Šta znači raditi na sebi i odakle početi?

Da, skrenuo sam s teme a da nisam ni skontao- zapravo meni se to cinilo kao logican pocetak, mada tu treba posebna tema.
Imam negde sacuvano izvadaka od nekolikk dobrih knjiga, pa kad budem imao vremena cu prebaciti ovde ili na novu temu, radi se o “Kako nikad ne pogresiti” Jordan Ellenberg (matematicar), “Psihologija novca” Morgan Housel , “Mindset” Carol Dweck i jos poneke.

O osecanjima sam slabo citao posto su ona vise produkt nego uzrocnik
Uvek vise obracam paznju na “Zasto” nego na “Kako”.

Saglasan.
Usput- vecina ljudi ima pogresno misljenje da su sreca i nesreca linearne- tj da se radi o suprotnostima, zapravo to su dve odvojene stvari i za njih su “zaduzeni” razliciti delovi mozga, koji cak nisu u istoj polovini.
Tako da bi covek bio sretan tj da bi bio u blagostanju- on u isto vreme mora biti sretan i u isto vreme ne sme biti nesretan.
Zvuci Alanfordovski, ali istinito.
Све стреми равнотежи.

Slažem se, samo mi se čini da niko od nas ne može sve vreme da bude srećan ili sve vreme nesrećan.

Otvorili ste spontano temu o knjigama o popularnoj psihologiji.

Pročitala sam nekoliko takvih knjiga i samo mi je jedna pomogla da shvatim svoja, ali i tuđa osećanja ( knjiga se zove Opsesivna ljubav autorke Liz Hotkinson).
Равнотежа.
Сваки поремећај исте се одрази неђе.

Pogledajte prilog 1634004
Rad na sebi – verovatno jedan od najčešće korišćenih izraza u 21. veku. Često možemo čuti da neko kaže: ,,Trenutno radim na sebi” ili ,,Važno je da radiš na sebi”.

Šta znači rad na sebi?
Rad na sebi mogli bismo opisati kao razvoj veština, osobina i vrednosti koje nam pomažu da se bolje nosimo sa životnim situacijama i izazovima. To je vreme i trud koji ćemo uložiti kako bismo postali bolja verzija sebe i ostvarili svoje potencijale, pri čemu možemo raditi na svojim mislima, emocijama i/ili ponašanjima, kao i na svom pogledu na svet, sistemu vrednosti ili identitetu. Na primer, možemo raditi na tome da se bolje osećamo sami sa sobom (samopoštovanje, briga o sebi, nošenje sa stresom ili neprijatnim emocijama) ili se razvijati na način koji će nam pomoći u odnosima sa drugima (aktivno slušanje, asertivna komunikacija, samokontrola, davanje povratnih informacija). Često su ove dve kategorije usko povezane jer je način na koji se odnosimo prema drugima povezan s time kako se osećamo sami sa sobom.

Kako raditi na sebi?

1. Osvesti se na čemu želiš da radiš

2. Usmeri se na manji broj promena odjednom

3. Razvij plan

4. Imaj strpljenja

5. Šta kada dođe prepreka?

Nastavak na https://www.radnasebi.com/blog/sta-znaci-raditi-na-sebi-i-odakle-poceti/

Da li radite na sebi? Na koji način radite na sebi? Ako ne radite, zašto ne radite?

Foto: Unsplash.com/

Prvo moras uzeti notes i posteno navesti sve svoje navike dnevne i to u 4 kolone ovako

a)svakodnevne lose navike
b) povremene lose navike
c)dobre navike koje se usvajaju
d)vrhunski rezultati kao posledica dugorrajnih dobrih navika

Tipa ako ti je tesko npr da cigarete ne konzumiras vise, moras tu losu naviku zamjeniti dobrom navikom tipa kada god imas zelju da zapalis cigar gledaj da radis dobru naviku koja ti pricinjava zadovoljstvo.Jako je bitna i usteda vremena.Ja npr imam kuci tablu koju okacim na zid sobe i tu ucim razne stvari dok istovremeno radim kucne poslove ne mogu da nosim knjigu sa sobom u rukama dok cistim toalet itd ali imam tablu na zidu i uvijek u prolazu naucim razne stvari od jezika do citata motivacionih.Radim vise navika u isto vrijeme.Knjiga Atomske navike mnogo pise o toj tematici,neke fore iz nje sam primjenio u svakodnevni zivot

