzesce manifestuju kad je covek sam i nema sta raditi.
A samoca jeste sama po sebi jako strasno stanje i osecanje.

ono sto si dosada radila je dobro, stavila si se u poziciju da mozes bolje raditi na sebi,jer pre toga si bila u situaciji gde nisi mogla ni da funkcionises, napravila si tezak iskorak, sad moras nastaviti dalje.
Da, idem na psihoterapiju povremeno!
Znamo uzrok "Dijete u tebi trazi zavicaj" od roditelja- kakonu skoli, treba li ti para!
S bivsim muzem saznala sta je ljubav!
Cistim programe iz primarne toksicne porodice - samo daj za pare i svadje non stop- ja sam mislila da ce me primijetiti ako imam sve petice i sto sam supet student a landrala non stop.
Krajnje je vrijeme da ZAVOLIM SEBE!
Sin kao sva omladina- samozivi i najpametniji, ali ne pravi problem sem sto nece da dodje- isto bile svadje izmedju mene i mog oca koji je dolazio svaki Boziji dan, petljao se gdje ne treba, a gdje treba / nigdje ga.

Daaa, samoca i mobing praznog stola je teskooo bas
Imala 1 vezu, 1/2 supet, obozavao me, 2. Sest mjeseci extremno nadobudan, toksicno i prekinula i otpustila.
Sad me loma baca u proslu godinu kako je s njim bilo fino provedti zimu, kratke i hladne dane , a sad sama.
Nikako se rijesiti proslosti i straha od samoce u buducnosti.
Hbg, tako je kako je, otpustam. Sta Bog da vise, ja sam bas tutnjala u zivotu. I sad bih da imam vise love. Sama se prijavim i imam srecu da na fine zenice naletim, novo drustvo, zanimljivo, razbijem monotoniju i samocu i van kuce i prevazidjenog grads.
Ma kako bude, stabbih sem akcije koliko mogu
Nit sama nit s nekim ( pogresan obrazac iz primarne porodice)
Hvala na podrsci 🙏🥰

Pogledajte prilog 1634004
Rad na sebi – verovatno jedan od najčešće korišćenih izraza u 21. veku. Često možemo čuti da neko kaže: ,,Trenutno radim na sebi” ili ,,Važno je da radiš na sebi”.

Šta znači rad na sebi?
Rad na sebi mogli bismo opisati kao razvoj veština, osobina i vrednosti koje nam pomažu da se bolje nosimo sa životnim situacijama i izazovima. To je vreme i trud koji ćemo uložiti kako bismo postali bolja verzija sebe i ostvarili svoje potencijale, pri čemu možemo raditi na svojim mislima, emocijama i/ili ponašanjima, kao i na svom pogledu na svet, sistemu vrednosti ili identitetu. Na primer, možemo raditi na tome da se bolje osećamo sami sa sobom (samopoštovanje, briga o sebi, nošenje sa stresom ili neprijatnim emocijama) ili se razvijati na način koji će nam pomoći u odnosima sa drugima (aktivno slušanje, asertivna komunikacija, samokontrola, davanje povratnih informacija). Često su ove dve kategorije usko povezane jer je način na koji se odnosimo prema drugima povezan s time kako se osećamo sami sa sobom.

Kako raditi na sebi?

1. Osvesti se na čemu želiš da radiš

2. Usmeri se na manji broj promena odjednom

3. Razvij plan

4. Imaj strpljenja

5. Šta kada dođe prepreka?

Nastavak na https://www.radnasebi.com/blog/sta-znaci-raditi-na-sebi-i-odakle-poceti/

Da li radite na sebi? Na koji način radite na sebi? Ako ne radite, zašto ne radite?

Foto: Unsplash.com/
Raditi na sebi u smislu poboljšati se, pa nzm meni prvo trening padne napamet, tj fizički da se unaprediš, a ovo za mozak to mi je komplikovano 😂, mžd učiš neke stvari korisne za život šta znam...

Mislim da "rad na sebi" se odražava samo u odnosu na sebe---- da li si danas, makar za mikron bio bolji nego juče, u smislu: samopoštovanja., unutrašnjeg mira, ne živjeti za okolinu, biti staložen u mogućim konfliktima, biti ljubazniji, smireniji u svakom pogledu, pogotovo na svakodnevnu strku-frku !

1732616985526.png

Pogledajte prilog 1634004
Rad na sebi – verovatno jedan od najčešće korišćenih izraza u 21. veku. Često možemo čuti da neko kaže: ,,Trenutno radim na sebi” ili ,,Važno je da radiš na sebi”.

Šta znači rad na sebi?
Rad na sebi mogli bismo opisati kao razvoj veština, osobina i vrednosti koje nam pomažu da se bolje nosimo sa životnim situacijama i izazovima. To je vreme i trud koji ćemo uložiti kako bismo postali bolja verzija sebe i ostvarili svoje potencijale, pri čemu možemo raditi na svojim mislima, emocijama i/ili ponašanjima, kao i na svom pogledu na svet, sistemu vrednosti ili identitetu. Na primer, možemo raditi na tome da se bolje osećamo sami sa sobom (samopoštovanje, briga o sebi, nošenje sa stresom ili neprijatnim emocijama) ili se razvijati na način koji će nam pomoći u odnosima sa drugima (aktivno slušanje, asertivna komunikacija, samokontrola, davanje povratnih informacija). Često su ove dve kategorije usko povezane jer je način na koji se odnosimo prema drugima povezan s time kako se osećamo sami sa sobom.

Kako raditi na sebi?

1. Osvesti se na čemu želiš da radiš

2. Usmeri se na manji broj promena odjednom

3. Razvij plan

4. Imaj strpljenja

5. Šta kada dođe prepreka?

