Sta znaci ovaj citat iz Biblije?

• Začetnik teme Začetnik teme ZbunVagabun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odlicno pitanje.
Ko su bogati duhom?
Odnosno: cime im je to bogat duh?
Blazeni siromasni-нишчи duhom,
значи да се човек не преузноси, да не буде пун себе.
узми пример уметника и/вс научника. i upitaj se koliko su oni daleko od bezazlenih cije je Carstvo Bozije. ne sudim nego prosudjujem.

Anonymous:
Odlicno pitanje.
Ko su bogati duhom?
Odnosno: cime im je to bogat duh?
Blazeni siromasni-нишчи duhom,
значи да се човек не преузноси, да не буде пун себе.
узми пример уметника и/вс научника. i upitaj se koliko su oni daleko od bezazlenih cije je Carstvo Bozije. ne sudim nego prosudjujem.
Coveka cini Dusa, Duh i telo...Ono sto covek misli i ZELI time mu se puni Duh...materijalne zelje, takav Duh...zelja za Gospodom, takav Duh...i zato se kaze "blago siromasnim duhom", blago onima kojima Duh nije ispunjen sarenilom zelja ovoga sveta, vec stremi ka Gospodu "taj ce Boga videti'
Ko ima usi da cuje neka cuje...

Hvala vam svima na odgovorima, ali i dalje mi nije jasno.... zasto carsvo bozije ili carstvo nebesko ne moze "pripasti" i onima koji traze odgovore na neka pitanja od vitalnog znacaja za covecanstvo u nauci na primer. Zasto je to za osudu? Zasto je bogatstvo duha za osudu? Zar nisu plemeniti i ljudi koji traze resenje ljudskih patnji na neki opipljiviji nacin a ne kroz molitvu.
Nemojte misliti da vas provociram, zaista to ne cinim. Ateista sam i Bibliju shvatam kao moralni zbornik, ali mi eto ovaj citat(i ne samo ovaj) nije bio bas najjasniji.

Ne misli niko da provociras, niti osudjuje, ja priznajem da je i mene zbunjivalo isto. Bogati duhom nemaju fokus, stremljenje, smer-nost, nego se rasplinjavaju.
Plemeniti ljudi? OK, ali oni imaju fokus, stremljenje, oni nisu bogati duhom, ne raspljinjavaju se, pa ko zna moze ih Bog dovesti u poznanje istine. Niko ne brani nikome da cini dobra dela, jer je plemenit, ali patnja ljudksa upravo i proizilazi iz ljudske bespomocnosti, nemoci, tako da i takav ce kadtad doci do toga da se uhvati za molitvu.

Postoje razne vrste morala: trgovacki, sportski, kolegijalni, lekarski, ... Biblija je vise od moralnog zbornika.

ZbunVagabun:
Hvala vam svima na odgovorima, ali i dalje mi nije jasno.... zasto carsvo bozije ili carstvo nebesko ne moze "pripasti" i onima koji traze odgovore na neka pitanja od vitalnog znacaja za covecanstvo u nauci na primer. Zasto je to za osudu? Zasto je bogatstvo duha za osudu? Zar nisu plemeniti i ljudi koji traze resenje ljudskih patnji na neki opipljiviji nacin a ne kroz molitvu.
Nemojte misliti da vas provociram, zaista to ne cinim. Ateista sam i Bibliju shvatam kao moralni zbornik, ali mi eto ovaj citat(i ne samo ovaj) nije bio bas najjasniji.

Nije za osudu tvoje nastojanje da se obogatiš u duhu, da spoznaš istine, da dobiješ odgovore.
Ove stihove pre svega moraš da tumačih u kontekstu kom su napisani. Zatim na koga se direktno odnose bilo poyitivno ili negativno, i na kraju da u ovoj reči prepoynaš princip koji je prenosiv i na nas danas.

