Šta su rekli o veri -Misli

Мојсије је, не трепнувши оком , написао: ,, Бог држи у својој руци срце краљева.''
То је немогуће из два разлога : Зато што Бог нема руке и зато што краљеви немају срца.

В. Иго
 
Uzalud nastoje da se krvlju ociste - kad se krvlju ukaljaju , to je kao kad bi neko ko je u blato zagazio nastojao da se blatom opere . Ludim bi ga smatrao kad bi kogod spazio da tako chini. Pa se mole i tim bozhjim kipovima , a to je isto kao kad bi neko prichao sa kucama , uopshte nemajuci saznanja o bogovima i herojima - ko su i shta su .

5.-ti fragment Heraklit
 
Представите себи најтамнију ноћ, најцрњи мрамор и најцрњега мрава. Бог у таквој, без звезда ноћи, на таквом мрамору, не само види овога мрава, но чује и топот ногу његових. (Арапски мудрац)
 
"Citajuci (ili gledajuci) kako neki vernici mrze i progone one koji ne veruju, pomisljao sam da se oni tako mozda nesvesno svete i za svoje slabo i nedosledno verovanje. To su cesto revnosni i necovecni fanatici.
Pred tom pojavom u meni se javljala pomisao da bi za one koji ne veruju, bilo lakse i bolje kad bi vernici zaista verovali tvrdo i potpuno u sve ono sto nazivaju svojom verom."I. Andric
 
"Nista ne moze stati nasuprot urodjenom covekovom ocajanju, osim ideja o Bogu.......
Iluzija ili istina, Bog hriscanski, princip nematerijalisticki i moralni, to je nesumnjivo nesto najvise za sta se covek moze da uhvati u casu kad ga tlo pod nogama izneveri...."

J. Ducic
 
"...Vidis li, Aljosa, mozda ce se zbilja tako desiti: da ja, ako dozivim do toga trenutka, ili vaskrsnem da ga vidim, da cu i ja najposle uskliknuti sa svima, gledajuci na mater koaj se zagrlila sa muciteljem svoga deteta: "Dobro radis, Gospode!"
Ali ja necu da tada klicem. Dok jos imam vremena, zurim da se ogradim, i stoga se od te najvise harmonije potpuno odricem. Ona ne vredi ni jedne suzice ni samo onog jednog na smrt izmucenog deteta, sto je tuklo sebe pesnicom u grudi i molilo se u svojoj smrdljivoj jazbini neiskupljenim suzama svojim "Bogi!"
Ne vredi, jer su suzice njegove ostale neiskupljene. One moraju biti iskupljene, inace ne moze biti harmonije..."


"Braca Karamazovi" F. M. Dostojevski
 
"When we let freedom ring, when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God's children, black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics, will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual, "Free at last! free at last! thank God Almighty, we are free at last!"

I have a dream -Martin Luther King

 
"Kada pustimo zvona slobode,kada pustimo ta zvona iz svakog sela i svakog zaseoka,
iz svake države i svakog grada,moći ćemo da ubrzamo dan kada će sva Božija deca,crni ljudi,beli ljudi,Jevreji i Plemena,Protestanti i Katolici,moći da spoje ruke i pevaju rečima stare Crne muzike-"Konačno smo slobodni !Konačno smo slobodni,hvala Bogu Svemoćnom,konačno smo slobodni"


Martin Luther King
 
Poslednja izmena:

Back
Top