Šta se smatra dobrom platom u Evropi, a šta u Srbiji?

Dobrom platom u Srbiji smatrate...?

• Ona plata koju Vučić nacrta na tabli !

glasova: 3 20,0%
  • Mesecno 1000 €...neto

glasova: 2 13,3%
  • Mesecno 2000 €...neto

• Mesecno 3000 €...neto

• Mesecno 500 €vrica plus po 2000-3000 din u autobus po mitinzima sns-a

glasova: 1 6,7%
  • Mesecno 600 € iz drzavne firme u kojoj sam prijavljen, ali me ne vide + nesto sa strane valjam...

glasova: 1 6,7%
  • Uz "Najbolje cene" i Tomu Monu...svaka plata bice ubojita u rukama Mandusica Vuka!

glasova: 2 13,3%

• Ukupno glasova
    15
Realno, u Nemackoj je kao i u Srbiji sto se tice razlike: ogromna je razlika jesi li u gradu gde je kirija za 90m² 700 ili je 2500evra.
Dakle bukvalno 3.5 puta moze biti manja ili veca kirija.

Hrana i ostalo je manje/vise slicno kao u Srbiji.

Sto rece @adelaidea dosta zavisi od toga kako ti je koncipiran zivot i koliko trosis na prevoz, tu moze mesecno da varira i do 400 - 500 evra u zavisnosti od slucaja do slucaja.

I zavisi koliko usta se hrani.

Minimalac neto je oko 1600 evra, i sa dva minimalca imas 3200, sto je u manjem mestu gde je kirija 600-700 evra sasvim okej za cetvoroclanu porodicu. Nije bas golo prezivljavanje, pristojan je zivot.
Ali sa tim platama u Minhenu si socijala.

Vec malo bolji poslovi mogu da idu i tako da bracni par zaradjuje po 2500 neto, sto dodje 5000 zajedno, sto je u manjim mestima vec dovoljno za veoma pristojan i cak lep zivot.

Znao sam da živiš u šumi sa zekom i medom!
Živeo sam na početku živeo istoku u nekom hostelu, davali su prijavu za stan i mesečno je bila soba sa kupatilom i zajedničkom kuhinjom oko 250 evra. Sve u nekoj šumetini bogu iza nogu ali meni do posla bilo 5km, kupim od jednog Sirijca bicikl za 30 evra koji je negde "pozajmio". Lepo vreme je to bilo osećao sam se skoro kao u Srbiji

Za BG i NS:
100k+ je da se pokriju najosnovniji troškovi, nešto iznad standarda za preživljavanje
150k+ je već za lagodniji život

Za KG:
Do 65k je preživljavanje, iznad toga da se pokriju neke najosnovnije stvari
100k+ je za opušten život u KG-u

Za Niš:
Pa čini mi se da je negde između KG-a i BG-a, i da poskupljuje iz meseca u mesec

Vezano za EU varita odsta od države do države, čak i do pokrajina.
Ceo HR je sada kao BG mada u Evrima, tako da kontam da im treba negde oko 1500e+ da bi negde normalnije živeli

...

Autorski osvrt na plate...

Šta Evropljani smatraju dobrom platom? Evo koliko je za lagodan život potrebno Nemcima, Francuzima ili Britancima​

https://www.biznis.kurir.rs/amp/443...si-od-mesta-gde-zivite-iskustva-i-obrazovanja

https://eupravozato.mondo.rs/ekonom...m_medium=web_home&utm_campaign=adria_internal

⬆️ Dakle...:
- Nemci kazu: "Bruder...dobri smo sa 40 000 € godišnje...neto..."
- Englez kaze: "Da me Bog i Kraljica vide sa 50 000 € godisnje"
- Francuz kaze: "E moj Pjer...da mi je makar 45 000 € godišnje..."
...
- Srbin dodje...pogleda svu trojicu i kaze: "Pu mamu vam alavu...Vidi mene 10 000€ (max) i šta mi fali ?!

Sta vi kazete...?
@Jugoslav Čvarak - sta je dobra plata u EUnuHrvatskoj?

...
I kod nas u Hrvatskoj bi sa 40000€ godišnje bio lagodan život!

Inače ovako za dostatan život je negdje oko 2000€ mjesečno, pod uvjetom da imaš riješeno stambeno pitanje.

Back