Carstvo Božije otvoreno je za svakoga i za bogate i za siromašne, ali je teško bogatome da unjega uđe, ne zbog toga što mu bog nebi dozvolio ulazak nego zbog sebe, jer je vezan za bogatstvo koje ima (pri tom ne mislim samo na materijalno već svaku vrstu bogatstva).
Bog je rekao ne možete služiti dvojici gospodara. I to je istina.

Pogledaj samo ovaj forum, videćeš što je više znanja kod ljudi to teže primaju Božiju istinu. Uvek imaju pitanje više, uvek nezadovoljni, uvek u traganju. A Pismo kaže da je mudrost Božija ludost za svet.
Odgovori nisu rešenje za probleme koje imamo. Najčešće nas odgovori samo još više opterete i zatvore nam vidik i umesto u slobodu padamo u ropstvo.

A oni koji su siromašni u duhu, lako primaju istinu, - jer primićete istinu i istina će vas osloboditi - jer nema ničeg što bi ih ometalo u tome.
Bog ima iz dana u dan otvara nove poglede i nova razumevanja.

Misliš da je moguće naći odgovor bez Boga ne sveopšta pitanja koja muče čiovečanstvo. Nije! A najgore od svega je što odogovori na pitanja postoje u Svetom pismu. Međutim, ljudi ne traže odgovor, nego način kako da zaobiđu svoju odgovornost za odluke koje donose. Takvih primera je napretek i mislim da nema mesta da ih nabrajamo.
Molitva je jedno od rešenja. kad bi se ljudi više molili (pri tom nisma siguran da razumeš koncept molitve) imali bi mnogo više odgovora i mnogo, mnogo manje problema. Ne postoji opipljiviji način rešavanja problema od onoga kad se obratiš Stvoritelju da ti da odgovoro po pitanju stvorenja.

Jedan banalan primer, stvarno banalan - kad ti se pokvari frižider, možeš da zoveš sve matematičere, fizičare, elektroničare, i ine na svetu i neće da ti ga poprave. Moraš da pozoveš običnog frigomehaničara on će ti to uraditi očas posla, jer zna šta treba da radi. Još jednom izvini zbog ovakve baanalnosti, ali je slika vrlo bitna.

MIr Božji

Hrišćanstvo vas je učilo dve hiljade godina da sve svoje materijalno bogatstvo date crkvama da pokupuju što veća imanja, izgrade crkve koje koštaju bogatstvo, da svi sinovi popova voze trkaća kola i žive u dvorcima. Oni pate za vas, kao što je Hrist žrtvovan za ceo narod.

Hajde sada, hrišćanske ovčice, prodajte te kompjutere na kojima ovo čitate i pola para stavite na crkveni poslužavnik, a pola porazdajte prosjačkoj neradničkoj bandi da kupe cigara i rakije. Tako ćete biti bogu ugodni ostavši ovce koje ste svo vreme i bili. Voli vas pastir.

Maleni:

«kad ti se pokvari frižider, možeš da zoveš sve matematičere, fizičare, elektroničare, i ine na svetu i neće da ti ga poprave. Moraš da pozoveš običnog frigomehaničara on će ti to uraditi očas posla, jer zna šta treba da radi.»

Primer ti je stvarno loš. Pa frižider ne radi na molitvu, svetu vodicu ili na maženje napaljenih popova. Nijedan «očenaš» ili «gospode pomiluj» ti neće popraviti frižider ma koliki da si vernik.

Prirodni zakoni su realni, Bog sa njima nema nikakve veze.

I još jednom, Bog nije stvorio čoveka, već čovek Boga. :!:

1010011:
Maleni:

«kad ti se pokvari frižider, možeš da zoveš sve matematičere, fizičare, elektroničare, i ine na svetu i neće da ti ga poprave. Moraš da pozoveš običnog frigomehaničara on će ti to uraditi očas posla, jer zna šta treba da radi.»

