Šta se dešava sa dušama posle apokalipse?

Sta je gehena ?
Ali idalje to ne mijenja ništa.
To radikalno menja situaciju,daj mi prvo odgovori opisno da vidimo o cemu se radi,daj sta imas pa onda dajem ja.
Ako je tijelo dio duše nema smisla govoriti da neko može ubiti i tijelo i dušu.
A jel ima smisla verovati da se nekoj osobi moze desiti da joj telo moze biti sacuvano bezprekorno a dusha ne ili mozda obrnuto kada je to jedna te ista osoba ???
Dovoljno je napisati "ubiti dušu". Naravno to je pod uslovom da je duša zaista tijelo + duh.
Ti to rascisti sa apostolom ali daj da prvo mi utvrdimo pravo cinjenicno stanje pa onda radi sta hoces...
 
Sta je gehena ?

To radikalno menja situaciju,daj mi prvo odgovori opisno da vidimo o cemu se radi,daj sta imas pa onda dajem ja.

A jel ima smisla verovati da se nekoj osobi moze desiti da joj telo moze biti sacuvano bezprekorno a dusha ne ili mozda obrnuto kada je to jedna te ista osoba ???

Ti to rascisti sa apostolom ali daj da prvo mi utvrdimo pravo cinjenicno stanje pa onda radi sta hoces...
Ajde objasni fino svojim riječima ako znaš kuckati po tastaturi. Ako te prsti zabole pređi u ono drugo tijelo koje vi "biblijski" očito imate.

Hajde Maki ne filozofiraj.

Čovek kada te ubije, Bog će te vaskrsnuti.
Ali kada te Bog ubije, nema ko da te vrati...

To je suština.
Znači čovjek može ubiti samo tijelo a Bog može ubiti tijelo i duh i tijelo. Opet dva tijela.
 
Sta je bato,ne odgovara ti se pitanje,jel ti tesko,nerazumljivo ili ti jaaaako opasno po teologiju ? :kafa:
Šta je bato nema se argumenata pa se guši tema. Sad bi ti da se razglaba o paklu i da zaboravimo odakle smo krenuli. Odjednom ti se vratilo znanje a?

Ponoviću: ako je tijelo dio duše formulacija iz Matej 10:28 NEMA SMISLA jer se tijelo i duša predstavljaju kao zasebne komponente čovjeka.

Maki.
Život je najveći dar koji si dobio od Boga.
Pusti odelo...

Ovo prvo ti može uzeti svako...ovo drugo, samo Bog...
To nije moja poenta. Poenta je sljedeća. Ako je tijelo dio duše zašto u Matej 10:28 ne piše jednostavno "bojte se Onoga koji može pogubiti dušu"? U tom stihu su tijelo i duša odvojene komponente koje čine čovjeka. Drugi čovjek nam može ubiti samo tijelo ali dušu nam ne može povrijediti. Bog može pogubiti oboje osudom na vječni oganj u Geheni KOJA JE VJEČNO MUČENJE.
 
To nije moja poenta. Poenta je sljedeća. Ako je tijelo dio duše zašto u Matej 10:28 ne piše jednostavno "bojte se Onoga koji može pogubiti dušu"? U tom stihu su tijelo i duša odvojene komponente koje čine čovjeka. Drugi čovjek nam može ubiti samo tijelo ali dušu nam ne može povrijediti. Bog može pogubiti oboje osudom na vječni oganj u Geheni KOJA JE VJEČNO MUČMUČENJE
Moraš razlikovati dar života od tela.
Gde je preobražaj?

Jel' živimo u palim telima koja ne vrede ništa.
Ali tebe kao 'biće' Bog može preneti i u duhovno telo ako si zaslužio...
Telo samo nosi tvoj život i telo ti može oduzeti svako...pa i nesrećna okolnost.
Ali tu je Bog koji obećava svima povratak kroz vaskrsenje.

Ali ako te On pošalje u nepostojanje, povratka ti nema i zato se treba njega bojati.

Opet ne u Bukvalnom smislu...jer tekst ima sasvim drugu poentu..
 
Zašto se onda te tri komponente navode odvojeno? Pogotovo tijelo i duša ako je tijelo dio duše.
Pitaj Boga i one sto su zapisivali sto su tu tako.

