Sta znaci biti pravi Beogradjanin?

Pravi Beograđanin živi na Karaburmi 10 generacija i jedva skupi za pivo i cigare
Не може да живи тамо... јер се место изворно не зове тако.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Карабурма
Уобичајено мишљење је да је Карабурма добила назив по речима кара, што на турском значи црн и речи бурма која означава венчани прстен, међутим, на старим османлијским и аустријским картама, подручје је именовано као Кајабурун (Kaya-burun), што на турском значи „стеновити рт“.

Najvise je Beograd gradio osim Tita, Turci.
Ваљда ти знаш на које си питање одговорио...

Где је средиште сваког места где живе Срби? Код цркве.
А која је то црква у Београду? Саборна.
А она је? Није далеко од Калемегдана.

Од када се воде матичне књиге за Саборну цркву? Од 1820.
Па онда за Светог Марка од 1837.
Па Вазнесенска 1863.
И Александра Невског од 1877.
Напослетку стижемо до 1895., када се почиње са парохијама цркве Светог Сава (сада звана мала црква) и Светог Николе (звана гробљанска).

Црква на Врачару - пета по реду.

Сви остали крајеви које је сада Београд поклопио захваљујући савременој техници и цртању нових карата не могу баш да се сматрају Београдом... Али то није велики проблем. Та места имају своју традицију и њу треба поштовати.

Не може да живи тамо... јер се место изворно не зове тако.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Карабурма
Уобичајено мишљење је да је Карабурма добила назив по речима кара, што на турском значи црн и речи бурма која означава венчани прстен, међутим, на старим османлијским и аустријским картама, подручје је именовано као Кајабурун (Kaya-burun), што на турском значи „стеновити рт“.
Pa dobro promenila naziv, šta sad. I Beograd je bio Singidunum ako računaš istorijski kontinuitet te naseobine

Мислим да није превелика разлика између Београда и других великих градова. Већа је разлика да ли је неко у граду или на селу.

Pa sad kao prvo stvar je u tome što u Srbiji sem Beograda nema drugih velikih gradova, mislim čak i Novi Sad ima stanovnika kao Novi Beograd, iako je ovako lep grad ipak je mnogo manji i na naki način provincija u poredjenju sa Beogradom kao i Niš, a tek Kragujevac da ne govorimo (a samo BG, NS, Niš i KG i imaju status gradova u Srbiji, ovi svi ostali formalno imaju status opština).
Takodje i u neki mnogo vecim zemljama koje imaju mnogo velikih gradova i metropola, kao ne znam SAD, pa i tamo ne znam oni koji su rodjeni i odrasli u Los Andjelesu i na Zapadnoj obali imaju neki poseban šmek i energiju i razlikuju se ne znam od Njujorčana ili onih iz Čikaga ili recimo Hjustona ili Klivlenda, kao što recimo i Njujorčani imaju nešto svoje i specifično i razlikuju se po nečemu od onih iz drugih velikih gradova ili recimo ne znam u Brazilu oni iz Rio de Ženeira (Karioke) se dosta razlikuju od onih iz Sao Paula (Paulistanosi) ili recimo Belo Orizontea (Mineirosi).
Tako da ono hipotetički sve i da su recimo NS ili Niš znatno veći opet bi se razlikovali po nečemu od Beogradjana i opet bi Beogradjani imali nešto svoje, specifično i samo njima svojstveno. ;)

Onaj koji nosi starke i pestokec, sluša disciplinu, pazari na kaleniću, pije kafu u cvetiću, zaglavi celu noć u srpskoj kafani i budi se uz burek kod ljupčeta...to ti je tabe beograđanin, a takvih ja danas 10%
Jeste, i svih 10% se nabije u Cvetic ili Srpsku kafanu.
Prosao sam pored Srpske kafane bar 2000 puta a usao sam samo jednom, negde '85-86 kada mi se prike.nj.alo. To mesto je meni uvek bilo mesto foliranata glumaca i foliranata koji su se folirali uz njih.

Jedan od "najlegendarnijih" i stalnih gostiju u Cveticu ( uz rahmetli preCednika Tadica i pajtosa Sapera) je Ljigavi Nebojsa Krstic. Covek je mera za "pravog" Beogradjanina inace, hleba bez motike, muvacina ili lova na shemu a prevara i laz na svakom koraku.