Primer ti je stvarno loš. Pa frižider ne radi na molitvu, svetu vodicu ili na maženje napaljenih popova. Nijedan «očenaš» ili «gospode pomiluj» ti neće popraviti frižider ma koliki da si vernik.

Prirodni zakoni su realni, Bog sa njima nema nikakve veze.

I još jednom, Bog nije stvorio čoveka, već čovek Boga. :!:

Uprovo toga sam trazio da mi oprostote na banalnosti. Cilj usporedbe je i bio da se ukaze na besmislenost tra\enja odgovora van Boga. Bog je jedini koji zna kakvi smo, od cega smo, on zna nase srcei, namisli i namere, "on ispituje srca i bubrege" kaze pismo. Ko ce bolje znati sta nam treba od njega.

Sizif:
Hrišćanstvo vas je učilo dve hiljade godina da sve svoje materijalno bogatstvo date crkvama da pokupuju što veća imanja, izgrade crkve koje koštaju bogatstvo, da svi sinovi popova voze trkaća kola i žive u dvorcima. Oni pate za vas, kao što je Hrist žrtvovan za ceo narod.

Hajde sada, hrišćanske ovčice, prodajte te kompjutere na kojima ovo čitate i pola para stavite na crkveni poslužavnik, a pola porazdajte prosjačkoj neradničkoj bandi da kupe cigara i rakije. Tako ćete biti bogu ugodni ostavši ovce koje ste svo vreme i bili. Voli vas pastir.

Hriscanstvo niposto nije u proteklih 2000 godina ucilo to sto ti govoris. A posebno ne da svoja bogatstvo ljudi daju crkvama. Ali to je opet velika i druga tema.
Osim toga, reba razlikovati prosjaka od prosjaka, i delovanje od osobe do osobe. Niti su svi prosjaci prosjaci, niti je svim prosjacima, koji to jesu potrebna ista pomoc. A i to je druga tema.

U savko slucaju ljudima je potrebno da se oslobode svakog predubedjenja i da procitaju Sveto Pismo, da se upoznaju sa Bogom.

Hvala vam svima na odgovorima jos jednom, samo ne bih zelela da ovo preraste u novi sukob teista i ateista lisen najelementarnijeg kucnog vaspitanja, sto se, slozicete se sa mnom, ipak i precesto desava na ovom forumu. Najbolji nacin da se uci i dodje do odgovora na neka pitanja je kroz koliziju stavova suprostavljenih strana jer to daje siri pogled na problem ali ipak trebalo bi to ciniti sa manje ostrascenosti.
"Misliš da je moguće naći odgovor bez Boga ne sveopšta pitanja koja muče čiovečanstvo. Nije! A najgore od svega je što odogovori na pitanja postoje u Svetom pismu."

Nije mi prvi put da se susretnem sa ovim objasnjenjem, ali mi nekako zvuci kao demagogija. Bez uvrede, ali prosto mislim da neka pitanja zahtevaju egzaktnije odgovore od onih koji im se nude u Svetom pismu.

"A oni koji su siromašni u duhu, lako primaju istinu, - jer primićete istinu i istina će vas osloboditi - jer nema ničeg što bi ih ometalo u tome."

Da li to znaci da su siromasni duhom oni koji stvari prihvataju bez i trunke sumnje u ono sto im je dato kao "istina" i zato je "njihovo je carstvo nebesko". Meni je, i ne shvatite ni ovo kao vredjanje, zazvucalo kao srednji vek i mracnjastvo srednjevekovlja.

"Molitva je jedno od rešenja. kad bi se ljudi više molili (pri tom nisma siguran da razumeš koncept molitve) imali bi mnogo više odgovora i mnogo, mnogo manje problema. Ne postoji opipljiviji način rešavanja problema od onoga kad se obratiš Stvoritelju da ti da odgovoro po pitanju stvorenja."

