Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ostala mi je jos jedna prica da zavrsim "Hiljadu i jedna smrt i druge novele" od M. Krleze.

Ovo je neko izdanje iz '73. za koje je pisac napravio izbor (novi, razlikuje se od zbirke pod istim naslovom iz '33. (cini mi se) koja je odmah po stampanju bila zabranjena, a prestampana je u istom obliku 2011.).

U pricama je sukob dva staleza, dva doba, zategnut do pucanja, ali ne dolazi do promena,vec akteri sami "pucaju". Glavni likovi su, moglo bi se tako reci, prvi intelektualci iznikli u malogradjanskom i zatucanom drustvu, koji su idealisti, buntovnici, ali nekako neuroticni. Galame protiv sistema kojeg treba srusiti, ali bez ideje kako i sta nakon toga treba izgraditi. Neuroticna galama bez akcije.
S druge strane, tu su "mali ljudi" sa malim ambicijama, nistavni i bedni. Sve je tu nekako tuzno i uzeglo, lepljivo. Dugi, naturalisticki opisi preseceni jezivim, crnohumornim sarkazmom odaju utisak neke guste, smrdljive splacine koja se vuce i mreska, ali nikako da se prospe. Svi oni se dave u toj splacini.
Tesko, sumorno, pesimisticno do krajnjih granica, a nekako tako realno, primenjivo na danasnje doba.
Nije stivo za plazu, nije nesto sto se brzo cita (tusta i tma razlicitih pripovednih postupaka), mucno je i jezivo, sumorno, ali je nenadyebivo dobro.
Ko je jednom citao Krlezu, ili mu se nikad vise ne vrati, ili mu se iznova vraca, kao ja.

Iz nekog razloga ja se i dalje žestoko iznerviram kad vidim da narod čita takve knjige.

Ok, što čitaju i može da se preživi, al' kad počnu da te uveravaju da im je "ta knjiga mnogo pomogla"...Tuga.

To je još uvek aktuelno? Vrlo prizemna praktična psihologija pervertirana pseudo-(meta)fizikom banalizovanom do imbecilnosti. I sve to napucano skupom marketinškom kampanjom. Mislim da postoje čak i nekakvi trening-seminari. Mašinerija za ovce, summa summarum.

Onda moram da se pohvalim da sam upravo pročitala Pet Tibetanaca. Ako imate bilo kakva pitanja u vezi čakri i protoka svemirske energije, slobodno pitajte :)
(Šalim se - taj deo knjige sam odmah zaboravila, interesuju me samo konkretna vežbanja. Ako se više ne javim, znajte da sam slomila vrat u pokušaju da se osvežim na izvoru mladosti)

Onda moram da se pohvalim da sam upravo pročitala Pet Tibetanaca. Ako imate bilo kakva pitanja u vezi čakri i protoka svemirske energije, slobodno pitajte :)
(Šalim se - taj deo knjige sam odmah zaboravila, interesuju me samo konkretna vežbanja. Ako se više ne javim, znajte da sam slomila vrat u pokušaju da se osvežim na izvoru mladosti)
Al' ako ne slomis vrat i osvezis se na tom izvoru, javi.
To osvezenje bi mi znacilo :lol:

To je još uvek aktuelno? Vrlo prizemna praktična psihologija pervertirana pseudo-(meta)fizikom banalizovanom do imbecilnosti. I sve to napucano skupom marketinškom kampanjom. Mislim da postoje čak i nekakvi trening-seminari. Mašinerija za ovce, summa summarum.

...da ne znaš je l' da se smeješ ili zgražavaš.

I ja sam mislila da više nije, dok u supemarketu ne nabasah na drugi deo (valjda), koji izgleda još namunjenije (ima stvarno neke nebeske munje na koricama i neka dva supermaga u autoritativnim pozama) i zove se Ultimativna tajna ili nešto slično.

Prodaje se zajedno sa Bajaginom knjigom, onom o Paji Vujisiću, Vedranom Rudan, Jergovićem i ko zna šta još ima, mrzelo me da burlam po gomili. Samo Žaro falio.

Ja sam čula za te Tibetance i videla vežbe na netu, ali ne znam šta tu ima toliko da se piše. Ja vežbam jogu i takodje me zanimaju samo vežbe bez kosmičke energije, vraćanja u prethodne živote i ostale duhovne stvari, onda se uzasno nerviram kad počne priča o tome, jer uvek ima dokonih žena koje bi sedele i pričale o tome....