Motivacija je na pocetku jako dobra al posle osobe lako gube motivaciju ako ne naprave sistem i rasporede i satnice svojih navika kojima ce se boriti protiv Matriksa i sivila svakdnevnice.Knjige pomazu jednim djelom ali sistem moras sama izgraditi boljitka.Sistem ce ti pomoci da radis na sebi i kada nisi motivisana jer neki ljudi bise samo da rade na sebi kada su raspolozeni ili kada je Sunce napolju imaju motivaciju a nemaju sistem.Zapocnu mnogo toga a ne dovrse do kraja a nisu glupi i bez potencijala samo nemaju sistem i plan

Rad na sebi – verovatno jedan od najčešće korišćenih izraza u 21. veku. Često možemo čuti da neko kaže: ,,Trenutno radim na sebi” ili ,,Važno je da radiš na sebi”.

Šta znači rad na sebi?
Rad na sebi mogli bismo opisati kao razvoj veština, osobina i vrednosti koje nam pomažu da se bolje nosimo sa životnim situacijama i izazovima. To je vreme i trud koji ćemo uložiti kako bismo postali bolja verzija sebe i ostvarili svoje potencijale, pri čemu možemo raditi na svojim mislima, emocijama i/ili ponašanjima, kao i na svom pogledu na svet, sistemu vrednosti ili identitetu. Na primer, možemo raditi na tome da se bolje osećamo sami sa sobom (samopoštovanje, briga o sebi, nošenje sa stresom ili neprijatnim emocijama) ili se razvijati na način koji će nam pomoći u odnosima sa drugima (aktivno slušanje, asertivna komunikacija, samokontrola, davanje povratnih informacija). Često su ove dve kategorije usko povezane jer je način na koji se odnosimo prema drugima povezan s time kako se osećamo sami sa sobom.

Kako raditi na sebi?

3. Razvij plan

4. Imaj strpljenja

Nastavak na https://www.radnasebi.com/blog/sta-znaci-raditi-na-sebi-i-odakle-poceti/

Da li radite na sebi? Na koji način radite na sebi? Ako ne radite, zašto ne radite?

joooj, dosadilo mi i to, 6 godina radim na sebi, da bih bila strpljivija i istrpila anksioznost, depresiju , samoću, besposlicu, besparicu....
ispisala 6 rokovnika -kreativno pisanje;
sve moguće new age tehnike: vizualizaciju, dizanje vibracije, hoponopono (hajde to nije new age )

Ono što ne mogu promijeniti je-skinuti se sa rivotrila !

Ono što mogu je eventualno naći partnera---ali poslije 12 god samoće---ne znam bi li se znala ponašati.....

i kako privući novo društvo, novac za izlete makar vikendom...

Have You idea ---- iako radim na sebi, 0 bambija !

Na ovom potfotumu, na raznim temama, spomenuli smo "rad na sebi".

Pročitala sam ceo tekst čiji sam link ostavila u uvodnom postu. Priznajem, nije mi se dopao jedan deo teksta.

Zašto mi se nije dopao ? Nekoliko puta su spomenuli da se prave planovi.

Ne volim da planiram.
planiranje je moguce u kulturama koje su organizovane pa moze da se planira
kad sam to pokusavao da primenim ovde nikad nisam uspeo nista da uradim.
Ovde vazi ona izreka, covek planira a bog se smeje.

joooj, dosadilo mi i to, 6 godina radim na sebi, da bih bila strpljivija i istrpila anksioznost, depresiju , samoću, besposlicu, besparicu....
sve moguće new age tehnike: vizualizaciju, dizanje vibracije, hoponopono (hajde to nije new age )

Ono što mogu je eventualno naći partnera---ali poslije 12 god samoće---ne znam bi li se znala ponašati.....

hmmm...

1. zivot nije recept. Cak ni recept nije jednoznacan nego podlozan ukusima
2. uspeh nije prava linija - uvek ima mnogo lutanja
3. tesko je kad je problem hemija (borba je obicno duga)
4. na bilo kakav nacin kretati se medju ljudima, mladji su energicniji
5. na zapadu kazu 'its good to be industrious' u prevodu - radi nesto korisno, pogotovo nesto korisno u drustvu.
6. ovo nije recept, ovo su razmisljanja na glas - mozda nesto pomogne negde.

