Šta vam se najviše dopada u pravoslavnoj crkvi?

Тамјан и куполе...
Степенице представљају узвишеност...има их и када за њима нема потребе...занимљиво...календари и свеће се продају код самог улаза...наос је централни део где остављаш прилог...тек на послетку, нај мање важан је олтар, где се крстиш, жениш, молиш...

Apsolutno ništa mi se ne dopada u pravoslavlju. Božićnih pjesama imate vrlo malo i uglavnom su bez veze u usporedbi sa katoličkim poput Last Christmas I gave you my heart, All I Want For Christmas Is You, Merry Christmas Everyone. Filmova o Božiću također skoro i nemate za razliku od katolika koji ih imaju stotine na primjer Sam u kući, Luda božićna zvona sa Švarcengerom itd. Jel uopće kitite jelke? Jel ukrasite gradove? Imate li dida mraza? Kod vas Božić zvuči i izgleda kao sprovod a ne slavlje. Bez uvride ali ja bi pao u depresiju da moram slaviti pravoslavni Božić.

Apsolutno ništa mi se ne dopada u pravoslavlju. Božićnih pjesama imate vrlo malo i uglavnom su bez veze u usporedbi sa katoličkim poput Last Christmas I gave you my heart, All I Want For Christmas Is You, Merry Christmas Everyone. Filmova o Božiću također skoro i nemate za razliku od katolika koji ih imaju stotine na primjer Sam u kući, Luda božićna zvona sa Švarcengerom itd. Jel uopće kitite jelke? Jel ukrasite gradove? Imate li dida mraza? Kod vas Božić zvuči i izgleda kao sprovod a ne slavlje. Bez uvride ali ja bi pao u depresiju da moram slaviti pravoslavni Božić.
To su više protestantski filmovi i pesme.

Tko kaže? Dokaz?
Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.
To baš nije uspelo, ali Amerika i Engleska su većinom protestantske zemlje. Najbogatije i najkulturnije zemlje Evrope takođe: Nizozemska (Holandija kako većinom kažu u Srbiji, a što je netačno), Danska, Norveška, Švedska, Finska, sever Nemačke. To je sve elita. Šta su dali katolici: inkviziciju, mafiju, pedofiliju, revolucije (Francuska npr.), ateizam, antisemitizam, Hitlera...

To baš nije uspelo, ali Amerika i Engleska su većinom protestantske zemlje. Najbogatije i najkulturnije zemlje Evrope takođe: Nizozemska (Holandija kako većinom kažu u Srbiji, a što je netačno), Danska, Norveška, Švedska, Finska, sever Nemačke. To je sve elita. Šta su dali katolici: inkviziciju, mafiju, pedofiliju, revolucije (Francuska npr.), ateizam, antisemitizam, Hitlera...
Tu je i robovlasnistvo i kolonijaluzam.
Kljuc uspeha.
Ubijes mu savest jos dok su deca i nema brige.Bogati postaju sto posto.
Ocemo li uzeti ovaj recept.

Slabo znaš, u Americi je barem pola katolika, u Engleskoj ih isto ima makar 1/3.

Ovo može da deluje dobro ako se nije videlo bolje. Pogledj kakve su crkve u Americi. Sve savremeno, imaju bendove sa modenom muzikom, priča se o aktuelnim temama iz realnog života... nekako imaš utisak da prate korak vremena. Kod nas kad uđeš u crkvu, kao da si zakoračio u srednji vek. Ali bukvalno. Što je to tako, nije mi baš jasno.
Moje misljenje je da ako se dobro postavi osnova, onda mogu da sami vernici izvuku da teme aktuelizuju, ja nemam problema da budem progresivan, a da opet sve ostane sa osnovama starim...

To sto se tice tematike...ali ako pricamo tako sto gledam nove vernike, koji su vernici sujevernici ili vernici madjionicari , te dve vrste vernika, onda je tu znacajno i kakav je izgled crkve i kakva su konkretna banalna objasnjenja...

Jer sujevernik je dosao da ne zaradi greh, da odradi i da bega...
On ima osecaj krivice zbog neceg i nesmirenost duse u svakom slucaju, ja prosto ne mogu da poverujem da sujevernik postoji a da nema nesmiraj i nesto sto je ostrasceno i pece...
A madjionicar je dosao da mu bog ispuni zelje...
Njemu godi sve savremeno , sto vise to bolje, da se zivi sretno i ono pravilo kosmicko kako ga zovu , kako mislis takvu srecu i prizivas, laganica...
Idealno za Faust....trgovine...

https://www.sedmitza.ru/text/3564358.html

U Brazilu je Katolička crkva izgubila više od 20% svojih parohijana (župljana) u 30 godina.
U zemlji koja je nazvana “uporištem katolicizma u svetu”, broj katolika je opao za 23% u posljednjih 30 godina, sa 88% na 65%.
:rotf::rotf::rotf::hvala:
U brazilu ima neka crkva koja leci ljude pesmom i igrom od dushevnih bolesti....to je odavno pisano o tome, ali posto svi ubace sumnju , nikad nije dobila siru popularizaciju....
U rusiji ima religijski red koji leci dushevne bolesti preko suplemenata, cujem da su otvorili odelenje u CG, videcemo kako to prolazi u praksi , u kontaktu sam , samo ne mogu da sagledavam stvari brzo jer ne znam ni pacijente ni alternativce...nego 3, 4 ruka...samo cujem o tome od poznanice poznanice...

Ne znam da li su samo vitamini ili gaba ili neki drugi neurotrasmiterski dodaci...

U brazilu ima neka crkva koja leci ljude pesmom i igrom od dushevnih bolesti....to je odavno pisano o tome, ali posto svi ubace sumnju , nikad nije dobila siru popularizaciju....
U rusiji ima religijski red koji leci dushevne bolesti preko suplemenata, cujem da su otvorili odelenje u CG, videcemo kako to prolazi u praksi , u kontaktu sam , samo ne mogu da sagledavam stvari brzo jer ne znam ni pacijente ni alternativce...nego 3, 4 ruka...samo cujem o tome od poznanice poznanice...

Ne znam da li su samo vitamini ili gaba ili neki drugi neurotrasmiterski dodaci...
Harizmatici postoje kod protestanata i katolika. Oni se najviše bave lečenjem. U Šurkovac u Bosni deluje katolički harizmatik fra Ivo Pavić koji leči ljude. Kod njega je dosad bilo blizu milion i po ljudi.

Back