Bibtno je iz Biblije saznajemo sta je sta...
Bog nam je dao razum da ga koristimo a razum podrzumeva logiku

Tako da ko logicno razmislja shvatice.
Dakle sve mora da je skladno
ne moze se ako postoji jedna istina u Bibliji da je covek dusha ziva
posle drugi stih tumaciti suprotno
nego u skladu sa time
 
Šta je bato nema se argumenata pa se guši tema. Sad bi ti da se razglaba o paklu i da zaboravimo odakle smo krenuli. Odjednom ti se vratilo znanje a?
Ja ti lepo i iskreno rekao kako stvari stoje i predlozio ti da malo istrazimo cinjenicno stanje - pitao te nesto direktno i zatim kad nisi bio voljan odgovoriti opredlozio ti da istrazimo i rec PAKAO pa sad i od toga odustajes...
I onda ja sam taj koji bezim ???
 
"И не бојте се онијех који убијају тијело а душе не могу убити; него се бојте онога који може и душу и тијело погубити у паклу." (Maтеј 10:28).
Значи треба се бојати Онога који може и тијело и дух (пошто је душа тијело + дух) и тијело убити у паклу. Нисам знао да имамо два тијела али човјек научи доста од "библијских хришћана".
Zar pravoslavlje ne propoveda da nema pakla?
 
Pa meni je jasno zašto je to tako ali bojim se da to ruši vašu i adventističku "teologiju" o tome šta je duša.
a sta ti mislis zasto uopste postoje tri komponente kako kazes, a ne samo 2, tj. duhovna i materijalna?.

upravo kod ap. Pavla je odgovor:
prvo je dusevno, potom duhovno.
prvi covek - dusa ziva, drugi/poslednji - duh koji ozivljuje.
a duse?
duse to smo mi ljudi, zive duse.
bezveze pravimo famu i sporimo se sta je dusa, pa svi mi smo duse, kada kazem ja, moja dusa, , ili ti, tvoja dusa, to ti je to isto, svako je svoja dusa, bezveze se sporimo oko toga sta je dusa ako je svako od nas jedna - dusa, jedan neponovljiv zivot.
 
Poslednja izmena:
Ja ti lepo i iskreno rekao kako stvari stoje i predlozio ti da malo istrazimo cinjenicno stanje - pitao te nesto direktno i zatim kad nisi bio voljan odgovoriti opredlozio ti da istrazimo i rec PAKAO pa sad i od toga odustajes...
I onda ja sam taj koji bezim ???
Pa iznesi direktno svoje argumente i ja ću na njih odgovoriti. Ali ti bi vodio raspravu tako da ti postavljaš pitanja a ja odgovaram i da tako kontrolišeš raspravu. Izvoli iznesi šta imaš ako smiješ. Ja sam postavio pitanje i očekujem ODGOVOR. Ne "zajedničko istraživanje" već ODGOVOR. Onako kako ti tražiš od svih ostalih i vrijeđaš ako to ne dobiješ. Dakle...

A pošto si oslijepio Cicolinu sam odgovorio da je Gehena mjesto vječnog mučenja grešnika poslije strašnog suda tako da nemaš izgovor da izbjegneš dati svoj odgovor.
 
Poslednja izmena:
Onaj ko se preporodi, Nagaseno, je li to ista osoba ili nije?
– Ni jedno ni drugo.
– Daj mi neki primer.
Ako imamo ćup svežeg mleka, koje se prvo zgruša, pa se od njega onda
napravi buter, a na kraju i gi (kuvanjem rafinirani buter), ne bi bilo ispravno
reći da su taj gi, buter i zgrušano mleko isto što i sveže mleko, iako su oni
iz njega dobijeni, ali isto tako ne bi bilo ispravno reći ni da su nešto sasvim
drugo.

Pitanja kralja Milinde, pogl. 2
 
Pa iznesi direktno svoje argumente i ja ću na njih odgovoriti.
Izneo sam ti ali ih ti u potpunosti ignorises.
Ali ti bi vodio raspravu tako da ti postavljaš pitanja a ja odgovaram i da tako kontrolišeš raspravu.
Izvoli iznesi šta imaš ako smiješ.

