Šta su crvena, a šta boldovana crna slova u crkvenom kalendaru?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
366.515
Crveno slovo je kolokvijalni naziv za veliki hrišćanski verski praznik. Tim danima se uglavnom posti, izbegavaju se teški poslovi i ide se u crkvu.
Savremeni crkveni kalendar pun je crvenih slova – svaka nedelja je crveno slovo, plus velikih 12 gospodnjih praznika i veliki svetitelji koji su obeleženi crvenim slovom.
Ali, šta je s praznicima koji su u kalendarima istaknuti boldovanim, crnim slovima?
„A crno podebljano slovo je više istorijski za vreme austro ugarske kada su Srbi tražili da ne rade za praznike i kada je videla koliko praznika ima ono je ispalo da mi više ne radimo nego što radimo. I to su nekada bila crvena slova.“Takođe, na ,“masna“ slova treba izbegavati kućne poslove, ako ne možete javne. A objašnjeno je i zašto je to pravilo važno.

„Crveno slovo u kalendaru označava veliki praznik ili velikog svetitelja. Tačno je to da su svi svetitelji pred Bogom veliki (nema malih svetitelja), ali o tim praznicima crkva želi da pokaže narodu da su to veliki praznici kada bi narod trebao da provodi vreme u molitvi pri crkvi (i u porodici – maloj crkvi), gde se hrišćani uče vrlinskom životu. Ne treba samo da razmišlja na životnu egzistenciju gde se neprekidno radi, već da treba da brine i za duševnu egzistenciju, molitva, milostinja, ljubav… hrišćanske vrline, življenje bogougodno. To svakako, ne znači da čovek ne treba drugim danima da živi bogougodno, ne, već svakim danom, a to su dana kada se posebno posvećujemo svom dušom i telom na reč božiju u crkvi. Kada posvećujemo vreme duševnoj hrani a to je reč božija, kada slušamo živote svetitelja i iz toga izvlačimo ono šta je važno da bi smo i mi zadobili večni život“
43405_39036-crveno-slovo-foto-profimedia-spc-ig_ig.jpg

link

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju crvena slova. Tim danima ne treba raditi fizičke poslove. Posetite hramove, crkve, kapele, a takođe, posebno kada su postovi, ali i van postova, dobra dela činiti. Naročito za napuštene, zaboravljene i ugrožene. Poželjno je kada je crveno slovo da se ne uključuje veš-mašina, ne čisti stan, ne oru njive, ne seju. Taj dan treba posvetiti duši svojoj. Sedmi dan posvetiti Bogu svome. To je veoma važno i opominje nas na prolaznost, iz zemljaskog u nebeski svet.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju crvena slova. Tim danima ne treba raditi fizičke poslove. Posetite hramove, crkve, kapele, a takođe, posebno kada su postovi, ali i van postova, dobra dela činiti. Naročito za napuštene, zaboravljene i ugrožene. Poželjno je kada je crveno slovo da se ne uključuje veš-mašina, ne čisti stan, ne oru njive, ne seju. Taj dan treba posvetiti duši svojoj. Sedmi dan posvetiti Bogu svome. To je veoma važno i opominje nas na prolaznost, iz zemljaskog u nebeski svet.
Crvena slova,praznici i neradni dani.Crno zatamnjeno,praznici,ali moze da se radi,sve sto treba u polju i oko kuce,samo ne valja pletenje,heklanje,vezenje.

Crvena slova,praznici i neradni dani.Crno zatamnjeno,praznici,ali moze da se radi,sve sto treba u polju i oko kuce,samo ne valja pletenje,heklanje,vezenje.
То су народна преименовања за степене празника... Што већи степен Славе, више се посвећујеш духовном, а мање пролазном

Црква другачије то зове ј- подебљана и црвена слова зове ПОЛИЈЕЛЕЈИ, где су црна слова мали полијелеј, а црвена велики полијелеји

Ти баш волиш сама са собом да форумашиш, копирајући интернет дефиниције по крсти...

