Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Заврших са читањем првог дела приче о Милошу Обилићу испричане кроз митологију Срба, Турака, Монгола али и Германа...
Змај и Ждрал, Александра Тешића наставља да открива лепоте наше митологије као што је био случај са Косингасом ...

Počitao sam Opsadu crkve Svetog Spasa, nije loša, jezik je previše kitnjast i podseća na Pavića koji mi se ne dopada. Malo je predvidiva, mada je to verovatno bio cilj i obiluje imaginacijom, Solidna u svako slučaju

Volvo kamioni od Erlend Lu-a, nastavak Doplera, mada može i odvojeno da se čita. Dopler upoznaje babu narkomanku i ludog dekicu, izviđača i posmatrača ptica, oni su susedi koji nisu u dobrim odnosima, i sa svakim provodi određeno vreme. Da sam pročitao prvo ovu knjigu, pomislio bih da je Dopler autističan ili tako nešto, ne čini se baš pametnim i sposobnim da sam odlučuje, sil pisanja je drugačiji, jer se pisac pojavljuje kao neko ko pojašnjava određene navode ili događaje iz knjige i koji odlučuje o dešavanjima. Sviđami se, ali je Dopler ipak simpatičnija knjiga.

Šesta straža je kao što ime kaže šesti deo serije naučno-fantastičnih romana ruskog pisca Sergeja Lukjanjenka, koje čitam od prvog dela, pa sam morao da pročitam i ovaj, iako je serija slobodno mogla da se završi na tri knjige, ali kad vide da mogu da zarade, što da ne nastave. Ovaj deo je najslabiji i nadam se poslednji i verovatno je napisan samo da bi stavili na tačku na celu seriju. bilo bi komplikovano da kucam o čemu se radi, jer je malo komplikovano, ima tu i vampira, veštica, magova, vukodlaka, ma baš svega, kad sam pročitao prvi deo, ta tematika me je interesovala, sad ne toliko, ali sam ipak morao da pročitam, inače to nebi bilo to.

Klanica pet Kurt Vonegart je anti-ratno delo o drugom svetskom ratu, konkretno o bombardovanju Drezdena zapaljivim bombama, iako je to bilo bespotrebno, jer je rat bio gotov, nešto slično savezničkom bombardovanju Beograda. Pisac se priseća rata i priča priču o saborcu Biliju koji je slučajno završio na frontu i o njegovom odvođenju u logor, potom u Drezden na prinudni rad. Bili ima mogućnost da putuje kroz vreme i da ponovo proživljava trenutke iz mladosti ili da se nađe u budućnosti, takođe ga kidnapuju vanzemaljci drže ga u zoološkom vrtu. Vanzemaljci imaju napredan pogled na vreme, jer oni vreme vide kao ceo venac Stenovitih planina, od početka do kraja, za njih čovek nikad nije mtav, već je živ u nekom trenutku vremena, Zanimljiv pogled na vremei njegov protok. Odlična knjiga, preporučujem je svima.

Umberto Eko - Nulti broj Iako sam pročitao samo Ime ruže i Fukoovo klatno, mogu slobodno da kažem da mi je on najbolji pisac, možda nema neki pisački talenat i raskošnost jezika, ali podaci kojima on barat su jednostavno neiscrpni, čovek je pravi erudita i genije. Nulti broj je njegov najkraći roman od samo dvesto strana kupnog fonta, čita se za par sati, i verovatno njegovo najslabije delo. Knjiga je o neuspešnom piscu koji dobija zadatak da radi u redakciji ne postojećih novina i da paralelno kao "ghost writer" piše roman u ime glavnog urednika tih novina, zaplet je oko toga da li je Musolini ubijen ili je pobegao u Argentinu ili Vatikan (slično teorijama zavere o Hitleru). Ono što je na mene ostavilo utisak je medijsko spinovanje koje je očigledno postojalo u Italiji devedesetih godina i način na koje mediji čine da neke vesti budu propraćene, a neke ne. Takve stvari su kod nas, normalne u zadnjih par godina, a premijer ih je doveo do savršenstva, slična stvar se dešava i sa aferom oko onog hleba i ucenjivanja proizvođača. Nisam bio svestan da mediji imaju toliku moć, jednostavno im nisam pridavao toliki značaj, mada mislim da ću se posle ove knjige više posvetiti tome.

Pa dobro, možeš li da napišeš koju riječ više? Sviđa li ti se knjiga? Šta je OK, šta nije...
Vidiš kako je the prodigy gore fino napisao po par rečenica o svakoj knjizi. Savršen upis za ovu temu.

тема је "коју књигу тренутно читате", па се држим теме.
књига није о особама већ о собама.
књига је добра ако јој замерио ништа нисам.