Kad ti postavis pitanje ja ti ga ili odgovaram ili ti kazem da ne znam pa ti dajem moguci odgovor koji je uvek ,po pravilu - logicki i Biblijski osnovan.,
Ali kad te ja pitam nesto sustinski sto ti direktno osporava teologiju ti odmah primetis opasnost i gotovo uvek bezis u misju rupu i ne odgovaras.

Sta mislis,sta nam ovo govori o nama ???

Ja sam postavio pitanje i očekujem ODGOVOR. Ne "zajedničko istraživanje" već ODGOVOR. Onako kako ti tražiš od svih ostalih
Rekao sam ti jasno da preciznog odgovora nemam jer GA NE ZNAM ali sam ti zato izneo koji bi odgovor MOGAO BITI i dao sam pretpostavku na samom pocetku...
Jel mozes to isto uraditi i u vezi mog pitanja pa da se na osnovu tvog odgovora nadovezem i ja pa tako nastavimo diskusiju ???
Evo sta sam te pitao pre nego sto si se evakuisao u misju rupu:

Jel ima smisla verovati da se nekoj osobi moze desiti da joj telo moze biti sacuvano bezprekorno a dusha ne ili mozda obrnuto kada je to jedna te ista osoba ali eto,ipak je iz nekog razloga apostol nabrojao sva tri "sastavna elementa"osobe ???

i vrijeđaš ako to ne dobiješ. Dakle...
Daj mi primera da sam nekog vredjao "ako mi ne bude dao odgovora" pa da vidimo kako ti recimo razumes pojam vredjanje ...?
 
Poslednja izmena:
Objasni zašto se tijelo i duša navode kao odvojene komponente ako je tijelo dio duše. Kakve veze gehena ima sa tim? Ako je tijelo dio duše taj stih bi trebao glasiti ovako:
"I ne bojte se onijeh koji ubijaju tijelo a duše ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu."
Ovaj stih kako zaista glasi nema nikakvog smisla ako je tijelo dio duše jer fundamentalno tretira tijelo i dušu kao odvojene komponente. Stih jasno kaže da fizička smrt predstavlja smrt tijela ali duša nije mrtva. Znači duša je odvojena od tijela I NE DIJELI SUDBINU TIJELA. Kako ako je tijelo dio duše? Ako je duša tijelo + duh nakon smrti tijela bi trebalo pisati "ne mogu ubiti DUHA".

A ovo za besprijekorno čuvanje ni ti ne znaš šta hoćeš reći JER NEMAŠ ARGUMENATA. Taj stih ti je dotukao tvoju nazovi teologiju. Da imaš odgovor do sada bi trilion poruka "biblijske istine" ispisao. Ali pošto nemaš postavio si besmisleno pitanje da ispadne da si kao zakucao protivnika. E pa evo ti odgovor: pitanje ti je besmisleno. Apostol Pavle govori da SVE TRI KOMPONENTE čovjeka moraju biti besprijekorne. Kakve veze sa tim ima besprijekornost pojedine komponente ni ti nemaš pojma ali mantraš jer moraš nešto iskucati. Pitanje koje sam ti postavio a na koji si ti "odgovorio" pitanjem jeste zašto apostol Pavle navodi duh, dušu i tijelo odvojeno ako je duša zbir ova druga dva elementa. To je besmisleno.

Još me pitaš kako vrijeđaš a govoriš mi da sam u mišjoj rupi.
 
Poslednja izmena:
Objasni zašto se tijelo i duša navode kao odvojene komponente ako je tijelo dio duše.
I sada si vec bezobrazan,zasto ignorises ovo sto sam ti rekao:

" Rekao sam ti jasno da preciznog odgovora nemam jer GA NE ZNAM ali sam ti zato izneo koji bi odgovor MOGAO BITI i dao sam pretpostavku na samom pocetku..."

