Šta znači čovek posta kao jedan od nas?

Pročitaj ti Istorijat problema petoknjižja, pa se javi da pričamo.
Za pravoslavne ne postoji problem Petoknjižja. Nažalost u SPC ima ta modernistička struja koja se vodi za tendencijom osporavanja Biblije kao bogonadahnutog teksta. Sam Hristos kaže da je Mojsije PISAO o Njemu. Znači ne JEPD izvori, ne redaktori, već lično Mojsije. A ako osporavamo Hrista onda smo zglazjali debelo.

Za pravoslavne ne postoji problem Petoknjižja.
Hoćeš da kažeš da PBF nije pravoslavni ako tamo uče suprotno od tvojih stavova (i stavova onih koje ti smatraš svetim ćalcima i stavova Boga Jedinoga Svevišnjega level over 9000...da ti uštedim trud)?
Nažalost u SPC ima ta modernistička struja koja se vodi za tendencijom osporavanja Biblije kao bogonadahnutog teksta.
Pa ne osporavaju bogonadahnutost...samo originalnost i autorstvo. Kažu da je i dalje bogonadahnuto.
Objasniću ti jednom i istorijsko značenje te reči.
Sam Hristos kaže da je Mojsije PISAO o Njemu. Znači ne JEPD izvori, ne redaktori, već lično Mojsije. A ako osporavamo Hrista onda smo zglazjali debelo.
Neko kaže da Isus kaže. Ne mora nešto da bude istina da prenese željenu poruku. Sam si dao primer sa decom i Deda Mrazom.

"Већ је речено да за свете Оце није било важно ко је написао Петокњижје или неку другу књигу Старог завета, већ су се старали да Реч Божију протумаче и да нам покажу како треба да живимо испуњавајући вољу Божију која нам је кроз Свето писмо откривена. Тако је и један од закључака књиге Историјат проблема Петокњижја да је период патристике креирао хришћански аксиом да се Свето писмо у свести и животу Цркве доживљава као израз и сведочанство Божијег откровења свету и човеку. Дакле, све научне хиптезе, каже на крају отац Рајко Стефановић, „неминовно су водиле ономе што су свети Оци прећутно сведочили и знали. Мојсије није једини писац, писаца је било више, али за свете Оце то није био проблем јер је за њих Свето писмо било књига Цркве и у Цркви оно има свој ауторитет записаног Божијег откровења." А што се тиче разних хипотеза, у њима, за аутора књиге Историјат проблема петокњижја, „има пуно неприхватљивог и управо због тога сматрамо да је наша дужност да се бавимо овим питањем, како би свима које Свето писмо интересује помогли да уз уважавање ових научних открића схвате да је Петокњижје, односно Стари завет, слободније речено, књига о Месији"."
http://arhiva.spc.rs/eng/petoknjizje_izraz_svedocanstvo_bozijeg_otkrovenja.html

Ово је спрдња шта СПЦ издаје. Свети Оци ничим нису негирати да је аутор Петокњижја пророк Мојсије и та чињеница је улазила у многа светоотачка дјела.

Ево шта пише св. Василије Велики рецимо у свом Шестодневу:
"Јер, Мојсије је тај који је овај спис саставио. Онај Мојсије о коме је сведочено да још као одојче које је сисало беше мио Богу[2]; онај кога је фараонова кћи усвојила и царски одгајила поверавајући његово образовање мудрим египатским учитељима.[3] Онај Мојсије који је презрео величанство царскога достојанства и придружио се бедном животу својих саплеменика, више волећи да страда са народом Божијим него да има привремену насладу греха[4]. Онај који је по самој својој природи имао љубави за правду, јер се, и пре но што му вођење народа беше поверено, догоди да, због урођене му мржње према злима, до смрти казни оне који беху зли.[5] Онај који беше прогнан од људи којима је добро чинио, и који је радо напустио египатску вреву и дошао у Етиопију[6], а тамо, ослобођен бриге о свему, целих четрдесет година се посветио созерцању бића. Онај који је, кад већ беше имао осамдесет година, видео Бога[7], колико Га је човеку могуће видети, или, боље рећи, како Га нико други не могаше видети; а о томе Сам Бог сведочи: Пророк када је међу вама, ја ћу му се Господ јављати у виђењу и говорићу с њим у сну. Али није такав мој слуга Мојсије, који је веран у свем дому мојем. Њему говорим из уста к устима, и он ме гледа доиста, а не у тами.[8]
Онај Мојсије, дакле, који се удостојио да својим очима, исто као и анђели, Бога угледа, он нам беседи о ономе што је од Бога чуо. Послушајмо, дакле речи истине, које се не ослањају на доказе човечанске мудрости, већ на проповеди Духа.[9] То су речи којима није циљ похвала слушалаца, већ спасење оних који овај наук примају.
"