Zatamnjeno crna,valja da se radi.Znam po mojoj slavi Sv.Luka,je bio radan dan,dok nisu dodali ovog Cetinjskog i postalo crvenoi slovo.
Свети Лука је увек био црвено слово (велики полијелеј) у старим књигама, јер је он апостол који је писао Јеванђеље и Апостол... Дакле у великој је части код Бога...

СПЦ је од 60тих дерангирала много црвена слова, да би се више радило за Титову банду и усаглашавало са новим екумењарским празницима који ће заменити древне...

90тих су пак наставили реформе празника, вештачки истичући оне које сами више фаворизују ради јачања усиљеног национализма, који политичари користе да рају задебиле...

Свети Лука је увек био црвено слово (велики полијелеј) у старим књигама, јер је он апостол који је писао Јеванђеље и Апостол... Дакле у великој је части код Бога...

СПЦ је од 60тих дерангирала много црвена слова, да би се више радило за Титову банду и усаглашавало са новим екумењарским празницима који ће заменити древне...

90тих су пак наставили реформе празника, вештачки истичући оне које сами више фаворизују ради јачања усиљеног национализма, који политичари користе да рају задебиле...
Gresis,nije bio crveno slovo do pojave Cetinjskog.Zatamnjeno crno.Rodjen sam na taj dan i znam.Proveri malo bolje.Za mene nije u redu da Lukin dan nije bio crveno slovo,a Cetinjski jeste.Po cemu je ovaj vise doprineo veri od Luke.Luka je opismenio mnoge narode,a sta je ovaj uradio.

Gresis,nije bio crveno slovo do pojave Cetinjskog.Zatamnjeno crno.Rodjen sam na taj dan i znam.Proveri malo bolje.Za mene nije u redu da Lukin dan nije bio crveno slovo,a Cetinjski jeste.Po cemu je ovaj vise doprineo veri od Luke.Luka je opismenio mnoge narode,a sta je ovaj uradio.
Не грешим...

Имам старе богослужбене књиге из 20тих, ту пише да је свети Лука - Велики полијелеј...

То су ти све грешке модерних састављача џепног календара, који нису сваки дан на црквеним службама, нити добро познају црквени типик...

Не грешим...

Имам старе богослужбене књиге из 20тих, ту пише да је свети Лука - Велики полијелеј...

То су ти све грешке модерних састављача џепног календара, који нису сваки дан на црквеним службама, нити добро познају црквени типик...
https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3256850-sveti-luka-sveti-petar-cetinjski
Gresis i to mnogo.Ne razumes se ti u crkvene apostole uopste.

Tako je. Moja baba se držala narodnog kalendara. Znala je sve svece napamet. Nije radila na podebljano crno slovo (svetog Luku, svetu Petku, svetog Vartolomeja-Vratolomije itd.).

Poslednja izmena:
Кажи ми "зналче", да ли познајеш црквени типик богослужења, па да те заиста удостојим критике колико причаш напамет?
Sta tebe zanima,sta ja znam,a o crnom slovu necu vise da pricam,proveri sam,ako znas gde i sta da trazis.Znalce.

Sta tebe zanima,sta ja znam,a o crnom slovu necu vise da pricam,proveri sam,ako znas gde i sta da trazis.Znalce.
1)Јел знаш типик?

2)Кажи, шта неки празник чини црвеним словом на богослужењу, сигурно одатле извлачиш "стручне" закључке, ко ти новинари са интернета што си дао као "експерте"...

1)Јел знаш типик?

2)Кажи, шта неки празник чини црвеним словом на богослужењу, сигурно одатле извлачиш "стручне" закључке, ко ти новинари са интернета што си дао као "експерте"...
Oladi.Tebi da se pravdam,pa ne pada mi na pamet.

Па кад немаш појма...

И да хоћеш да се правдаш, не знаш ништа о богослужењу, којим једино и може да се оправдаш...
Dobro je kada ti znas.Prvo ne vidim kakve to ima veze sa crnim i crvenim slovom.To sto ne znas zadrzi za sebe.Okani me se.

Back