Kakve veze gehena ima sa tim?
Pa zato sto je PAKAO rec koja opisuje i grobno mesto ili smrt u nekim teskim uslovima a ti si ovo pobrkao i na osnovu te zbrke si izgradio teoloski stav.
Ako je tijelo dio duše taj stih bi trebao glasiti ovako:
"I ne bojte se onijeh koji ubijaju tijelo a duše ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu."
Ovaj stih kako zaista glasi nema nikakvog smisla ako je tijelo dio duše jer fundamentalno tretira tijelo i dušu kao odvojene komponente. Stih jasno kaže da fizička smrt predstavlja smrt tijela ali duša nije mrtva. Znači duša je odvojena od tijela I NE DIJELI SUDBINU TIJELA. Kako ako je tijelo dio duše? Ako je duša tijelo + duh nakon smrti tijela bi trebalo pisati "ne mogu ubiti DUHA".

Jel ti razumes razlog zasto sam te pitao u vezi ono sto apostl reekao koje je takodje nelogticno na prvi pogled ?
...Ili je tebi mozda logicno pa nam u tom slucaju pojasni dali je moguce da se telo neke osobe sacuva bezprekorno a duh i dusha ne ili obrnuto ???
A ovo za besprijekorno čuvanje ni ti ne znaš šta hoćeš reći JER NEMAŠ ARGUMENATA.
Moguce je da si u pravu,da vidimo ipak tvog odgovora:
Taj stih ti je dotukao tvoju nazovi teologiju. Da imaš odgovor do sada bi trilion poruka "biblijske istine" ispisao. Ali pošto nemaš postavio si besmisleno pitanje da ispadne da si kao zakucao protivnika.
Tra-la-la,daj da vidimo odgovora:
E pa evo ti odgovor:
Haaaajde konacno:

pitanje ti je besmisleno.
A tooooooooooooooooooooo je dakle odgovor kojeg sam ocekivao,da mi je pitanje besmisleno...!?? :D
Setih se one uzrecice da ne postoje glupa pitanja vec glupi odgovori ali hajde da ovo preskocim jer imas jos veci biser u produzetku:

Apostol Pavle govori da SVE TRI KOMPONENTE čovjeka moraju biti besprijekorne.
U redu,krenimo iz pozicije da je ovo zaista tako i onda kazes sledece:
Kakve veze sa tim ima besprijekornost pojedine komponente ni ti nemaš pojma ali mantraš jer moraš nešto iskucati. Pitanje koje sam ti postavio a na koji si ti "odgovorio" pitanjem jeste zašto apostol Pavle navodi duh, dušu i tijelo odvojeno ako je duša zbir ova druga dva elementa. To je besmisleno.
Pazi sad ovamo - ako li ovaj tekst zaista govori o tome da su duh,dusha i telo tri sastavni elementi jedne osobe onda cemu potrebe od naglasavanja da se i duh,i dusha i telo tebaju ocuvati bezprekorne kada je mogao reci "da se ocuvate" bezprekorni ?
Ovo iz prostog razloga sto kad se nesto nabraja onda se naglasava razlicitost odredjenih kategorija sa otvorenom mogucnoscu da pomenute kategorije zadovoljavaju ili ne zadovoljavaju odredjene uslove,kao sto je trenutno slucaj !
Naime,ako je tekst dat u funkciji tvog razumevanja onda bi razlog apostola trebao biti njegova svesnost da ljudi mogu ocuvati recimo svoje telo u bezprekornom stanju ali da ne sacuvaju duh ili dushu ( ili da sacuvaju mozda dve kategorije ali ne i onu trecu) sto je u bukvalnom smislu nemoguce.
Iz tog razloga sam te pitao dali je moguce neko ovakvo stanje a ti mi tendenciozno izbegavas odgovoriti pa sam ti evo ja pokusao pojasniti.
Molim te ospori mi ove navode ako li smatras da je to ipak moguce pa mi objasni kako !

Još me pitaš kako vrijeđaš a govoriš mi da sam u mišjoj rupi.
Kad se za nekog kaze da "bezi/krije se u misjoj rupi" misli se da bezi iz nekog stanja ili obaveze i to uopste nije vredjanje nego konstatacija realnog cinjenicnog stanja koje je svakako legitimno i nije malo onih koji to koriste kao svoju strategiju.
Dakle nista sporno ali je ipak stanje koje se treba naglasiti...
 
I sada si vec bezobrazan,zasto ignorises ovo sto sam ti rekao:
Zamisli forumaš koji ne može dvije poruke ispisati bez da vrijeđa ti ovo kaže. Ali dobro uvijek je bilo nije bitno šta ti kaže već ko ti kaže. Očito te na subotnoj školi nisu naučili lijepom ponašanju.

