Šta treba poneti u vojsku?

Eee to i nije bila prava vojska.Nema veze,kako je bilo'70-ih i '80-ih.Nista civilno nije smelo da bude u dzepovima,a ni ruke nisi smeo da drzis u dzepovima u kasarni,ni u gradu.
Ja sam ušivao džepove na šinjelu(mlađi vodnik stazišta me naterao :mrgreen: ),jedna ruka u džepu a drugom vrtis pertlu sa žetonima za pribor :malav: na pisti.

Eee to i nije bila prava vojska.Nema veze,kako je bilo'70-ih i '80-ih.Nista civilno nije smelo da bude u dzepovima,a ni ruke nisi smeo da drzis u dzepovima u kasarni,ni u gradu.
Nas bukvalno terali kući za vikende da smanje troškove i ohrabrivali da što više svojih resursa trošimo i donosimo od kuće
Moj ćale u JNA na odsustvu bio dvaput za ceo vojni rok, ja sam mesečno dolazii dvaput kući.
Tako da ako poredimo sa jna 70' to i jeste druga vojska.

Nas bukvalno terali kući za vikende da smanje troškove i ohrabrivali da što više svojih resursa trošimo i donosimo od kuće
Moj ćale u JNA na odsustvu bio dvaput za ceo vojni rok, ja sam mesečno dolazii dvaput kući.
Tako da ako poredimo sa jna 70' to i jeste druga vojska.
Pa dobro,sta ces,sve u svoje vreme.

Screenshot_2024-10-13-01-29-19-693_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.jpg
Ako nema nožica u sdo ....borba :malav:

Tu su krivi i malo oficiri.Starija vojska,tada je drzala prljave carape na cizmama,koje niko nije hteo da dira,a novi vojnici,nisu to smeli,pa je bilo kradje.Ne mozes da nakupujes carapa,tek posle 6 meseci,kada pocnu da te postuju i mladi i stari ondas mozes da stavis,ili nove,ili oprane carape i niko nece da dira.Doduse,sada ce iz pocetka biti svi novi,pa valjda nece biti tako,mada nikad se ne zna.
da to je nekako uobicajeni sled dogadjaja. Moje iskustvo je malo drugacije jer sam imao malo neuobicajen put. Prvih 6 meseci sam naravno kao i svi ostali imao obuku i tu je iskustvo manje vise isto i sve to sa carapama :) - ali posle u prekomandi stvari su isle na razne nacine, neki su ostajali a neki su isli negde drugde. Drugih 6 meseci u mom slucaju je bio jedan sasvim drugaciji svet u odnosu na ono sto se obicno iskusi - na primer moj drugar iz srednje je drugih 6 meseci prekomande vecinom proveo na strazi. Ja nisam 6 meseci u prekomandi zaduzio ni borbeni ranac, a kamoli naoruzanje i imao sam 0 dana straze. A inace iz radoznalosti, a i zato sto je bilo mogucnosti sam gadjao iz skoro svega iz cega je moglo da se puca (osim naseg snajpera koji sam drzao u ruci ali ga nikad nismo nosili na gadjanje)

Ukoliko je ne zaplene.
Pa zaplenice prvi dan...
Civilna ide u civilanu , tu je dozvoljeno sve, gace sta god hoces, u kaseti nije dozvoljeno nista osim pribora za brijanje, naocara, i sapuna....To ide u vojnu torbicu , najbolje je gillete ili mach oni sa uloscima...zasto zato sto nema svuda struje, i zato sto vam bacaju i gaze vojnu torbicu , a tamo u kesici nosite pribor za brijanje i grickalicu..
Iglu i konac..nema vise nista, pregled je svako jutro ako je kasarna po ps..

U dvoristu , dok si skinut do pasa, neprijatna situacija, nikad nisam voleo tu jutarnju inspekciju , ne daje fizicku kndiciju , jedino mekane osobe malo ucvrsti , i utera ti hladnocu u kosti...magla hladno a ti go na pisti ili poljani...

Meni se desavalo da cesto nisam u kasarni nego negde u 3 materine, tako da mi je pribor za brijanje, sa uloscima bio uvek u vojnoj torbici, 2 konzerve i pola litra vode u flasici, ebiga, nikad ne znas kad ce uzbuna, da ne zaboravis u toj brzini...
Nista ti vise i ne treba, osim da steknes rutinu sta trpas kad je uzbuna..a da nije bas dozvoljeno , carsaf, peskiric, sve mora da stane i da ne bude tesko , trcaces sa tim..