Mislim da to sto radis na sebi itekako daje rezultate, koliko sam skontao jeste da si prosla pravi pakao, a generalno delujes dosta pozitivno, tako da je efekta sigurno bilo. Sto se partnera tice, tu ne mogu nista da kazem posto tu definitivno nisam ekspert, ali moje ubedjenje je da ako je partner odgovarajuci onda se tu covek ne mora nesto narocito ponasati, najbolje je kad covek bude ono sto jeste.
mozda je sajt za upoznavanje dobra ideja?

Sto se hemije tice, nakon odredjenog doba svi su na nekim lekovima, neki imaju citavu korpu raznih lekova.

Šta znači rad na sebi?

Kako raditi na sebi?

3. Razvij plan

4. Imaj strpljenja

Na savesti i postovanju,drugih.

Да ли си пробала марихуану? за шта узимаш ривотрил за епилепсију?
да ли вјежбаш, радиш јогу и сл.

Marihuana u odredjenim slucajevima moze biti korisna, ali ima i svojih mana. Prvo moze biti preskupa, jer s vremenom treba sve veca doza da bi postigla isti efekat, a moze lako doci do zavisnosti- pogotovo u situacijama kod ljudi koji imaju jako mnogo slobodnog vremena.
Takodje nece resiti uzrocnik problema, npr ako je neko usamljen marihuana ce zaglusiti taj osecaj, ali ce uciniti osobu pasivnom, bolje je biti aktivan i pokusati naci partnera ili drustvo.
Ponekad negativna osecanja mogu biti korisna jer nas ona teraju da nesto uradimo i promenimo.
Kad bi covek bio stalno sretan, verovatno bi ga udario auto za nekoliko dana jer bi bio neoprezan, ili pak nikad nista ne bi uradio jer bi bio sretan u datoj situaciji pa ne bi bilo potrebe da nesto uradi.

Marihuana u odredjenim slucajevima moze biti korisna, ali ima i svojih mana. Prvo moze biti preskupa, jer s vremenom treba sve veca doza da bi postigla isti efekat, a moze lako doci do zavisnosti- pogotovo u situacijama kod ljudi koji imaju jako mnogo slobodnog vremena.
Takodje nece resiti uzrocnik problema, npr ako je neko usamljen marihuana ce zaglusiti taj osecaj, ali ce uciniti osobu pasivnom, bolje je biti aktivan i pokusati naci partnera ili drustvo.
Ponekad negativna osecanja mogu biti korisna jer nas ona teraju da nesto uradimo i promenimo.
Kad bi covek bio stalno sretan, verovatno bi ga udario auto za nekoliko dana jer bi bio neoprezan, ili pak nikad nista ne bi uradio jer bi bio sretan u datoj situaciji pa ne bi bilo potrebe da nesto uradi.
Све умјерено. И наравно није за свакога ко и све друго.
А физичка и ментална вјежба се подразумјева. Мени је марихуана помогла да се ријешим доста ствари у животу и са здрављем.

Све умјерено. И наравно није за свакога ко и све друго.
А физичка и ментална вјежба се подразумјева. Мени је марихуана помогла да се ријешим доста ствари у животу и са здрављем.
Slazem se u nekim slucajevima moze pomoci, ako nema boljeg resenja. No problem je sto u ogromnoj vecini slucajeva to izmakne kontroli, pa ona su vazdan naduvani i trose po nekoliko stotina evra.
Koliko ljudi moze popiti jedno pivo ili pojesti samo jednu malu cokoladicu? Ili saku kikirikija?
Mozda je ulje od kanabisa bolje resenje.