Potpuno ste u pravu Maleni kad kazete da meni koncept molitve nije jasan, i volela bih da mi vi ili neko drugi sa ovog foruma to razjasni.
U zivotu me cesto vodi skepsa, nista ne prihvatam a priori pa tako ni ovo vase objasnjenje da ce mi svetac u odgovoru na molitvu dati resenje problema.
Ne zamerite na ovom primeru koji cu dati ali ne znam plasticniji nacin da ilustrujem svoj stav.
Na primer, uzmimo da meni nije jasna Bernulijeva jednacina i da odlucim da zamolim Stvoritelja da mi je razjasni, sumnjam da bi mi posle molitve Bernulijeva jednacina bila jasnija, mozda i gresim. I tako dolazimo opet do mog pitanja zasto carstvo nebesko prima samo one siromasne duhom, i kako sam ja shvatila one koji NE SUMNJAJU.

Sizif:

Sizife,
Nije uvek tako kako ti mislis (mada stvarno ima i takvih primera), ima ljudi koji su stvarno posvetili svoj zivot Bogu zbog nekih drugih ciljeva a ne iskljucivo materijalnih. Ja sam jednog takvog srela i nikad ga necu zaboraviti. On je staresina jednog manastira u Srbiji i slusati njegovu blagu i mudru rec moze samo da oplemeni. Podsetio me na Aljosu iz "Brace Karamazovih" (samo mnogo stariju i mnogo puniju Aljosinu verziju) :D

Anonymous:
Sizif:

Sizife,
Nije uvek tako kako ti mislis (mada stvarno ima i takvih primera), ima ljudi koji su stvarno posvetili svoj zivot Bogu zbog nekih drugih ciljeva a ne iskljucivo materijalnih. Ja sam jednog takvog srela i nikad ga necu zaboraviti. On je staresina jednog manastira u Srbiji i slusati njegovu blagu i mudru rec moze samo da oplemeni. Podsetio me na Aljosu iz "Brace Karamazovih" (samo mnogo stariju i mnogo puniju Aljosinu verziju) :D

It's me ZbunVagabun

Anonymous:
Ja se slažem i već sam naveo da nisu svima isti motivi za ono što rade, šta god to bilo. Samo se protivim komercijalizaciji i zloupotrebi verskih osećanja kod ljudi od strane Crkve. Ne treba nikome Crkva, bilo da veruje ili ne veruje u Boga. Vera ili nevera je lični izbor, dok crkveno pokrštavanje često nije i ne mora da bude. Oni (Crkva) su agresivni i koriste sva pravila tržišne borbe (sve vrste marketinga, diskreditovanje konkurencije, psihičku borbu, čak i fizičku prisilu, itd.)

Crkva je leglo svega onoga protiv čega se navodno bori.

Nije mi prvi put da se susretnem sa ovim objasnjenjem, ali mi nekako zvuci kao demagogija. Bez uvrede, ali prosto mislim da neka pitanja zahtevaju egzaktnije odgovore od onih koji im se nude u Svetom pismu.

To i jeste demagogija ako na ovakvo objašnjenje gledaš iz pozicije onoga što danas prepoznaješ kao pojam Boga ili crkve.
Naravno da na neka pitanja moraš da dobiješ egzaktnije odgovore i dobijaš ih. Samo što smatram da je put pronalaženja tih odogovra jednostavniji, brži i kompletniji uz Božiju pomoć. Bog nam svakoko neće uskratiti ni jedan jedini odgovor, ali će sasvim sigurno naći pravo vreme da nam ga da. Neki odgovori jednostavno nisu pogodni za sva vremena.
Zamisli da je Bog u vreme Mojsija, objasnio Aaronu, Prvosvešteniku, tajnu gena, genetske šifre i sve što ide uz to. Šta bi on imao od toga, i šta bi smo mi imali od toga. Da bi neki odgovori imali smilsa mora da ih prati sve ostalo. Tako nam Bog podjednako sa razvojem nauke omogućuje i razvoj tehnologije. To zbog toga da bi nauka mogla da se potvrdi i tehnološki. Odgovori koje dobijamao dolaze tako da grade stepenik po stepenik do opšte i sveobuhvatne spoznaje i saznanja. Pnekad, ljudska trvdoglavost i nerazumnost zatamne Božiju providnost i ne dobijemo ono što tražimo tada kad tražimo.
Osim toga, Bog očekuje da ćemo se prema spoznatom odnositi sa određenom odgovornošću, pa tako i razvoj prepoznavanja odgovornosti kod čoveka prati i tempo dobijanja odgovora.
Evo, sad sam objasnio šire ono što sam ti ranije rekao.