" Rekao sam ti jasno da preciznog odgovora nemam jer GA NE ZNAM ali sam ti zato izneo koji bi odgovor MOGAO BITI i dao sam pretpostavku na samom pocetku..."


Pa zato sto je PAKAO rec koja opisuje i grobno mesto ili smrt u nekim teskim uslovima a ti si ovo pobrkao i na osnovu te zbrke si izgradio teoloski stav.
Ajde molim te odgovori na moje jasno pitanje zašto se tijelo i duša pominju odvojeno.

A tooooooooooooooooooooo je dakle odgovor kojeg sam ocekivao,da mi je pitanje besmisleno...!?? :D
Setih se one uzrecice da ne postoje glupa pitanja vec glupi odgovori ali hajde da ovo preskocim jer imas jos veci biser u produzetku:
Kad si ti u pitanju postoje i glupa pitanja i još gluplji odgovori.

Pazi sad ovamo - ako li je ovaj tekst zaista govori o tome da su duh,dusha i telo tri sastavni elementi jedne osobe onda cemu potrebe od naglasavanja da se i duh,i dusha i telo tebaju ocuvati bezprekorne kada je mogao reci "da se ocuvate" bezprekorni ?

Ovo iz prostog razloga sto kad se nesto nabraja onda se naglasava razlicitos odredjenih kategorija sa otvorenoim mogucnoscu da pomenute kategorije zadovoljavaju ili ne zadovoljavaju odredjene uslove,kao sto je trenutno slucaj !
Naime,ako je tekst dat u funkciji tvog razumevanja onda bi razlog apostola trebao biti njegova svesnost da ljudi mogu ocuvati recimo svoje telo u bezprekornom stanju ali da ne sacuvaju duh ili dushu ( ili da sacuvaju mozda dve kategorije ali ne i onu trecu) sto je u bukvalnom smislu nemoguce.
Iz tog razloga sam te pitao dali je moguce neko ovakvo stanje a ti mi tendenciozno izbegavas odgovoriti pa sam ti evo ja pokusao pojasniti.
Molim te ospori mi ove navode ako li smatras da je to ipak moguce pa mi objasni kako !
Vrlo jednostavno. Apostol je nabrojao sve tri komponente čovjeka kako bi istaknuo potrebu potpune besprijekornosti čovjeka u svim njegovim komponentama. To je potpuno isto značenje kao i da je rekao "budite besprijekorni u potpunosti".

A evo ja ću tebi postaviti kontrapitanje idući tvojom logikom. Ti si sam rekao da je duša zbir tijela i duha a apostol nabraja sve troje. Znači i u tvom tumačenju tu imaš sastavne komponente čovjeka samo što su kod tebe to tijelo i duh koji čine dušu. Zašto apostol navodi dušu odvojeno od njenih sastavnih dijelova? Koji je smisao? To je nepotrebno ponavljanje.

Kad se za nekog kaze da "bezi/krije se u misjoj rupi" misli se da bezi iz nekog stanja ili obaveze i to uopste nije vredjanje nego konstatacija realnog cinjenicnog stanja koje je svakako legitimno i nije malo onih koji to koriste kao svoju strategiju.

Dakle nista sporno ali je ipak stanje koje se treba naglasiti...
Ma da nikad ti ne vrijeđaš samo konstatuješ. Evo ja konstatujem da si mantraš.
 
Zamisli forumaš koji ne može dvije poruke ispisati bez da vrijeđa ti ovo kaže. Ali dobro uvijek je bilo nije bitno šta ti kaže već ko ti kaže. Očito te na subotnoj školi nisu naučili lijepom ponašanju.
I opet - molim dokaze za vredjanje ili priznaj da si me neosnovano optuzio.
Nadam se pravis prazliku kad nekome koji iznese neistinu i prozoves ga da iznese dokaze on ih ne da a ti ga nazoves lazovom i kad nekoga bez ikakvih razloga optuzis pogrdnim recima da je vaka,takav,onakav...???
Ajde molim te odgovori na moje jasno pitanje zašto se tijelo i duša pominju odvojeno.
?????????????????????????????

