Šta vam se najviše dopada u pravoslavnoj crkvi?

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
10.262
Meni se najviše dopada pevanje. Kad idem na službu imam osećaj kao da idem na neki koncert gde peva hor.
Više imam doživljaj da sam bio na koncertu nego na liturgiji. Rusi naročito preteruju u dernjavi. Grci i Bugari zavijaju po istočnjački. Kod nas mi Mokranjac ide na živce, prekomlikovan je da narod peva. Najlepša je služba u OCA. I starokatolici imaju lepu liturgiju.
Rimokatolici su upropastili liturgiju - prekratka, preuprošćena kao kod protestanata.

pa nije samo liturgija boravak u crkvi. a i već desetak godina ni na idem sem kad mi neko umre da zapalim sveću.
a da sam mlađi i zdraviji rado bi ponovo na turneju po manastirima
Otiđi u više crkava = denominacija, slušaj muziku, reči, orgulje, pa arhitektura, stilovi, barokni oltari, ikone, slike, kipovi ili opet sve prazno kao kod protestanata. Ima šta da se vidi i čuje.
Iz svega toga može dosta da se iščita i o veri, crkvi...

Meni se najviše dopada pevanje. Kad idem na službu imam osećaj kao da idem na neki koncert gde peva hor.

Ovo može da deluje dobro ako se nije videlo bolje. Pogledj kakve su crkve u Americi. Sve savremeno, imaju bendove sa modenom muzikom, priča se o aktuelnim temama iz realnog života... nekako imaš utisak da prate korak vremena. Kod nas kad uđeš u crkvu, kao da si zakoračio u srednji vek. Ali bukvalno. Što je to tako, nije mi baš jasno.

Ovo može da deluje dobro ako se nije videlo bolje. Pogledj kakve su crkve u Americi. Sve savremeno, imaju bendove sa modenom muzikom, priča se o aktuelnim temama iz realnog života... nekako imaš utisak da prate korak vremena. Kod nas kad uđeš u crkvu, kao da si zakoračio u srednji vek. Ali bukvalno. Što je to tako, nije mi baš jasno.
Video sam. Bolje je ovo starije. Ima neke mistike.

Због ауторитативности.

Зато католици користе латински, а наши старословенски - некако моћније делује,
као кад доктори над твојим креветом користе медицинске изразе.

Одмах се осећаш заштићено и у сигурним рукама.

Због ауторитативности.

Зато католици користе латински, а наши старословенски - некако моћније делује,
као кад доктори над твојим креветом користе медицинске изразе.

Одмах се осећаш заштићено и у сигурним рукама.
Katolici ne koriste latinski skoro 60 godina izuzev u Vatikanu.

Više imam doživljaj da sam bio na koncertu nego na liturgiji. Rusi naročito preteruju u dernjavi. Grci i Bugari zavijaju po istočnjački. Kod nas mi Mokranjac ide na živce, prekomlikovan je da narod peva. Najlepša je služba u OCA. I starokatolici imaju lepu liturgiju.
Rimokatolici su upropastili liturgiju - prekratka, preuprošćena kao kod protestanata.
meni se najvise dopada sto ne placaju porez!
ocu i ja tako... zaradim nesto, a drzavi k*rčina, sve ostane meni!
milina! :pop:

Нема више магије, ха ?
Зато се и осипају ! ;)
Naravno. Nije samo zato. Izmenili su liturgiju-misu koja je bila još od prastare crkve i imale blagoslove velikih svetitelja u siromašnu, protestantsku i kratku misu za koju i ne mogu imati blagoslov jer su osiromašili u blagodati do minimuma minimuma. Kakva vera takva i blagodat.

Back