Da li to znaci da su siromasni duhom oni koji stvari prihvataju bez i trunke sumnje u ono sto im je dato kao "istina" i zato je "njihovo je carstvo nebesko". Meni je, i ne shvatite ni ovo kao vredjanje, zazvucalo kao srednji vek i mracnjastvo srednjevekovlja.

Ne, ja nisam tako rekao. Ja sam reko da oni LAKO primaju poruku istine. Zašto? Zato što su otvoreni za nju. Možeš da imaš akademika, čoveka sa završenih nekoliko fakulteta, sa nekoliko doktorata, a opet siromašnog duhom. Siromaštvo duhom nije kategorija koju ja mogu da odmerim kod tebe nego kod sebe.
Šta hoću da ti kažem. Ako kažeš, ja sad znam i moje znanje i sasvim dovoljno za nešto, ti si veoma bogata osoba. Imaš znanja koja zadovoljovaju neke od tvojih potreba. Jedna kategorija siromašnih duhom su oni koji su shvatili da što više saznaju to je veće polje znanja koje se otvara pred njima. I sa tim saznanjem shvataju koliko u stvari malo znaju. Njihovo već stečeno znanje ne ometa ih u sticanju novog znanja već im pomaže u tome.
Drugi su naravno oni kojima je uskraćeno polje saznavanja iz raznoraznih razloga. Njihove duše vape za saznanjem i zato lako primaju istinu.
Isus je ispred sebe imao takvu grupu ljudi koji su bili odbačeni i prezreni od sveštenika, učitelja zakona i fariseja zbog toga jer nisu živelu skladu sa njihovim razumevanjem Svetog pisma, i drugu grupu koju su činili upravo sveštenici, fariseji i učitelji zakona, koji ogrezli u svom znanju nisu mogli da prime blagodat koja je došla sa Isusom.
Isus ih naziva, slepim vođama, budala.
Nadam se da sad razumeš kakv blagoslov je ova prva grupa tzv. grešnika imala u odnosu na ovu drugu grupu.

I još nešto, iskrenog tragaoca za znanjem, koji je otvorenog srca i uma Bog uvek nagrađuje svojim prosvetljenjem.

Potpuno ste u pravu Maleni kad kazete da meni koncept molitve nije jasan, i volela bih da mi vi ili neko drugi sa ovog foruma to razjasni.
U zivotu me cesto vodi skepsa, nista ne prihvatam a priori pa tako ni ovo vase objasnjenje da ce mi svetac u odgovoru na molitvu dati resenje problema.
Ne zamerite na ovom primeru koji cu dati ali ne znam plasticniji nacin da ilustrujem svoj stav.
Na primer, uzmimo da meni nije jasna Bernulijeva jednacina i da odlucim da zamolim Stvoritelja da mi je razjasni, sumnjam da bi mi posle molitve Bernulijeva jednacina bila jasnija, mozda i gresim. I tako dolazimo opet do mog pitanja zasto carstvo nebesko prima samo one siromasne duhom, i kako sam ja shvatila one koji NE SUMNJAJU.
[/quote]"