Slazem se u nekim slucajevima moze pomoci, ako nema boljeg resenja. No problem je sto u ogromnoj vecini slucajeva to izmakne kontroli, pa ona su vazdan naduvani i trose po nekoliko stotina evra.
Koliko ljudi moze popiti jedno pivo ili pojesti samo jednu malu cokoladicu? Ili saku kikirikija?
Mozda je ulje od kanabisa bolje resenje.
Сви ми имамо као људи проблем са тим. Али то је већ ствар уредности живота. Иако сам то окусио, увијек ми је било бесмислено "одузети се скроз" као алкохолом и сл.
То не ваља. Али пар димова који оћерају бол и донесу миран сан то је већ друга ствар. :D

Rivotril i Velafax ad i Eglonyl za anksiozno depresivni s kojim se borim 22 godine. Perfekcionizam i opsesivnost me razvali- lavica- nema zlatne sredine, borac ali gledala sve crno bijeli. Direktorsko dijete iz epicentra- bila malo i razmatena ali i najposlusnija, fax mi bio proci kroz njega- nadprosjecan studen! Ekonomija- pih! Razvod uzas, muz otisao sa mladjom, sina nije vidio 12 godina ni bobe alimentacije. Prokockao 2 nekretnine, sve dugove mu ja otplatila! Ode i sin na fax! Sindrom praznog gnijezda me sasuši bukvalno a ja pozitivna i vesela, zato mi tesko pada i depresija i samoca. 31 god kancelarijskog posla- rukovodeci polozaj s malooo poluljudi ( politicara) , ćup na poslu jer u Javnoj upravi nema nesto posla a ja wiorkoholik!
E sad marihuanu ne smijem posto sam jednom sa svoje 52 god poslije duvke kad je prosla euforija pala u vecu depresiju. Samo ponekad ulje mare, bez htc, samo 0,2 % ono u medicinske svrhe a uspava me, a i tako od depre previse spavam.
Veza samo 1 prosle god.tip bio zaljubljen u mene jos u osnovnoj. Ja puna sebe jel- lavica- treba svijet da se okrece oko mene :/ poslije zaljubljenosti i jedne vrste mog narcizma- povrijedjena i ostavljena. A i on dosadan, premiran za mene , a i pun sebe bio kad je nestala zaljubljenost!
U sve imam uvid, zato radim na sebi, i sa psihologinjom, kontrole kod psihijatra na 1 god- isplatio se rad na sebi, primjenjivala h'oponopo tehniku, rad sa unutrasnjim djetetom- shvatila da sam bila extra ucenik da bi me roditelji zavoljeli, primarna porodica toksicna od svadja, samo me se pitalo- kako u skoli i treba li ti para?!
Ljubavi nigdje!
Imam divnog psa , i njoj posvecujem ljubav , nas dve zivimo ❤️
Moje drugarice njanjave, ja bih jos zvrndala- navika je 1 muka, odvika 100 muka!
Eto, e da ex me reketario i to na sina, sve mi uzeo, neko to odozgo poravnao, imao je mozdani, ta druga ga izbacuje iz kuce, zivi kako zivi, ne radi 12 god od razvoda, zato je "morao" od mene sve uzeti, pretukao me 3 god bajon razvoda i samo prenocio u pritvoru i kaznhen za to KD sa 400 EUR- toliko valjda vrijedi glava samohrane majke u ovoj drzavi , uzas!
Za partnera cas jesam, cas mi prija samoca, psihijatrica kaze isto kao i psihologinja da snam sve, samo primijeniti i da nemam bas depresiju kao ranije, vise apaticna kao i vecina.
Trazim svrhu zivota u 54.godini i da na zdrav nacin konacno zavolim sebe!
Eto 🤗
Mislim da to sto radis na sebi itekako daje rezultate, koliko sam skontao jeste da si prosla pravi pakao, a generalno delujes dosta pozitivno, tako da je efekta sigurno bilo. Sto se partnera tice, tu ne mogu nista da kazem posto tu definitivno nisam ekspert, ali moje ubedjenje je da ako je partner odgovarajuci onda se tu covek ne mora nesto narocito ponasati, najbolje je kad covek bude ono sto jeste.
mozda je sajt za upoznavanje dobra ideja?

Sto se hemije tice, nakon odredjenog doba svi su na nekim lekovima, neki imaju citavu korpu raznih lekova.
Napisala sam o sebi gore- imam komplexe nize vrijednosti i to dovodi cak i do narcizma - unutrasnja kompenzacija!
Nikako da budem ja prava ja, zbog toga i zbog toga sto ovisim o misljenju drugih ljudi, i to radim na sebi!

