Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mozes reci pisac ne valja,pisanje je umetnost tako da ne postoji normativ ovo je dobro ovo ne valja.Sve je stvar ukusa.Kao i likovna umetnost,jedno platno nekome moze izazvati buru pozitivnih ili negativnih emocija,dok je neko na isto delo potpuno ravnodusan.Malo ga pretera sa negativnom kritikom Dostojevskog,on je pisac svog vremena,neko ga i danas razume i voli,neko ne.
Odvazi se i napisi i izdaj nesto svoje.Eto moja drugarica se odvazila i napisala svoju pricu,i divim joj se zbog toga.Nije za Nobelovu nagradu,ali njen rad i trud cenim.Mozda ce sazreti kao pisac i za zivota napisati delo koje ce zadiviti siru citalacku publiku,a mozda i ne.Veliki pisci su kao dragulji u moru sljunka zasvetli tek jedan.

Dobro je sto si se ispravila, ali moram da ti kazem, da kada MENI kazes da ja treba da nesto napisem jejedno veliko neznanje sa tvoje strane. Imam izdatih nekoliko mojih autobiografija, koje su bestseleri. To je istovremeno i jedan udzbenik ne samo za zivot, vec i za pisanje.

Pa sad,kad procitam svoj post priznajem da deluje kontradiktorno.Ne divim se svakoj napisanoj knjizi,samo zato sto je neko ulozio trud u njeno pisanje.Lepo rekoh u prvom postu,da sam subjektivna kada je rec o knjizi koju je napisala moja prijateljica,mada ne u toj meri da tvrdim da je za Nobela,ali nije ni skart!:bye:
Vreloj Cici,sam sugerisala da se oproba u pisanju sobzirom na njeno kritikovanje nekih svetski poznatih pisaca,pa bi ih na taj nacin mozda i prevazisla ili bi uvidela da to i nije tako lako!Rekoh takodje,da se u moru sljunka pronadje poneki dragulj,ali ni svaki dragulj se ne dopada bas svima.Otuda i moja konstatacija da u pisanju ne postoji jasna crta sta je dobro a sta ne.

Da, i ja sam to bas tako razumela, jer se njoj jednostavno ne svidja nista.

Meni se svidja kvalitetna literatura i to ljudi, koji prate moje pisanje na Forumu, znaju i sta je. Nisam ja kriva sto vi samo citate gluposti, pa moram da kazem da su to glupe knjige.

Odustajem od "Zlih duhova" Dostojevskog....od retko koje sam knjige odustao, ali ova je napisana tako kao da se vrti u krug, radnje nema, besmisleni i zamarajući dijalozi, itd., liči više na Beketov teatar apsurda nego na roman.

Takve su sve njegove knjige. I sada sta drugo da kazete nego: "Hvala ti, Cico!"

Vrela Cico,zaista nisam znala da si vec afirmisan pisac,te ti se duboko izvinjavam!Volela bih procitati kvalitetnu literaturu,te te molim da mi kazes naslov i ime autora,jer ne verujem da cu ista naci pod Vrela Cica,ili hocu?Mozes i na pp,da neko ne pomisli da se besplatno reklamirs.Hvala.

Evo, da se ne mucis i trazis, posto je na stranim jezicima. Lepo citaj moje teme i postove i odatle ces dosta nauciti.

Odustajem od "Zlih duhova" Dostojevskog....od retko koje sam knjige odustao, ali ova je napisana tako kao da se vrti u krug, radnje nema, besmisleni i zamarajući dijalozi, itd., liči više na Beketov teatar apsurda nego na roman.

Počinjem od Markesa "Sto godina samoće"
Markesova knjiga je dobra,al` za potapanje kupusa. Za sta ljudi dobijaju Nobela....ne bi me cudilo da i Forest Gamp dobije istu.

Sad baš pročitah na Blicu vest o toj Koeljovoj izjavi (http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/336681/Koeljo-Dzojsov-Uliks-je-budalastina). On Džojsu zamera da je prednost da formi na uštrb sadržine dok sam Koeljo valjda sebe smatra za pisca čiji romani imaju kvalitetnu sadržinu. S druge strane mnogi Džojsa smatraju za jednog od najvećih pisaca 20. veka. Nema mi druge nego da uzmem Uliks i da se bacim na čitanje :) Svom sudu ipak najviše verujem.

