Šta se radi sa oštećenim brojanicama, slikama svetaca i sličnim verskim predmetima?

hm337

Poznat
Poruka
9.939
Imam tako neke oštećene slike svetaca izrezane sa starih kalendara
koje su još moji roditelji čuvali, neke stare brojanice koje su oštećene.
Nekako imam prigovor savesti da takve stvari bacim u kantu za đubre
koliko god da su oštećene. Ne liči mi to na ostalo što u đubre bacam.

Šta se sa tim radi?
evo mog misljenja....moj savet je da ne bacaš. to ti je i uspomena na roditelje...

šta fali oštećenim ikonama? da li sve mora da izgleda savršeno ili je bitna svrha toga? možda neka oštećena ikona ima jače dejstvo od neoštećene? ikona je slika sveca koja ti omogućuje da lakše uspostaviš kontakt sa svecem tokom molitve....probaj da osetiš energiju ikone...pa ako ti prija sačuvaj ako ne nemoj

što se brojanica tiče ako su samo iskrzane od upotrebe to im ne umanjuje upotrebnu vrednost...bitno je kako se ti osećaš dok ih koristiš... ako su iskidane onda nemaju svrhu osim ako ih popraviš...brojanice za razliku od ikona obično nemaju nikakvo čudotvorno dejstvo same za sebe vec služe kao pomoćno sredstvo pri molitvi...naravno verovatno može nekog uticaja da ima i to ko je pravio brojanicu...ako je to radio neki jako pobožni relativno sveti covek onda je ulozio tu svoju energiju u predmet koji je izrađivao pa brojanica kao takva može imati i neko natprirodno dejstvo...a opet ako je pravio neko sa negativnom energijom može imati i neko negativno dejstvo...opet je bitno kako se ti osećaš dok je koristiš

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.854
Pa je l to ikona ili odštampani isečak iz dnevnog lista Sport iz 1989. ?
Da li se ti moliš pred tim listom stare hartije?
Pa ne znam kako to da vidim kao list stare hartije.
Valjda mi sami pridajemo značaj nekim predmetima, pa nam tako
fotografija naših bliskih nije isto što i slika nekih stranih ljudi. To nije
isto parče hartije, već mi jedno ima značaj a drugo ne.

moonja..

Buduća legenda
Poruka
31.407
Pa ne znam kako to da vidim kao list stare hartije.
Valjda mi sami pridajemo značaj nekim predmetima, pa nam tako
fotografija naših bliskih nije isto što i slika nekih stranih ljudi. To nije
isto parče hartije, već mi jedno ima značaj a drugo ne.
Aham, pa ne gledaš ih kao objekte sa budističkog stanovišta . Lol...znao sam da ćemo doći na objekte.
Za tebe su to uspomene.
Možeš ti da kupiš ikonu na buvljaku, ali ako se iskreno, posvećeno moliš, doći ćeš do mnogo toga ......

Novine su uspomene, u ovom slučaju bi ih tako tretirao, a ne u smislu duhovnog.

ИПХ ЗИЛОТ

Veoma poznat
Poruka
12.240
Imam tako neke oštećene slike svetaca izrezane sa starih kalendara
koje su još moji roditelji čuvali, neke stare brojanice koje su oštećene.
Nekako imam prigovor savesti da takve stvari bacim u kantu za đubre
koliko god da su oštećene. Ne liči mi to na ostalo što u đubre bacam.

Šta se sa tim radi?
Прекрстиш се, Кажеш ''Боже опрости и помози'' па спалиш са побожношћу... Пепео после баци на неко изоловано место где скоро нико не залази, обично се или закопа или негде на пољану где је чисто...

То се зове свето ђубре, које због овешталости предајемо пеплу, најбоље кроз паљење...

Друго је ако се пали ко сатаниста из мржње према тим светим предметима, а друго кад се због овешталости предају пепелу...

Ако немаш пећ да палиш, у кутију све, па код неког ко има урадиш речено...