Pravi Beogradjanin je bio moj cale, odrastao, skolovao se u tom gradu, radio, gradio taj grad 40 godina i zaradio penziju u njemu, nikada ga nije napustio ili napustao. Beograd mu je nedostajao kad odemo na 3 nedelje na more u Dalmaciju, jedva je cekao da se vrati. Takvih je u Beogradu bilo milion, njima nije znacilo da zanoce u Srpskoj kafani, da doruckuju burek kod Petrovica i piju kafu u Cveticu. Oni su imali svoj krug ljudi, svoju pijacnu tezgu, svoju kafanu, svoje price i dozivljaje sa beogradskih ulica. Oni su duh i snaga koji su izgradili taj grad, iz generacije u generaciju. I nisu kur.aj.beri kao oni sto kazu da je Beograd propao, da nije isti, da nema vise pravih ljudi u njemu, oni su shvatali da se zivot, grad i drustvo menjaju. Sto danasnji ( a i ondasnji) ku.ra.jberi ne kapiraju.

Poslednja izmena:
Isto znači što i biti pravi: Subotičanin, Somborac, Novosađanin, Smederevac, Kraljevčanin, Kruševljanin, Nišlija, Vranjanac...
S tom razlikom što Beograđani vole da ističu i da se svrstavaju u prave i "neprave", potenciraju da su BEOGRAĐANI :roll: , dok se svima ostalima podrazumeva da su to što jesu i sasvim normalno žive svoj život, neopterećeni tim da li im je prvi komšija ili bilo ko drugi pravi ili ne.
Upravo to.
Nikad se nisam pitala ko je u mom gradu "pravi" ili "nepravi".
Svi tu zivimo,znaci stanovnici smo tog i tog grada sto nas ne cini ni boljim,ni gorim od nekoga.
Bitno je biti pravi covjek...a zivot te nanese u mnoga mjesta,nekad ne ni tvojom voljom.

Највећи ратни профитери моћи су они из 1944.г. данас њихови кретенизовани унуци врше највећу моћ
Slazem se, oni su uzrok i uslov kasnijih desavanja, akcenat je bio na trenutnom kulturcidu i devastiranju drustva zajedno sa svojim nasledem uz nesagledive i nepovratne posledice koje sprovode spomenuti sa moje strane.
Deca komunizma su i pored sa tvoje strane spomenutih profitera 44-te i novi nastali od 90-tih.
Najpogubniji uticaj vrse naslednici 44-te, mnogi nastali i pre iz "pozadine, nevidljivi" u cijim rukama je moc koja nas unistava.

Pa sad kao prvo stvar je u tome što u Srbiji sem Beograda nema drugih velikih gradova, mislim čak i Novi Sad ima stanovnika kao Novi Beograd, iako je ovako lep grad ipak je mnogo manji i na naki način provincija u poredjenju sa Beogradom kao i Niš, a tek Kragujevac da ne govorimo (a samo BG, NS, Niš i KG i imaju status gradova u Srbiji, ovi svi ostali formalno imaju status opština).
Takodje i u neki mnogo vecim zemljama koje imaju mnogo velikih gradova i metropola, kao ne znam SAD, pa i tamo ne znam oni koji su rodjeni i odrasli u Los Andjelesu i na Zapadnoj obali imaju neki poseban šmek i energiju i razlikuju se ne znam od Njujorčana ili onih iz Čikaga ili recimo Hjustona ili Klivlenda, kao što recimo i Njujorčani imaju nešto svoje i specifično i razlikuju se po nečemu od onih iz drugih velikih gradova ili recimo ne znam u Brazilu oni iz Rio de Ženeira (Karioke) se dosta razlikuju od onih iz Sao Paula (Paulistanosi) ili recimo Belo Orizontea (Mineirosi).
Tako da ono hipotetički sve i da su recimo NS ili Niš znatno veći opet bi se razlikovali po nečemu od Beogradjana i opet bi Beogradjani imali nešto svoje, specifično i samo njima svojstveno. ;)
Слажем се. Подржавам да свако има своје. Глупо је да су сви по истом шаблону.

Што се тиче статуса градова... Имамо их ми више, можда петнаест... (а онда сам погледао на нет...)

