Sta znaci biti Hriscanski vernik

ucencovjek

Ističe se
Poruka
2.894
Postoje razni tipovi ljudi koji sebe, ili koje drugi gledaju, kao vernike.
Crkva ima svoje standarde, razna crkvena udruzenja svoju pricu, neuki ljudi sta im godi. :lol:

Nexus Images-iStock_000024971459_Large.jpg

Koji bi po vama bio standard vernistva, odnosno koje kriterijume i uslove covek mora da ispuni da bi se mogo nazvati vernikom i da bi ga Isus primio u Carstvo nebesko? :D

-mala pomoc za temu: :lol:
http://www.vox-magazin.com/ukljucise/2-uncategorised/35-vera-u-boga-ne-zivim-ono-sto-kazem-da-jesam

"Poremećen sistem vrednosti, sve češći razvodi brakova i rizični oblici ponašanja navode nas da se zapitamo kako je moguće da nema korelacije tamo gde bi trebalo da je bude? Ko je onda pravi vernik? Da li mi to, zapravo, ne živimo ono što kažemo da jesmo?"

Pa ako se gleda pravoslavlje, ono daje naglasak na putovanju a ne ka cilju...
To je istovremeno dobar pristup jer zahvata veci broj ljudi sa manje pretvaranja....
Sa druge strane je lose jer zavisi od proizvodnih odnosa u sredini jer kako tamo tako i ovamo, pa je zabluda da se moze biti vernik pravoslavac u nepravoslavnom drustvu i okruzenju....a Srbija ti je vise nego nepravoslavna trenutno....cak je i nehriscanska...a da nije ni ateisticka...jer ateizam ipak ima neki standard i neko stremljenje...

A ako ces bez udubljivanja u pravoslavlje, kao sto svi rade, onda moras podeliti ljude na pastire i ovce....Moras....
A onda ti postaje cilj vazniji od putovanja, a to samim tim jaca i hijararhiju, jaca i antagonizme , jaca i pretvaranja, ali jaca i efektnost religije...
Postaje vise struktuirana, ali i jaca, pocinje da ustrojava proizvodne odnose u svom okruzenju a ne da zavisi od njih pasivno...

Cak i medju ovcama onda moras uvesti podelu....poslusne i lukave ovce....predane i foliranti....

A sto se tice pitanja vere, bilo bi previse da izvrsis podelu na vernike i sujevernike...previse je zahtevno biti vernik a ne sujevernik...

Na nasim prostorima je princip neka se kotrlja....
To znaci da je prvi sistem putovanja a ne cilja kao najznacajnijeg prilagodjeniji nasem okruzenju, ali na zalost to znaci da u kapitalizmu ne moze da postoji...
A drugi sistem onda postaje busan prilicno , pa se sve pretvara u predstavu , ali neka se kotrlja....kontinuitet kotrljanja daje nadu da ce nekad biti bolje, svejedno sto niko od vernika nece zarad vere to promeniti...
Tu se ide na zlonamerno promenjenu floskulu , dobro se dobrim vraca, koja naravno nije istinita....
Zasto je zamenjena?
Pa zato sto bi se podvajanja ojacala kad bi glasila kako treba, dobar se dobrima vraca....koja daje znacaj coveku a ne njegovom delu koje samo izvire iz coveka..

Na zalost cak i visoki crkveni velikodostojnici , kad ovo kazem me gledaju iznenadjeno....Neki naknadno reaguju pozitivno.

Vrlo malo je vernika u Srbiji....mnogo vise sujevernika...a najvise fanatika kojima je vera pomoc, spas...
Tu ti ne uzimas veru kao veru nego je vid sekte, privatno tumacene od strane tog pojedinca...ali ti tu ne mozes nista dok ga hvata taj radikalizam i fatalizam...

Svest je nesto sto je nekad bilo bitno za veru, cak i kad nije bila svest u pravom smislu reci, neopterecena i neuslovljena, svest je ipak bila bitna...
Danas je poznavanje reci bitnije od poznavanje pojma, a svest je negde jos dalje....

Nema potrebe za tim, vazna je ljudska interakcija...te je svest pretvorena u varijantu koja je bliza pozeraju....a to je poznavanje reci....recnik...

to je jednostavna mantra.:D

...al kako da se covek izbori s izazovima i iskusenjima u svakodnevnom zivotu. Kad se malko zaboravi da treba ispravno ciniti i "ne seti" se da je vernik :lol:

kakve misli tebi pomognu da cinis ispravno i da ostanes na pravom putu

Da se molis,postis i postujes 10 zapovijesti.
Za pocetak.
To je put stalnih uspona i padova.
Ne odustajati
Biti uporan u vrlinama.Koliko mozes,naravno
Jer ljudi smo prije svega.....
I jos nesto:Bog voli pokajnike a ne licemjerne ljude,tj one koji ti tupe o vjeri a licnim primjero pokazuju drugo
Djela su najbitnija....

Da se molis,postis i postujes 10 zapovijesti.
Za pocetak.
To je put stalnih uspona i padova.
Ne odustajati
Biti uporan u vrlinama.Koliko mozes,naravno
Jer ljudi smo prije svega.....
I jos nesto:Bog voli pokajnike a ne licemjerne ljude,tj one koji ti tupe o vjeri a licnim primjero pokazuju drugo
Djela su najbitnija....