Završila sam danas Midlseks, Džefri Eugenides, a počela Jedi, moli, voli, Elizabet Gilbert

Ja sam čula za te Tibetance i videla vežbe na netu, ali ne znam šta tu ima toliko da se piše. Ja vežbam jogu i takodje me zanimaju samo vežbe bez kosmičke energije, vraćanja u prethodne živote i ostale duhovne stvari, onda se uzasno nerviram kad počne priča o tome, jer uvek ima dokonih žena koje bi sedele i pričale o tome....

Završila sam danas Midlseks, Džefri Eugenides, a počela Jedi, moli, voli, Elizabet Gilbert

Kakav je Midlseks?

Kakav je Midlseks?

Meni je dobar.
Svšta ima u toj knjizi. Drago mi je što ne mogu da kažem kao za mnoge, da je mogla da bude i upola kraća. Nije mogla. Ne bi moglo sve da stane. A sve ima svoje mesto i značaj pa je moralo. Meni se, više od problema dvopolnosti, svidela priča o porodici Grka, njihov život i prilike u Turskoj, dolazak u Ameriku... a najviše kako su i deda i tata uspeli. Podsetila sam se kako volim romane o ostvarenju američkog sna. To uvek u meni izaziva neko uzbudjenje. I kako su prolazili kroz krize, padali, ustajali, izdizali se. Vredni, aktivni, sa idejama. Provlači se tu i savremena istorija Amerike, ekonomski momenti, krize, pa periodi uspona.
Npr. jako je interesantan opis Detroita dvadesetih godina prošlog veka, gde je sve prilagodje razvoju auto-industrije. Kako je to bilo organizovano: daju im posao, emigrantima daju časove engleskog, pa ih podstiču da uzmu kredit za kuću... Mnogo ima detalja tog tipa, kakva je kad bila moda, kako se menjala, koja se muzika slušala, koja su se kola vozila...
A glavni junak/junakinja Kal(i) nekako mi došlo kao sporedna priča. Šta ja znam, nisam još svarila to. Slabo sam znala o tome, samo da postoje takve osobe. Sad malo više znam sa kakvim se problemima susreću, uostalom kao i svi koji imaju neku bolest, invalidnost....

Nije uopšte loš. Ja sam pročitala 400 strana, tj. 2/3 knjige. :lol: Ima puno dešavanja, realnih opisa, maltene, kao reportaža nekoga ko se rodio kao devojčica pa promenio pol. Reč je o incestnoj porodici grčkog porekla koja je iz Turske prebegla u Ameriku. Priču priča unuk, taj koji je drugačiji.
Evo, jedna moja drugarica iz Biblioteke je našla ovo:
http://www.seminarskirad.biz/seminarski/jeffrey eugenides-srednji spol.pdf

Meni je dobar.
Svšta ima u toj knjizi. Drago mi je što ne mogu da kažem kao za mnoge, da je mogla da bude i upola kraća. Nije mogla. Ne bi moglo sve da stane. A sve ima svoje mesto i značaj pa je moralo. Meni se, više od problema dvopolnosti, svidela priča o porodici Grka, njihov život i prilike u Turskoj, dolazak u Ameriku... a najviše kako su i deda i tata uspeli. Podsetila sam se kako volim romane o ostvarenju američkog sna. To uvek u meni izaziva neko uzbudjenje. I kako su prolazili kroz krize, padali, ustajali, izdizali se. Vredni, aktivni, sa idejama. Provlači se tu i savremena istorija Amerike, ekonomski momenti, krize, pa periodi uspona.
Npr. jako je interesantan opis Detroita dvadesetih godina prošlog veka, gde je sve prilagodje razvoju auto-industrije. Kako je to bilo organizovano: daju im posao, emigrantima daju časove engleskog, pa ih podstiču da uzmu kredit za kuću... Mnogo ima detalja tog tipa, kakva je kad bila moda, kako se menjala, koja se muzika slušala, koja su se kola vozila...
A glavni junak/junakinja Kal(i) nekako mi došlo kao sporedna priča. Šta ja znam, nisam još svarila to. Slabo sam znala o tome, samo da postoje takve osobe. Sad malo više znam sa kakvim se problemima susreću, uostalom kao i svi koji imaju neku bolest, invalidnost....

Zanimljivo...

