Šta znači čovek posta kao jedan od nas?

Jesi ti kao dijete imao strahopoštovanje prema svojim roditeljima?
ne, samo strah kad zgrešim, kazna je trajala u vr glave nedelju dana neizlaska napolje. nisu me iskušavali niti doživotno kaznili.
poštovanje je kasnije došlo a kada sam i sam postao roditelj sve mi jasno bilo
kontaš ti meni se postavljaš kao ona što kaže jao majko ne znaš kako je to roditi.
a to otrcano pitanje je ovde sto puta postavljeno, nema drugo poređenje?
roditelji bezuslovno vole, biblijski bog uslovno.

ne, samo strah kad zgrešim, kazna je trajala u vr glave nedelju dana neizlaska napolje. nisu me iskušavali niti doživotno kaznili.
poštovanje je kasnije došlo a kada sam i sam postao roditelj sve mi jasno bilo
kontaš ti meni se postavljaš kao ona što kaže jao majko ne znaš kako je to roditi.
a to otrcano pitanje je ovde sto puta postavljeno, nema drugo poređenje?
roditelji bezuslovno vole, biblijski bog uslovno.
Pa isti je princip. Voliš Boga ali znaš da ako nešto zgriješiš šda ćeš dobiti odgovarajuću kaznu za to. Bog je svepravedan i sve će okolnosti biti uzete u obzir na sudu.

Šta bi bilo loše u tome da čovek postane kao jedan od Svete Trojice?
Zar nije u početku već bio stvoren nalik Bogu?
Mislim da bi trebala preispitati osnovnu premisu. Ako je čovjek stvoren na Božju sliku, a slažemo se da tako piše, onda ovaj stih mora nuditi drugačiju perspektivu. Jedenjem nečeg zabranjenog čovjek ne može postati sličniji Bogu; naprotiv, može se samo udaljiti od Njega kao Izvora i Kreatora. Radi se o iskustvu kojeg je čovjek stekao, ne o božanskoj mudrosti ili sveznanju. Također, ne bi me iznenadilo da postoji jedan dublji sarkazam u u riječima "čovjek je postao kao jedan od nas".

Back