Pa upravo to.
Tako i moja komsika, evo koliko godina imam oni uvek kad dodju ista prica, nije ni tamo lako, a niko se ne vraca za stalno ovde, iako imaju svoju kucu, zemlju, znaci mogu... nisu golje, da bi ovde bili podstanari...
Vidi, moja rodjena sestra se zali.
Ljudi lako upadnu u "meni je tesko" i to dobri ljudi, zaboravljaju ono sto moja baka zove "nemka je to cerko, pljuni se u nedra".
Sestra placa stan oko 800 evra. Samo u centru Hajdelberga su placali 1300, gradic iz bajke.
Dvoje dece mesecno 400 evra do 26. godine.
Poreska olaksica ide samohranim roditeljima i mislim da imas pravo na "roditeljski dodatak".
Plate zavise od mesta do mesta, honorarci doktori razbijaju ali dobre sestre se placaju i postuju. Medjutim, moja sestra je na univerzitetskoj klinici i finansijama je prezadovoljna, planira kasnije da predje u honorarce ali njoj bolnica placa i MBA a sama placa psihoterapiju kao dodatni trening. Poenta je da ima mnogooo vise opcija. Nakon UK i Meksika, zena se preporodila u Nemackoj.
Skolovanje za klince je uredno. Pominjala sam, puno strpljenja nastavnika, napredni su za nemacki i matematiku, kod njih se to nesto deli. Nisu osetili na kozi diskriminaciju, devojcica igra balet a decak svira klavir u drzavnoj muzickoj skoli.
Citala sam svedocanstva klinaca, napisana kulturno, sa puno obzira prema zrelosti dece i lepih reci. Samo takav odnos pa znaci coveku i vadi iz dece najbolje.
Hrana je u rangu beogradskih cena osim bio mesa, bio ribe i tako tih bio stvari bez kojih se moze.
Jezik ide svojim tokom, niko ne zna perfektno kada pocne da radi. Moja sestra nije znala a zet i sada onakooo stoji dok je moj svekar tokom SFRJ magistrirao u Nemackoj, on je rudarski inzenjer, i vratio se kuci a do dana danasnjeg govori nemacki perfektno. Nemacki je kako ti legne, nekome nikada ne legne bas potaman i ne treba se previse opterecivati vec samo poloziti ispit a sitne greske ce doci na svoje vremenom.
Ne mislim da su medicinske sestre ivica u Nemackoj.
Verujem da postoje i druge opcije uz nesto dodatnog skolovanja.
Tebi treba da vidis izlaz...i ona nije videla ali kada je krenulo islo je brzo sve bolje i bolje.
Ljudi odlaze i vracaju se iz razlicitih razloga ali sasvim je sigurno da novac za pristojan zivot svakom coveku treba i nije nikakva sramota staviti na papir prihode i rashode pa posloziti prioritete.