Nastavak na https://www.radnasebi.com/blog/sta-znaci-raditi-na-sebi-i-odakle-poceti/

Da li radite na sebi? Na koji način radite na sebi? Ako ne radite, zašto ne radite?

Foto: Unsplash.com/
Izbacio sam toksicne i glupe ljude iz drustva, druzim se sa pametnim i pozitivnim ljudima od kojih sam dosta i naucio.
Slusam ozbiljno misljenje drugih i ponekad i tu nesto naucim i preispitam svoje odluke.
Naucio sam da prepoznam svoje nesigurnosti sto mi je pomoglo u mnogim situacijama.
Radio sam na tome da upoznam sebe kao osobu.
To su stvari na kojima sam u mladosti radio.
Sad ne radim na sebi.

Рад на себи је непрецизна, глупа, злонамерна новотарија, која служи само да би се обезвређивали нечији проблеми и да би се као кривац етикетирао само тај који има неки проблем, да би он ушао у непрекидну петљу осећаја кривице. Подразумева се и да је рад на себи увек неки труд, одрицање, нешто што није пријатно, а никад уживање и идење лакшим путем.

Ја радим на себи и док спавам. РЕМ фаза сна је неопходна за функционисање мозга, НРЕМ фаза је неопходна за тело. Немојте да спавате, има да се разболите. А ништа се ту не ради, не улаже се никакав труд, него се само спава, чак је то и пријатно, не помаже ту никакав модерни "рад на себи" и философирање. Спавање је ужасно битна ствар за благостање.

Сам конкретан труд и одрицање могу да буду скроз бескорисни за успех. Неко може да истовремено тренира и да по цео дан чита, па да и даље буде сиромашан и без љубави. Успех на многим пољима зависи у ствари од социјализованости, а она се стиче на лепе начине, често и на контроверзне начине, нпр. кроз алкохолисање, секс, дување, оговарање, итд, неко ко је такав мање су шансе да ће бити сам а самим тим ће бити успешнији и на пословном плану јер и то пре свега зависи од социјализованости.

Терање неког на ирационално и бескорисно мучење, и на осећај кривице, је зло.

Na ovom potfotumu, na raznim temama, spomenuli smo "rad na sebi".

Pročitala sam ceo tekst čiji sam link ostavila u uvodnom postu. Priznajem, nije mi se dopao jedan deo teksta.

Zašto mi se nije dopao ? Nekoliko puta su spomenuli da se prave planovi.

Ne volim da planiram.
Planiranje je najbitnije.promenis u hodu sredstva,razmisljanja ali cilj ostaje isti.

Planiranje je najbitnije.promenis u hodu sredstva,razmisljanja ali cilj ostaje isti.

Kad god sam nešto planirala, dešavale su se teške, bolne prepreke. Želela sam da završim jednu godinu fakulteta, pa da se prebacim na drugi, jer nisam imala puno predmeta za upis na taj drugi fakultet.

Plan nije uspeo. Moj otac je preminuo. Te strašne 1993. godine, posle 40 dana od očeve smrti počela sam da radim. Fakultet koji je izuzetno težak nisam mogla da uskladim sa poslom.

To je bio samo jedan plan. A bilo je još nekih. Život nam ponekad kvari planove.

Inace ja sam obozavao istoriju i upisao arheologiju ali kada sam skinuo uniformu posle vise nisam razmisljao o tome i nisam ni isao na taj fax.isto visa sila mi promenila planove.jos mi zao zbog toga

Potpuno te razumem. I tvoj, a verujem i moj život izgledali bi verovatno drugačije ( bolje ) da smo završili fakultet.

Nekada je viša sila jača od naših planova i želja.

Рад на себи је непрецизна, глупа, злонамерна новотарија, која служи само да би се обезвређивали нечији проблеми и да би се као кривац етикетирао само тај који има неки проблем, да би он ушао у непрекидну петљу осећаја кривице. Подразумева се и да је рад на себи увек неки труд, одрицање, нешто што није пријатно, а никад уживање и идење лакшим путем.

Ја радим на себи и док спавам. РЕМ фаза сна је неопходна за функционисање мозга, НРЕМ фаза је неопходна за тело. Немојте да спавате, има да се разболите. А ништа се ту не ради, не улаже се никакав труд, него се само спава, чак је то и пријатно, не помаже ту никакав модерни "рад на себи" и философирање. Спавање је ужасно битна ствар за благостање.

Сам конкретан труд и одрицање могу да буду скроз бескорисни за успех. Неко може да истовремено тренира и да по цео дан чита, па да и даље буде сиромашан и без љубави. Успех на многим пољима зависи у ствари од социјализованости, а она се стиче на лепе начине, често и на контроверзне начине, нпр. кроз алкохолисање, секс, дување, оговарање, итд, неко ко је такав мање су шансе да ће бити сам а самим тим ће бити успешнији и на пословном плану јер и то пре свега зависи од социјализованости.

Терање неког на ирационално и бескорисно мучење, и на осећај кривице, је зло.
Baš naprotiv--- rad na sebi je i osloboditi se krivice ! tj. ne kriviti sebe ali pruzeti odgovornost za svoje misli, djela, postupke .

Baš naprotiv--- rad na sebi je i osloboditi se krivice ! tj. ne kriviti sebe ali pruzeti odgovornost za svoje misli, djela, postupke .
Али не можеш преузимати одговорност за нешто за шта ниси одговоран, једноставно је нереално, одговоран си само за оно што си стварно одабрао а да то није био неки план Д.

Али не можеш преузимати одговорност за нешто за шта ниси одговоран, једноставно је нереално, одговоран си само за оно што си стварно одабрао а да то није био неки план Д.
A ne mozes i svaliti na bekog drugog niti ga okriviti za svoj “potez” !

Back