Šta volite da čitate?

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
33.659
Dobre vesti za knjiške moljce: Kako su otkrili naučnici sa poznatog Univerziteta Jejl, kažu da često čitanje produžava život

Bilo da se radi o dodacima ishrani, vežbanju, jedenju hrane bogate vitaminima ili nepušenju - postoji mnogo stvari koje bi trebalo da uspore proces starenja kod ljudi. Međutim, ove metode često zahtevaju određeni stepen discipline i istrajnosti.

Dakle, dobro je što su istraživači sa Univerziteta Jejl pronašli mnogo lepši način da produže vaš život: čitanje!


Dobra knjiga je kao lek

U okviru studije, tim stručnjaka je procenio podatke od više od 3.600 učesnika u periodu od dvanaest godina. Ispitanici, koji su na početku studije imali najmanje 50 godina, u početku su bili podeljeni u tri grupe:

  • nečitalac
  • Čitaoci koji čitaju do 3,5 sata nedeljno
  • Teški čitaoci koji čitaju više od 3,5 sata nedeljno
Na kraju dvanaest godina, naučnici sa Univerziteta Jejl su hteli da znaju: ko je još živ, ko je već umro i kako su ispitanici raspoređeni u tri prethodno formirane grupe?

Rezultat američke studije: očekivani životni vek ispitanika koji čitaju do tri i po sata nedeljno bio je 17 odsto veći od očekivanog životnog veka onih koji ne čitaju. Očekivani životni vek onih koji mnogo čitaju, koji čitaju više od tri i po sata nedeljno, bio je čak 23 odsto veći.

Da bi bili potpuno sigurni da drugi faktori kao što su prihod i životni standard nisu uticali na rezultate, istraživači su eliminisali te faktore i druge kao što su godine, status u vezi i nivo obrazovanja.

Rezultat je ostao nepromenjen: knjiški moljci živeli su duže od nečitalaca - u proseku skoro dve godine. Čitanje smanjuje stres

Čitanje knjiga ima mnogo pozitivnih efekata na telo i um: podstiče maštu i maštu, pomaže nam da se opustimo i prenosi nova znanja. Svako ko redovno čita stimuliše sopstvene moždane ćelije, trenira svoje kognitivne sposobnosti i poboljšava rečnik i sposobnost koncentracije.

Naučnici u svojoj studiji pišu da je poboljšana i emocionalna inteligencija. Svi ovi pozitivni efekti bi nam produžili životni vek. Dakle, vreme koje provedete čitajući vam se na kraju vraća i isplaćuje u obliku života.

(izvor geo.de)šta trenutno čitate ? Koji žanr? Koju knjigu preporučujete?


1669028409697.png
 
Citao sam mnogo kao mali ljustio sve iz biblioteke, pa mi je otac zabranio da citam, ne bi li izlazio napolje da se igram.
imam sad jedno 5-6 knjiga u queue u vidu papira, ali citam u PDF dosta vise. Sada recimo proucavam sve sto
je izdao OTO.
 
1669191769054.png


Nepravedno, ali istinito: u mnogim područjima života još uvijek živimo u svijetu koji su napravili muškarci za muškarce. Autorka Caroline Criado-Perez to pokazuje u svojoj knjizi "Nevidljive žene"
Na primjer, jeste li znali da se ljekovi uglavnom testiraju na muškarcima? Ili da se srčani udari kod žena rjeđe prepoznaju jer imaju atipične – tj. nemuške – simptome? Autor pruža mnoštvo podataka i činjenica iz različitih oblasti života i iznosi ih jednostavnim, razumljivim jezikom. Pronicljivo, efikasno i toplo se preporučuje.

Citat: "Milenijumima je medicina slijedila pretpostavku da muško tijelo predstavlja samo ljudsko tijelo. Rezultat je ogroman, dugogodišnji jaz u podacima o ženskom tijelu."
 
Poslednja izmena:
šta trenutno čitate ? Koji žanr? Koju knjigu preporučujete?
Čitam postove na Krstarici. :lol:

Beletristiku sam odavno prestala da čitam i usmerila se na knjige iz oblasti
duhovnosti. Sada Imam na yutjubu nekoliko kanala koje pratim, gde se
razgovara o temama koje me interesuju. Interesovanja su mi drugačija, pa
tražim i drugačije izvore informacija.

Ne znam šta bih preporučila. Nek svako čita šta mu se čita.
 
jaooooo literatura... ne znam, imao sam notornog keca iz srpskog, nekad gutao knjige, ali nista od onog sto se smatralo lektirom, ne znam sta sam sve procitao (jednu solidnu i raznovrsnu biblioteku jesam sigurno), al' kad dodje do ovog pianja onda najcesce se zakacim za: Vijan, i specificno jedna knjiga Richarda Baha, naravno ne ona najpopularnija, nego ona za pazljivije birace, i naravno neprevazidjeni Asimov u svim i raznim varijantama.

Samo poneke sam citao vise od jedamput, i to najcesce sto sam citao nesto na srpskom, pa na engleskom ili obrnuto. I zanimljive su razlike kad se cita ista knjiga na raznim jezicima. Nazalost, voleo bih da znam jos jedno 2-3 jezika, ali ne znam, pa nemam osecaj za neke knjige.
 
Лајош Зилахи, најбољи романописац у овом делу Европе икада. Свако његово дело је божанство и било би скрнављење издвојити било које.

Odavno sam citala roman Kad dusa zamire.
Bas si me podsetio...o nostalgiji, da li bese iz Kanade ili SAD-a, pamtim da mi je bila knjiga veoma draga a citala sam je ima dvadeset godina...bukvalno kao klinkica.
 

Back
Top