Kako suditi po delima...?
Samo za obicne jednostavne stvari...
A jos gore po namerama....?
Gledati kroz sopstvenu prizmu...
Jedino oni koji su dugo u tome i poniznog uma....
A cudno je da kad pitas pravoslavce, niko , ama bas niko ne pomene poniznost i pristojnost....

Pa kako reci sta bog voli...itd itd...
Sve ostalo iznad stoji...

Kako suditi po delima...?
Samo za obicne jednostavne stvari...
A jos gore po namerama....?
Gledati kroz sopstvenu prizmu...
Jedino oni koji su dugo u tome i poniznog uma....
A cudno je da kad pitas pravoslavce, niko , ama bas niko ne pomene poniznost i pristojnost....

Pa kako reci sta bog voli...itd itd...
Sve ostalo iznad stoji...

Mnogo dumas UME po navici.Jasno sam sve rekla.
Za pocetnika i vise nego dovoljno.....

Crkva ima svoje standarde, razna crkvena udruzenja svoju pricu, neuki ljudi sta im godi. :lol:

Pogledajte prilog 440624

Koji bi po vama bio standard vernistva, odnosno koje kriterijume i uslove covek mora da ispuni da bi se mogo nazvati vernikom i da bi ga Isus primio u Carstvo nebesko? :D

http://www.vox-magazin.com/ukljucise/2-uncategorised/35-vera-u-boga-ne-zivim-ono-sto-kazem-da-jesam

"Poremećen sistem vrednosti, sve češći razvodi brakova i rizični oblici ponašanja navode nas da se zapitamo kako je moguće da nema korelacije tamo gde bi trebalo da je bude? Ko je onda pravi vernik? Da li mi to, zapravo, ne živimo ono što kažemo da jesmo?"

Čini drugima ono što želiš da drugi tebi čine.

Pogledajte prilog 440624

Kao prvo Isus nikoga ne prima u Bozije carstvo, vec to radi Bog.
Kao drugo merilo je :
jedan Bog, jedna Vera, jedno Krstenje.

Kao prvo Isus nikoga ne prima u Bozije carstvo, vec to radi Bog.
Kao drugo merilo je :
jedan Bog, jedna Vera, jedno Krstenje.

Kolko sam ja obavesten Isus stoji(na ne znam kom tacno mestu) i jednom rukom pokazuje pravac u kom idu vernici, a drugom drugi za gresnike, nesto kao vojna smotra. Il su me to popovi slagali :sad2:

...da li onda ima neka posebna ceremonija, ili se odjednom nadjes u paklu ili raju?

Значи у себи видети највећег непријатеља, све људе сматрати за бољим од себе. Милосрдан...
Evo, konacno se javio jejdan iskren vernik.

- - - - - - - - - -

Kolko sam ja obavesten Isus stoji(na ne znam kom tacno mestu) i jednom rukom pokazuje pravac u kom idu vernici, a drugom drugi za gresnike, nesto kao vojna smotra. Il su me to popovi slagali :sad2:

...da li onda ima neka posebna ceremonija, ili se odjednom nadjes u paklu ili raju?
Ne moze odjednom, moras da prodjes cistiliste

Onaj ko je bogoborno i bogohulno obrezan ne može biti nikakav spasitelj onome ko nije obrezan. Čovek koji inicira obrezivanje (onaj koji obrezuje recimo svoje dete) polazi od toga da je bog pogrešio u anatomiji ljudskog tela, te da se on drznuo da tu grešku ispravi. Dakle, sa punim pravom se može smatrati da je obrezivanje bogohulni, bogoborni i protivprirodni čin, usmeren, u krajnjem slučaju, direktno protiv božanske ličnosti. Nadam se da će bog oprostiti onim ljudima koji su obrezali Isusa i Muhameda, ali i ostale nesrećnike koji se nisu pitali o tome. Izuzetak je neki muškarac koji bi zbog braka sa Jevrejkom ili muslimankom, recimo, obrezao sam sebe; njemu nema oproštaja. Treba spomenuti i ovo. Kada se neko obreže, njemu se zatvaraju srčana čakra i sve ostale gornje čakre (grlena, “treće oko” i krunska čakra), pa pomenuti bogoborni, bogohulni i protivprirodni čovek postaje prizemno živo biće, koje može da se bavi samo osnovnim, životinjskim nagonima. Pored toga, oni božji protivnici koji su izmislili obrezivanje se nisu obrezivali, niti su obrezivali (skrnavili) svoju decu. Ima nekih verskih fanatika koji su me pitali zašto sečem nokte i kosu. Odgovorio sam im da to radim iz istog razloga iz koga golubovi čupaju sami sebi ofucano perje ili zmija menja košuljicu. Kad bih video da golubovi sami sebi čupaju kljun ili prste na nogama, ili da zmija sama sebi čupa zube ili kesu sa otrovom - onda bi me mogli ubediti da i čovek treba da secka kožicu sa glavića. Bog je stvorio sve delove tela za neku funkciju, a ne za seckanje. Kraj priče.

Back