Šta znači kada se pesma “zaglavi” u glavi ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
409.729
Ovaj efekat, poznat kao „earworm“ u engleskom jeziku (bukvalno: „ušni crv“), često se opisuje kao nevoljna muzička slika (ton-pesma) koja se „zaglavi“ u glavi.
Prema naučnim istraživanjima, ovo je oblik nevoljne kognicije, gde se delovi muzike spontano pojavljuju u svesti bez našeg namernog napora.
„Earworm“ („ušni crv“) se definiše kao nevoljna i ponavljajuća reprodukcija muzičkog fragmenta u umu, često u obliku kratkog refrena ili melodije.
Istraživanja pokazuju da oko 90% ljudi doživljava ovaj fenomen bar jednom nedeljno, dok ga 15% smatra uznemiravajućim.

Clip.jpg

Kako se osloboditi „zaglavljene“ pesme?

Iako efekat zaglavljene pesme u glavi nije ozbiljan problem, može biti iritantan. Evo nekoliko naučno podržanih strategija:
Poslušajte celu pesmu: Dovršavanje pesme može zadovoljiti Zeigarnik efekat i prekinuti petlju.
Preusmerite pažnju: Bavljenje zadacima koji zahtevaju koncentraciju, poput rešavanja slagalice ili žvakanja žvake, može ometati auditorne regione mozga.
Zamena pesmom: Pokušajte da pomislite na drugu pesmu sa sličnim tempom, ali manje ponavljajuću, da biste „prepisali“ trenutnu.
Relaksacija i mindfulness: Tehnike dubokog disanja ili meditacije mogu smanjiti ruminaciju, posebno kod osoba sa anksioznošću.

Iako još uvek nije potpuno razjašnjen – niko sa sigurnošću ne zna zašto se to dešava – istraživanja ukazuju na adaptivnu ulogu muzike u obradi emocija i popunjavanju mentalnih praznina.Razumevanje ovog fenomena ne samo da objašnjava svakodnevne iritacije, već i otvara vrata širim temama poput muzičke terapije i kognitivnih pristrasnosti. Ako vam se pesma često „zaglavi“, smatrajte to znakom da vaš mozak aktivno obrađuje svet oko sebe.

Da li vam se dešava ovaj fenomen :) ?
Meni da, ali retko..Neka pesma ili deo pesme koju volim jednstavno pocne da mi se "vrti" u glavi
I ne mogu neko vreme da se rešim toga..Cesto nateram sebe da ne obracam pažnju
Ili kao ovi na linku pocnem da igram ..i nekako pesma kao da odleprša iz moje glave :)
Srecom to mi se retko dešava

Mislim da je terapija muzikom, posle terapije pisanjem, jedna od najboljih terapija. Sada sam se setila još jedne pesme koja "dođe" iznenada.
Red Red Wine-UB40.

Refren te pesme se "vrti u glavi" ponekad, kad želim da čitam.

Mislim da sve te pesme rado slušamo. Možda to što ih čujemo dok se tuširamo npr, pomaže da se u potpunosti opustimo.

Ali, postoje situacije u kojima nas ometaju. Navela sam jednu.

Back