Koeljo je čudan lik, u mladosti mag i okultista...kasnije je krenuo da piše. Alhemičar je razrada jedne stare bajke ( ako me sećanje ne vara ) i sama sadržina nije loša, jedino što je knjiga poluplagijat :) Kasnije knjige su mu onako...potrudiću se da budem objektivan pa da kažem da nisu smeće ( poput Isidore Bjelice i sličnih ), ali su daleko do kvalitetne književnosti...
p.s. koga zanima ovaj prvi deo njegovog života nek pročita ''Anđeo čuvar''...mada mislim da ovde nema previše njegovih fanova ili ne smeju da se jave :D

Poslednja izmena:
I meni je taj Uliks u planu da ga pročitam jednog dana, ako preteknem...
A poslušaću EDa i prvo pročitati Portret umetnika...

Portret umetnika je lepa knjiga. A Uliks u stvari ne može da se čita bez priručnika (http://www.amazon.com/The-New-Bloomsday-Book-Through/dp/0415138582). Može, ali meni je bilo dosadno. Prvo čitanje kao da i nije čitanje, nego naučni projekat. Kao Eliotova Pusta zemlja... Možda će tvoje iskustvo biti drugačije (i možda ti znaš više od mene :) ) - javi!

Portret umetnika je lepa knjiga. A Uliks u stvari ne može da se čita bez priručnika (http://www.amazon.com/The-New-Bloomsday-Book-Through/dp/0415138582). Može, ali meni je bilo dosadno. Prvo čitanje kao da i nije čitanje, nego naučni projekat. Kao Eliotova Pusta zemlja... Možda će tvoje iskustvo biti drugačije (i možda ti znaš više od mene :) ) - javi!

Pa pravo da ti kažem, nemam nameru da se smaram s tako nečim u skorije vreme. Ako nekad i pročitam, kao što sam i rekla, jednog dana, ko zna kad će to biti. Ali ako i tada budemo forumašili na Krsti, javiću.

Ja pokusavam vec dve godine ( ali samo kada odlazim na dve , tri nedelje na neki odmor) da citam Uliksa. Ponesem naravno i druge knjige pa ga onda odlazem
za kasnije, a onda nikako ne stigne na red. Pokusavala sam, procitam pedesetak stranica i batalim. Imam i plan grada Dablina ( kao i to je vazan rekvizit:D),
ali nekako "ne mere": Medjutim, ne odustajem. Sledeci pokusaj ce biti u septembru.

Meni "specijalci" rekose da su Dablinci onako pravi uvid.

Ovo što si napisala je contradictio in adjecto.
Ako je sve stvar ukusa, ako se ne može reći da pisac ne valja, na osnovu čega tvrdiš da to što je ta tvoja drugarica napisala nije za Nobelovu nagradu? Zapravo, na osnovu čega dodjeljuju bilo kakvu književnu nagradu, ako ne postoje objektivna mjerila?

Nije sve stvar ukusa!

Istina je da književnost nije skok u dalj, pa da imamo sasvim egzaktne repere, ali ne možemo ni priznati svakoga za pisca samo zato što je bio dovoljno uporan da napiše knjigu. Postoje stilski promašaji, postoje estetske neusklađenosti, postoje, uostalom, neoriginalnost i plagijatorstvo i još stotinu grešaka koje kritika u knjizi može sasvim jasno detektovati i tako razdvojiti bezvrijedne od vrijednih pisaca.
Ne treba čitalac imati bogobojažljivo poštovanje prema nekome samo što je napisao nekakvu, bilo kakvu, knjigu! Slabe treba kritikovati i odbaciti. Besramne i bezobrazne među njima treba ismijati! Literarni pokušaj nekog netalentovanog pisca nije ništa vredniji od tragikomične muzičke interpretacijena u nekoj TV emisiji tipa Tražimo novu zvezdu.

Eh...moj Quentine. :aha:
Ko o čemu, ti i ja na ovu istu temu, svaki treći dan.

Ja što ti kažem i pop što ti peva - to ti je.

A Lusi i Koeljo se složiše da je Uliks glupost. Eto sad kontra argumenta svima koji tvrdite da ovaj svet nema smisla.

Bi, ne odustaj, nije Uliks bauk. Nema potrebe da se čita ništa pre, ali je tačno da je jasniji sa priručnicima, da odbija, da nema uobičajenu fabulu, da je sve izmešteno iz uobičajenih okvira književnosti...
Dablinci i Portret imaju veze sa Uliksom, ali isto koliko i Uliks sa njima. Ergo, može bilo kako, ali mislim da sve mora više puta.
I, po ko zna koji put: ne čitajte Uliksa ako vas ne zanima jezik i stil. S obzirom na radnju, knjiga je šizofrena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back