sta uraditi kada deca grickaju nokte?

Само немој да је грдиш због тога! Поклони јој неки лак за нокте, па заједно турпијајте и мацкајте нокте, дивите се њеним намазаним ноктима...или тако нешто.
Моја старија девојчица је једно пола године грицкала нокте ( баш негде на том узрасту) , а онда сама од себе престала. Млађа је грицкала, па престала, па сад опет грицка. Сад је сама одредила само два нокта која ће да грицка, а остале ће да пушта.
Не треба се само нервирати и томе придавати превелики значај. Некада се сматрало да је то одраз дечије неурозе, али данас се више на грицкање ноктију не гледа тако. То је тако честа појава да се не треба забрињавати.

littlefoot:
A kako odvknuti 3,5 godišnju malecku da ne liže stvari u visini usta? :wink:
Moja devojcica je kao mala imala obicaj da jede napolju zemlju,desavalo se da sedne pored metalne sipke da je zagrli i lize,lize kao da si joj dao cokoladu.Jednom je cak olizala tockove od kolica koji su bili kaljavi,jer je padala kisa.Kad se samo setim...Doktorka nam je rekla da to radi zbog nedostatka gvozdja i nekih vitamina.Nismo je nesto preterano grdili i cini mi se da je to prestala da radi onda kada smo mi kao prestali da obracamo paznju na nju.

Samo bez zabrana. Posavetujte se sa pedijatrom i psihologom oni uvek imaju interesantne ideje, a verovatno ce vam reci i potencijalne razloge.
Moj sin je cackao nos i u snu. Kazu da je to zadovoljavanje nekih emocija iako sam mu posvecena maksimalno to je bila reakcija na stres zbog rodjenja sestre. Vremenom je proslo.
Trudite se da joj uposlite ruke ili u tom trenutku skrenete paznju na nesto drugo. Ideja za lakiranje i negu noktiju je odlicna. Neka ima svoj pribor, lak, nek se oseti posebnom, vaznom...

Bez grdnje, puno nežnosti, bez skretanja pažnje na to grickanje noktiju.
Bez jakih zabrana bilo čega.Puno podrške, potkrepljenja, pohvala.Ako nije sklona debljanju, neka često gricka nešto (kokice, smoki, grisine).
Lak za nokte - može.
pre svega, puno prisustva u zajedničkim aktivnostima i strpljenja, strpljenja, strpljenja.

Back