Naravno druga vojska, ovo ce biti sasvim drugacije, trava, bensedini, pomadice i kremice...

Kao prvo, neozbiljno je uopšte i pomisliti, da mi imamo, ozbiljnu instituciju, zvanu vojska (oružana sila). Drugo, ako će nam biti veća šteta, nego korist, misleći se samo formalno, da mi kao imamo pozitivan efekat, šaljući, mlade, na nekakve obuke, sa ciljem, postizanje većeg stepena samosvesti, kod istih, onda se zalud troši i vreme i novac. Neće se ništa specijalno dobiti, a može se postići, čak i kontraefekat, kod njih. Prosto, nisu više ona vremena, kad se masovno odlazilo u armiju, i koja se smatrala za ponos, jer je u tom periodu,to bilo "IN". Profesionalna vojska, jedino ima smisla,koliko toliko, bar kad smo mi u pitanju. Kad bi se nešto veliko i desilo, bili bi zbrisani vrlo brzo, nestigavši ni da trepnemo. Prosto, mali smo.Koliko god se to nama ne do padalo. Istorijske činjenice nam i ne idu baš u prilog. I treće. Ako baš bude odlučeno, da se ide, na nekakvo odsluženje, mislim da jedino, što bi mladi mogli poneti sa sobom, jeste zdrav razum. Trebaće im.

Ja sam imao zene u jedinici....ja licno sam imao pristup njima, drugi nisu...ali jesu me zvali na raport zbog njih , pa su objasnile da je ok da im dolazim..i tako sam dobio pristup..
Nema tu razlike, i one nose vojne gace, vojne majce, svoje bruseve ako nece ili nema vojnih...i njena torbica je zelena...kao i tvoja...e ne znam za pincetu, mozda i nose one male, kao mi grickalicu ...
To kremice i pomadice, nisam osetio miris, znaci da ne koriste...

mada posle dorucka nisam osetio ni pene za brijanje kod muskih...

Vojska je bila mobilna , torbica ona za prvu pomoc je sve sto imas i vojni ranac koji je pun vojnih stvari...tu po ps idu carsaf , konzerve i slicne stvari , samo sto nisu sve uzbune visednevne kobajagi , pa se ne nose torbe, ranac, nego samo torbica, a to zna da zaebe ako si specijalna jedinica...bude umesto par sati , 3 dana..

Zdrav razum ostaje iza kapije,cim krocis u kasarnu logika nestaje :lol:
Ali to ne znaci da sam ne trebas da imas vrlo ukljucen mozak...
Tacno je da logika postaje ovo sto vidite na forumu , gomila ludaka, budala, gluposti , ali uvek moras da vuces na svoju zastitu i ono sto je dozvoljeno , mora da budes vrhunska lisica, inace ode zdravlje ode zivot u 3 pm...
Oko tebe je uvek neko ko je besan, lud, naduvan, pijan, mrzi oca, majku ,
Sve ovo sto vidite na forumu kao sitan bes, tamo postaje neposredan bes, odmah krevet do kreveta...

Nego nece da prave vojsku , samo da peru pare...
Broj ludaka sad kad su roditelji vaspitali svoju decu a ne drustvo da ih je malo unormalizovalo...je mnogo veci..
Retki su oni koji nisu izbaceni iz takta u vojsci , obicno su ih sluzbe pre vojske umele da prepoznaju, ali sad nemamo sluzbe...tako da ce biti veci pritisak naslade na njih , jer svi slabici obozavaju da svakog izbace iz takta...da poludi...
To je kao sport u vojsci...
Vecina popuca odmah , pa posle svi lade jaja...kad pokazes da si smrad, onda te ostave na miru...onda idu price o tome da se u vojsci nista ne radi samo ladovina godinu dana...
Al morao si da puknes jednom, da pokazes sta si spreman da radis za nekog oficircica..
Ili to ili si prva liga...

A tranzistora je bilo, secam se kad je moj kapetan uzeo jednom i bacio na pod i skocio iz sve snage na njega i razbio ga u paramparcad, a mene je video jednom sa walkmanom kad sam nesto cistio ali nije hteo da me dira, samo me nazvao po prezimenu da ne koristim kad to radim.

Back