Šta znači čovek posta kao jedan od nas?

Prve glave Postanja pisane su pod uticajem starijih tekstova.

Nije isti autor prve i druge glave Postanja.
Prva glava je mlađa nego druga i pisana je verovatno i zbog toga što njen autor nije bio zadovoljan teologijom 2-3.

Zato je tamo sve savršeno.

U drugoj glavi čovek je stvoren da se brine o vrtu.
Ako taj neko postane "poput nas" što se tiče znanja, razlika ostaje samo u smrtnosti.
Zato ih isteruje.

Zmija je poput Prometeja, omogućila je ljudima znanje koje bog nije želeo da čovek ima.

Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo..
Iz prve knjige Mojsijeve.

Kako vi ovo razumete?

Šta znači to kao jedan od nas? Ko su oni?

mislim da je ruzno koristiti strane reci u srpskom jeziku
umesto 'posta' lepo moze srpski 'salje poruke'
znaci 'Covek salje poruke kao jedan od nas'

Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo..
Iz prve knjige Mojsijeve.

Kako vi ovo razumete?

Šta znači to kao jedan od nas? Ko su oni?
baš kako piše ETO sad znamo šta je dobro šta je zlo i tu smo po znanju kao bogovi, a to je zmija i rekla evi "postaće te KAO bogovi"
a ko su to imaš kasnije u stihu kada je svevišnji delio baštinu svojim sinovima, pa jahvi zapadoše jevreji.

baš kako piše ETO sad znamo šta je dobro šta je zlo i tu smo po znanju kao bogovi, a to je zmija i rekla evi "postaće te KAO bogovi"
a ko su to imaš kasnije u stihu kada je svevišnji delio baštinu svojim sinovima, pa jahvi zapadoše jevreji.
Bravo, a posle su Jevreji zbog svojih versko-političkih potreba proglasili Jehovu za jedinog boga...i danas nas naši sunarodnici ubeđuju kako je to jedan jedini.

po liku mnogo toga može da znači, recimo da imamo potencijal da budemo bogovi. ko zna na šta se mislilo. u ovom stihu se misli na saznanje o dobrom i lošem.
Kada tvoj sin liči na tebe onda kažemo da je kao ti. Vidi ga isti kao ti.
I sad on uradi nešto pa na osnovu toga kažemo da je kao ti, al to
sad odjednom ne valja?

Ko je taj ''jedan od nas''? Čovek nije više na Boga ličio, nego na tog
jednog počinje da liči.

Kada tvoj sin liči na tebe onda kažemo da je kao ti. Vidi ga isti kao ti.
I sad on uradi nešto pa na osnovu toga kažemo da je kao ti, al to
sad odjednom ne valja?

Ko je taj ''jedan od nas''? Čovek nije više na Boga ličio, nego na tog
jednog počinje da liči.
ne verujem da se misli na fizički izgled

rekoh već elohim je množina , znači da se radi o više bogova.
e ti bogovi su silazili i pravili decu ljudskim ženama. pa taju dozlogrdilo i sve nas đuture pobio i ostade neuništivi jahve :D
a jahve je radio isto ono što i danas njegov narod u gazi

da je preživeo perun danas bi mi bili alfa i omega

e ti bogovi su silazili i pravili decu ljudskim ženama. pa taju dozlogrdilo i sve nas đuture pobio i ostade neuništivi jahve :D

Narod je svašta smatrao za bogova, bilo koje biće kada je dolazilo na zemlju sa neba u nama nepoznatom prevoznom sredstvu, mi smo ta bića nazivali bogovima i štovali ih. Seti se da smo imali zlatno tele kao boga. Od jahve su ostali samo jahve svedoci.

Nisam mislila na fizički izgled, već na to da se nekada kaže da si
kao neko, a nekada da ličiš na nekoga i da to ima isto značenje.

U najranijim fazama teološkog razmišljanja, ljudi su zamišljali Boga na antropomorfan način, gde su božanski entiteti prikazivani sa ljudskim oblicima. U ovom smislu i sa tim da je Postanje 1. nastalo pod uticajem ranijih tekstova, izraz „po obličju svojemu“ najverovatnije se odnosi na fizički izgled. Posle se to menja kako se teološki pogledi razvijaju dalje.

pa kad vidiš ljudske karaktere daleko smo onda od nekakve sličnosti bogu.
i kao što reče korisnički čovek percipira boga po sebi.(a i ja često to spominjem)
lično verujem da nismo ni blizu po liku božijem i da to samo naš ego govori da smo slični bogu.

Narod je svašta smatrao za bogova, bilo koje biće kada je dolazilo na zemlju sa neba u nama nepoznatom prevoznom sredstvu, mi smo ta bića nazivali bogovima i štovali ih. Seti se da smo imali zlatno tele kao boga. Od jahve su ostali samo jahve svedoci.
ne isključujem tu mogućnost
jezikilj je u viziji video svemirski brod kojim upravlja jahve. pa čak ima i opis broda.
da je to pisano u 19, 20 veku pa da pomisliš "eh sad" ali pre 2,5 hiljade godina moraš da se zapitaš odakle im to.
uostalom odakle na našoj srednjevekovnoj ikoni dva astronauta.

Back