Šta se desilo sa nemačkom ekonomijom

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.985
199406_11111111111111111111111kombo-nemacka_s.jpg


Veći deo ovog veka Nemačka je iz godine u godinu beležila ekonomske uspehe dominirajući svetskim tržištima u kategorijama vrhunskih proizvoda kao što su luksuzni automobili i industrijske mašine, toliko da se čak polovina privrede zasnivala na izvozu.

Poslova je bilo u izobilju, a državna finansijska kasa se punila dok su se druge evropske zemlje davile u dugovima. Pisane su i knjige o tome šta sve druge zemlje mogu da nauče od Nemačke. Međutim, to više nije slučaj.

Sada najrazvijenija ekonomija sveta beleži najlošije rezultate, a prema očekivanjima Evropske unije i MMF-a, i ove godine će biti u padu. Ruska invazija na Ukrajinu ostavila je Nemačku bez jeftinog ruskog gasa i to je bio šok od kojeg se energetski intenzivna, ali zavisna nemačka privreda teško oporavlja.

Iz svoje kancelarije na 21. spratu u gradu Esenu na zapadu Nemačke, Kulman pokazuje na simbole ranijeg uspeha širom istorijskog industrijskog regiona doline Rur: dimnjake iz metalnih postrojenja, ogromne gomile otpada iz sada zatvorenih rudnika uglja, masivnu BP rafineriju nafte i Evonikovo ogromno postrojenje za proizvodnju hemikalija.

Ovih dana, nekadašnji rudarski region je simbol energetske tranzicije, prošaran vetroturbinama i zelenim površinama. Gubitak jeftinog ruskog prirodnog gasa potrebnog za napajanje fabrika "bolno je oštetio poslovni model nemačke privrede“, rekao je Kulman.

Nakon što je Rusija prekinula isporuku većine svog gasa za Evropsku uniju, nemačka vlada je zatražila od Evonika da termoelektrana na ugalj iz šezdesetih godina prošlog veka nastavi da radi nekoliko meseci duže. Kompanija se prebacuje sa elektrane na dva generatora na gas koji kasnije mogu da rade na vodonik, usled planova da postanu ugljenično neutralni do 2030.

Cena gasa je otprilike dvostruko veća nego 2021. godine, što nanosi veliku štetu kompanijama kojima je on neophodan da bi staklo ili metal održavali usijanim i rastopljenim 24 sata dnevno za pravljenje staklenih, papirnih i metalnih premaza koji se koriste u zgradama i automobilima.

Drugi udarac je usledio nakon što je ključni trgovinski partner Kina doživela usporavanje posle nekoliko decenija snažnog ekonomskog rasta. Ovi spoljni šokovi su otkrili pukotine u nemačkim fondacijama koje su ignorisane tokom godina uspeha, uključujući zaostajanje u upotrebi digitalne tehnologije u biznisu i dugotrajan proces za izdavanje dozvola za prekopotrebne projekte za nove izvore obnovljive energije.

Šolc je pozvao da se energetska tranzicija hitno preusmeri na postavljanje četiri plutajuća terminala za prirodni gas narednih meseci kako bi se zamenio izgubljeni ruski gas. Tečni prirodni gas koji na terminale stiže brodovima iz SAD, Katara i drugih mesta skuplji je od onog iz ruskih gasovoda, ali trud je pokazao šta Nemačka može da uradi.

Međutim, prepirke među koalicionom vladom oko ograničenja cena energije i zakona o zabrani novih gasnih peći razbesnele su lidere velikih poslovnih kompanija. Nemačka je postala previše samozadovoljna tokom "zlatne decenije" ekonomskog rasta u periodu 2010-2020, kaže Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberg banke.

Šmiding, koji je jednoj uticajnoj analizi iz 1998. Nemačku nazvao "bolesnikom Evrope“, smatra da bi danas ta etiketa bila preterana, s obzirom na nisku nezaposlenost i jake vladine finansije. To daje Nemačkoj prostora da deluje, ali smanjuje pritisak da se dogode promene.

Najvažniji trenutni korak, rekao je Šmiding, bio bi okončanje neizvesnosti oko cena energije. Koja god politika da se izabere, "bilo bi od velike pomoći kada bi vlada mogla brzo da se dogovori o njima kako bi kompanije znale šta su naumile i mogle da planiraju u skladu sa tim, umesto da odlažu odluke o investicijama", rekao je Šmiding.
link
 
Međutim, prepirke među koalicionom vladom oko ograničenja cena energije i zakona o zabrani novih gasnih peći razbesnele su lidere velikih poslovnih kompanija. Nemačka je postala previše samozadovoljna tokom "zlatne decenije" ekonomskog rasta u periodu 2010-2020, kaže Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberg banke.
Znaci politicari su namenski unistili Nemacku.
 

Back
Top