Ja bih zamolila sve koji predlažu upotrebu psihoaktivne supstance da je više ne predlažu. Nije u skladu sa Pravilnikom.

Brisaću postove u kojima se predlaže upotreba tih supstanci.

@Poslušna ti već radiš na sebi i čini mi se da to daje rezultate.

Ukoliko želiš da izneseš svoj problem vezan za kompleks niže vrednosti, molim te da otvoriš novu temu.

Protiv je pravila foruma. Zato sto mogu i da odmognu, na ovom delu foruma ima dosta ljudi labilnog karaktera, da se tako izrazim, i onda je velika sansa da postanu zavisni- sto je pre svega veliki finansijski udarac.
ко и сваки други љек има свој ризик
а психоактивне супстанце нико није предлагао за гузобоље

Rivotril i Velafax ad i Eglonyl za anksiozno depresivni s kojim se borim 22 godine. Perfekcionizam i opsesivnost me razvali- lavica- nema zlatne sredine, borac ali gledala sve crno bijeli. Direktorsko dijete iz epicentra- bila malo i razmatena ali i najposlusnija, fax mi bio proci kroz njega- nadprosjecan studen! Ekonomija- pih! Razvod uzas, muz otisao sa mladjom, sina nije vidio 12 godina ni bobe alimentacije. Prokockao 2 nekretnine, sve dugove mu ja otplatila! Ode i sin na fax! Sindrom praznog gnijezda me sasuši bukvalno a ja pozitivna i vesela, zato mi tesko pada i depresija i samoca. 31 god kancelarijskog posla- rukovodeci polozaj s malooo poluljudi ( politicara) , ćup na poslu jer u Javnoj upravi nema nesto posla a ja wiorkoholik!
E sad marihuanu ne smijem posto sam jednom sa svoje 52 god poslije duvke kad je prosla euforija pala u vecu depresiju. Samo ponekad ulje mare, bez htc, samo 0,2 % ono u medicinske svrhe a uspava me, a i tako od depre previse spavam.
Veza samo 1 prosle god.tip bio zaljubljen u mene jos u osnovnoj. Ja puna sebe jel- lavica- treba svijet da se okrece oko mene :/ poslije zaljubljenosti i jedne vrste mog narcizma- povrijedjena i ostavljena. A i on dosadan, premiran za mene , a i pun sebe bio kad je nestala zaljubljenost!
U sve imam uvid, zato radim na sebi, i sa psihologinjom, kontrole kod psihijatra na 1 god- isplatio se rad na sebi, primjenjivala h'oponopo tehniku, rad sa unutrasnjim djetetom- shvatila da sam bila extra ucenik da bi me roditelji zavoljeli, primarna porodica toksicna od svadja, samo me se pitalo- kako u skoli i treba li ti para?!
Ljubavi nigdje!
Imam divnog psa , i njoj posvecujem ljubav , nas dve zivimo ❤️
Moje drugarice njanjave, ja bih jos zvrndala- navika je 1 muka, odvika 100 muka!
Eto, e da ex me reketario i to na sina, sve mi uzeo, neko to odozgo poravnao, imao je mozdani, ta druga ga izbacuje iz kuce, zivi kako zivi, ne radi 12 god od razvoda, zato je "morao" od mene sve uzeti, pretukao me 3 god bajon razvoda i samo prenocio u pritvoru i kaznhen za to KD sa 400 EUR- toliko valjda vrijedi glava samohrane majke u ovoj drzavi , uzas!
Za partnera cas jesam, cas mi prija samoca, psihijatrica kaze isto kao i psihologinja da snam sve, samo primijeniti i da nemam bas depresiju kao ranije, vise apaticna kao i vecina.
Trazim svrhu zivota u 54.godini i da na zdrav nacin konacno zavolim sebe!
Eto 🤗

Napisala sam o sebi gore- imam komplexe nize vrijednosti i to dovodi cak i do narcizma - unutrasnja kompenzacija!
Nikako da budem ja prava ja, zbog toga i zbog toga sto ovisim o misljenju drugih ljudi, i to radim na sebi!
Почни од нечег позитивног, нађи нешто што теби одговара. Дан по дан и тако. И ја сам био на самом дну па не само да сам се повратио.
Живот није лак и кад све иде глатко а камоли кад не иде (или ништа).

Back