Pa dobro, možeš li da napišeš koju riječ više? Sviđa li ti se knjiga? Šta je OK, šta nije...
Vidiš kako je the prodigy gore fino napisao po par rečenica o svakoj knjizi. Savršen upis za ovu temu.

Nemaju svi knjizevni talenat za kritiku kao ti i ja. Ja ovde stavim ozbiljnu kritiku, a znate da sam bas prava kriticarka i citateljka, posred toga, sto sam svetski priznata bestselerka, pa mi se obrise tema. Sada se proganja i moj blog. Nikoga nisam vredjala, nikome nisam rec rekla niti zamerila, ali gusenje slobode govora i obruc cenzure je sve gori. Moras da shvatis, da nije svako u stanju da knjizevno delo sagleda kao JA ili kao ti i ja. Ja volim da podelim sa vama drugari sta citam, neki od vas kao sto si ti bas su super citaoci i lepo citaju i pisu, a mislim i da si zgodan i nosis naocare. Nekako volim muskarce sa naocarima, jos ako imas ove nove plastike bez okvira mmmm. Sinoc sam upoznala jednog tipa. Nisam mogla da verujem kako je sladak. Ne znam da li nosi naocare, jer ih nije nosio, ali sam sigurna da ce mu trebati za koju godinu, jer je stariji. Potpuno sam se izgubila. Necu da forsiram bilo sta, jer sam u vezi, ali sam shvatila da ovaj sada snji decko nije za mene. Kako sam shvatila? Jednostavno, nije. Kada sa njim pricam osecams e kao da sam na farmi pilica i hormonski nakljukane zivine. Iako sam bas zaljubljena u onog decka, s kojim se druzim, ipak, sam se zaljubila i u ovog starijeg. Nekako tebe zamisljam tako kventine. Koliko imas godina?
Dakle, sto se tice tih knjiga i sl.... ja volim da citam i ostra sam kriticarka, ali necu nista da pisem vise. Ja mislim da je ta Rurikova knjiga malo dosadna. Ja sam procitala sve od Pereka, posebno mi je smesna ona knjiga bez slova "e".
Kroz price o sobama opisuje ljudkse sudbine. To je vec vidjeno. Studentkinja Mari (ime sam promenila, jer cuvam anonimnost likova iz knjige) je dosla iz malog mesta u veliki grad. Roditelji su poslednji novac iz kuce obezbedili da bi ona mogla da studira i ona je toga svesna, ali svetla velegrada je mame i od studija nema nista, a ona se polako ukljucuje u pdozemlje, prostituciju. Nada i ocekivanja, koje je donela sa sobom iz svog sela se polako tope i ona postaje samo jos jedan od likova, koju su dosli da studiraju i propali. Tu ima oko 30 soba i mrzi me da pisem sada o svima, ali bih ti preporucila da procitas Zorzov apartman, Dafnin papagaj, Mirna biblioteka gospodje Vels, Zenevjevin vrt. Sve su to price, koje sacinjavaju tu knjigu. Ako si citao Gi de Mopasana, nije kao on, jer je Gi de Mopasan mnogo bolji, ali su tako neke nepovezane pripovetke.

Tu ima oko 30 soba i mrzi me da pisem sada o svima, ali bih ti preporucila da procitas Zorzov apartman, Dafnin papagaj, Mirna biblioteka gospodje Vels, Zenevjevin vrt. Sve su to price, koje sacinjavaju tu knjigu. Ako si citao Gi de Mopasana, nije kao on, jer je Gi de Mopasan mnogo bolji, ali su tako neke nepovezane pripovetke.

Jel ima neki špajz tamo.. pošto su obično tamo tegle sa slatkišima i slatko.. Kad muškarac dođe u godine slabo viri kroz špijunke više mu je do dobre klope nego do prisećanja na studentske dane. Uostalom i u moje vreme tamo negde hiljadu osamsto i neke isto su studenti živeli na pola kila hleba i dvesta grama salame.

Polako, aj da ti i ja procitamo Purity ( ja sam stigla do pola= 400 stranica) i totalno sam sludjena jer je to neki moderan,
savremen (pleonazam) Frenzen, al opet, mnogo mi se svidja:D Ne bas tako kao Korekcije, ali ja sam starostavni lik
pa je to mozda zbog toga.

Pre mnogo godina sretnem u nekom vrelom avgustu neku poznanicu koja je studirala knjizevnost, a pisala je poeziju,
i pitam je da li pise, a ona mi kaze da je opasno zuljaju cipele i da joj svuda traze neke stambilje pa nema inspiraciju da pise.
Tako sam se i ja barem sedam dana provodila po Srbiji, Lufthanza strajkuje, nisam znala kada i kako da se vratim pa je takvo
blo i uzivanje u citanju.;) E zato nisam zavrsila Purity.