Iyvini, da li sam ja negde pomenuo da treba da se moliš tamo nekom svecu? Mislim da nisam. "Svetac" niti može šta da ti dota niti šta da ti oduzme. To je čovek koji je živeo u svoje vreme i ako je služio Bogu služio je zato što je bio pozvan. Dakle bio je "samo beskorisni sluga koji je uradio ono što je morao da uradi".
Molitva je jedan lični i neophodni odnost koji treba da imamo sa Bogom. Isto kao što redovno komuniciraš sa svojim roditeljima, treba da komjuniciraš sa svoji stvoriteljem. S tim što možeš da imaš određene prepreke da pričaš sa roditeljima dok to sa Bogom nije slučaj. U svakom trenutku, na svakom mestu možeš da se obratiš.
Ni apostolima, Hristovim učenicima nije bio jasan koncept molitve pa su ga zamolili da im kaže kako da se mole. Dao im je ono što danas zovemo "Očenaš". Velike crkve su to preuzele kao molitvu koju ponavljaju kao neku mantru. Iako sama ova molitva predstavlja princip.
Pokušaću da ti to objasnim što je kraće moguće.
OČE NAŠ, KOJI SI NA NEBESIMA, NEKA SE SVETI IME TVOJE;
NEKA DOĐE CARSTVO TVOJE; NEKA BUDE VOLJA TVOJA I NA ZEMLJI KAO I NA NEBU;
HLEB NASUŠNI DAJ NAM DANAS;
I OPROSTI NAM DUGOVE NAŠE, KAO ŠTO SMO I MI OPROSTILI DUŽNICIMA SVOJIM;
I NE UVEDI NAS U ISKUŠENJE, NEGO NAS IZBAVI OD ZLA.
Ovo je dakle ta molitva koju je Hris dao.
Pogledaj principe -
1. Moliš se onome koji je van našeg domašaja, koji ne poleže našim zakonima i kriterijumima, i koji se sprema da ponovo dođe među nas, i koji je naš Otac. Znači ne tamo neki Bog nego pravi otac a mi smo njegova deca. Zato nemoj da praviš neke formalne govore nego govori s njim kao sa roditeljem. Kaži mu sve što ti je na srcu.
2. On se brine za naše svakodnevne potrebe. Koje su tvoje potrebe ti mu reci. Šta je to što je osnovno za tvoj život danas, sad.
3. Mi pokušavamo da gradimo odnos sa drugim ljudima, i onako kako ti činimo sa njima Bog če ćiniti sa nama. Prepoznaj svakodnevno kakav je tvoj odnos sa drugima. Tl je vrlo važni jer ti živiš sa drugim ljudima i mnogo ljudi zavisi od tvog života i kako ka živiš.
4. Svakodnevno pred nama stoji mnoštvo dilema, odluka, iskušenja. Večina moralnih i običajnih zakona nam pomaže da ih s manje ili više uspeha rešimo, ali Bog nam može pomoći da kroz sve te
situacije prolazimo lako i manje više bezbolno.
Ovo je osnovni koncept molitve, vrlo kratak, ali nadam se za sada zadovoljavajuči.

Što se tiče Bernulijeve jednačine, neznam da li si probala da to uradiš, pa da vidiš. Nemoj da sumnjaš probaj. Probaj da se moliš pre nego što počneš da učiš tu jednačinu. Bog ima nekad čudne puteve da nas dovede do rešenja koja nam se čine nemoguća.
Ono što je osnovno, postavi Boga na ono mesto u tvom životu koje mu pripada i mnoge stvari će se promeniti.

Maleni:

«Bog je jedini koji zna kakvi smo, od cega smo, on zna nase srce»

Nije tačno!
Decu u osnovnoj školi učimo od čega je sastavljen naš organizam, šta su atomi, kako i gde su nastali itd. Pa nije ovo srednji vek. Zahvaljujući nauci saznali smo mnogo toga. Npr, znamo da je postojanje Boga jedna velika zabluda. Problem je samo što to mnogi ne žele da prihvate.

Back