Volvo kamioni - Erlend Lu, Geopoetika, 200 str. 8/10

Luda knjiga :lol: Brzo se cita. Za par sati.
Vise mi se svidja od Doplera. Ona dodje kao njen nastavak, ali je istovremeno i sasvim nezavisna knjiga.
E sad. Da li mi se vise dopala zato sto sam se navikla na specifican humor, lik, stil, nacin pisanja ili je stvarno bolja...
Ko ce ga znati. A i Doplera sam citala davno.

Meni nesto nije islo sa Luom.
Nesto nam je ``u vezi`` skripalo.
Govorim o ``Mirnim danima...``.
Nismo se kliknuli, sta li... ili nisam bila za njega u tom trenutku.
Procitah u dahu ``U miso supi``, Rjua Murakamija. To je jedan drugi Murakami :) nije onaj poznatiji, mada je i ovaj Rju poprilicno poznat i priznat.
Sta da kazem, u pitanju je psiho-horor, mada me nije nesto dojmio, jer posle svega sto sam procitala iz te produkcije - mene je tesko ``zadovoljiti``.
Brzo se cita, pred sam kraj romana sam imala neki neizdrz, htela sam da ga sto pre procitam, ne sto me je toliko zanimao kraj, nego ne znam, roman je valjda takav....
Znam da nisam ostavila dobar komentar o ovom romanu, ali verujte, bolje ne znam da ga objasnim, osim da pocnem da ga prepricavam... radnja nije komplikovana, samo tri lika, americki ``turista`` koji je dosao u Japan i koji je angazovao glavnog lika da ga ovaj upozna sa seksi ponudom u Tokiju... I tako pocinje prica.

Volvo kamioni - Erlend Lu, Geopoetika, 200 str. 8/10

Luda knjiga :lol: Brzo se cita. Za par sati.
Vise mi se svidja od Doplera. Ona dodje kao njen nastavak, ali je istovremeno i sasvim nezavisna knjiga.
E sad. Da li mi se vise dopala zato sto sam se navikla na specifican humor, lik, stil, nacin pisanja ili je stvarno bolja...
Ko ce ga znati. A i Doplera sam citala davno.

E vidis tu Naivan nemam u svojoj evidenciji.
Tenks, ode na spisak :D
I na moj, sve tri!
Mirni dani u Miksing partu se ni meni nisu svideli a ja sam njegov veliki fan tako da te razumem :lol:
To mu je ubedljivo najlosija knjiga...ispod proseka
'nači, skidam sa spiska. Definitivno, moram detaljno da pretresem spisak.

Posto sam procitala ``U miso supi`` dvoumila sam se izmedju Midlseks-a i ``Potresnog dela zapanjujuce genijalnosti``, u delicu sekunde sam ipak izabrala ovu drugu. Cula sam samo reci hvale za nju, pa da vidim to cudo. Da vam ne pricam koliko imam problema da zapamtim naziv romana... zakrecilo to sve kod mene. Godinice stigle i tako to.
A i cvike mi se razlabavile, izgleda da sam sela na njih, pa sada samo spadaju...

Ja sam danas mojoj mami uzela "Vodenicu na Flosi", davno je citala, onda sam joj pronasla "Zarobljenike", i nesto mi je zapalo za oko: Veoma ih je tesko naci, bibliotekar je otisao u jedan deo gde stoje te "stare" knjige, i jedva pronasao, kaze - slabo to traze mladje generacije:(

Kad se vec nasao tu, uzeh i za sebe (citala davno, gledala film, ali opet) "Istocno od raja", kad procitam dacu mami...
Jos da joj uspem pronaci sta je nekada pisao u Bazaru - Fabijan Vago, ali nigde, bas nigde da ista pronadjem, volela bih i ja da procitam, kaze: Neponovljivo, verujem njenom ukusu, necu odustati..

Ja sam danas mojoj mami uzela "Vodenicu na Flosi", davno je citala, onda sam joj pronasla "Zarobljenike", i nesto mi je zapalo za oko: Veoma ih je tesko naci, bibliotekar je otisao u jedan deo gde stoje te "stare" knjige, i jedva pronasao, kaze - slabo to traze mladje generacije:(

Kad se vec nasao tu, uzeh i za sebe (citala davno, gledala film, ali opet) "Istocno od raja", kad procitam dacu mami...
Jos da joj uspem pronaci sta je nekada pisao u Bazaru - Fabijan Vago, ali nigde, bas nigde da ista pronadjem, volela bih i ja da procitam, kaze: Neponovljivo, verujem njenom ukusu, necu odustati..

Sve si to imala kod Rade.:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back