Na nemackom je naslov Nevinost, cenim da ce i kod nas morati da se izmisli neki prikladan prevod za naslov jer
ako bi bio Cistoca onda bismo mislili da je neka komunalna sluzba u pitanju.
To Purity u ovom slucaju zaista je neprevodivo.l

Pre mnogo godina sretnem u nekom vrelom avgustu neku poznanicu koja je studirala knjizevnost, a pisala je poeziju,
i pitam je da li pise, a ona mi kaze da je opasno zuljaju cipele i da joj svuda traze neke stambilje pa nema inspiraciju da pise.
Tako sam se i ja barem sedam dana provodila po Srbiji, Lufthanza strajkuje, nisam znala kada i kako da se vratim pa je takvo
blo i uzivanje u citanju.;) E zato nisam zavrsila Purity.

Na nemackom je naslov Nevinost, cenim da ce i kod nas morati da se izmisli neki prikladan prevod za naslov jer
ako bi bio Cistoca onda bismo mislili da je neka komunalna sluzba u pitanju.
To Purity u ovom slucaju zaista je neprevodivo.l

Ja cu moj novi roman nazvati "Nevinost 2", otkricu vam samo da je to jedna vrsta moje biografije, a razmsiljam da u njoj odgovorim na hiljade pitanja, koja su mi stigla za moj blog. Mislim da ce to ljudima bolje pomoci, a primetila sam da mnogi nisu procitali moja sabrana dela, u kojima izlazi 14. tom.

Ja cu moj novi roman nazvati "Nevinost 2", otkricu vam samo da je to jedna vrsta moje biografije, a razmsiljam da u njoj odgovorim na hiljade pitanja, koja su mi stigla za moj blog. Mislim da ce to ljudima bolje pomoci, a primetila sam da mnogi nisu procitali moja sabrana dela, u kojima izlazi 14. tom.

Kakve su šanse da tako poznata spisateljica napiše jednu recenziju za jednu zrirku zadataka iz domaćinsta i opšte tehničkog obrazovanja koju planiram da izdam posle države. i koliko bi koštala?

Kasnis Milka, kasnis;)

Sve je vec vidjeno, napisano, snimljeno , a pale su i neke silne nagrade.

Невиност без заштите
је југословенски документарни филм из 1968. године. Режирао га је Душан Макавејев, који је написао и сценарио. Припада остварењима црног таласа.

Направљен као колаж који се састоји од истоименог играног филма из 1942. године у режији Драгољуба Алексића, затим од документарних снимака акробатских наступа Драгољуба Алексића који су снимљени у периоду од 1929. до 1940, и од документарних снимака на којима се појављују актери филма Невиност без заштите из 1942. Колаж садржи и документарне снимке Београда након бомбардовања, Милана Недића, Димитрија Љотића, као и сахрану пуковника Милоша Масаловића (посмртно унапређен у чин бригадног генерала). У филму су кориштени материјали Југословенске кинотеке. Пјесму о Алексићу изводи Војислав Костић на стихове Александра Поповића.

Филм је имао проблеме са цензорима јер је главни глумац личио на Јосипа Броза.[1]

Polako, aj da ti i ja procitamo Purity ( ja sam stigla do pola= 400 stranica) i totalno sam sludjena jer je to neki moderan,
savremen (pleonazam) Frenzen, al opet, mnogo mi se svidja:D Ne bas tako kao Korekcije, ali ja sam starostavni lik
pa je to mozda zbog toga.

Ajde, požuri s tim, čitanjem. :ceka:
Ja sam pun utisaka, a sve neću da se javim dok ti ne završiš. Ne bih da ti odajem završetak, a i rado bih da bar neko zna o čemu govorim.

Kasnis Milka, kasnis;)

Sve je vec vidjeno, napisano, snimljeno , a pale su i neke silne nagrade.

Невиност без заштите
је југословенски документарни филм из 1968. године. Режирао га је Душан Макавејев, који је написао и сценарио. Припада остварењима црног таласа.

Направљен као колаж који се састоји од истоименог играног филма из 1942. године у режији Драгољуба Алексића, затим од документарних снимака акробатских наступа Драгољуба Алексића који су снимљени у периоду од 1929. до 1940, и од документарних снимака на којима се појављују актери филма Невиност без заштите из 1942. Колаж садржи и документарне снимке Београда након бомбардовања, Милана Недића, Димитрија Љотића, као и сахрану пуковника Милоша Масаловића (посмртно унапређен у чин бригадног генерала). У филму су кориштени материјали Југословенске кинотеке. Пјесму о Алексићу изводи Војислав Костић на стихове Александра Поповића.

Филм је имао проблеме са цензорима јер је главни глумац личио на Јосипа Броза.[1]

Znam taj film i pisala sam o njemu, ali moj film je nesto drugo. To bi mogao da bude dokumentarac o meni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back