Наши градови су, по закону, азбучним редом:
Београд, Бор, Ваљево, Врање, Вршац, Зајечар, Зрењанин, Јагодина, Кикинда, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Лесковац, Лозница, Ниш, Нови Пазар, Нови Сад, Панчево, Пирот, Пожаревац, Приштина, Прокупље, Смедерево, Сомбор, Сремска Митровица, Суботица, Ужице, Чачак, Шабац.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Списак_градова_у_Србији

Cesto se ljudi u raspravama dodirnu ove teme

Postoji i cuvena recenica kad je praznik i grad pust "odose Beogradjani kuci"

Sta u stvari znaci ovo pitanje iz naslova?
"Beogradjanin" je odavno postao sinonim crnogorsko-dinarsko-krajiskog etnosa.
Mozda je najbolju sliku danasnjeg Beograda dao jedan americki zurnalist koji je Beograd opisao kao grad dzinova jer i muskarci zene su krupni i visoki do 2 metra, mahom crnokosi , govore dijalektom koji on i nije bas razumeo iako je poznavao srpski jezik................
Beograd moje mladosti je bio sasvim drugaciji. Beogradjani prosecne visine do 1,8 m, crnokosi "korpus" je bio u manjini, srpski jezik sa blagim vojvodjanskim dijalektom......................tek u novim naseljima , naslucivala se najezda ovog danasnjeg Beograda.

Kao i mnogo puta do sada, učinilo ti se :mrgreen:

Мени је требало 35 година да ухватим тај дух који тако лепо у ваздуху ћарлија ...

Србија то је бре Идеја и то суигенерис, зато ови дођоши од 1944 који су прешли Дрину и заразили нестрељане Шумадинце у Црвени сталеж и олош, то никада неће ухватити.

Прави Београђани су они који нису изгубили тај дух и лако се крећу кроз ту Идеју.

--
А сад понови 3х да добро научиш и да се не понављам после опет ... :kafa:

Мени је требало 35 година да ухватим тај дух који тако лепо у ваздуху ћарлија ...

Србија то је бре Идеја и то суигенерис, зато ови дођоши од 1944 који су прешли Дрину и заразили нестрељане Шумадинце у Црвени сталеж и олош, то никада неће ухватити.

Прави Београђани су они који нису изгубили тај дух и лако се крећу кроз ту Идеју.

--
А сад понови 3х да добро научиш и да се не понављам после опет ... :kafa:
Ajde da budem jednostavna : ja sam lokal patriota, meni je moja Šumadija najbolja, a svoj glavni grad volim jer je prestonica sadašnja. Analizu mentaliteta ljudi tamo i vamo ne pravim, jer me baš briga je l ti baba bila na balu Obrenovića ako si nula od čoveka ;)

Значи ови Комесари из 1944. са све децом и унуцима који владају Београдом и данас, нису Београђани, јер су бахати, курчевити, покондирени дијаболици ?!?...

:kafa: ... не знам

Биће да су они променили критеријум у Београду, па су они Београђани, а они пре 100.г. и који имају то васпитање су неке анахроне будале... :kafa:
Сви који мисле да су важнији од других, који се позивају на неке ко зна какве заслуге па да зато имају право на нешто...

Свако ко хоће у овако великом граду да буде први, да их подсетим на изреку да - и над попом има поп.

Za kraj

Kada rodni kraj izađe iz tebe..spreman si da deliš.. parking, mesto u busu....
I molim samo, bez đubreta u hodniku...toliko za pocetak
Zasto bi rodni kraj "izlazio"iz bilo koga?
Ili mislis da se treba stidjeti rodnog kraja?
Ne vidim cemu ta opsjednutost necim sto nismo mogli birati,kao sto je mjesto rodjenja i odakle su mu roditelji.
Budi normalan i kulturan i u svakom gradu ces biti pravi.

"Beogradjanin" je odavno postao sinonim crnogorsko-dinarsko-krajiskog etnosa.
Mozda je najbolju sliku danasnjeg Beograda dao jedan americki zurnalist koji je Beograd opisao kao grad dzinova jer i muskarci zene su krupni i visoki do 2 metra, mahom crnokosi , govore dijalektom koji on i nije bas razumeo iako je poznavao srpski jezik................
Beograd moje mladosti je bio sasvim drugaciji. Beogradjani prosecne visine do 1,8 m, crnokosi "korpus" je bio u manjini, srpski jezik sa blagim vojvodjanskim dijalektom......................tek u novim naseljima , naslucivala se najezda ovog danasnjeg Beograda.
I u mom gradu do rata nije zivio niko iz npr.Sarajeva...a sad zivi dosta njih.
I sta sad?
Nista nije kao sto je nekad bilo,niti moze biti.
Znamo kakva su desavanja bila proteklih decenija.Osim toga,nista nije staticno i sve ima svoje uzroke i posljedice.
Sve tece.Panta rei...

Back