Šta trenutno radiš? 13

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobila sam orhideju za rođ i sad, pošto je to cvet a ne životinja, ja ne znam kako se to održava, pa molim za vaša iskustva.
Pročitala sam da se jednom nedeljno 'zalije' i d ajoj je to dosta, ali kod nas u stanu je toplo i leti i zimi (pošto sam optimistična da će poživeti uopšte :mrgreen:) pa se mislim je l joj dosta jednom nedeljno..

Dobila sam orhideju za rođ i sad, pošto je to cvet a ne životinja, ja ne znam kako se to održava, pa molim za vaša iskustva.
Pročitala sam da se jednom nedeljno 'zalije' i d ajoj je to dosta, ali kod nas u stanu je toplo i leti i zimi (pošto sam optimistična da će poživeti uopšte :mrgreen:) pa se mislim je l joj dosta jednom nedeljno..
Колико знам, орхидеја се не залива, већ се у чинију испод сипа вода, па она повлачи колико јој треба.
Мислим да је неко овде писао да има орхидеју...

• Podržavam
Reactions: Red
Ja imam dve i to je za rubriku verovali ili ne, jer ja cveće ne volim, a imam puno predsoblje. Dakle, orhideja hoće mnooogo svetla i da se ne pomera. Zalivanje, pa šta znam, ja zalivam cveće kad sređujem predsoblje ili kad ono reši da skače sa prozora jer mu je teže telo od zemlje. Uglavnom, nema to veze sad, nego, orhideje imaju svoje manje plastične saksije a one obično stoje u nekim malo većim ukrasnim, e pa tu sipaš vodu onako dva prsta, kad se setiš ili pre. A možeš i nedeljno da je staviš na par sati u posudu sa vodom, ona povuče koliko joj treba i tako...

Nemam pojma kako se gaje orhideje, samo zelim Lunji sve najlepse za divan dan.

Lunasa, sretan rodjendan, da ti bude sve kako treba i bolje od toga.

Orhideje gajim dugo, jednostavne su za čuvanje. Nemoj je direktno izložiti suncu ali neka je u osvetljenom delu stana. Dobila si je verovatno u providnoj plastičnoj kutiji, ta kutija će ti biti od pomoći. Kutiju stavi u ukrasnu saksiju za orhideje, prodaju se u svakoj cvećari i povoljne su.
U proseku jednom nedeljno je podigni iz ukrasne saksije i pogledaj joj žile koje se provide kroz sadašnju kutiju.
Kada žile i za mrvu postanu srebrne treba joj voda. Znak da je "žedna" su žile koje postaji srebrnaste.
Pravilno bi bilo da je ne zalivas već je spustiš u sudoperu da se sama napije iz neke zdele. Ona će uzeti koliko joj vode treba.
Nakon što se "napila" desetak minuta samo makni zdelu i ostavi je još desetak minuta u sudoperi da se ocedi i prosuši. Nakon toga je vrati u saksiju do sledeće nedelje, plus/minus, ili kada joj primetiš tu srebrnu boju i dehidrataciju korenja. Srećno!
Cvet će sada držati oko dva meseca ali onda punu godinu neće cvetati...moze da se desi ali to je retkost da procveta dva puta u toku jedne godine.

Cvet će sada držati oko dva meseca ali onda punu godinu neće cvetati...moze da se desi ali to je retkost da procveta dva puta u toku jedne godine.
Moje dve su definitivno poludele. Cvetale su obe pre oko dva meseca, jedna, starija, imala 5-6 cvetova i prošla. Novija je jednog trenutka imala na sebi 13 cvetova i dva pupoljka, cveta još uvek. A sad vidim da je i stara isterala novu granu sa nekoliko pupoljaka. Nije mi se ranije desilo da cveta tako često...
A ovo za srebrno nisam znala.

Sahranila sam mnogo orhideja do ove
Ova mi cveta svake godine i cesce, cvet mi je sad bio predivan vise od 6 meseci. Zimus procvetala, prosle nedelje otpali. Zalivam svaki dan po malo dole u tacnicu...

Inace, kupih Bozicnu zvezdu sredinom decembra, dve saksije, evo je razbokorila se i cveta li cveta. Isto zalivam svaki dan.

Ja ne znam za kultivisanu orhideju koja cveta po pola godine ali prihvatam da postoji.
Načelno traju oko dva meseca i ponekad se desi da cvetaju više puta ali nije tipično. Obično odmara i tada joj je potrebna prehrana, bilo tečna bilo u vidu štapića koji se zabode i koji nije baziran na urei.

Лежим под климом и думам о томе како ћу ћерки да закажем преглед код приватног дерматолога јер је Дерматологија сад ковид болница и колико ће то да ме кошта. Расположење минус 50.

Лежим под климом и думам о томе како ћу ћерки да закажем преглед код приватног дерматолога јер је Дерматологија сад ковид болница и колико ће то да ме кошта. Расположење минус 50.
U Dž.Vašingtona rade i popodne nema gužve.Gde idete vi munciZe?

Fabriko, jel njoj jak ekcem?
Ja koristim La roche Posay Lipikar liniju za sve. Tu liniju preporučuju francuski dermatolozi za kožu sklonu ekcemu.
I desilo se sledeće, zamenim sinu kupku na brzinu nekim Chiccom na odmoru. Kroz par dana dete dobije na nozi ogroman pečat, najpre sam mislila da se udario. Pečat je počeo da se siri niz jednu cevanicu pa se pojavio na drugoj nozi i izmedju butina.
Njemu prepisu kortikosteroide i ja zamolim muža da pričekamo dve nedelje i da kupamo starom kupkom, tom Lipikar. Nestalo je zauvek, nikada nije primio kortikosteroide ali se kupa samo tom kukom i maze jednom u sto godina bepantenom.
Ako niste probale tu liniju pokušajte, meni je sklonilo sa lica pre pet godina i malom je sklonila ekcem a njegov je bio baš veliki.
Nije jeftina ali je u granicama razuma, od 1000 do 2800din i traje 2-3 meseca.

Користила је Биодермину уљну купку и лосион за мазање али само као негу, терапија је увек укључивала кортикостероиде замешане са неутралном липофилном кремом. То одраде у апотеци.
Сада има по целом телу, очајна сам. Богу хвала па није лице, никада није ни било.

Користила је Биодермину уљну купку и лосион за мазање али само као негу, терапија је увек укључивала кортикостероиде замешане са неутралном липофилном кремом. То одраде у апотеци.
Сада има по целом телу, очајна сам. Богу хвала па није лице, никада није ни било.
I ja sam sinu koristila la rose liniju, cica plast tacnije.
Mnogi ih hvale.

Ja bih poslusala freju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back