Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dablinci i Portret imaju veze sa Uliksom, ali isto koliko i Uliks sa njima. Ergo, može bilo kako, ali mislim da sve mora više puta.
I, po ko zna koji put: ne čitajte Uliksa ako vas ne zanima jezik i stil. S obzirom na radnju, knjiga je šizofrena.

Ne odustajem ni ja. Citacu ga bez ovih Dablinaca i uvoda u Dzojsovog Uliksa i kako ga najlakse "savladati".

Meni je zaista blesavo da se ova zamlata od Koelja javlja i mantra nesto o Dzojsu

Nego kako onmad Lane Gutovic rece " danas niko ne cita knjige jer ih svi pisu".Isto vazi i za Koelja.

Ne odustajem ni ja. Citacu ga bez ovih Dablinaca i uvoda u Dzojsovog Uliksa i kako ga najlakse "savladati".

Meni je zaista blesavo da se ova zamlata od Koelja javlja i mantra nesto o Dzojsu

Nego kako onmad Lane Gutovic rece " danas niko ne cita knjige jer ih svi pisu".Isto vazi i za Koelja.

Ne sećam se da je Lane Gutović rekao ovo, ali mnogo mi se svidja i živa istina. Što dalje to istinitije.

Al stvarno, "Uliks" sem sentimentalne i suve književne, nema neku vrednost za običnog čitaoca. Obični čitalac će se na kraju pitati, ybt šta sam ja čitao sve ovo vreme. :lol:

Mi bakute bas volimo to "sentimentalno" pa se zato i zamlacujemo citajuci te "bezvredne knjige" od kojih nemamo nikakve vajde.

Tako i ja sa Kortazarom, Svi mi se smeju , ali eto volim ga,. Nego mozda da moderacija podeli ovu knjizevnost na one " za mlade,lepe i pametne" i
knjizevnost za bakute i matore.

Neko je to na b92 citirao ( ali i izvor,vreme,intervju) ali me sada mrzi da trazim.
Genijalnno, a i tuzno nekako.

Ma nije važno ko, kad i gde, ali jeste baš tako ko što kažeš genijalno i tužno. Tako nekako i u svakodnevnoj komunikaciji, ljudi sve manje slušaju jedni druge i samo misle o onom što sami govore. Neki čak ni o tome. Samo laprdaju bezveze. Toga na našim televizijama možemo da se naslušamo i u skupštini i u raznim emisijama. Reči nemaju nikakvu težinu. Samo nek se priča.

nista vec dugo... imate li mozda ideju za nekoga ko je dosta toga iscito i sve mu postaje smorno?

nes provokativno i filozofski sa kamernom radnjom bez mnogo likova sto nas nagoni na ponovno citanje...

Rado bih ti preporucila, no sam sva nesto smorena (potrudicu se, stprljenja molim), ali, dopada mi se ovo boldovano!
Postaje mi muka od knjiga gde likove moram da pisem na parcetu papira (jednom sam to bukvalno uradila)!

Svaka druga stranica novi lik, a posto citam od svoje sedme godine, imam puno iskustva da to kazem: Mnogo bolje su knjige gde ima manje likova, jer ima manje razvucenosti a svega vise sto bi ta razvucenost- odvukla.

nista vec dugo... imate li mozda ideju za nekoga ko je dosta toga iscito i sve mu postaje smorno?

nes provokativno i filozofski sa kamernom radnjom bez mnogo likova sto nas nagoni na ponovno citanje...

Dzozef Konrad " Ochima Zapada", meni se jako dopalo, neka pojednostavljena verzija Dostojevskog ( a i ima samo tri lika:D).
Jedina njegova knjiga prevedena na srpski.

Zivimo kao sto sanjamo, sami:heart:

Da li si čitao Zveva? Zenova ispovest je zabavna knjiga :)
(Zanimljivost, ako ne znaš: Zvevo bi verovatno nestao kao pisac da nije zainteresovao Džejmsa Džojsa, koji mu je u Trstu predavao engleski. Što bih ja volela da prisustvujem tim njihovim časovima engleskog : ) Sad sam nabasala i na podatak da je Džojsov Leopold Blum zasnovan baš na liku ovog pisca. Ne znam da li je tačno.)

Poslednja izmena:
Ovo je apsolutno netačno. Srce Tame, Lord Džim i mnoge druge njegove knjige objavljivane su na srpskom i po nekoliko puta.

NIsam to namerno napisala, nego je ova jedina koju sam u Srbiji nasla, a i na samoj knjizi pise da je jedina prevedena.

Eto, bila sam blesava i neuka pa nisam ni znala da je napisao toliko knjiga i da su osim ovih prevedene i " mnoge druge".

NIsam to namerno napisala, nego je ova jedina koju sam u Srbiji nasla, a i na samoj knjizi pise da je jedina prevedena.

Eto, bila sam blesava i neuka pa nisam ni znala da je napisao toliko knjiga i da su osim ovih prevedene i " mnoge druge".

Nisam siguran da shvatam ovo što si napisala.

Kako bilo, ako odeš na elektronski katalog Narodne biblioteke Srbije http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?command=CONNECT&base=70000&lani=sr&scri=cyr i u odgovarajuće polje ukucaš ime autora vidjećeš koje su sve Konradove knjige objavljene na srpskom jeziku. Da li su prevođene u Srbiji, Kini ili Kambodži ne znam, ali izdanja su iz Srbije i na srpskom jeziku.

Ako nisi u Srbiji, evo nekih koje se nude preko knjizare.com: http://www.knjizara.com/knjige/osoba/0/cena//3934/1/Džozef Konrad

Nisam imao namjeru da se prepirem s tobom, već da ispravim očito pogrešnu informaciju.

Pozdrav!

Bas sam razmisljala danas o Nobelovoj nagradi. Ja je nikada nisam dobila, zato sto sam nevina, jer nisam htela da vodim ljubav sa nekim iz tog instituta. Celog dana nista ne pisem, jer me decko kulira. Imali smo neki sukob preko vikenda i sada cekam da me nazove. Poneo se veoma nezrelo, a blizu je 40 godina. Ne mogu da verujem. Prekinuo je moju tacku, dok sam nastupala, ali sam ja nastavila i dalje da igram. On je govorio svasta, ali je moj menidjer uspeo nekako da ga izvuce napolje. Ja uvek drzim do svog ugleda, pa zato i ne zelim da se ulizujem nekom iz tog Nobelovog komiteta. Ja imam dostojanstvo, lepotu, postenje i cestitost, a oni daju nagrade samo po kljucu.

Bas sam razmisljala danas o Nobelovoj nagradi. Ja je nikada nisam dobila, zato sto sam nevina, jer nisam htela da vodim ljubav sa nekim iz tog instituta. Celog dana nista ne pisem, jer me decko kulira. Imali smo neki sukob preko vikenda i sada cekam da me nazove. Poneo se veoma nezrelo, a blizu je 40 godina. Ne mogu da verujem. Prekinuo je moju tacku, dok sam nastupala, ali sam ja nastavila i dalje da igram. On je govorio svasta, ali je moj menidjer uspeo nekako da ga izvuce napolje. Ja uvek drzim do svog ugleda, pa zato i ne zelim da se ulizujem nekom iz tog Nobelovog komiteta. Ja imam dostojanstvo, lepotu, postenje i cestitost, a oni daju nagrade samo po kljucu.

M bas te briga, nije je dobio ni Prust,Dzojs, a ni Krleza.

Nego,od kad to igras? Ja sam mislila da si ti spisateljica?

Neki novi momenti...mozda nije bas za javnost,m?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back