" Rekao sam ti jasno da preciznog odgovora nemam jer GA NE ZNAM ali sam ti zato izneo koji bi odgovor MOGAO BITI i dao sam pretpostavku na samom pocetku..."

Koji deo od ovog ne razumes...???

Kad si ti u pitanju postoje i glupa pitanja i još gluplji odgovori.
Eto vidis,po meni je ovo recimo uvreda ali tebi to promakne.

Vrlo jednostavno. Apostol je nabrojao sve tri komponente čovjeka kako bi istaknuo potrebu potpune besprijekornosti čovjeka u svim njegovim komponentama. To je potpuno isto značenje kao i da je rekao "budite besprijekorni u potpunosti".
Pa taaaako kazi bato,da znamo na cemu smo...
I sad se drzi jer dolazi sledece pitanje:

Dali je coveku moguce biti parcijalno bezprijekoran ili jos preciznije - ne biti potpuno bezprijekoran u svim njegovim komponentama ???

A evo ja ću tebi postaviti kontrapitanje idući tvojom logikom. Ti si sam rekao da je duša zbir tijela i duha a apostol nabraja sve troje. Znači i u tvom tumačenju tu imaš sastavne komponente čovjeka samo što su kod tebe to tijelo i duh koji čine dušu. Zašto apostol navodi dušu odvojeno od njenih sastavnih dijelova? Koji je smisao? To je nepotrebno ponavljanje.
Ja sam ti dao odgovora navodeci da preciznog odgovora nemam stoga sam te pozvao da zajednicki istrazimo ovo pitanje jer je zaista bitno u generalnom smislu a tebi jos vise jer na njega si gradis teologiju koja je po meni potpuno pogresna sto cemo zajednicki to utvrditi na kraju.
Sad te jos jednom prozivam da se fokusiramo na cinjenice i da si uzajemno odgovaramo na pitanja.
Ma da nikad ti ne vrijeđaš samo konstatuješ.
Tako je.

Evo ja konstatujem da si mantraš.
U redu,to je vec druga stvar jer je moguce da i ja ponekad mantram kako bi postigao neki cilj !
Dakle po meni ovo ti nije uvreda.
 
" Rekao sam ti jasno da preciznog odgovora nemam jer GA NE ZNAM ali sam ti zato izneo koji bi odgovor MOGAO BITI i dao sam pretpostavku na samom pocetku..."

Koji deo od ovog ne razumes...???
Odjednom ti ne znaš neki odgovor za nešto iz Biblije. Preciznije nemaš šta namantrati inače bi već eseje pisao kao o svemu drugom. Ako ništa cijenim poštenje da nisi krenuo pisati besmislice.

Eto vidis,po meni je ovo recimo uvreda ali tebi to promakne.
To je konstatacija realnog činjeničnog stanja.

Pa taaaako kazi bato,da znamona cemu smo...
I sad se drzi jer dolazi sledece pitanje:

Dali je coveku moguce biti parcijalno bezprijekoran ili jos preciznije - ne biti potpuno bezprijekoran u svim njegovim komponentama ???
I već sam ti rekao da je pitanje besmisleno jer nas apostol ne poziva na budemo parcijalno već potpuno besprijekorni. Fokusiraj se na suštini da apostol navodi duh, dušu i tijelo odvojeno što nema smisla ako je duša kombinacija tijela i duha. Znači ili je duša suvišna u tom stihu pošto su nabrojani njeni sastavni dijelovi ili su tijelo i duh suvišni jer je navedena duša koja sadrži oboje. Jedini logički zaključak je da duša NIJE KOMBINACIJA TIJELA I DUHA već da se radi o zasebnim dijelovima čovjeka.

Ja sam ti dao odgovora da preciznog odgovora nemam stoga sam te pozvao da zajednicki isrtrazimo ovo pitanje jer je zaista bitno u generalnom smislu a tebio jos vise jer na njega si gradis teologiju koja je po meni potpuno pogresna sto cemo zajednicki to utvrditi na kraju.
Sda te jos jednom prozivam da se fokusiramo na cinjenice io da si uzajemno odgovaramo na pitanja.
I evo ja sam svoju stranu iznio. Da čujemo tvoje argumente a ne da ti postavljaš pitanja.
 

Back
Top