Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gutam,ne citam....:)"Kad je Nice plakao" Irvin Jalom,u dahu se cita ,mada se Jozef Brojer i Fridrih Nice nikada nisu sreli,ali su zivotne situacije zasnovane na cinjenicama,a sustinske komponente,Brojerova dusevna patnja,Niceovo ocajanje,Lu Salome Ana O...Frojdov odnos sa Brojerom,narastajuci embrion psihoterapije,istorijski desio se 1882...

Evo ti i film da pogledas.

Ali najbolje je da citas Niceove knjige.On je bio bistriji i od Frojda,Lu Salome itd.

glupost ogromna... možda je zanimljivo klincima od 12 godina

Zamislio sam

Mozda jeste za tebe "glupost" (inace je trilogija) ja sam je dobila na poklon, procitala prvi deo i dopao mi se. Neobicnost forme pisanja( izrazavanja) kao i sama tema me privukla.

"Moto" je dat na samom pocetku:

Lako možemo oprostiti detetu
koje se boji mraka;
prava tragedija u životu je kada
se ljudi boje svetl
a.
– Platon

Opisi su dosadni, jednostavni i izlizani, glavni likovi neuverljivi, radnja ide iz krajnosti u krajnost i jedino što valja je ona gothic atmosfera, bez toga bi bila potpuno smeće. Naterao sam sebe da pročitam čitavu prvu knjigu, nadajući se da će pri kraju biti bolja, a tad još nisam ni znao da ima nastavak.
Kad sam skontao, odustao sam. Nema šanse da trošim vreme i na drugu. Pogotovo kada sam pročitao negde da će ono dvoje postati otuđeno u drugoj, izbegavanja itd. Prava španska serija.

Opisi su dosadni, jednostavni i izlizani, glavni likovi neuverljivi, radnja ide iz krajnosti u krajnost i jedino što valja je ona gothic atmosfera, bez toga bi bila potpuno smeće. Naterao sam sebe da pročitam čitavu prvu knjigu, nadajući se da će pri kraju biti bolja, a tad još nisam ni znao da ima nastavak.
Kad sam skontao, odustao sam. Nema šanse da trošim vreme i na drugu. Pogotovo kada sam pročitao negde da će ono dvoje postati otuđeno u drugoj, izbegavanja itd. Prava španska serija.
Nemam ja nista protiv tvog opisa (dozivljaja) procitanog, naprotiv- poshtujem..

U svoju "odbranu" mogu reci da sam duzna da proticam nesto sto mi je neko s ljubavlju poklonio, a i inace bih...

I jos nesto, kad god i gde god da se otvori ovakva tema, ljudi ce iznositi svoje predloge koji se ne moraju usvojiti, ali me nesto drugo ponekad iritira:

Uvek (ili skoro uvek) bice to klasici koji i svima kojima je stalo do zaista dobrog stiva (potreba, obrazovanje) jesu procitali - ali, ne mogu se citati isti citav zivot. Dostojevski, Markes, Koeljo...i da ne nabrajam potrajalo bi (cast im), postoji tako mnogo dobrih knjiga koje nemaju taj renome ali mogu zaista biti na neki nacin i poucne i posebne.

Ne odnosi se na preporucenu knjigu (iz trilogije) ali, u zivotu je tako: Cas ovako, cas onako, neko se zblizi pa se udalji i obrnuto..

Jedino sto uvek zameram nekim piscima (mislim na romane koje sam od njih procitala) sto su neretko decidni i iskljucivi, njihova istina (uslovno receno) je jedina, a nije tako.

Pravi pisac ce ostaviti uz licno opredelenje- citaocu da odabere...Ako imamo isti cilj, ako ga znamo a imamo nekoliko puteva ili staza koje tamo vode, mozemo odabrati neki drugi od piscevog po licnom nahodjenju.. Ili opiisi necega mozda nebitnog a sto traje ne nekoliko stranica, citaocu nije dato nista da odmasta. Opis fizionomije lica koje nije cak ni glavni lik, stavise vise - sporedni, itd.itd.

Meni TO smeta...

Poslednja izmena:
"...Ako neko govori loše o knjizi ili umetničkom delu koje volite, uzaludno je da se bunite ili pokušate da odbranite knjigu. Treba ostati odan svojoj ljubavi i otvoreno je izražavati, to da, ali ne treba se svađati zbog onoga što se voli. Nema koristi od toga. Pesnička dela nemaju nikakvu potrebu za objašnjenjem ili odbranom, ona su izuzetno strpljiva i znaju da čekaju ; ako nešto vrede, živeće..."

Srećan je ko ume da voli - H.Hese

P.S. Posto procitah na drugoj temi ovaj citat, prenesoh ga ovde, forumasici paracetamol- koja je citat (inace mi je poznat) prenela, pozdrav:)

svideo mi se, ali mi je i dalje favorit trijumfalna... pocela sam ko cica biblija pa biblija, a ja remark pa remark :lol:
Mislim da sam ovde na jednoj temi napisala da iman sabrana dela E.M.Remarka...Nebo nema miljenike je veoma lepa (poucna) ali moj favorit je Iskra zivota...

Vidis, za citanje je "lepsa" i laksa (bezbolnija) recimo Trijumfalna kapija, ali, upravo zbog iskre zivota koja tinja i u kosturu koji se vise nicemu ne nada, vredi procitati knjigu...Nada poslednja umire, a iskra moze da se pretvori u zar zivota:)

Prijatno citanje:super:

26a – Dajana Evans, Laguna, 250 str. 11/10

Knjiga mi se jaaaako dopala (emotivno me dotakla) pa mi je zao sto je nisam procitala za krace vreme, nego sam je ovoliko razvukla.
Radi se o 2 bliznakinje u Londonu, majka Nigerijka - otac Britanac, i jos 2 sestre, jedna starija jedna mladja…
Mene inace fascinira taj fenomen, odnos izmedju blizanaca…
Ne bih preporucila da citaju oni koji imaju blizance ili su to sami.

Imam i ja Remarka, davno sam ga čitala, ima tome tridesetak godina. Detalje sam zaboravila, ali pamtim da sam svojevremeno uživala čitajući ga. Moj otac stalno spominje Tri ratna druga.:)

Meni je komplet poklonila majka, inace Tri ratna druga jeste ta koja je nju osvojila, kasnije sestru i mene:)

Divna ljubavna, nazalost- tragicna prica (sto se ljubavi tice) ali neverovatno priajteljstvo i pozrtvovanost trojice ljudi da jedan drugom pomognu u najtezem trenucima, njihovo neverovatno zrtvovanje da daju sve sto imaju (jedan je dao i zivot) da bi spasli devojku jednog od njih od sigurne smrti...Na zalost, ne uspevaju..

Poslednja izmena:
26a – Dajana Evans, Laguna, 250 str. 11/10

Knjiga mi se jaaaako dopala (emotivno me dotakla) pa mi je zao sto je nisam procitala za krace vreme, nego sam je ovoliko razvukla.
Radi se o 2 bliznakinje u Londonu, majka Nigerijka - otac Britanac, i jos 2 sestre, jedna starija jedna mladja…
Mene inace fascinira taj fenomen, odnos izmedju blizanaca…
Ne bih preporucila da citaju oni koji imaju blizance ili su to sami.

Je l' njanjava?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back