А ево шта св. Јован Златоусти у Омилијама на Књигу Постања:
"Погледајмо, дакле, ако је угодно, који је смисао онога што смо данас прочитали из блаженога Мојсеја. Него припазите, молим вас, на оно што вам говоримо, јер не говоримо своје, него оно што на вашу корист дарује Божја благодат. Па шта значи: У почетку створи Бог небо и земљу? Овде је умесно упитати се због чега нам овај блажени пророк, који се родио много нараштаја потом, ово излаже. Не случајно, ни без разлога. Бог, на почетку саздавши човека, Сам је са људима разговарао онолико колико је људима било могуће да чују: тако је Он Адама походио, тако Каина наказа, тако је беседио са Нојем, тако Га и Авраам угости. А када се цео род људски сурвао у страшно зло, опет Се Творац свега не одврати савршено од њега, него када људи постадоше недостојни беседе с Њим, Он им, желећи да обнови пријатељство са њима, као далекима шаље писма, привлачећи Себи целокупну природу људску. Та писма посла Бог, а донесе их Мојсеј. И шта, дакле, кажу писма? У почетку створи Бог небо и земљу."

Pa ne osporavaju bogonadahnutost...samo originalnost i autorstvo. Kažu da je i dalje bogonadahnuto.
Objasniću ti jednom i istorijsko značenje te reči.
Što je logička besmislica. Ako je Petoknjižje skupina mitova i legendi skupljena vijekovima nakon opisanih događaja i izmjenjena od niza redaktora šta je tu bogonadahnuto?

Neko kaže da Isus kaže. Ne mora nešto da bude istina da prenese željenu poruku. Sam si dao primer sa decom i Deda Mrazom.
Osim što bi ovo zaista bila laž da je Hristos rekao da je Mojsije autor a nije.

Što je logička besmislica. Ako je Petoknjižje skupina mitova i legendi skupljena vijekovima nakon opisanih događaja i izmjenjena od niza redaktora šta je tu bogonadahnuto?
Pa nadahnuo i redaktore da promene tekst kada je došlo vreme za to. NIje logički besmisleno, samo ti se ne sviđa.
Osim što bi ovo zaista bila laž da je Hristos rekao da je Mojsije autor a nije.
Hajde probaj da smisliš opravdanje zašto to nije laž čak i da Mojsije nije pisao.
Nije teško, ako se ponašaš kako se apologete inače ponašaju.

Pa nadahnuo i redaktore da promene tekst kada je došlo vreme za to. NIje logički besmisleno, samo ti se ne sviđa.
Da, besmisleno je. A sam jako dobro znaš da oni koji negiraju Mojsijevo autorstvo mahom negiraju i bogonadahnutost.

Hajde probaj da smisliš opravdanje zašto to nije laž čak i da Mojsije nije pisao.
Nije teško, ako se ponašaš kako se apologete inače ponašaju.
Nema potrebe da to radim KAD JE MOJSIJE PISAO. Ja vjerujem Hristu kada kaže da je Mojsije pisac.

Da, besmisleno je. A sam jako dobro znaš da oni koji negiraju Mojsijevo autorstvo mahom negiraju i bogonadahnutost.
Nemoj da optužuješ svoju pravoslavnu sabraću...nije lepo.
Nema potrebe da to radim KAD JE MOJSIJE PISAO. Ja vjerujem Hristu kada kaže da je Mojsije pisac.
Veruješ onome koje je rekao da je Isus rekao.
Mislio sam čisto radi vežbe iz hrišćanske apologetike.

Back